×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

B17 в своята същност не е витамин. Това не означава обаче, че той няма доказани ползи. Известен е още като амигдалин, но не всички знаят, че амигдалинът е естествено съединение, намиращо се предимно в семената на овощни дървета- в най-голямо количество в костилките на кайсиите и в горчивите бадеми. В човешкото тяло амигдалинът се хидролизира до бензалдехид, глюкоза и цианид, последният от които всъщност се счита за активния компонент на амигдалина и който е опасен в големи дози. Полусинтетичната форма на амигдалин е известна под търговското наименование Laetrile® или като витамин B17. Днес ще поговорим именно за нея- за да дадем яснота по някои въпроси, по които отдавна се спори.

Проучвания

Изследванията върху животни и лабораторните изследвания на амигдалин имат смесени резултати. Няколко не откриват полза, докато други предполагат, че химикалът има лек ефект върху определени видове ракови клетки. Само две клинични проучвания, публикувани преди повече от 40 години, се фокусират върху безопасността на амигдалина, прилаган орално и интравенозно. Въпреки че тези проучвания съобщават, че амигдалинът не е имал полза при 178 пациенти с рак, това съединение наскоро привлече вниманието както на учени, така и на пациенти. Резултатите от скорошни изследвания са обещаващи и показват, че амигдалинът има онкопревантивен ефект, въпреки че това трябва да бъде потвърдено от още клинични проучвания.

За какво се използва витамин B17?

Някои хора твърдят, че лаетрилът е ефективно естествено средство за лечение на рак и че може също така да предпазва от високо кръвно налягане и артрит. Въпреки това, малко научни доказателства подкрепят която и да е от тези употреби. Националният институт по рака (NCI) заявява, че няма доказателства , че телата ни се нуждаят от лаетрил или че той действа като витамин при животни или хора.

И все пак- на какво се дължат твърденията, че витамин B17 е естествен борец срещу рака?

Това му действие се основава на механизъм, наречен апоптоза, което е вид клетъчна смърт, която се случва, защото клетката е ракова или заразена или защото е време нови клетки да я заменят. Апоптозата е един от начините, по които тялото ви се поддържа здраво. Друго обяснение на действието на витамин В17 е, че когато той освобождава цианид, се увеличава киселинното съдържание на клетките в тумора и така се спира растежът им.

През август 2020 г. изследователи излизат с твърдения, че са доказали, че амигдалинът може да убие определени клетъчни линии на рак на гърдата и че може да предотврати разпространението на тези клетки в тялото. Те също така заявяват, че това вещество не е токсично за здравите кожни клетки.

През юни 2020 г. опити комбинират амигдалин с ензим, наречен бета-глюкозидаза(ß-glu), който засилва активността на амигдалина. Така се установява, че комбинацията води до смъртта на раковите клетки на простатата. Също се отбелязва, че въпреки че лечението е имало известно въздействие върху функцията на сърцето и черния дроб, изглежда не е причинило увреждане на органите.

През 2021 г. изследователи заявяват, че са разкрили механизмите, чрез които амигдалинът предизвиква апоптоза: изглежда, че увеличава един клетъчен протеин и намалява друг. Те също така забелязват други полезни действия на клетъчно ниво, заявявайки, че амигдалинът притежава противоракови свойства и предизвиква апоптоза и че може да действа като многофункционално лекарство в терапията на рака.

Тези проучвания обаче не показват дали амигдалинът може да бъде по-ефективен срещу определени видове рак от други. Както вече споменахме, учените са на мнение, че има нужда от повече изследвания, за да се определи каква роля може да играе той при лечението на рак.

Относно останалите ползи от В17

Почти винаги В17 се свързва с рака. Но ако оставим това настрани и приемем, че все още няма достатъчно проучвания по темата, ще видим, че това съединение всъщност може да ни е от полза и в много други случаи:

  • В17 намалява производството на провъзпалителни цитокини, които причиняват развитието на хронична болка
  • Антихипертензивните свойства на този витамин помагат за поддържане на нивата на кръвното налягане под контрол, което от своя страна помага за предотвратяване на различни сърдечно-съдови заболявания.
  • Витамин В17 повишава потенциала на имунната система. В проучвания, проведени през 70-те години, е доказано, че в стандартни дози стимулира реакциите на клетъчния и хуморалния (отнасящ се до течностите в тялото) имунитет.
  • Способства за по-добро психическо и емоционално състояние, намалява чувството на депресия при жените.
  • Помага на тялото при процеса на детоксикация и прочистване.
  • Забавя процеса на стареене и подобрява метаболизма.
  • Ускорява заздравяването на епитела на кожата и лигавиците и по този начин помага и при дерматологични заболявания- акне, себорея.

Хранителни източници на витамин B17

Ако искате да получите повече амигдалин по естествен път, има някои хранителни източници, които да добавите към вашата диета. Това обаче не е чудодейно лекарство. Също така трябва да избягвате консумацията на твърде много витамин B17, което може да доведе до отравяне с цианид.

Естествените източници на амигдалин включват:

  • Костилки и семена от кайсии, праскови, папая и ябълки

  • Сурови бадеми

  • Семена от чиа

  • Боб мунг и маслен боб

  • Сорго

  • Детелина

  • Моркови

  • Целина

  • Куркума

  • Бобови кълнове

  • Ленено семе

  • Пшенична трева

Ключово е включването на тези храни в диетата ви в умерени количества. Дори и най-положителните проучвания за витамин B17 не препоръчват поглъщането на големи количества от храни, които го съдържат. Също така е важно да говорите със специалист за всички диетични промени, които планирате да направите.

Странични ефекти и опасения за безопасността на витамин B17

Отравянето с цианид е животозастрашаващо спешно състояние. Ако вие или някой ваш познат изпитва тези симптоми, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. При предозиране е възможно да получите синьо оцветяване на кожата, объркване, замаяност, увреждане на нервите, главоболие, гадене и повръщане, ниско кръвно налягане и др.

В17 е противопоказен при бременност и кърмене.

Тук е добре да уточним, че изследователите са открили, че някои чревни бактерии имат високи нива на ензима ß-glu (за който вече писахме по-горе), който превръща амигдалина в токсина циановодород.

Нивата на ß-glu на човек могат да бъдат повлияни от няколко фактора, включително:

  • прием на пребиотици или пробиотици
  • прием на други добавки или естествени продукти, които се използват при затлъстяване
  • прием на витамин С – той също може да повиши количеството цианид, което лаетрилът освобождава в тялото ви. Това означава, че може да повиши риска от токсичност.

В17 е нужен на човешкия организъм. Недостигът му може да доведе до по-често боледуване и възпалителни процеси, до постоянна умора, мускулна слабост и покачване на телесното тегло. Амигдалинът се комбинира с много други лекарства, витамини и хранителни вещества, които могат да ви бъдат предписани за лечение на конкретно заболяване. Така че, количеството цианид не би трябвало да ви безпокои, след консултация със специалист, разбира се. Дозите, които виждате като препоръчителни върху тази добавка, напълно отговарят на мерките за безопасност и същевременно ви правят по-здрави, особено в студените зимни дни, когато със сигурност имаме нужда от повече витамини и добавки.

Екстрактът от кайсиеви ядки, който ви предлагаме, е уникален и гарантиращ резултати. Фактът, че в медицинската общност, все още няма единно мнение по отношение на ползването на В17 за лечение на рак, не означава, че той не дава видими резултати като цяло върху здравето ни.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.