Още от праисторически времена месото е основна храна за хората – като вид, тясно свързан с околния свят, това е бил базов начин за оцеляване
Ако проследим обаче нишката на кулинарната традиция, не може да не отдадем дължимото и на месото от вътрешности (органи), често наричани „карантия“ или „субпродукти“. Те са особено богати на основни хранителни вещества и са били консумирани от различни култури през цялата човешка история. И с днешна дата приготвянето им е важна характеристика за кухнята на много народи, които имат свои уникални, регионални ястия с карантия – от любимата на българите шкембе чорба, през пържения черен дроб по венециански, шотландския хагис с овче сърце, черен и бял дроб, смесен с овесени ядки в овчи стомах, прочутия френски гъши дроб pâté de foie gras, японското якитори с пилешки сърца и воденични дробчета…Списъкът е безкрайно дълъг и обобщава залегналото от хилядолетие схващане за „хранене от носа към опашката“ – нищо не се изхвърля не само заради страх от глада, но и заради „почит към закланото животно“. И въпреки табутата и предразсъдъците към продуктите от животински органи, днес славата им се възражда и много хора ги преоткриват, заради изключителната им хранителна стойност - сочени са за един от най-богатите на нутриенти продукти, превръщайки ги в елемент на суперздравословното хранене.
Освен сред кулинарни ентусиасти и готвачи, вътрешностите на свободно пасящи и хранени само с трева преживни животни, най-вече говеда, са на фокус и сред привържениците на хранителни добавки. Можем да ги определим като истински бум и безспорен тренд в грижата за тялото. Така наречените Gras fed beef organ supplements са лесен начин да заредите организма си със истинска съкровищница от витамини и минерали в особено голяма концентрация. Някои често използвани органи в тези добавки включват:
- Черен дроб: Черният дроб е източник на хранителни вещества, съдържащ витамини A, B-комплекс, D, E и K, както и минерали като желязо, цинк и мед.
- Сърце: Сърцето е отличен източник на CoQ10, антиоксидант, важен за здравето на сърцето, както и други хранителни вещества като желязо, цинк и витамини от група В.
- Бъбреци: Бъбреците са богати на витамини от група В, селен, желязо и цинк.
- Панкреас: Панкреасът е източник на ензими, които могат да поддържат здравето на храносмилането.
- Далак: Далакът съдържа хемово желязо (по-богата и усвоима форма от обикновеното) и други основни хранителни вещества.
Тези добавки се предлагат в различни форми, като капсули, прахове или лиофилизирани опции. Те са лесен и достъпен начин за поддържане на цялостното здраве, повишаване на енергията, подобряване на приема на хранителни вещества и подпомагане на определени органи поради тяхното концентрирано съдържание на хранителни вещества. В частност, добавките от говежди вътрешности са удобен начин да направите месото от органи редовна част от вашата диета, без да се налага да се притеснявате за снабдяването и приготвянето му. Капсулите са безвкусни и лесни за преглъщане, което ги прави отлична алтернатива на пресните карантии за цялото семейство, защото именно телешките органи са сред абсолютно най-добрите налични източници на високо бионалични и лесно усвоими минерали, витамини, кофактори и коензими. Те са пълни с хемово желязо, витамин В12, ретинол (истинският витамин А) и много други полезни и основни хранителни вещества. Благодарение на сушенето чрез замразяване (лиофилизиране) се намалява теглото на вода, което ви позволява да консумирате по-малко от това неприятно на вкус за мнозина месо, като същевременно получавате пълния му набор от хранителни ползи.
Предимства на добавките за месо от говежди органи
Говеждите органи са заредени с витамини, минерали и редки аминокиселини (пептиди), които предлагат множество ползи за здравето.
Черният дроб, бъбреците, сърцето и далакът са пълни с желязо. И те го съдържат в бионалична форма, известна като хемово желязо. Тялото се справя много по-добре с усвояването на хемово желязото, отколкото нехемовото, намиращо се в растителните храни. Това прави добавките с телешки органи особено полезни за милиони хора по света с дефицит на желязо. А един от основните симптоми на недостиг на желязо е умората и липсата на енергия. Увеличаването на приема на желязо от хранителни добавки с месо може да балансира недостига и да възстанови енергията. Пълният спектър от витамини от група В в добавките с телешки органи пък е ключът към превръщането на храната в използваема енергия. Доказано е също, че коензимът Q10 (CoQ10), открит в черния дроб, сърцето и далака, отново подобрява енергийните нива.
Поддържат и насърчават когнитивната функция
Доказано е, че селенът в говеждия черен дроб поддържа мозъчната функция, което може да бъде особено важно за възрастни хора, тъй като изследванията показват, че нивата на селен намаляват с възрастта. Медта в говеждия черен дроб и другите меса, намиращи се в добавките с говежди органи, могат да подпомогнат фокуса и паметта, концентрацията и бързата реакция. Освен това телешките вътрешности са буквално пълни с ниацин (витамин B3), за който е доказано, че играе важна роля за отличната работа на мозъка.
Насърчават загубата на тегло
Мазнините, намиращи се в месните продукти, са с особено високо съдържание на стеаринова киселина – наситена мастна киселина. Проучванията показват, че стеариновата киселина се свързва с подобряване на телесните мазнини, подобрена митохондриална функция и загуба на тегло. Доказано е, че пептид в месните органи, наречен Liver Expressed Antimicrobial Peptide (LEAP-2), намалява глада и наддаването на тегло, като същевременно балансира кръвната захар, особено по време на периоди на намален калориен прием. Това го прави идеалното хранително вещество за поддържане на здравословни хранителни модели, като периодично гладуване, например. Витамините от група В, намиращи се в изобилие в добавките с говежди органи, също могат да подобрят състава на тялото ви, като подпомагат изгарянето на мазнини.
