Search
Филтрирай по...

ХОББ – Лечение, рехабилитация и самопомощ

ХОББ

Лечение, рехабилитация и самопомощ

Хроничната обструктивна белодробна болест не е присъда за хората, страдащи от нея. Спазвайки предписанията на лекуващия лекар и правилата на здравословното хранене, движение и отпускане, те могат в значителна степен да подобрят качеството на живота си.

И макар че пълно излекуване на болестта не може да има, тъй като уврежданията в белодробната тъкан са необратими, то могат да се лекуват симптомите на заболяването.

Ключов момент в лечението е прекратяване на тютюнопушенето.

Научни изследвания показват, че тютюнопушенето е основен рисков фактор за болестта и тежестта на оплакванията/симптомите/ при по-голямата част от болните е в пряка зависимост от него. Тютюневият дим дразни лигавицата на бронхите и предизвиква отделянето на по-голямо количество секрет, което допълнително стеснява  увредените  вече бронхи, води до спазъм/свиване/ на гладките мускулни влакна в стените им и  запушва най-малките – бронхиолите. Дишането се затруднява, появява се задушаваща кашлица, кръвното налягане се повишава, мозъкът не се храни достатъчно с кислород. Освен това, радиоактивните вещества, тежките метали, катрана и другите канцерогенни вещества директно увреждат клетките, разрушават ги и на тяхно място се развива съединителна тъкан/фиброза/, която е нееластична, деформира белия дроб и води до дихателна  недостатъчност.

Кашлицата не трябва да се подтиска, тъй като е защитен механизъм за очистването на бронхите от секрета. Лечението на храчките е свързано с втечняване му, като най-доброто средство е достатъчния прием на течности – минимум 1,5 л дневно. При обостряне на състоянието се прибавят и лекарства, наречени секретолитици/разтварящи, втечняващи гъстия жилав секрет/. Задухът се лекува с медикаменти, разширяващи бронхите (бронходилататори), добавената инфекция – с антибиотици. Добре е преди антибиотично лечение да се прави микробиологично изследване на храчка с антибиограма.

При инфекции на дихателните пътища е  много  важно навреме да се потърси лекарска помощ, тъй като своевременното им лечение /както и спиране на тютюнопушенето / може да преустанови  процеса на хронифициране.

Профилактика

За ХОББ като следствие на хроничния бронхит, профилактиката е особено ценна –   отказване от тютюнопушенето, своевременно и ефективно лечение на възпалителните заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове, особено в детската възраст,  преустановяване излагането на въздействието на рисковите фактори (вредни вещества) от атмосферния въздух и работната среда.

Повишаване на имунната защита на организма чрез упражняване на двигателна активност (спорт, туризъм), здравословно хранене, закаляване, имунопрофилактика.

Ежегодно ваксиниране против грип

Подходяща диета

Важно е здравословното хранене да стане част от ежедневието, с много плодове и зеленчуци.

Когато се чувствате добре, се препоръчва да се храните  по 3-4 пъти на ден и да избягвате трудносмилаеми храни, както и многото подправки, суровия лук и сладоледа.

Ако не се чувствате добре, трябва да се храните 5-6 пъти на ден на по-малки порции, като е добре храната Ви да е лесносмилаема. Предпочитат се храни и напитки, които са богати на въглехидрати и протеини като паста, пиле и риба.

Наднорменото тегло прави дишането  още по-трудно. Добре е с помощта на диетолог да съставите  диетата си така, че теглото да е в граници на нормата.

Ако теглото Ви е по-малко от оптималното за вашата височина, може да се нуждаете от специална диета.

Може да пиете алкохолни напитки с храната, но в малки до умерени количествa.

Подходящи хранителни добавки :

Бяла ружа (корен), 455 mg

Самбукус, 200 mg

Самбукус сироп, 120 ml

Самбукус (без захар) сироп, 120 ml

Витамин С – Алайв, 500 mg

Витамин С – биофлавони, 500 mg

Витамин С § шипка, 500 mg

Витамин С – минерален произход, 500 mg

Ехинацея § витамин С, 492 mg

Черен бъз (плод § цвят), 575 mg

Ехинацея (билка), 400 mg

Риган масло, 75 mg

Исоп (билка), 445 mg

Бял дъб (кора), 480 mg

Женско биле (корен), 450 mg

 

Бани и инхалации

При обструктивния хроничен бронхит се препоръчват и инхалаторни средства. Водните процедури и инхалациите с екстракт от корен на бръшлян разширяват дихателните пътища и подобряват дишането.

 

Това са профилактични мерки, които биха забавили или отложили развитието на болестта и са особено важни за всички пушачи и/или страдащи от хроничен бронхит.

Рехабилитация

 

ХОББ е хронично заболяване, което се е развивало в продължение на години, то е много упорито и неговото лечение е бавно и продължително.

 

Ранната рехабилитация води до значително подобрение по отношение на задуха, общата отпадналост, емоционалното състояние и болестта като цяло.

