×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.


ХОББ

Лечение, рехабилитация и самопомощ

Хроничната обструктивна белодробна болест не е присъда за хората, страдащи от нея. Спазвайки предписанията на лекуващия лекар и правилата на здравословното хранене, движение и отпускане, те могат в значителна степен да подобрят качеството на живота си.

И макар че пълно излекуване на болестта не може да има, тъй като уврежданията в белодробната тъкан са необратими, то могат да се лекуват симптомите на заболяването.

Ключов момент в лечението е прекратяване на тютюнопушенето.

Научни изследвания показват, че тютюнопушенето е основен рисков фактор за болестта и тежестта на оплакванията/симптомите/ при по-голямата част от болните е в пряка зависимост от него. Тютюневият дим дразни лигавицата на бронхите и предизвиква отделянето на по-голямо количество секрет, което допълнително стеснява  увредените  вече бронхи, води до спазъм/свиване/ на гладките мускулни влакна в стените им и  запушва най-малките - бронхиолите. Дишането се затруднява, появява се задушаваща кашлица, кръвното налягане се повишава, мозъкът не се храни достатъчно с кислород. Освен това, радиоактивните вещества, тежките метали, катрана и другите канцерогенни вещества директно увреждат клетките, разрушават ги и на тяхно място се развива съединителна тъкан/фиброза/, която е нееластична, деформира белия дроб и води до дихателна  недостатъчност.

Кашлицата не трябва да се подтиска, тъй като е защитен механизъм за очистването на бронхите от секрета. Лечението на храчките е свързано с втечняване му, като най-доброто средство е достатъчния прием на течности – минимум 1,5 л дневно. При обостряне на състоянието се прибавят и лекарства, наречени секретолитици/разтварящи, втечняващи гъстия жилав секрет/. Задухът се лекува с медикаменти, разширяващи бронхите (бронходилататори), добавената инфекция – с антибиотици. Добре е преди антибиотично лечение да се прави микробиологично изследване на храчка с антибиограма.

При инфекции на дихателните пътища е  много  важно навреме да се потърси лекарска помощ, тъй като своевременното им лечение /както и спиране на тютюнопушенето / може да преустанови  процеса на хронифициране.

Профилактика

За ХОББ като следствие на хроничния бронхит, профилактиката е особено ценна -   отказване от тютюнопушенето, своевременно и ефективно лечение на възпалителните заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове, особено в детската възраст,  преустановяване излагането на въздействието на рисковите фактори (вредни вещества) от атмосферния въздух и работната среда.

Повишаване на имунната защита на организма чрез упражняване на двигателна активност (спорт, туризъм), здравословно хранене, закаляване, имунопрофилактика.

Ежегодно ваксиниране против грип

Подходяща диета

Важно е здравословното хранене да стане част от ежедневието, с много плодове и зеленчуци.

Когато се чувствате добре, се препоръчва да се храните  по 3-4 пъти на ден и да избягвате трудносмилаеми храни, както и многото подправки, суровия лук и сладоледа.

Ако не се чувствате добре, трябва да се храните 5-6 пъти на ден на по-малки порции, като е добре храната Ви да е лесносмилаема. Предпочитат се храни и напитки, които са богати на въглехидрати и протеини като паста, пиле и риба.

Наднорменото тегло прави дишането  още по-трудно. Добре е с помощта на диетолог да съставите  диетата си така, че теглото да е в граници на нормата.

Ако теглото Ви е по-малко от оптималното за вашата височина, може да се нуждаете от специална диета.

Може да пиете алкохолни напитки с храната, но в малки до умерени количествa.

Подходящи хранителни добавки :

Бяла ружа (корен), 455 mg

Самбукус, 200 mg

Самбукус сироп, 120 ml

Самбукус (без захар) сироп, 120 ml

Витамин С – Алайв, 500 mg

Витамин С – биофлавони, 500 mg

Витамин С § шипка, 500 mg

Витамин С – минерален произход, 500 mg

Ехинацея § витамин С, 492 mg

Черен бъз (плод § цвят), 575 mg

Ехинацея (билка), 400 mg

Риган масло, 75 mg

Исоп (билка), 445 mg

Бял дъб (кора), 480 mg

Женско биле (корен), 450 mg

 

Бани и инхалации

При обструктивния хроничен бронхит се препоръчват и инхалаторни средства. Водните процедури и инхалациите с екстракт от корен на бръшлян разширяват дихателните пътища и подобряват дишането.

 

Това са профилактични мерки, които биха забавили или отложили развитието на болестта и са особено важни за всички пушачи и/или страдащи от хроничен бронхит.

Рехабилитация

 

ХОББ е хронично заболяване, което се е развивало в продължение на години, то е много упорито и неговото лечение е бавно и продължително.

