×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Според последни данни, всяка година един на всеки четири човека на възраст над 70 години, има когнитивно увреждане и над един на всеки десет прогресира до деменция

Основната причина за когнитивен спад е загубата на синапс. Казано по друг начин- намаляване на връзките между невроните в мозъка. Загубата в синапсите се изразява в загуба на паметта и когнитивно увреждане. Доказано е, че намаляването на нивата на магнезий в мозъка води до тази загуба на синапси. При пациентите с Алцхаймер е установено, че имат доста ниски нива на магнезий в мозъка.

Магнезият „стимулира мозъка“ и подобрява паметта

Много хора се оплакват от чести промени в настроението. В много случаи тези промени могат да допринесат за намаляване на количеството серотонин в мозъка. Знаем, че серотонинът е важен невротрансмитер, който поддържа чувството на щастие.

Комбинацията от магнезий и 5-хидрокситриптофанът (5-HTP) доказано повишава нивата на магнезий в мозъка. Аминокиселината 5-хидрокситриптофан допълнително осигурява субстрат за повишаване нивата на серотонин. Именно това съчетание е перфектният „серотонинов тласък“ за поддържане на здравословно настроение.

Магнезиев L-треонат е формата на магнезий, която значително повишава нивата на магнезий в мозъка. Известен е като „мозъчен магнезий“.

Механизъм на действие

Комбинацията от магнезий и 5-HTP повишава нивата на магнезий в мозъка, което спомага за увеличаване на образуването на серотонин и също така повишава синаптичната функция на невроните, плътността и пластичността, чрез увеличаване на NR2B субединиците върху NMDA рецепторите. Важно е да знаем, че аминокиселината 5-HTP е предшественик на серотонина и се нуждае от магнезий в мозъка, за да се превърне в серотонин.

В допълнителните съставки, които работят едновременно с магнезия за поддържане на спокойствие, се включват:

L-theanine помага за насърчаване на релаксацията чрез увеличаване на алфа-вълните в мозъка и стимулиране на GABA рецепторите.

Ashwagandha (Ашваганда) поддържа нивата на GABA и понижава нивата на кортизол. Благодарение на ашваганда се намалява оксидативния стрес в мозъка. И тук малко пояснение- GABA е аминокиселина, която се синтезира в мозъка и играе ролята на медиаторно вещество намаляващо възбудните процеси в главния мозък.

Rhodiola (Родиола, Златен корен) помага за повишаване нивата на невротрансмитери в мозъка и понижава нивата на кортизол.

Светия босилек или Тулси- традиционна аюрведична билка, произхождаща от Индия. Тулси съдържа множество фитохимикали като евгенол, урсолова киселина, розмаринова киселина, апигенин, лутеолин, бета-ситостерол и карнозна киселина. Помага при депресивно настроение, предизвикано от стрес и инхибира освобождаването на кортизол.

Магнезий в съчетание със Свещен босилек/Тулси Ви осигуряват:

  • По-малко стрес

  • Нормална мозъчна функция

  • Ниски нива на кортизол

Като противопоказания можем да посочим само леко понижаване на кръвното налягане в отделни случаи.

Изследване с хора на възраст 18-65 години, страдащи от най-малко три симптома на стрес, отчита следния резултат:

След шест седмици прием на Тулси от 1200 мг на ден, множество симптоми като забравяне, сексуални проблеми от скорошен произход, често чувство на изтощение и често заспиване, намаляват значително.

