×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

физетин


Все повече хора, загрижени за здравето си, се доверяват на стимулиращата функция на антиоксидантите, които имат основен принос в защитата на тялото от оксидативен стрес. Това не е случайно, тъй като именно свободните радикали са причина за преждевременно стареене и развитие на много хронични заболявания. И докато антиоксиданти като кверцетин и ресвератрол са на фокус в много изследвания, един техен по-малко популярен „роднина“ набира все по-голяма скорост, заради своите мощни благоприятни ползи за организма. През последните години има нарастващ интерес към потенциалните ефекти за здравето от физетин (открит още в края на 19 век) и с днешна дата той се проучва заради способността му да удължава живота и да забавя процеса на стареене. Тези сенолитични ефекти са от голям интерес за съвременната наука.

 

Какво е физетин?

Физетинът е вид полифенол, принадлежащ към групата на флавоноидите. Това е растителен пигмент, открит в редица растения, който придава цвят на различни плодове и зеленчуци като ягоди, краставици, ябълки, райски ябълки, лук, домати, грозде, киви. За съжаление в естествените източници той се съдържа в твърде малки количества, а с оглед на потенциалните му ползи за здравето, се препоръчва прием на този важен антиоксидант под формата на хранителни добавки.

Физетинът е орално бионаличен естествено срещащ се полифенол с потенциални антиоксидантни, невропротективни, противовъзпалителни, антинеопластични, сенолитични и стимулиращи дълголетието действия. При прилагане физетинът, като антиоксидант, улавя свободните радикали, предпазва клетките от оксидативен стрес и е в състояние да повишава нивата на глутатиона. Той инхибира провъзпалителни медиатори, като фактор на туморна некроза алфа (TNF-a), интерлевкин-6 (IL-6) и на транскрипциен фактор B (NF-kB).

Физетин насърчава клетъчния метаболизъм, намалява стареенето, активира сиртуините и може да насърчи дълголетието (протеинът сиртуин, който участва в обмяната на веществата, нашумя около отслабваното на певицата на Адел, която свали 15 кг. за няколко месеца). Физетинът също така упражнява антиканцерогенна активност чрез инхибиране на определени сигнални пътища. Той също така инхибира определени антиапоптотични протеини и индуцира апоптоза в чувствителните клетки. Клинични изследвания показват, че сенолитичният му потенциал надвишава два пъти този на кверцетина.


Физетинът в ролята му на сенолитик срещу процесите на стареене

Научни изследвания сочат, че физетинът е сред активните сенолитици, които помагат на тялото да се изчисти от стареещите клетки, затова и е смятан за обещаваща антиейдж терапия. Известно е, че сенолитиците са важни не само като начин за забавяне на стареенето, но и защото някои заболявания, включително артрит, сърдечни заболявания и деменция, могат потенциално да бъдат излекувани чрез унищожаване на клетки, които създават токсична среда около тях за съседните, потискат механизмите за възстановяване на клетките и създават възпаление. Въпреки че неделящите се стареещи клетки могат да бъдат отстранени от клетките на имунната система на тялото, процесът на изчистване от стари клетки става все по-малко ефективен с годините. В резултат част от остарелите клетки остават и се натрупват в тъканите. Някои от тези клетки претърпяват мутационни промени, които им позволяват да влязат отново в състояние на пролиферативна активност. Ако организмът не унищожи такива клетки навреме, те могат да се изродят в злокачествени и да причинят онкологично заболяване. В допълнение към факта, че остарелите клетки се справят по-зле с функциите си, те също придобиват сенилен секреторен фенотип SASP (англ. senescence associated secretory phenotype) и, освобождавайки много разтворими фактори в извънклетъчната среда, които причиняват възпаление и промени в извънклетъчния матрикс, влияят негативно върху тъканната микросреда и върху целия организъм. Възпаленото състояние на тялото, свързано със стареенето, е много важен рисков фактор за заболеваемостта и смъртността при възрастните хора, тъй като повечето, ако не всички свързани с възрастта заболявания, имат възпалителна патогенеза. Отрицателното въздействие на компонентите на SASP върху тялото може да бъде отслабено чрез премахване на старите клетки.

Един от признаците за преминаване на клетка към пътя на необратимо стареене е дерепресията на гена p16INK4a, който поддържа жизнеспособността на стареещите клетки, като предотвратява тяхната апоптоза. Доказано е, че физетин помага за отстраняването на стареещи p16Ink4a-позитивни клетки и може успешно да забави прогресията на свързаните с възрастта разстройства дори на по-късни етапи от живота. Отстранявайки старите клетки, сенолитиците като физетин започват процеса на регенерация „при поискване“, чиято цел е да запълни образуваното пространство с нови клетки. Така тъканта се подмладява.

