- Виктория Дичева
- Здраве и красота , Здравословно хранене , Полезни съвети
- 2 коментари
Какво да изключим от менюто си, ако искаме да намалим риска от развитие на нежелани болести и неразположения? Дали спирането на тютюнопушенето и консумацията на алкохолни напитки е достатъчно? Със сигурност е добро начало, но и хранителният режим е повече от важен за оптималното състояние на организма. Кои напитки и храни са вредни, ще разберете в следващите редове.
Как да разграничим полезните от вредни храни и напитки?
На въпроса какво не трябва да ям, не може да се отговори еднозначно. Ключовото е да се съобразяваме не толкова с типа продукти, колкото със съдържащите се в тях вредни вещества за човека. Обикновените картофите, например, могат да са едновременно полезни и вредни. Разликата е в това как са приготвени и в какъв вид пристигат до нашия хладилник. Наличието на вредни съставки във вече готови пакетирани картофи превръщат този вид зеленчук в истинска отрова за черния дроб, кожата, стомаха и сърцето.
Веществата в най-популярните вредни храни и напитки
Вредни храни са храните, съдържащи вредни вещества. Това са различен тип химикали, токсични тежки метали, ГМО и изкуствени съставки. Те присъстват главно в продуктите, които консумираме по празниците или когато нямаме време за готвене. Така например, повечето пакетирани продукти са вредни храни за панкреаса. Същото важи и за алкохолните напитки. Някои продукти не разболяват, но могат да забавят възстановяването след лечение (например, съществуват определени забранени храни след инфаркт). Други се определят като генерално вредни храни и напитки.
Изкуствено оцветените сладки храни и напитки
Растителни мазнини
Освен източник на транс мазнини, растителните мазнини съдържат и кадмий – тежък, токсичен метал, чието натрупване в организма води до сърдечно-съдови и бъбречни, чернодробни и заболявания на черния дроб и панкреаса. Присъстват в сладкарски изделия като бисквитите, вафлите, полуготовите супи, бонбоните, пържените картофки, маргарин и други. Транс мазнините в редица вредни храни и напитки предизвикват развитие на сърдечно-съдови болести, повишават нивата на „лошия“ холестерол, складират телесните мазнини в коремната област, водят до значително покачване на теглото.
Преработени с натриев нитрит меса
Това са различните пушени меса, наденица, бекон, колбаси, почти всички пакетирани меса. На него се дължат приятния вкус и (уж) естествения червен цвят на месата. При прекомерна консумация обаче, той спира размножаването на бактериите, но при приготвянето на месото на висока температура, се преобразува в химически активно канцерогенно съединение.
Натриевият нитрит, както и всеки друг консервант, увеличава риска от развитие на левкемия, рак на панкреаса, рак на дебелото черво, мозъчен тумор и др. Ако все пак сте достатъчно неразумни, за да слагате в устата си подобни продукти, заедно с тях приемайте и достатъчно витамин С, който възпрепятства образуването на канцерогенни нитрозамини.
Мононатриев глутамат
Мононатриевият глутамат присъства в огромни количества в редица вредни храни някои напитки. Използва се основно като овкусител. Поради това, той води до пристрастяване към множество нездравословни хранителни продукти.
След всичко казано до тук, остава само да ви посъветваме още веднъж – четете внимателно тикетите на продуктите, които купувате. По състава им ще разберете дали са вредни храни и напитки, или подходящи за здравословния начин на живот, който се стараете да водите.
Прочети още
Коментари (2)
Нов коментар