При млади хора с наднормено тегло и затлъстяване, след прием на 250 мг екстракт от Тулси, два пъти дневно на гладно, в продължение на 8 седмици, резултатите са:

  • Значително подобрени триглицериди, LDL, HDL, VLDL, ИТМ, инсулин и инсулинова резистентност
  • Намаляване нивата на гените за чернодробна липогенеза и стимулиране разграждането на мазнините, чрез активиране на лецитина
  • Предпазени панкреасни островни клетки от увреждане от свободните радикали
  • Запазени (не повишени) чернодробни ензими при много хора

В съчетание с L-теанинът (аминокиселина, намираща се както в зеления, така и в черния чай), магнезият може да свързва и стимулира GABA рецепторите. Уточнение- GABA е инхибиторен невротрансмитер, който помага при релаксация. Магнезият намалява освобождаването на адренокортикотропен хормон (ACTH) и намалява отделянето на кортизол. L-теанинът насърчава релаксацията без наличие на сънливост, само чрез увеличаване на алфа вълните в мозъка. 30 минути след прием директно въздейства на мозъка. Увеличаването на активността на алфа-лентите също е важно за потискане на разсейващата визуална информация по време на трудни задачи. По този начин L-теанинът помага да се фокусираме.

Добавянето на L-теанин към магнезий Ви осигурява:

  • Намаляване на стреса и тревожността

  • Отпускане на съзнанието

  • По-лесно фокусиране

Не се наблюдават противопоказания.

В комбинация с Ашваганда (аюрведична адаптоген билка, която се използва в Индия от векове), магнезият намалява освобождаването на адренокортикотропен хормон (ACTH) и намалява отделянето на кортизол. Ашваганда притежава противовъзпалително, аналгетично при остеоартрит, противотуморно, антиоксидантно, имуномодулиращо, хомеопатично и подмладяващо действие. Тази билка намалява освобождаването на кортизол, понижава реактивните кислородни видове, повишава антиоксидантните ензими (SOD, CAT), подобрява освобождаването на лутеинизиращ хормон и фоликулостимулиращ хормон, както и нивата на тестостерон, подобряващи мъжката плодовитост.

Магнезий плюс ашваганда Ви осигуряват:

  • Понижен кортизол

  • Борба с оксидативния стрес

  • Отпускане на съзнанието

Относно клиничните проучвания – и петте проведени такива отчитат по-осезателни подобрения с ашваганда спрямо плацебо по отношение на резултатите при тревожност или стрес.

Rhodiola е адаптогенен храст, който се използва в традиционната медицина от векове, за облекчаване на безпокойство, стрес, умора и депресивно настроение. Родиола съдържа повече от 140 активни съставки, като двете най-мощни са розавин и салидрозид. Смята се, че тази билка прави тялото по-устойчиво на стресови ситуации. Основното и действие е да инхибира моноаминооксидаза B (MAO-B), повишавайки норадреналина и серотонина.

Само за 14 дни, 200 мг родиола два пъти дневно, значително намалява тревожността, стреса, гнева, объркването и депресията. Наблюдават се значителни подобрения в общото настроение.

Противопоказания: Да не се приема с антидепресанти.

Ползи:

  • Повишава нивата на невротрансмитерите в мозъка и понижава нивата на кортизола

  • Подпомага стреса

  • Поддържа настроението

  • Релаксира ума

  • Има общ терапевтичен ефект

Подобрения са наблюдавани дори след тридневно лечение, както и продължаващи подобрения след една и четири седмици.

Милиони хора по света страдат от нарушения на съня. Най-типичните оплаквания включват затруднено заспиване, често събуждане и чувство на умора сутрин. Знаем, че сънят е важен не само за цялостното ни здраве, но и за имунното ни здраве. Магнезият помага за насърчаване на добрия сън, като поддържа необходимите ензими, които синтезират мелатонин в мозъка. Чрез комбиниране на магнезий с мелатонин вие значително подобрявате нивата на мелатонин. Други съставки, които могат да се комбинират с магнезия, освен мелатонина, са 5-HTP и GABA.

Мелатонинът е хормон на съня, секретиран от епифизната жлеза през нощта.

5-HTP или 5-хидрокситрипофан е аминокиселина и прекурсор на серотонина и мелатонина в мозъка

GABA е гама амино маслена киселина, представляваща успокояващ невротрансмитер и естествено срещаща се аминокиселина в мозъка

Магнезият поддържа ензимите в мозъка, необходими за производството на мелатонин. Повишава нивата на мелатонин в мозъка и стимулира GABA рецепторите.