При тест за ходене, провеждан след приключване на рехабилитацията,  пациентите   изминават значително по-голямо разстояние в сравнение с контролната група.

Извършва се в специализираните болници за рехабилитация във Велинград, Сандански и др. Приема се с Направление №7,  издадено от личния лекар.

http://www.blsvarna.org/uploaded/drugi/drugi_noi_kade.htm

 

 

Кинезитерапия – извършва се с помощта и под наблюдението на опитен кинезитерапевт.

 

Обект на кинезитерапията  е хроничният бронхит.

Физическите упражнения / кинезитерапия/ активизират и влияят благоприятно върху всички органи и системи, в това число и върху дихателната система, а тя участва непосредствено в обменните процеси на мускулните клетки, като осигурява необходимия кислород и отстранява отделения въглероден двуокис.

 

Умереното физическо натоварване води до засилване на дихателната функция, подобряване на  кръвообрашението, увеличаване на  дифузионния капацитет/способност за обмяна на газове-кислород и въглероден двуокис през клетъчната мембрана/ на белите дробове. Усиленото кръвообращение допринася за по-пълноценно оползотворяване на медикаментите, прилагани при заболяване на белите дробове.

 

Противопоказания за прилагане на физически упражнения при болни със заболявания от хроничен бронхит са високата температура и атсматичния пристъп. Прилагането започва след нормализиране на температурата до субфебрилна (37-37. 3 оC) и във фаза на ремисия.

 

Продължава…

Текст: д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

12 thoughts on “ХОББ – Лечение, рехабилитация и самопомощ”

 1. Марийка

  Имам стрес не мога да спа какви лекарства мога да пия имам хобб от 5 години

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Въпросът ви е зададен в сайт за здравословен начин на живот и хранителни добавки. Мога да ви препоръчам хранителни добавки, които не са противопоказани при вашето заболяване и са подходящи за проблема ви, но както знаете, ефектът е индивидуален.
   Ашваганда – има успокояващ нервната система ефект, приет вечер подпомага заспиването и подобрява съня, намалява отрицателния ефект на стреса.
   Ашваганда SENSORIL® – срещу стрес и умора, по 1 капс. сутрин и вечер. Магнезий комплекс и 5-хидрокситриптофан – вечер. Подпомагат отпускането на тялото, успокояването на ума и заспиването.

   Поздрави,
   Д-р Аелита Петрова

 2. Galia Kacarska

  Аз имам ХОББ от скоро м.май 2019г,получих брохоспазъм и нямах въздух.
  От Края на май позлвам инхалатор Фостер некстхалер, Моля да отговорите от инхалатора
  може ли да получа болки в костите и ставите, увелична кръвна захар, силни крампи и
  увеличено натрупване на мазинина на шийните прешлени като бизонска гърбица.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Оплакванията ви може да са странични ефекти от КС лечение / Фостер некстхалер , както знаете, съдържа кортикостероид/. Необходима е консултация с лекуващия пулмолог /или второ мнение при друг/, преразглеждане на състоянието ви и промяна в лечението, ако е необходимо.

 3. Нурие Купенова

  Здравейте,мъжът ми е с ХОББ.За два месеца е свалил 6кг.От 3 дена е със страшна кашлица придружена с храчки.Моля да ми кажете нещо за разяждане и подсилване на организма.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   За да укрепне организма е необходимо да се овладее кризата с медикаменти и методи, препоръчани от личния лекар и пулмолога.в подкрепа на лечението може да приема Super Mushroom – за силен имунитет /Whole earth & sea/ или прополис, ако не е алергичен.

 4. Румяна

  Здравейте, бихте ли ми казали при медикаментозна кома при ХОББ ,какви са последствията за пациента?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Както знаете, медикаментозната кома е част от лечението в някои случаи на тежки заболявания. В това състояние тялото мобилизира способността си за самолечение и като цяло е благоприятно за пациента.

 5. Нели Янкова

  Здравейте, баща ми е на 75 години и боледува от ХОББ от 10 години, в момента лечението му е със Спирива респимат и Фостер нексхалер, миналата година получи белодробна емболия, за което приема Еликвис. Има и ядза на дванадесетопръсника. Покрай тези заболявания му откриха и карцином на простатата. Минахме през простатектомия и лъчелечение. По време на лъчелечението вземаше за 1 месец Полимакс плюс. Може ли да ми препоръчате някакви хранителни добавки – витамини, антиоксиданти – нещо за подсилване на имунната система.

  1. д-р Аелита Петроа

   Здравейте,

   Подходящи са Рейши и Котешки нокът.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 6. Васил василев

  Благодаря ви за подробнота информация,аз имам ХОББ а също така и обструктивна сънна апнея,ползвам БИПАП апарат,молбата ми е да ми кажете дали апарата ми вреди или не благодаря.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Функцията “облекчено издишване” на апарата BiPAP подобрява издишването при болни с ХОББ и дихателна недостатъчност, а Reslex функцията облекчава издишването. Не Ви вреди.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top