×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Ароматерапията е начин да подобрим благосъстоянието си и сме ви го казвали не веднъж. Днес ще поговорим за едно малко по-особено нейно свойство и то е да въздейства изключително положително върху храносмилането. Етеричните масла, извлечени от ароматни растения, предлагат редица терапевтични ползи, започващи от ободряващата свежест на мента и стигащи до успокояващите свойства на джинджифила. Но нека научим- как да балансираме стомаха си посредством ароматите?



Етеричните масла могат да помогнат за подобряване на храносмилането по няколко начина, благодарение на своите естествени свойства и активни съединения. По-долу са изброени някои механизми, чрез които те могат да помогнат за поддържане на здравословно храносмилане и облекчаване на неприятни храносмилателни симптоми.

  • Стимулиране на жлъчната секреция

Някои етерични масла, като мента и розмарин, са известни със способността си да стимулират производството на жлъчка в черния дроб. Жлъчката е от съществено значение за храносмилането на мазнините, тъй като емулгира липидите, което улеснява храносмилателните ензими да ги разграждат.

  • Активиране на храносмилателните ензими

Някои етерични масла, като джинджифил и мента, могат да помогнат за стимулиране на производството на храносмилателни ензими, които улесняват разграждането и усвояването на храната от тялото.

  • Карминативно (газогонно) действие

Много етерични масла имат газогонни свойства, което означава, че помагат за намаляване на газовете в червата и подуването на корема, като насърчават отделянето на газове и успокояват мускулите на стомаха и червата. Зелен анасон, кардамон и копър (знаем копърът колко добре се отразява на бебетата) са някои примери за карминативни етерични масла.

  • Противовъзпалително действие

Някои храносмилателни разстройства, като колит, гастрит и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), могат да бъдат свързани с възпаление на храносмилателната лигавица. Етерични масла като римска лайка, лавандула и мента имат противовъзпалителни свойства, които спомагат за успокояване и намаляване на възпалението, а от там и подобряване на храносмилането.

  • Облекчаване на стреса и тревожността

Храносмилателната система е тясно свързана с нервната система. Стресът и безпокойството могат да повлияят отрицателно на храносмилането, като забавят движението на храната през стомашно-чревния тракт. Етеричните масла, като лавандула, лайка и нероли, са известни със своите успокояващи и релаксиращи ефекти, които съдействат за облекчаване на стреса и насърчаване на по-ефективно храносмилане.

Какви етерични масла да изберете за подобряване на храносмилането?

Днес има голям брой различни етерични масла, всяко със свои собствени характеристики. Етеричните масла, които ще ви представим по-долу, могат да се използват поотделно или комбинирани в смеси, за да се получат благоприятни ефекти върху храносмилането.

Мента

Ментата е многогодишно растение, произхождащо от Европа и Азия. Етеричното масло от мента е известно със своите антиспазматични, газогонни и противовъзпалителни свойства. Помага за облекчаване на чревни спазми, подуване и газове. В допълнение, успешно стимулира производството на жлъчка, което улеснява храносмилането на мазнините.

Зелен анасон

Зеленият анасон е тревисто растение, идващо от средиземноморския басейн и западна Азия. Етеричното масло от зелен анасон е известно със своите газогонни, спазмолитични и храносмилателни свойства. То спомага за облекчаване на подут корем, газове и спазми и стимулира храносмилането.

Джинджифил

Джинджифилът е растение, произхождащо от тропическа Азия, широко култивирано в тропическите региони по света. Етеричното масло от джинджифил също помага за облекчаване на гадене, повръщане, стомашни болки, лошо храносмилане и газове.

Римска лайка

Римската лайка е тревисто растение с произход Европа и Северна Африка. Етеричното и масло е с противовъзпалителни, спазмолитични и успокояващи свойства. То е ефективно при облекчаване на коремни спазми, газове, подуване и стомашно-чревни възпаления.

Кардамон

Кардамонът е тревисто растение, донесено чак от Индия и някои страни от Югоизточна Азия. Неговото етерично масло притежава газогонни, спазмолитични и храносмилателни свойства и силно насърчава производството на храносмилателни ензими.

Под какви форми трябва да се използват етеричните масла за подобряване на храносмилането?

Етеричните масла могат да се използват по различни начини за подобряване на храносмилането, но винаги с повишено внимание. За да ви дадем представа, по-долу са някои от най-често срещаните методи на употреба.

Масаж на корема

Разредете няколко капки етерично масло в носещо масло, като кокосово, бадемово или зехтин, след което внимателно масажирайте корема си по посока на часовниковата стрелка. Това може да помогне за облекчаване на спазми, подуване и газове.

Вдишване

Можете също така да добавите няколко капки етерично масло към дифузер за етерично масло и да вдишвате ароматните изпарения. Този метод е ефикасен за успокояване на гаденето и раздразнения стомах.

Поглъщане

Някои хранителни етерични масла могат да се приемат в малки количества, за да се подобри храносмилането. Въпреки това, преди да ги консумирате в тази форма, е наложително да се консултирате със здравен специалист, тъй като някои от тях не са безопасни за поглъщане, а други дори могат да бъдат токсични в големи количества.

Топли или студени компреси

Ако добавите няколко капки етерично масло към гореща или студена вода, след което накиснете чиста кърпа в тази смес и си направите компрес, гарантирано ще облекчите спазмите и храносмилателните болки.

Ароматни бани

И накрая, защо не добавите няколко капки етерично масло към горещата си вана? След това се насладете на този момент на релаксация за 15- 20 минути. По този начин коремните ви мускули ще се отпуснат и храносмилателните ви неразположения ще преминат.

Важно

  • От съществено значение е винаги да разреждате етеричните масла в масло-носител, преди да ги нанесете върху кожата, особено върху чувствителни зони като корема.
  • Също така се препоръчва първо да се направи кожен тест върху малък участък от кожата, за да се провери за алергични реакции или дразнене.
  • И като напомняне, не трябва да поглъщате етерични масла, освен ако не са изрично етикетирани като безопасни за консумация и вече сте се консултирали със здравен специалист.
  • Освен това, във всички случаи избягвайте директен контакт с очите, лигавиците и чувствителните зони на тялото.
  • И накрая, ако сте бременна, кърмите, приемате лекарства или имате специални здравословни проблеми, трябва да се консултирате с квалифициран медицински специалист или ароматерапевт, преди да започнете ароматерапия.

Ароматерапията е един от най-безопасните методи за подобряване на храносмилането и насърчаване на оптимално стомашно-чревно благосъстояние. Етеричните масла, с техните разнообразни терапевтични свойства, могат да облекчат обичайните храносмилателни дискомфорти, като същевременно предоставят нежна алтернатива на конвенционалните лечения. Независимо дали за облекчаване на подуване на корема, коремни спазми или гадене, или просто за възстановяване на храносмилането, етеричните масла могат да бъдат много ценни съюзници.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.