×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

До какво води стресът


Казват, че човешкото тяло разполага с неподозирани сили и изключителна издръжливост. Казват обаче и, че стресът е сред основните причинители на повечето съвременни заболявания, в това число и от хроничен тип. Истината е някъде по средата. Колкото и да сме устойчиви, при силен стрес за човешкия организъм могат да настъпят изключително сериозни негативни последици.


Какво точно представлява стресът и как се отразява на нашия организъм?

Той е нещо много повече от ментално състояние. Той има реални физически проявления върху нашия организъм. Със задълбочаването си стресът става хроничен, в резултат на което се отключват и редица рискове за нашето здраве. Грешно е да се смята, че той се проявява само на емоционално ниво. Напротив, неговото наличие може да се открие в редица органи и системи от такива в нашия организъм.

Сам по себе си стресът представлява вид физиологична реакция на тялото спрямо реални или илюзорни събития от действителността. Тази реакция предизвика определени биохимични промени в нашето тяло. В медицински план стресовото състояние в организма може да се разглежда и като активиране на хипоталамуса да изпраща определени невро-химични сигнали към надбъбречните жлези при определени условия. С други думи, настъпват реални хормонални смущения. По-конкретно, надбъбречните жлези влизат в състояние на свръхпроизводство на специфичния вид хормон кортизол. Вероятно сте го срещали именно под термина „хормона на стреса“. Но както знаем всички, хормоналният баланс е ключов за нормалното протичане на функциите в човешкия организъм. И при най-малкото смущение се стига до реални рискови последици. И те съвсем не се свеждат само до неврологични състояния като депресия и тревожност, но и до проблеми с редица вътрешни органи.


Физическо проявление на стреса върху човешкия организъм

Стресът влияе не само на централната и периферна нервна система, а на целия човешки организъм. Учените отдавна са установили редица физически симптоми при повишени нива на кортизола в тялото. В своя набор те могат да обрисуват клиничната картина на конкретни заболявания, но едновременно с това и да „послужат“ като фактори за поява на определен кръг от такива. 

Когато слушате препоръки на специалисти – без значение дали са от сферата на конвенционалната медицина, или на психотерапията – да намалите стреса в своя живот, е важно да ги приемете на сериозно, а не като общовалиден съвет за по-щастлив живот. Не само доброто настроение, позитивизма и способността ви да изпитвате щастие са заложени на карта, ако сте в стресово състояние. Под риск е и физическото ви здраве и цялостното функциониране на вашия организъм. Стресът влияе директно върху имунната, сърдечно-съдовата, храносмилателната, ендокринната и дихателната система. Той се превръща в риск от първите си физиологични симптоми.

За съжаление, много често хората ги подценяват и смятат, че рано или късно те ще отминат. Ако обаче не се противодейства срещу стресовото състояние, организмът отслабва все по-осезаемо. Така се увеличава и броят на физическите признаци на силен стрес. Най-честите симптоми на емоционалната тревога и разклатените нерви са:

  • треперене на ръцете;

  • наличие на постоянно високо кръвно налягане.

  • често уриниране;

  • заглъхване на ушите;

  • подуване на лицето;

  • необясними болки в тялото;

  • стомашни смушения като гадене, повръщане и рефлукс;

  • дерматологични проблеми – обриви, акне, екзема, дерматит, себорея и други;

  • напълняване без да е увеличен калорийният прием за деня и обратното – необяснима загуба на телесна маса и спад в апетита;

  • постоянно усещане за жажда;

  • обилно изпотяване, включително и нощем;

  • проблеми със съня;

  • сексуални смущения и проблеми с простатата при мъжете;

  • драстичен спад в когнитивните способности;

  • главоболие, включително и хронично, както и мигрена.

  • и много други.


Последици от силен стрес


Ревита: как да преодолеем стресовото състояние на организма?

Съществуват цели практически ръководства, учения и курсове за преодоляване на стреса. При всички случаи пълното изцеление от него е една сложна задача, изискваща както подходяща нагласа, така и реални практически действия. Като за начало, дори намаляване на стресовото състояние може да ви помогне срещу неговите физически проявления, но и срещу риска от усложнения върху целия организъм. Съвсем накратко ви предлагаме нашия поглед и фундаментално решение за справяне със стреса

  • увеличете физическото движение. Не случайно специалистите продължават да повтарят, че спортът е здраве. В действителност, физическата активност може значително да понижи нивата на кортизол в тялото;

  • отделяйте определено количество време от вашето ежедневие в дейности, които ви носят наслада и приятни емоции. Това е строго индивидуален избор. Но е грешно да се смята, че за някого може и да липсват такива хобита или активности, които да ободряват и освобождават както ума, така и тялото от напрежение. Не забравяйте максимата „Здрав дух, здраво тяло!“

  • доверете се на средствата на съвременната хомеопатия; Разбира се, за целта е редно да се консултирате със специалисти. Прибягването до хомеопатични средства е чудесна алтернатива пред една по-сериозна терапия, включваща тежки лекарства, подходящи за депресия и сериозни психични заболявания;

  • природни методи. Съществуват множество билки, а и хапчета под формата на хранителни добавки, които могат да ви помогнат да намалите стреса. Най-често включваните съставки в тях са: хром, магнезий, витамините от групата В, мелатонин, аминокиселината ГАБА, витамин Д, екстракти от мента, глог, валериана, мента, лавандула, мента, маточина, пасифлора, жълт кантарион, еньовче, ашваганда и много други. Всички те ще ви помогнат и с негативните емоции, и с регулирането на биохимичните и физиологичните процеси в организма.


Не изпускайте от контрол тялото си. Понякога, физиологичните смущения в организма се дължат на напрежението на работното място, на твърде чувствителния ви характер, на емоционалната ви реакция срещу проблеми и затруднения в ежедневието. Осъзнавайки колко опасен може да е стресът върху здравето, вие правите първата крачка към неговото преодоляване. В случай че изпитвате сериозни затруднения да се справите с него, не се колебайте да потърсите професионална помощ.  

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.