 

Ранната рехабилитация води до значително подобрение по отношение на задуха, общата отпадналост, емоционалното състояние и болестта като цяло.

При тест за ходене, провеждан след приключване на рехабилитацията,  пациентите   изминават значително по-голямо разстояние в сравнение с контролната група.

Извършва се в специализираните болници за рехабилитация във Велинград, Сандански и др. Приема се с Направление №7,  издадено от личния лекар.

https://www.blsvarna.org/uploaded/drugi/drugi_noi_kade.htm

 

 

Кинезитерапия – извършва се с помощта и под наблюдението на опитен кинезитерапевт.

 

Обект на кинезитерапията  е хроничният бронхит.

Физическите упражнения / кинезитерапия/ активизират и влияят благоприятно върху всички органи и системи, в това число и върху дихателната система, а тя участва непосредствено в обменните процеси на мускулните клетки, като осигурява необходимия кислород и отстранява отделения въглероден двуокис.

 

Умереното физическо натоварване води до засилване на дихателната функция, подобряване на  кръвообрашението, увеличаване на  дифузионния капацитет/способност за обмяна на газове-кислород и въглероден двуокис през клетъчната мембрана/ на белите дробове. Усиленото кръвообращение допринася за по-пълноценно оползотворяване на медикаментите, прилагани при заболяване на белите дробове.

 

Противопоказания за прилагане на физически упражнения при болни със заболявания от хроничен бронхит са високата температура и атсматичния пристъп. Прилагането започва след нормализиране на температурата до субфебрилна (37-37. 3 оC) и във фаза на ремисия.

 

Продължава...

Текст: д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Коментари (18)