Магнезий, комбиниран с мелатонин, 5-HTP и GABA Ви помагат да сте спокойни и релаксирани, лесно заспиващи, спящи непробудно и чувстващи се бодри сутрин.

Формула на съня 1

Магнезий плюс мелатонин - увеличава нивата на мелатонин в мозъка и стимулира GABA рецепторите. По този начин подпомага съня и отпуска съзнанието.

Клинично изследване

Деветнадесет проучвания при 1683 пациенти показват, че мелатонинът демонстрира значителна ефикасност при намаляване на латентността на съня и увеличаване на общия сън. Изследвания с по-голяма продължителност и използване на по-високи дози мелатонин демонстрират още по-голям ефект върху намаляване на латентността на съня и увеличаване на общия сън. Като цяло качеството на съня е значително подобрено при хора приемащи мелатонин, в сравнение с плацебо.

Формула на съня 2

Магнезий плюс 5-HTP или 5-хидрокситрипофан плюс GABA е друга много добра комбинация за сън

5-HTP естествено увеличава прекурсора на мелатонин (серотонин). Не са наблюдавани странични ефекти. Ползите- значително увеличава нивата на мелатонин в мозъка и стимулира GABA рецепторите. Подпомага съня и релаксира съзнанието. В произволно плацебо-контролирано проучване при 18 пациенти с нарушения на съня, се наблюдава намалено време за заспиване, намалена латентност на съня, увеличаване продължителността на съня и подобряване на качеството му.

Формула на паметта 1– магнезий плюс ашваганда

Множество проучвания установяват, че благодарение на ашваганда се подобрява представянето при извършване на когнитивни задачи, увеличава се вниманието и се намалява времето за реакция. Билката се понася добре и има минимални странични ефекти. Плацебо-контролирано проучване при 50 възрастни, тестващи ашваганда по 300 mg два пъти дневно или плацебо при тези с леко когнитивно увреждане, показва: след осем седмици на изследване, ашваганда дава много добри резултати. Билката повишава нивата на магнезий в мозъка, поддържа GABA и понижава кортизола. Подпомага мозъка срещу оксидативен стрес. Поддържа добра памет и подпомага съня. Релаксира ума и подобрява логическата памет. В заключение се отчита, че ашваганда може да бъде ефективна за подобряване както непосредствената, така и общата памет при хора с леко когнитивно увреждане, както и подобряване на изпълнителната функция, внимание и скорост на обработка на информацията.

Формула на паметта 2

Алфа-GPC или алфа-глицерофосфохолин, известен като холин алфосцерат е добавка, съдържаща холин. Alpha-GPC повишава синтеза и освобождаването на невротрансмитера ацетилхолин в мозъка, който помага за паметта. По-старото име за алфа-GPC е холин алфосцерат. Тази добавка увеличава флуидността на невронната мембрана. Alpha-GPC е сравнен с CDP-холин в два контролирани проучвания сред пациенти с мултиинфарктна деменция. И двете изследвания показват значителни подобрения в повечето невропсихологични и поведенчески инструменти при получателите на алфа-GPC в сравнение с реципиенти на CDP-холин.

Магнезий + Alpha-GPC, при лица с лека до умерена болест на Алцхаймер, успява да подобри симптомите, оценени от множество рейтингови скали, включително ADAS, MMSE, CDI и GDS.

Не се посочват противопоказания.

В резулат на приема се повишава синтеза и освобождаването на ацетилхолин в мозъка и се увеличава флуидността на невронната мембрана. Други преимущества- поддържа паметта, подпомага ученето, поддържа здрави неврони.

Посочва се, че Alpha-GPC повлиява болест на Алцхаймер с клинично начало след 65-годишна възраст. Наблюдават се значителни подобрения във вербалната памет, незабавно припомняне, намаляване на интелектуални и емоционални увреждания, „афективни разстройства“, „апатия“.

