×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Хроничен бронхит или обикновена кашлица? Сезонът на настинките вече е тук. За хората със слаба имунна система, податливи на инфекции и вируси, този период от годината е доста неприятен. Дихателните инфекции са едни от най-често срещаните заболявания в края на есента и през зимата. Като характерен за дихателните инфекции симптом, кашлицата може да бъде провокирана както от мръсния въздух, така и от съвсем обикновена настинка. Понякога обаче кашлицата е симптом на по-сериозно заболяване.

Кашлицата може да бъде суха или влажна, да е по-активна както през деня, така и вечер и през нощта, дрезгава, на пристъпи и т.н. Спрямо характеристиката й, лекарят може да определи до къде е стигнало заболяването, както и вида на нужното лечение.

Най-често в основата на кашлицата са простудите, прекомерното използване на климатик, замърсеният въздух, както и озонът, комбиниращ се с изгорелите газове от автомобилите.

Внимание! Разстоянието от обикновената простуда до бронхита е съвсем малко!

Ако не лекуваме своевременно безобидната на пръв поглед кашлица, е много вероятно да се стигне до възпаления на белите дробове. Стигне ли се до бронхит, се оказва че и тютюнопушенето изиграва основна роля в усложняването на състоянието.

Остър бронхит.

Започва се с обикновено възпаление на гърлото. Вирусите, причинили възпалението, нападат бронхите, в резултат на което техните лигавици се възпаляват. Дразнещата кашлица, секретите, високата температура са най-изявените симптоми на острия бронхит.

Каква е връзката между хранителния режим и острия бронхит?

Храната, богата на слузообразуващи вещества и белтъчини трябва да бъде напълно изключена, докато хроничният бронхит не бъде излекуван. Забранено е месото, млечните продукти, мазните храни, както и тестените изделия от бяло брашно. Много важно също е непрекъснато да консумираме прясно изцедени сокове, билкови чайове, топла вода. Алкохолът и цигарите естествено са напълно изключени.

Острият бронхит се нуждае от билкови инхалации с лайка, невен, слез, черен бъз, борови връхчета, невен и др.

Антибиотиците се препоръчват само и единствено когато бронхитът е предизвикан от бактерии!

Дали острият бронхит не е станал хроничен?

Ако втори път и повече се разболявате от бронхит, който обаче се лекува изключително трудно и продължава по 3 месеца и повече, като кашлицата обикновено е придружена и със секрети, може би бронхът ви е станал хроничен. Пушенето и замърсеният въздух в работните помещения или у дома изключително усложняват състоянието, като най-често именно те превръщат бронхита в хроничен. Ако не се вземат навременни мерки, бронхитът става хронично обструкционен (ХОББ).

Внимание: от ХОББ до белодробен емфизем остава само крачка, тъй като следствие на заболяването бронхиалната система изтънява и се нарушава нормалният прием на кислород от организма.

Поставяне на диагнозата.

След прегледа със слушалки, рентгеновата снимка и функционалното изследване на дишането, лекарят с точност може да установи състоянието ви.

ХОББ и лечение.

За съжаление, ХОББ не се лекува, затова най-важното в случая е самата превенция. Отказът, или в по-лошия случай – драстичното намаляване на тютюнопушенето, избягването на помещения с цигарен дим, редовната профилактика, както и навременното лечение на всяка инфекция (колкото и незначителна да бъде тя), са от огромно значение за намаляване риска от заболяването.

При вече установена диагноза, лечението може да изиска терапия с медикаменти, които отпускат и разширяват бронхите, инхалаторни кортикостероиди, секретолитици и муколитици, кислородолечение или антибиотици.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.