  • Васил василев
  • 2017-10-05 21:06:59
  Благодаря ви за подробнота информация,аз имам ХОББ а също така и обструктивна сънна апнея,ползвам БИПАП апарат,молбата ми е да ми кажете дали апарата ми вреди или не благодаря.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-10-11 16:12:55
  Здравейте, Функцията "облекчено издишване" на апарата BiPAP подобрява издишването при болни с ХОББ и дихателна недостатъчност, а Reslex функцията облекчава издишването. Не Ви вреди. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Нели Янкова
  • 2018-06-13 14:08:30
  Здравейте, баща ми е на 75 години и боледува от ХОББ от 10 години, в момента лечението му е със Спирива респимат и Фостер нексхалер, миналата година получи белодробна емболия, за което приема Еликвис. Има и ядза на дванадесетопръсника. Покрай тези заболявания му откриха и карцином на простатата. Минахме през простатектомия и лъчелечение. По време на лъчелечението вземаше за 1 месец Полимакс плюс. Може ли да ми препоръчате някакви хранителни добавки - витамини, антиоксиданти - нещо за подсилване на имунната система.
  • д-р Аелита Петроа
  • 2018-06-19 16:18:42
  Здравейте, Подходящи са Рейши и Котешки нокът. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Румяна
  • 2019-02-17 14:46:41
  Здравейте, бихте ли ми казали при медикаментозна кома при ХОББ ,какви са последствията за пациента?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-02-21 12:43:58
  Здравейте, Както знаете, медикаментозната кома е част от лечението в някои случаи на тежки заболявания. В това състояние тялото мобилизира способността си за самолечение и като цяло е благоприятно за пациента.
  • Нурие Купенова
  • 2019-07-20 20:43:40
  Здравейте,мъжът ми е с ХОББ.За два месеца е свалил 6кг.От 3 дена е със страшна кашлица придружена с храчки.Моля да ми кажете нещо за разяждане и подсилване на организма.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-07-24 12:44:52
  Здравейте, За да укрепне организма е необходимо да се овладее кризата с медикаменти и методи, препоръчани от личния лекар и пулмолога.в подкрепа на лечението може да приема Super Mushroom - за силен имунитет /Whole earth & sea/ или прополис, ако не е алергичен.
  • Galia Kacarska
  • 2019-10-13 01:16:48
  Аз имам ХОББ от скоро м.май 2019г,получих брохоспазъм и нямах въздух. От Края на май позлвам инхалатор Фостер некстхалер, Моля да отговорите от инхалатора може ли да получа болки в костите и ставите, увелична кръвна захар, силни крампи и увеличено натрупване на мазинина на шийните прешлени като бизонска гърбица.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2019-10-16 16:16:58
  Здравейте, Оплакванията ви може да са странични ефекти от КС лечение / Фостер некстхалер , както знаете, съдържа кортикостероид/. Необходима е консултация с лекуващия пулмолог /или второ мнение при друг/, преразглеждане на състоянието ви и промяна в лечението, ако е необходимо.
  • Марийка
  • 2020-09-13 10:37:45
  Имам стрес не мога да спа какви лекарства мога да пия имам хобб от 5 години
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2020-09-15 09:35:43
  Здравейте, Въпросът ви е зададен в сайт за здравословен начин на живот и хранителни добавки. Мога да ви препоръчам хранителни добавки, които не са противопоказани при вашето заболяване и са подходящи за проблема ви, но както знаете, ефектът е индивидуален. Ашваганда – има успокояващ нервната система ефект, приет вечер подпомага заспиването и подобрява съня, намалява отрицателния ефект на стреса. Ашваганда SENSORIL® - срещу стрес и умора, по 1 капс. сутрин и вечер. Магнезий комплекс и 5-хидрокситриптофан – вечер. Подпомагат отпускането на тялото, успокояването на ума и заспиването. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
  • Динка Василева
  • 2020-10-21 09:23:43
  Здравей те. Преди 3 години боледува от плевмония и ми вадиха вода от белия дроб и от тогава постоянно кашля . Препоръчате ми лекар имам проблем аз разбирам ама каде да ида да могат да ми открият заболяването.
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2020-10-29 13:03:54
  Здравейте, Необходима е консултация с пулмолог, най-добре в специализирана клиника по белодробни болести, напр. МБАЛББ“Св. София“, София, Д-р Денчо Османлиев, доц., тел. 02/805 42 10. Но в сегашната ситуация с КОВИД 19, може би няма дя успеете да запишете час за консултация. Вички лекари в тази клиника са добри специалисти. Може да се опитате тук https://mbalbb-sofia.com/contacts или чрез онлайн консултация тук. https://superdoc.bg/spetsialnost/pulmolog Поздрави, Д-р Аелита Петрова
  • Ani 6kodrova
  • 2020-11-17 10:03:04
  Здравейте д р Петрова, моля Ви за консултация. Съпруга ми е със сърдечна операция сменена морална клапа и след това е поставен пейсмейкър. Има хроничен бронхит. Какво лечение е подходящо в неговия случай ? Удачно ли е ползването на инхалатор. Благодаря Ви.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-11-19 09:54:14
  Здравейте, За съжаление, предоставената информация е недостатъчна, за да се отговори точно на въпроса ви. Освен това, в такива случаи е важно и директната връзка между лекар и пациент, за да се прецени общото му състояние и конкретните симптоми. Заключението трябва да се подкрепи от съответните изследвания – ЕКГ, кръвно налягане, аускултация, рентгенова снимка, ако е необходимо, изследване на храчка и т.н. по принцип, при правилно използване на инхалатора и спазване на дозата, проблемът със сърцето не е противопоказание. Но е необходима преценка от лекар за необходимостта от медикаментозна инхалация. Може да направите онлайн консултации с кардиолог и пулмолог. https://www.google.com/search?rlz=1C1AVFC_enBG849BG850&sxsrf=ALeKk03NCkfGqBHyMVztfCOZT7-m8dzGCQ%3A1605706083133&ei=YyG1X_TCB8eYa_XCqzA&q=%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D1%81+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8&oq=%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQARgBMgQIIxAnMggIABDJAxDLATIFCAAQywEyBQgAEMsBMgUIABDLATIFCAAQywEyBQgAEMsBMgUIABDLATIGCAAQFhAeMgYIABAWEB46BAgAEEdQnbIKWJ2yCmDp0gpoAHACeACAAbUBiAG1AZIBAzAuMZgBAKABAaoBB2d3cy13aXrIAQjAAQE&sclient=psy-ab
  • Мариана Димитрова
  • 2021-06-17 20:21:53
  Здравейте от 2м. съм с ХОБ. Изпратихаме за консултация и без преглед установиха заболяването. Предписаха ми Бралтус но получавах задух и стягане в гърдите. Смениха го със Симбикорт но още в началото получавам също ззадух и стягане в гърдите. Не мога да спя. За 1 м. свалих 4 кг. нямам апетит. Много съм притеснена живея сама. Какво и къде да отида за да ми обърнат повече внимание. Не зная в кой стадий съм. Къде има санаториум и профилактика. Живея в София. Моля ви помогнете ми.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2021-06-18 16:24:37
  Здравейте, Необходима е консултация с пулмолог в специализирана болница за лечение на белодробни болести. 1. https://mbalbb-sofia.com/home/ https://mbalbb-sofia.com/contacts 2. https://dkc-alexandrovska.com/departments/%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F/ 3. https://www.tokudabolnica.bg/bg/pulmomology-clinic/pulmonology-team Преди лечение в санаториум е нужно да се постави точна диагноза. Ще получите направление от личния лекар. https://www.google.com/search?q=%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8&oq=%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8&aqs=chrome..69i57j0i19i22i30l5.15702j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8 д-р Петрова

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.