Копривата (Urtica dioica) е едно от онези растения, които повечето хора по-скоро не харесват и рядко прибягват до нея. Освен, че е вкусна и много полезна под формата на супа или яхния, със сигурност ще ви изненада със свойства, които притежава и за които ще ви разкажем днес

За някои е известна единствено с жилещите си власинки, които растат по стъблата и листата и заради това я избягват, без да са наясно, че това растение се използва в традиционната медицина от много векове и се прилага както в храни, така и в билкови лекарства. В Южна Азия до ден днешен хората традиционно използват паста от листа от коприва за състояния като дизентерия и диария. Течен екстракт от листата и е даван на жени след раждане, за да се повиши енергията им. Копривата е популярно ястие в менютата на петзвездните хотели в Непал. 

От корените и можете да си направите изключително здравословен чай, а от прахът от листата и е възможно дори да се приготви хляб. Тя се използва още в торове за биологичното земеделие, в храна за животни и като средство за борба с вредители. Ще я срещнете и в козметиката.

Съдържание

Поради балансирания си протеинов състав и относително високото съдържание на минерали и витамини, копривата става все по-известна. Протеинът представлява около 30% от сухата маса и съдържа множество аминокиселини, необходими на човека. Минералите представляват около 20% от сухата маса. Листата и са добър източник на калций и магнезий. Богати са и на много витамини като витамин C, витамините К и А – знаете, витамин А е особено необходим за здравето на очите.

В долната таблица ще видите разпределението на полезните вещества в листата, корените и семената.

Листа и корени

Витамини (витамин A, C, K и витамини от група B), минерали (калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и натрий), мазнини (линолова киселина, линоленова киселина, палмитинова киселина, стеаринова киселина и олеинова киселина), аминокиселини (всички есенциални аминокиселини), полифеноли (кемпферол, кверцетин, кафеена киселина, кумарини и други флавоноиди), пигменти (бета-каротин, лутеин, лутеоксантин и други каротеноиди)

Семе

Витамини (витамин A, B, C, E и K), минерали (желязо, силиций, калций, магнезий, манган, фосфор, калий), бета-каротин, фолиева киселина, есенциални мастни киселини

Копривата съдържа полифеноли и има висока антиоксидантна стойност. Антиоксидантите помагат за защитата на организма срещу свободните радикали, които могат да причинят стареене, някои форми на рак и други заболявания.

Желязото и витамин С подобряват състоянието при желязодефицитна анемия. Но нека разгледаме по-подробно ползите от това растение.

Какви са ползите от копривата?

Противовъзпалителен ефект - някои проучвания показват, че копривата може да облекчи симптомите на артрит, да успокои мускулните болки и да лекува подагра. Установено е, че листата от коприва помагат за облекчаване на болки и възпаления в ставите. Няколко изследвания показват, че хората са имали по-малко болки в ставите, когато листа от коприва са били прилагани върху засегнатата област или когато са приемали екстракт от листата заедно с нестероидни противовъзпалителни средства, като аспирин. Необходими са още проучвания, за да се потвърдят тези ефекти. 

Контрол на кръвната захар - в проучвания върху животни екстрактът от листа на коприва е понижил количеството захар, което мишките могат да абсорбират. Но има противоречиви резултати от изследванията относно това дали копривата действително понижава нивата на кръвната захар при хора с диабет.

Контрол на кръвното налягане и холестерола - отново проведени опити сочат, че редовната консумация на чай от коприва може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Това растение се използва като диуретик - лечение, използвано за високо кръвно налягане, което кара хората да уринират повече. Изследвания са установили този ефект от копривата при плъхове.

Дихателно здраве - копривата отдавна е позната в народната медицина за облекчаване на сезонни алергии и астма. Учените смятат, че това може да се дължи на способността и да понижава хистамините, които телата ни произвеждат, когато реагират на алерген. 

Инфекции на пикочните пътища - заедно с витамин C и червени боровинки, пиенето на чай от коприва може да помогне за лечение на инфекция на пикочния мехур, като намали възпалението в него или уретрата. Чаят от коприва насърчава урината да изхвърли микробите, причиняващи инфекции.

Здраве на простатата - листата от коприва могат да помогнат за лечение на симптоми на определени заболявания на простатата, като например доброкачествена простатна хиперплазия и подуване на простатната жлеза. Листата също така могат да помогнат за намаляване на ефекта на тестостерона върху простатата, като забавят растежа на простатните клетки. 

