×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Знаете ли, че нуждата ни от определена храна може да бъде разшифрована от специалисти по темата- диетолози, нутриционисти и т.н.?

Няма как да не сте чували фразата „то организмът си го иска“, когато например ни е наложена определена диета, а ние мислим за друг вид храна. Тук „искането“ не идва от забраната, не се заблуждавайте. Да, забраненият плод обикновено е най-сладък, но всъщност зад желанията ни се крият далеч по-сложни научни факти.

Всички бозайници, консумиращи растения, демонстрират предпочитание към сладкото. Единствените видове бозайници, които не реагират положително на сладостта, са облигатните месоядни животни, като котките, които не разчитат на въглехидрати от растителен произход. Изследвания доказват, че ние хората всъщност се раждаме с установени харесвания и нехаресвания. И така, нека разберем значението на желанието ни към определени храни.

Глад за сладко

Кой не се е сблъсквал с него?! Учени са установили, че желанието за сладки храни е частично наследствено. Извън наследствеността обаче, факторите са следните. Знаем, че при прием на храни, съдържащи захар, тялото бързо започва да произвежда инсулин, за да се справи с рязкото покачване на кръвната захар. След това обаче нивото на кръвната захар отново спада и на нас пак ни се прияжда нещо сладичко. По този начин влизаме в омагьосан кръг, а именно- колкото повече сладко ядем, толкова повече ни се иска да ядем. В даден момент това се превръща в сериозен проблем за нас, тъй като започваме бързо да качваме и килограми. Има начин да се справим, обаче. Специалистите ни съветват да започваме деня си със здравословна закуска, която съдържа протеини и бавни въглехидрати, а в рамките на деня да хапваме повече зеленчуци, за да поддържаме постоянни нивата на кръвната захар. Друга причина да сме пристрастени към сладкото може да бъде дисбалансът на магнезий в тялото ни. Знаем, че магнезият играе важна роля за нервната система и мускулите, както и за предотвратяването на продължителния стрес. Затова е добре чрез храна или добавки да си набавяте необходимото количество магнезий. Зеленолистните зеленчуци, ядките, рибата, черният шоколад са добър източник на магнезий.

Понякога гладът за сладко се дължи на дефицит на енергия в организма ни. Това е и причината мозъкът ни да ни насочва към този тип храни. Ако постоянно изпитвате глад за сладко, то има вероятност, да поддържате калориен дефицит. Решението- просто започнете да приемате повече калории.

Друга причина за прием на твърде много захар- когато вечеряте навън или ядете силно преработени, пакетирани храни, вероятно консумирате повече натрий, отколкото предполагате. Това обикновено се случва дори, когато ядете нещо здравословно, като сьомга на скара например. Ето и главната идея- често колкото по-солена е храната ни, толкова по-голямо е желанието ни за сладко. Следователно колкото по-често всъщност пропускате чипса или пържените картофи, толкова по-малко ще искате поничките или бисквитите след това.

Тук не бива да забравяме и за пристрастяването, което е налице и при консумацията на сладки храни. Ще го обясним така- мозъкът непрекъснато се ремоделира и пренастройва чрез процес, наречен невропластичност. Това пренасочване може да се случи в т.нар. система за възнаграждение т.е. повтарящото се активиране на пътя на възнаграждението чрез ядене на много сладки храни, кара мозъка ни да се адаптира към честа стимулация, което води до вид толерантност. В случая със сладките храни това означава, че трябва да ядем повече, за да получим същото възнаграждаващо усещане – класическа характеристика на пристрастяването. Понякога е наистина невъзможно да контролираме глада си за сладко и това е така, защото когато приемаме вещества, водещи до пристрастяване (каквато е и захарта), в мозъка ни се отделя веществото допамин, което естествено свързваме с чувството на наслада и удоволствие. Проблемът е, че в даден момент допаминовите рецептори губят чувствителността си т.е. трябва да ядем все повече и повече захар. Захарта повишава и нивата на серотонин – това пък е другото вещество, отговорно за апетита и настроението.

Световната здравна организация съветва да ограничим приема на добавени захари до пет процента от дневния ни прием на калории , което е 25 грама (шест чаени лъжички). Като се има предвид, че средният възрастен канадец консумира около 85 грама захар на ден, това е голяма промяна в диетата за мнозина. Въпреки, че не е лесно да се отървете от навици като постоянното ядене на десерт или приготвянето на кафето ви със захар, бъдете сигурни, че мозъкът и тялото ви ще ви се отблагодарят за положителните стъпки.

И въпреки, че гладът за сладко е най-голям, нека не забравяме и останалите вкусове, които ни се приискват понякога.

Глад за солено

Тук причината може да се крие в липсата на натрий. Възможни причини могат да бъдат дехидратацията (поради недостатъчен прием на вода) или прекомерната употреба на алкохол- знаем, че той също ни дехидратира. За да избягаме от това състояние, решението определено не е в снакса или чипса, които могат да ни докарат затлъстяване и хипертония, а в консумацията на повече морска или хималайска сол, която да използваме в ястията си, както и в целината и морковите, които се отразяват много добре на организма, особено в случаите, в които сме „гладни“ за натрий.

Тук също спокойно можем да споменем думата пристрастяване, която пък се отнася най-вече до натриевия глутамат, който се съдържа в почти всякакви чипсове и полуфабрикати и който води до зависимост към тези храни.

Наскоро и писахме за него - може да прочетете статията ето ТУК

Глад за мазни и тестени храни

Като виновник можем да посочим недостигът на калций в организма или пък някакъв вид нарушаване на алкално-киселинното равновесие. Повишената киселинност в тялото се наблюдава при превишена употреба на храни, богати на въглехидрати, на животински мазнини и протеини, като и при обездвижване. За да възстановите алкално-киселинния си баланс, задължително трябва поне 70% от ежедневното ви меню да се състои от пресни плодове и зеленчуци. Чували сте и за чашата топла вода с лимон сутрин- тя също много помага за алкализирането на тялото.

Глад за месо

Това може да е знак, че тялото ви се нуждае от повече желязо. Знаем, че желязото е много важно за имунната ни система, както и за транспортирането на кислорода в тялото. Препоръчително е да консумираме поне веднъж, дори два пъти седмично червено месо, риба, яйца, ядки, бобови и зърнени храни, тъмно зелени листни зеленчуци.

Ще завършим тази статия със следното- изследвания сочат, че голям процент от хората (над 70%), поглеждат към храната с цел да разрешат емоционални проблеми, а не да се нахранят. Нима ви е чужда ситуацията, в която след скапан ден искате само купа чипс, един шоколад и някой приятен филм за гледане? Истина е, че когато не успяваме да задоволим емоционалните си нужди, преминаваме на физическите такива, а и вече споменахме за сладкото, допамина и серотонина...Затова, не си забранявайте напълно тези храни, но гледайте по-често да ги заменяте с купа плодове например!



Източници: 


https://www.puls.bg/khomeopatiia-c-18/kakvo-ni-podskazva-gladt-za-opredeleni-khrani-n-23608

https://www.bb-team.org/articles/5394_glad-za-sladko-i-sladki-hrani-kak-da-se-spravim-s-tozi-porok

https://blog.oup.com/2015/07/why-do-we-prefer-eating-sweet-things/

https://theconversation.com/your-brain-on-sugar-what-the-science-actually-says-126581

https://nutritiouslife.com/eat-empowered/4-reasons-why-you-have-sugar-cravings/

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.