Поддържат имунната система
Добавките от телешки органи са заредени с изключително бионалични форми на витамини A, C, D и K2. Поотделно и заедно, тези витамини са важни за поддържането на здрава имунна система. Хепсидин, пептид, намиращ се в говеждия черен дроб, помага на тялото да абсорбира и преработва желязото, като същевременно предлага антибактериални свойства. Заедно тези фактори потискат способността на патогените да се адаптират към нашите имунни отговори. Струва си да се отбележи, че месото от органи е един от единствените източници на витамин С в животинска храна, което ги прави ключов компонент на дългосрочната диета.
Поддържат здравето на костите
Същите тези витамини, които поддържат имунната система, са жизненоважни за здравето на нашите кости. Витамин D помага на телата ни да абсорбират калций. Витамин А помага на тялото да използва калций. А витамин К2 разпределя калция на местата, които се нуждаят от него. Изследователят пионер в областта на храненето д-р Уестън А. Прайс смята, че „основна характеристика на успешните диетични програми на традиционните общества е използването на субпродукти като „либерален източник на мастноразтворими витамини.“
Насърчават храносмилането
Месото от органи като панкреаса съдържа съединение, наречено гастрин -освобождаващ пептид (GRP), което подпомага храносмилането, като стимулира тялото ви да освобождава бикарбонат и храносмилателни ензими. Добавките от говежди органи също съдържат стимулиращи храносмилането коензими и пептиди като колипаза, трипсин и панкреатичен пептид, които активират ензимите, които разграждат протеина, като същевременно намаляват хранителните алергии.
Подобрено здраве на сърцето
Добавките от телешки органи са с високо съдържание на витамин В12 и фолат. Когато се комбинират, тези витамини помагат за умерени нива на хомоцистеин в кръвта.
Доказано е, че пептидът, известен като DWORF (Dworf Open Reading Frame), намиращ се в говеждо сърце, поддържа цялостната функция на човешкото сърце и подържа ритъма му.
Сърцето също е чудесен източник на коензим Q10 (COQ10), хранително вещество против умора и стареене.
Говеждият бъбрек съдържа трудната за набавяне аминокиселина ерготионеин, която насърчава плодовитостта. Ползите от говежди органи се допълват и от витамин B12, който насърчава плодовитостта и развитието на бебето. Виждаме този факт отразен в мъдростта на традиционните култури, чиито диети за бременност включват черен дроб и други органи. Тези диети често се базират на свободно отглеждано говеждо, хранено с трева, млечни продукти като сирене и кисело мляко, както и рибен хайвер.
Експертът по традиционни храни Сали Фалън описва този феномен: „Без да знаят имената на витамините, съдържащи се в тези храни, изолирани традиционни общества оценяват важността им в диетата и щедро ядат животински продукти, които ги съдържат. Те правилно вярват, че такива храни са необходими за плодовитостта и оптималното развитие на децата“.
Съвременните изследвания подкрепят тези практики, разкривайки, че витамин C, E, D и B12 са ключови фактори за фертилитета.
Защо добавки само от хранени с трева пасищни говеда
Изследванията показват, че говеждото месо от животни, хранени само с трева, предлага повече хранителни вещества от това на хранени със зърно животни (зърното предизвиква стомашни и чревни възпаления). Това включва както микронутриенти (витамини и минерали), така и макронутриенти като мазнини и аминокиселини. В същото време се намалява съдържанието на възпалителни PUFA (полиненаситени мастни киселини), а се увеличава CLA (конюгирана линолова киселина), важна за загубата на тегло и поддържане на мускулната маса.
Както споменахме по-горе, само от здрави говеда се добиват качествено месо и вътрешности. Изследванията показват, че „здравословното“ се простира и до емоционалното благополучие н животните, тъй като стресът може да има големи последици върху цялостното им хранене. Така че вероятно е като здравословен и хуманен избор да изберете добавки с говежди органи от щастливи крави, отглеждани на пасища.
Изсушаване чрез замразяване
Сушенето чрез замразяване е много по-ефективно за усвояване и запазване на хранителните вещества от свежи органи в сравнение със стандартните процеси на екстракция, които използват топлина. Въз основа на проучванията, този метод на лиофилизиране води до загуба на по-малко от 5% от микроелементите на даден орган, което прави сублимираните добавки отлична алтернатива на суровото месо, рисково за консумация.
Ето кратко обобщение на всички фактори, които ви препоръчваме да имате предвид, когато купувате Хранителни добавки от говежди органи (Gras fed beef organ supplements)
100% хранени с трева, отгледани на пасища и без пестициди
Отглеждането на свободно пасищни говеда осигурява по-питателно месо от органи. Освен това е по-добро както за животните, така и за околната среда.
Уверете се, че продуктът, който избирате, доставя най-малко 3000 мг месо от органи на порция, за да осигури достатъчно високи концентрации на микроелементи.
Придържайте се към лиофилизирани добавки, вместо към топлинно изсушени продукти, защото последните имат по-малко микроелементи. Има четири етапа, през които минава процесът на лиофилизация: предварителна подготовка, замразяване, първично изсушаване, вторично изсушаване.
Уверете се, че избраната от вас марка тества всяка партида за тежки метали, глифозат и други замърсители. Ако се съмнявате, поискайте копие от протокола от теста.
Препоръчително е да се придържате към продукти, които не съдържат никакви допълнителни съставки или добавки освен органи. Някои марки използват пълнители, течливи агенти и други вещества, които са потенциално дразнещи и които не осигуряват хранителна стойност.
Коментари (0)
Нов коментар