×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Горчив пъпеш

Зелен пъпеш / Горчив пъпеш (Momordica charantia) е представител на рода Momordica, който включва около 60 вида едногодишни и многогодишни растения (увивни, тревисти, рядко храсти) от семейство Тиквови (Cucurbitaceous). Познат е и с името Момордика, Карела, Горчива тиква. Негова родина е Индия, но впоследствие е култивиран и намира широко разпространение в областите с тропичен и субтропичен климат в Азия, части от Африка и Южна Америка, особено Карибите.

Горчивият пъпеш е причудливо, подобно на лоза растение с тънко стъбло, което достига до дължина 5 метра. Листата му са прости, с размери между 4 и 12 см, с 3 до 7 редуващи се дълбоки лопатки с назъбена форма - като „нахапани“ (оттук идва и латинското му име).

Всяко растение има жълти, отделни мъжки и женски цветове. Плодовете му имат дължина от 6 до 10 см в Индия, Пакистан и страните от Южна Азия  и до 20-30 см в Китай. Те имат продълговата форма и ясно изразена брадавична външност, кухи са в напречно сечение, със сравнително тънък месест слой, заобикалящ централна семенна кухина, изпълнена с големи плоски семена.  В Северното полукълбо цъфтежът настъпва през юни до юли и растението плододава от септември до ноември.

От над 600 години са известни ползите от Горчив пъпеш за медицината, като същевременно той се радва на голяма почит и в кулинарията. Това се дължи на състава му - истинска съкровищница от полезни вещества.

Витамини в 100 гр плод от Горчив пъпеш:

Витамин В1 (тиамин)0,04 мг
Витамин В3 (ниацин, никотинова киселина)0, 4 мг
Витамин В6 (пиридоксин)0, 043 мг
Витамин А (Алфа и Бета каротини)

0, 375 мкг

Витамин С (аскорбинова киселина)84, 0 мг

Макро и микро елементи в 100 гр плод от Горчив пъпеш:

Калий296 мг
Калций19 мг
Магнезий17 мг
Натрий5 мг
Фосфор31 мг
Желязо0,43 мг
Манган0,089 мг
Селен0,2 мг
Цинк0,8 мг

Енергийната стойност на 100 грама плод от Горчив пъпеш е само 17 Ккал, в това число протеини 1.0 г, мазнини – 0,17 г. въглехидрати – 3, 7 г., растителни влакна – 2, 8 г.

Горчивият пъпеш се използва за лечение на много заболявания, а една от причините за това е богатството от химични вещества с растителен произход в състава му: алкалоиди, стероиди, танини, етил-4,5-диметил-фенол, олеинова киселина, линолова киселина, дихидроксибензоена киселина, флавоноиди, сапонини, сърдечни гликозиди, Кукурбицин-B дихидро (Cucurbitacin B Dihydro) и др..

За какво помага Момордика/Горчив пъпеш

Momordica charantia има благоприятен ефект върху организма за следните състояния:

  • Помага за регулирането на кръвната захар и превенцията на диабет
  • Подобрява храносмилането
  • Стимулира имунитета
  • Осигурява превантивен и терапевтичен ефект при малария
  • Помага като адювантна терапия при СПИН
  • Подобрява състоянието на кожата и косата
  • Предотвратяване образуването на холестеролни плаки
  • Облекчаване на ревматоиден артрит, болки в ставите
  • Забавяне процеса на стареене

Ежедневното включване на Горчив пъпеш в хранителния режим води до нормализиране на метаболитните процеси, стимулиране плавната загуба на тегло, повишаване на енергията. В различни страни по света Момордика се използва за лечение на: инфекции на стомашно-чревния тракт (Китай), малария, диария, морбили, хепатит (Южна Америка), чернодробни заболявания, при ухапване от змии (Индия).

Доказано средство за лечение на диабет

Много изследвания потвърждават, че горчивият пъпеш показва отлични качества при лечението на диабет тип 2. Това се дължи на три активни вещества с антидиабетни свойства в състава му – харантин, за който е известно, че понижава кръвната захар, вицин и инсулиноподобното съединение попилпептид-P, което контролира трансформирането на глюкозата в енергия за клетките.

Подобен ефект се подкрепя и от действието на протеина лектин, който влияе на периферните клетки, повишава инсулиновата чувствителност в тях и същевременно потиска апетита.

Проведени са редица клинични проучвания за оценка на ефикасността на горчив пъпеш при лечението на диабет и функцията му на регулатор на метаболизма на глюкозата. Според четиримесечно изследване от януари 2011 г., чиито резултати са публикувани в Journal of Ethnopharmacology, дневна доза от 2 мг Горчив пъпеш значително намалява нивата на глюкоза в кръвта при пациенти с диабет тип 2.