Какво казват учените? Учени от Scripps Research Institute и Mayo Clinic са изследвали ефектите на естественото багрило физетин в борбата срещу стареенето. Резултатите от изследването им са публикувани на 29 септември 2018 г. в списанието EBioMedicine. Авторите на статията смятат, че веществото може да удължи живота с около 10%. А Лаура Нидернхофер, ръководител на Института по биология на стареенето и метаболизма в Университета на Минесота, която също е изучавала възможностите на това вещество, пише: „Физетинът е естествен продукт, който може селективно и ефективно да убива стареещите клетки, или поне намалява техните секреции и възпалителни протеини“.

Как се постига ефектът? Човешкото тяло съдържа около 200 вида клетки, като общият брой на клетките достига внушителната цифра от 30 трилиона (30 000 000 000 000). Клетките от повечето видове се размножават чрез делене и в същото време клетките имат свой собствен жизнен цикъл - раждат се, делят се приблизително 52 пъти (т.нар. граница на Хейлик), след което губят способността си да се възпроизвеждат. Такива клетки се "утилизират" чрез апоптоза, тоест програмирано самоунищожение. Същата съдба очаква и увредените (например поради действието на свободните радикали) клетки. Апоптозата протича на няколко етапа, по време на които цялата клетка се превръща в много малки апоптотични тела, които след това служат като "храна" за нормалните клетки. Това е нормален, естествен процес.  Има обаче един проблем. Ако тялото на млад човек лесно се "почиства" от стари и увредени клетки, то с възрастта процесът на пречистване не работи. В резултат на това в тялото се натрупват клетки, които не са се самоунищожили. Те могат да причинят възпаление и да отделят разрушителни ензими, което води до заболявания на цялото тяло и причинява стареене. И тук физетин може да дойде на помощ. Помага на тялото да се отърве от старите и повредени клетки, като активира процеса на тяхната апоптоза. А това от своя страна води до намаляване на риска от заболявания, свързани с възрастта (болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и др.). Така че физетинът може да предотврати стареенето на клетъчно ниво, да насърчи здравето на тялото и мозъка и да помогне за увеличаване на продължителността на живота. И не говорим само за опитни животни - изследвания са проведени както върху мишки и зайци, така и върху човешки тъкани. Други полезни свойства на физетина за хората включват усилване на действието на лекарства при онкологични заболявания, възстановяване на тъканната хомеостаза, предотвратяване на деменция и предпазване на мозъка от увреждания, антиоксидантна активност, противовъзпалителни, кардиопротективни и антидиабетни свойства.

 

Науката е на ход: физетин в основата на лекарство против загуба на паметта

Физетин дава надежда за откриването на лекарство против загуба на паметта при пациенти с болестта на Алцхаймер. Учени от Института Салк, САЩ, разработиха препарат, който действа срещу нарушения на когнитивните функции с вещество, производно на физетин – CMS121. Физетинът, както и  CMS121, се използват в ролята им на хероневропротектори – съединения, които забавят клетъчното стареене чрез намаляване на мащабите на увреждането на ДНК, оксидативен и протеотоксичен стрес, а също и увреждания на теломерите.

Експериментът на учените е проведен върху лабораторни 9-месечни мишки, чиято възраст е съотносима към човешката, когато започва да се влошава паметта и способността за обучение. В хода на проучванията на една от групите животни с аналог на болестта на Алцхаймер всеки ден е даван CMS 121, друга група със симптоми не е приемала веществото, а третата група била контролна със здрави мишки. След 3 месеца учените сравнили състоянието на мишките от различните групи. Оказва се, че  тестовете за памет и поведение на мишки с болестта на Алцхаймер, получавали CMS121, показват такива резултати, както при здрави животни. Болните мишки, на които не давали CMS121, показват закономерно влошаване на резултатите от тестовете. По-нататъшни изследвания показват, че CMS121 влияе не само на поведението, но и на мозъка на животните на клетъчно и на молекулярно ниво. Приемът на CMS121 понижило нивото на окисление на липидите, което води до увреждане на клетките. Учените се надяват да потвърдят резултатите от изследването при хора с болестта на Алцхаймер.

Като обобщение: Физетин е мощен антиоксидант и е идентифициран като вещество, което има реална ефективност против стареене и в същото време притежава висока бионаличност. Несъмнено човечеството е изправено пред нещо интересно, което може значително да промени живота ни... 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.