Милиони хора по света страдат и от липса на фокус или концентрация

Това може да увреди работната или училищната производителност и да доведе до поведенчески проблеми. Поддържане на фокус през целия ден е изключително важно. Наличието на добра концентрация и фокус е важно и необходимо за всеки, който извършва всякакъв вид умствена дейност.

Съставки, които работят синергично с магнезия за подпомагане на фокуса са:

Фокус формула 1

Бакопа Мониери - повишава антиоксидантните ензими в мозъка и намалява разграждане на ацетилхолин в мозъка.

Alpha-GPC повишава синтеза и освобождаването на невротрансмитера ацетилхолин в мозъка (хипокампус, фронтален кортекс и стриатум), който помага с паметта.

L-теанинът повишава алфа-вълните в мозъка и стимулира GABA рецепторите.

Бакопа Мониери клинично тествано ноотропно растение (многогодишна трева). Съдържа вещества, наречени бакозиди, които са изградени от сапонини. Съдържа 9 биоактивни вещества от Bacopa.

Повишава антиоксидантните ензими в мозъка (супероксид дисмутаза, каталаза и глутатионпероксидаза). Предпазва мозъка от оксидативен стрес (включително тютюнопушене), премахва свободните радикали и предпазва липидите от окисление. При животински модели на болестта на Алцхаймер, понижава нивата на амилоид-бета протеините.

Магнезий в комбинация с Бакопа Мониери увеличава антиоксидантните ензими в мозъка, предпазва мозъка от оксидативен стрес, може да намали разграждането на ацетилхолин, както да понижи амилоид-бета протеините в мозъка и притежава невропротекторно действие. Поддържа фокуса и паметта и подпомага учeнето.

Клинични изследвания

- Подобрява ученето и паметта при мишки

- Дава положителни резултати при 28 деца, нуждаещи се от индивидуално обучение- дозата е Бакопа Мониери 225 мг като единична перорална доза за продължителност четири месеца

 - Значителни подобрения в работната и краткосрочна вербална памет в 70,83% от изследванато население

 - Наблюдава се значително подобрение и при логическа памет, памет, свързана с личния живот и също и във визуалната, както и в слуховата памет.

 - Установено е също, че Бакопа Мониери се понася добре без големи странични ефекти

 - Бакопа Мониери 225 мг веднъж дневно в продължение на 6 месеца - значително намалени резултати от подтестовете на симптомите на ADHD. Безпокойството при децата е намалено с 93%, като се наблюдава подобрение в самоконтрола при 89% от тях. По същия начин се оценяват симптомите за проблеми с ученето, импулсивност и психиатрични проблемите- намалени са със 78%, 67% и 52%

- Бакопа Мониери дава подобрена производителност при тестове, свързани с вниманието и вербалната памет при възрастни участници

- При 98 здрави участници над 55 години 300 мг/ден Бакопа Мониери значително подобрява вербалното обучение, паметта и забавеното извикване.

Фокус формула 2

Алфа-GPC или алфа-глицерофосфохолин, известен като холин alfoscerate е добавка, съдържаща холин.

Магнезий плюс Alpha-GPC (холин алфосцерат) при лица с лека до умерена болест на Алцхаймер успява да подобри симптомите, оценени от множество рейтингови скали, включително ADAS, MMSE, CDI и GDS.

Като ползи се посочват:

  • Повишаване на синтеза и освобождаването на ацетилхолин в мозъка
  • Увеличаване на невронната течливост на мембраната
  • Поддържане на паметта
  • Подпомагане на ученето
  • Поддържане на здрави неврони

Фокус формула 3

L-теанин повишава активността в алфа-1 честотната лента на мозъчната активност в покой, което показва, че отпуска ума без да предизвиква сънливост.

Увеличаването на активността на алфа-лентите също изглежда важно за потискане на разсейващата визуална информация по време на взискателни задачи. По този начин L-теанинът също може да помогне за фокусиране.