Journal of Ethnopharmacology съобщава за „над 100 проучвания, използващи съвременни техники, удостоверили употребата на екстракт от Горчив пъпеш при диабет и неговите усложнения“. Сред тях са:

Бори се с бактериалните инфекции и вируси

Изследванията показват, че горчивият пъпеш съдържа няколко форми на антибактериални, както и антивирусни средства. Тези агенти са способни да намалят податливостта към инфекции като Helicobacter pylori и различни вируси, включително ХИВ. Освен това проучванията са идентифицирали антихелминтни агенти в горчивия пъпеш - група антипаразитни съединения, които помагат за изхвърлянето на паразитни червеи и други вътрешни паразити от тялото.

Подобрява здравето на храносмилателната система и черния дроб

Има доказателства, че екстрактът от Горчив пъпеш може да помогне за намаляване на стомашните и чревни разстройства, за изхвърляне на бъбречните камъни, за предотвратяване на чернодробни заболявания и за подобряване на чернодробната функция, за намаляване на симптомите на възпалителни заболявания на червата (включително колит) и подобряване на цялостното храносмилателно здраве. 

Изследвания, проведени в университета в Аннамали в Индия показват, че екстрактът от Горчив пъпеш повишава нивата на глутатион пероксидаза (GPx), супероксид дисмутаза (SOD) и каталаза, като помага за подобряване на детоксикацията и предотвратява увреждането на черния дроб. Горчивият пъпеш има и естествени слабителни ефекти и следователно помага за облекчаване на запека. Традиционно Горчив пъпеш се прилага  за намаляване на болки в стомаха и язви.

Има противотуморни действия

Отделът по биофизика, молекулярна биология и биоинформатика в Университета в Калкута съобщава в изследване, че Momordica charantia притежава „антимутагенни и противотуморни свойства“, които се дължат на съставката кукурбицин-B-дихидро. Според редица изследвания горчивият пъпеш има действия, свързани с увеличаване на  металните хелати, насърчава детоксикацията, предотвратява пероксидацията на липидите и намалява увреждането на свободните радикали, причина за клетъчните мутации.

Намалява дихателните нарушения и симптоми

Чрез увеличаване на детоксикацията, подобряване на притока на кръв, намаляване на възпалението и неутрализиране увреждането от свободните радикали, горчивият пъпеш е способен да предотврати често срещани респираторни заболявания като астма, ангина, бронхит, ринит, ларингит, пневмония, а също и различни алергии.

За лечение на кожни проблеми

Няколко проучвания са идентифицирали противовъзпалителни съединения в горчивия пъпеш, които помагат за лечение на кожни заболявания като екзема и псориазис. Поради своите антибактериални свойства, традиционно горчивият пъпеш се използва локално и върху кожата за лечение на дълбоки кожни инфекции (абсцеси) и рани, без да се налага използването на антибиотици.

Срещу затлъстяване при сърдечни заболявания

В допълнение към балансирането на хормоните, свързани с диабета, горчивият пъпеш  действа като терапевтично средство за предотвратяване на затлъстяването и други симптоми, свързани с метаболитен синдром и сърдечно-съдови заболявания (като висок холестерол и високо кръвно налягане).

Любопитни факти  

Горчивият пъпеш е най-горчивото растение сред всички плодове и зеленчуци.

Текст от книгата на Аюрведа посочва плодовете на Момордика като средство за намаляване на менструалните болки и пречистване на майчиното мляко. Жените в Индия вярват, че растението повишава тяхната фертилност.

Горчивият пъпеш е особено ценен в някои части на Япония, а консумацията му е едно от обясненията за дълголетието на тези жители. На остров Окинава дори се използва вместо хмел за производство на бира.

Горчивият пъпеш обикновено се готви в стадий на зелено или ранно пожълтяване. Младите издънки и листата на горчивия пъпеш също могат да се консумират, когато са млади.

В индийската кухня горчивият пъпеш е една от основните съставки за приготвяне на къри. Освен това той присъства в рецептите за много месни ястия, дори печива и торти. В Китай наблягат именно на горчивия му вкус, като го сервират с пържени картофи и свинско. В Непал от него правят туршия, а в Бирма го сотират с чесън и скариди и го продават на уличните сергии.

Момордика на много места се използва като градинско растение и за украсата на балкони.

Приложение. За лечебни цели се използват плодовете, листата и семената на растението Горчив пъпеш, които се предлагат в под формата на сок и прах (натурален и в капсули) като хранителна добавка.

Възможни странични реакции. Горчивият пъпеш като цяло е безопасен за употреба, но при някои хора могат да се появят странични реакции като главоболие, замаяност, разстроен стомах, подуване и болки в корема. Тъй като понижава нивата на кръвната захар, трябва да се внимава при паралелен прием на лекарствени средства с подобен ефект. Не се препоръчва при бременни жени.

Вижте още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.