×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Синдром на хроничната умораСиндромът на хромичната умора (СХУ) е заболяване, характеризиращо се с тежка умора, която не се лекува с почивка и сън. Над 1 милион души са засегнати от заболяването в Америка и десетки милиони по света. Диагностицираните със СХУ пациенти са значително по-слабо активни и понякога трудноподвижни. Към ключовите характеристики на заболяването се включват слабост, болки в мускулите, нарушена памет, ниска концентрация, безсъние и др. Хроничната умора може да продължи с години. Още не са ясни причините за появата на специфичното заболяване. Тъй като симптомите на повечето заболявания включват умора и отпадналост, лекарите трябва да са много внимателни, когато поставят тази диагноза.

Какво е синдром на хроничната умора?

Големият въпрос е как най-точно да се определи наличието на СХУ. През 1994г. е свикана международна среща от експерти с цел даването на точно определение на СХУ, което би било полезно на различни изследвания в тази област, както и за по-лесното диагностициране от страна на лекарите.

Критерии за диагностициране на СХУ

1.    Трябва да чувствате тежка хронична умора в продължение на повече от 6 месеца.

2.    Трябва да са налични поне 4 или повече от следните симптоми:

-      нарушения в паметта и концентрацията;

-      възпалено гърло;

-      подути лимфни възли;

-      мускулни болки;

-      болки в ставите без оток или зачервяване;

-      специфично главоболие;

-      невъстановяващ и неползотворен сън;

-      продължително неразположение повече от 24 часа.

 

Състояния, които причиняват подобни симптоми

Съществуват голям брой заболявания, които имат подобни симптоми, но това не означава, че налице е СХУ. Това са: сънна апнея, нарколепсия, депресивни заболявания, мононуклеоза, биполярно разстройство, шизофрения, хранителни разстройства, рак, хормонални нарушения, инфекции, затлъстяване, недостиг на витамин Д или реакции към лекарства.

Други симптоми

От 20% до 50% от пациентите със СХУ се оплакват от редица други симптоми: коремна и гръдна болка, хронична кашлица, диария, сухота в очите и устата, болки в ушите, скованост, гадене, нощно изпотяване, тревожност, раздразнителност, задух, изтръпване и загуба на тегло.

Кой е застрашен от СХУ?

Синдром на хроничната умора може да засегне всеки. Жените се разболяват от СХУ 4 пъти по-често от мъжете. Повечето пациенти, болни от СХУ, са на възраст над 40 или 50 години. Въпреки че децата се разболяват по-рядко от възрастните, те също могат да развият болестта – особено в юношеска възраст

Диагностигиране на СХУ

За съжаление не съществуват изследвания, които да доказват наличието на синдром на хроничната умора. Хората, които страдат от симптомите на СХУ, трябва внимателно да изберат лекар, който да разграничи симптомите на СХУ и симптомите на други заболявания. За да се диагностицира правилно СХУ, трябва да се изключи наличието на други болести като мононуклеоза, лаймска болест, рак, депресия, дефицит на витамин D и биполярно разстройство. Данни от Центърът за контрол на заболяванията и превенцията в Америка сочи, че по-малко от 20% от хората със симптоми на СХУ са диагностицирани именно с това заболяване.

 

Лечение на СХУ

Лечението на СХУ се насочва предимно към неговите симптоми. Не съществува само един метод за лечение, който да действа на всички. За избавяне от болестта са нужни много промени: сваляне на напрежението и стреса, контрол на храната и прием на хранителни добавки. Част от лечението е и умерената физическа активност, тъй като пренатоварването може да изостри симптомите. Колкото по-рано е открита болестта, толкова по-бързо може да се излекува. Тези, които са боледували по-малко от 2 години, имат по-големи шансове да се възстановят. Колкото по-кратък период от време сте живели със СХУ, толкова по-добре за вас.

Възстановяване

СХУ е доста претенциозно заболяване и засяга различните хора по различен начин. Някои хора остават повалени от заболяването и затворени вкъщи в продължение на голям период от време. Други се възстановяват бързо и отново тръгват на работа, въпреки частично останалите симптоми. Нивата на подобрение варират от 8% до 63%. Въпреки това напълното възстановяване от болестта се случва не повече от 5% до 10% от случаите.

Причини за поява на СХУ

Въпреки изследванията, проведени в последните десетилетия, причините за поява на болестта още не са установени с точност. По-голямата част от изследванията за откриване на причината са насочени към имунната, ендокринната и нервната системи. Причини за изостряне на симптомите могат да са генетична предразположеност и околната среда. СХУ не може да се причини от депресия, въпреки че често двете болести протичат заедно.

Синдром на хроничната умора е специфично заболяване, на което трябва да се обърнете специално внимание. Болестта не е безобидна, въпреки че симптомите понякога се припокриват с обикновена ежедневна отпадналост. Ако се чувствате уморени и отпаднали по-продължителен период от време, препоръчително е да вземете мерки веднага и да се консултирате с лекар.

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.