Заздравяване на рани - в някои страни сокът от листа от коприва се използва при изгаряния, порязвания и други рани.

При анемия и изтощение, причинено от недостиг на желязо - може да е вследствие на обилна менструация или пък бременност. Копривата може да помогне на кърмещите майки да подобрят кърмата си, като им осигурява допълнителни хранителни вещества по време на кърмене.

Здрави кожа, коса и нокти - чаят от коприва е естествен разкрасител за кожата и косата, благодарение на подхранващите и противовъзпалителни свойства. Доказано е, че ще ви бъде от полза за почистване на акне и екзема, както и за стимулиране растежа на ноктите и на нова, по-гъста и блестяща коса.

Не само тези са ползите от копривата. Тепърва ще научаваме за нови. Изследователите все още изучават потенциалните и ефекти при състояния като:

  • Менопауза и ПМС

  • Инфекции на пикочните пътища

  • Остеопороза

Тук ще добавим и още един любопитен факт – изследвания показват, че копривата може да бъде имуностимулатор при риби. Според Awad и Austin (2010), храненето на дъгова пъстърва с диета, съдържаща 1% коприва, намалява смъртността след инфекция с Aeromonas hydrophila (вид бактерия). При тези риби също така се наблюдава повишаване на хематокрита, хемоглобина, общия протеин, серумната бактерицидна активност и др. Друго откритие твърди, че храненето на младите екземпляри повишава наддаването на тегло и скоростта на растеж.

Странични ефекти

Страничните ефекти от консумацията на коприва или пиенето на чай от коприва са доста рядко срещани. В клинични изпитвания на различни видове препарати от коприва, като например екстракти, изследователите казват, че участниците не са имали сериозни странични ефекти. За хората, които са имали, страничните ефекти са били леки и са включвали болка в корема, чувство на гадене, главоболие, диария или запек.

Употребата на коприва като храна, чай или лекарство по време на бременност вероятно е опасна, тъй като тя може да съдържа вещества, които действат като абортивни средства. Жените трябва да бъдат внимателни с нея в този период.

Как да я консумираме?

Освен да я хапвате на ястие, можете да си приготвите и песто от коприва. Ако пък не харесвате вкуса и, а искате да се възползвате от качествата и, ще я намерите под формата на таблетки или капсули и екстракти, често в дози от 300 до 600 милиграма. Но не забравяйте - винаги се консултирайте със специалист, преди да започнете прием.

Идва зима обаче, затова ще ви кажем как да се сгреете с чай от коприва и какви ползи ще получите от него.

За да приготвите чай от листа от коприва, кипнете чаша вода на горещ котлон, след което изсипете една чаена лъжичка сушена коприва в нея. Оставете да се запари за две до три минути, прецедете и се насладете. И понеже не всички харесват вкуса и, можете да го подсладите с мед или да добавите други сушени елементи, като листа от мента или шипка.

Ползи от чая от коприва

Чаят от листа от коприва е важна част от традиционната медицина в няколко култури по света. Използван е за облекчаване на болки в ставите, анемия и екзема и за изчистване на излишните течности от тялото – вече споменати по-горе ползи.

Ако сте с високо кръвно, опитайте да вкарате този чай в менюто си. Разбира се, той няма като магическа пръчка веднага да свали кръвното ви, но би ви съдействал по един или друг начин в това отношение. Според изследвания, чаят от коприва съдържа фенолни химикали, които помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания.

За ползи при артрит, Фондацията за артрит препоръчва да се пие чаша чай от коприва или да се използва тинктура от 1 до 4 милилитра (разтвор в алкохол) до три пъти на ден. Можете също така да приемате до 1300 милиграма дневно под формата на капсули.

Употребата на коприва в диетата, както като самостоятелна билка, така и в комбинация с други билки, може да стимулира растежа и да засили имунитета при рибите, птиците и животните, правейки ги по-устойчиви на бактериални инфекции. Изследванията при хора все още продължават, затова не пренебрегвайте посочените в тази статия ползи от копривата, но и не и се доверявайте прекомерно, преди да сте се консултирали със специалист.


Източници:

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-nettle-leaf

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9253158/

https://www.medicinenet.com/16_benefits_of_stinging_nettle_7_side_effects/article.htm

https://health.clevelandclinic.org/nettle-tea-benefits

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св....

Продуктът беше успешно добавен в любими.
×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.