Формулата Магнезий + L-теанин плюс 40 мг кофеин спрямо плацебо значително подобрява точността по време на задача, прави ни по-бдителни и намалява умората. L-теанин в комбинация с кофеин помага да се съсредоточи вниманието по време на натоварваща познавателна задача.

Преимущества:

  • Увеличава алфа вълните в мозъка и стимулира GABA рецепторите
  • Подпомага стреса
  • Релаксира ума
  • Помага за фокусиране

Наличието на енергия през целия ден е изключително важно, за да бъдете продуктивни и да имате енергия за изпълнение на работните си задачи. Милиони хора се доверяват на кафето всеки ден, но много от тях твърдят, че то ги кара да се чувстват нервни.

Магнезият повишава производството на енергия в мозъка.

Споменахме вече и родиолата.

Тук идва ред да включим и женшенът, много успешно действащ за бързо енергизиране на мозъка. Той съдържа две основни активни съставки- гинзенозиди и гинтонин.

Ще добавим и кофеина, който е естествен стимулант, осигуряващ повече енергия през целия ден.

Енергия за мозъка- формула 1

Родиолата има стимулиращо действие върху мозъка и подобрява ученето чрез стимулиране на допаминовите рецептори в избрани области на мозъка. Тя намалява умората, свързана със стреса, поради своите адаптогенни ефекти. Понижава и реакцията на кортизола към стреса при събуждане. Подобрява умствената дейност и способността за концентрация.

Женшенът съдържа две основни активни съставки- гинзенозиди и гинтонин. Той предпазва мозъка от увреждане, причинено от свободните радикали и намалява оксидативния стрес. Увеличава се производството на енергия в клетките, повишава се лактат дехидрогеназната активност и се намаляват нивата на млечна киселина в кръвта. Увеличават се митохондриалните биогенезни фактори и митохондриални ДНК в скелетните мускули на животни, а също така се намалява умората след упражнения. Водоразтворимите полизахариди имат действие против умора.

Кофеинът стимулира симпатиковата нервна система и блокира аденозите.

Тази комбинация стимулира мозъчната функция, намалява нивата на кортизол и поддържа менталния фокус, подпомага ученето и мозъчната функция по време на стрес.

Клинични ефекти и добра поносимост са наблюдавани при дневни дози екстракт от родиола от 340–680 мг с продължителност на лечението до 42 дни.

При пациенти с хронична умора женшенът намалява физическата и психическата умора.

Мета-анализ на четири рандомизирани контролирани проучвания показва, че женшенът значително намалява умората.

Енергия за мозъка- формула 2

Почти всеки в даден момент от деня си чувства липса на енергия. Независимо дали сте спортист, геймър, ръководител на високо ниво или майка, която си стои вкъщи, всички ние се уморяваме и имаме право да изберем лек, за да се почувстваме по-добре.

В съчетание с магнезий, за поддържане на енергия, можем още да изберем кофеин, таурин, женшен, L-теанин, родиола, MCT и органични гъби (Лъвска грива, кордицепс, рейши).

Магнезий L-треонат повишава нивата на магнезий в невроните.

Кофеинът е естествен стимулант, който насърчава енергията.

Тауринът е аминокиселина и е добре известен със своите повишаващи енергията свойства. Той също така служи като антиоксидант.

Женшенът се използва в традиционната китайска медицина от векове. Двете най-често срещани форми са американски женшен и азиатски женшен.

L-теанинът е непротеинова аминокиселина, намираща се както в зеления, така и в черния чай.

Родиола е адаптогенен храст, който се използва в традиционната медицина за облекчаване на умората от векове.

MCT е каприлова киселина или средноверижен триглицерид, който увеличава кетонните тела за поддържане на гориво за мозъка и мускулите.

Ползите:

  • Повишава нивата на серотонин в мозъка
  • Поддържа фокуса
  • Поддържа енергията
  • Поддържа производителност
  • Подпомага физическата и умствена работоспособност
  • Намалява умората

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.