×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Знаете ли за какво служи хормонът лептин?

Известно е, че този хормон има множество биологични функции- той участва в имунните и възпалителните реакции, в образуването на костите, в заздравяването на различни рани. И все пак основната му функция се свързва с нивата на телесните мазнини. Най-просто казано- когато нивата на телесните мазнини се повишат, се повишават и нивата на лептина. Той обаче служи и за потискане на апетита и увеличаване на основния метаболизъм. С противоположно действие на лептина е друг хормон, наречен грелин, който стимулира апетита, когато нивата му се увеличат. Учените са открили множество фактори, които спомагат за повишаване или намаляване нивата на лептин в тялото. За тях и многобройните свойства на лептина ще поговорим в тази статия.

Относно функциите на лептина

Лептинът е пептиден хормон, освобождаван от мастната тъкан, който регулира баланса между енергийния прием и енергийното използване, чрез свързване с хипоталамичните рецептори и модулиране на центровете за контрол на апетита в мозъка. Доказано е, че лептинът произвежда голям брой физиологични ефекти, особено при мишки, които поради липсата на лептин, са силно чувствителни към ефектите на лептина. Повечето, ако не всички, ефекти на лептина се медиират от малък брой неврони в хипоталамуса. От своя страна увреждането на хипоталамуса предизвиква много симптоми, като повишен прием на храна и телесно тегло, както и невроендокринни проблеми. Надяваме се, че по-доброто разбиране на механизмите, чрез които лептинът регулира функцията на хипоталамуса, може да доведе до бъдещо разработване на лекарства, които повишават чувствителността на хипоталамуса към лептин- фармакологична интервенция, която може да бъде полезна при лечение на затлъстяване. За съжаление, след проведени обширни фундаментални и клинични изследвания, изглежда, че лечението с лептин не е като цяло напълно ефективно за борба със затлъстяването, но все пак не се отричат положителните резултати от приема, разбира се съчетани със здравословна храна и повече движение.

Най-общо казано- когато нивата на лептин са високи, главният мозък получава сигнал, че тялото има достатъчно резерви от мазнини и няма нужда да складира допълнително. По този начин приетата енергия чрез храната не се съхранява в мастните депа, а се използва пълноценно за други функции. Когато обаче спазваме една крайно нискокалорична диета, организмът гладува и нивата на лептин спадат под прага. Когато това стане, мозъкът създава усещане за глад и вие имате нужда от повече храна. В резултат на това започват процеси, чрез които тялото ни се опитва да възстанови лептиновите нива.

Кои фактори играят роля в освобождаването на лептин?

Съществуват доказателства, че хората със затлъстяване стават резистентни към лептин и по този начин тялото не знае кога е време да спре да се храни- нарушава се този механизъм. Лептиновата резистентност е подобна на инсулиновата резистентност от втори тип, при която панкреасът произвежда голямо количество инсулин, но тялото не отговаря на това по правилния начин.

  • Обемът и честотата на храненията са ключови за освобождаването на лептин.
  • Съставът на храната също- нискомаслените храни водят до по-високи нива на циркулиращ лептин, отколкото богатите на мазнини храни.
  • Малкото количество сън също може да повлияе на нивата на лептин- то води до по-ниски нива и по-голям апетит. Седем до девет часа нощен непрекъснат сън помагат за поддържането на оптимални нива на лептин.

Симптоми на лептинова резистентност:

  • Усещане за глад, което не преминава- най-вече глад за сладки неща и глад преди лягане

  • Увеличаване на теглото за сметка на мастна тъкан

  • Много трудно сваляне на излишните мазнини

  • Чувство за отпадналост и нарушен сън

Ефекти на лептина върху други физиологични процеси

Лептинът подобрява инсулиновата чувствителност директно и независимо от ефектите му върху приема на храна и телесното тегло. При изследвания с гризачи, резултатите показват, че инсулинът и глюкозата се намаляват малко след започване на лечението с лептин, преди да се наблюдава значително намаляване на съдържанието на телесни мазнини. При дългосрочно прилагане на лептин, което води до загуба на тегло, инсулинът и глюкозата се намаляват в по-голяма степен.

Лептинът оказва роля и по отношение на репродуктивния капацитет. Успешното размножаване изисква значителна инвестиция на енергия. Лептинът служи като разрешителен сигнал, че запасите от енергия са достатъчни за повишеното търсене на енергия по време на възпроизводството. Опити с мишки показват, че лечението с лептин обръща безплодието при тях и ускорява настъпването на пубертета. При жените възрастта на менархе (първа менструация) е обратно пропорционална на серумните концентрации на лептин.

Майчиният серумен лептин се повишава по време на бременност както при гризачи, така и при хора и това увеличение не се дължи единствено на увеличаването на мастната тъкан. Човешката плацента синтезира лептин, което допринася за повишаване на нивата на майчиния лептин по време на бременност. Ролята на повишения лептин по време на бременност все още не е известна. Възможно е повишаването на лептина да регулира енергийния метаболизъм на майката и плода.

Лептинът притежава и имунна функция. Знаем, че недохранването предразполага към смърт от инфекциозни заболявания. Лептинът изглежда е координиращ сигнал за активиране/дезактивиране на имунния отговор по време на енергиен излишък или лишаване. Прилагането на лептин предотвратява индуцираното от глад намаляване на имунната функция при мишки.

Затлъстяването предпазва от загуба на костна маса и фрактури. Ролята на лептина като медиатор на този защитен ефект се подкрепя от наблюденията, че прилагането на лептин намалява загубата на костна тъкан, предизвикана от овариектомия (оперативно отстраняване на яйчниците) при плъхове и повишава костното минерално съдържание и костната плътност при мишки. Този хормон обаче има и обратната функция. Съществува заключение, че централните ефекти на лептина за намаляване на образуването на кости се компенсират от неговите периферни ефекти за насърчаване растежа на костите. Важността на това откритие е, че по време на периоди на глад, ниските нива на лептин водят до потискане на хипоталамо-хипофизно-надбъбречните и хипоталамо-хипофизно-гонадните оси и костта ще бъде загубена. Въпреки това, ниските нива на лептин в мозъка активират и пътища, които защитават скелета по време на глад. Механизмите, чрез които хипоталамусът регулира образуването на кости, все още не са изяснени.

И след всичко, което научихте за лептина, ще ви представим нашия продукт Лептин С30, който е изцяло натурален и се базира на радионична бионергийна захароза, която увеличава лептиновата чувствителност

Благодарение на него, вие ще сте в състояние да потискате онова така неприятно усещане, наречено „вълчи глад“ и ще имате контрол над апетита си. Този продукт ще ви помогне в  борбата срещу излишните килограми и ще намали риска от затлъстяване. Важно е да отбележим и помощта в поддържането на чувство за ситост след основно хранене за по-дълъг период от време, както и подкрепящото действие за хората, които тренират активно.


Източници

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/leptin

https://www.webmd.com/diet/foods-to-boost-leptin

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.