×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Както всяка друга част, така и носът на бебето се нуждае от редовно и внимателно почистване. Това не винаги е лесна задача, защото носните проходи на едно новородено са значително по-тесни от тези на по-големите деца или възрастните. Бебе, което не може да диша лесно, става раздразнително, заспива трудно и се буди още по-често от нормалното. Редовното почистване е нужно, за да предотврати събирането на излишни секрети. То участва в превенцията на на инфекции и последващо затруднение в дишането.


За какво служи секретът в носа на бебето?

Натрупването на излишен секрет може да доведе до силен дискомфорт и раздразнителност. Той може да е свързан с настинки и алергии, когато в основата му стои възпалителен процес, набъбване на носната лигавица и поява на сополи, които бебето все още не може само да отдели. Носната лигавица естествено съдържа специални жлези, които образуват и отделят слуз, имаща известни антисептични и очистващи свойства. Една от функциите на началните части на носните проходи, които се срещат първи с поетия въздух, е да улавят прахови частици, потенциални патогени и да го затоплят преди да премине по-навътре във въздухоносните пътища. Когато обаче детето е още малко и не може да погълне излишните секрети или да ги изхвърли чрез кихане, те могат да доведат до запушване и затруднено дишане. Правилното и редовно почистване спасява бебето от този дискомфорт.


Съвети за почистване на носа на бебето

  • Почистване с физиологичен разтвор
Един от най-лесните и ефективни начини за почистване е със спрей за нос с физиологичен разтвор. Бебето се поставя в легнало положение по гръб, като главичката му е леко наклонена назад. Накрайниците на шишенцата спрей за бебета са достатъчно малки, за да се поберат в тесните им ноздри.

Първо поставяте накрайника в едната ноздра, впръсквате 2-3 капки и попивате секретът, който ще излезе от носа с чиста памучна кърпа. Същото действие повтаряте и за втората ноздра. След като впръскате и в двете ноздри, трябва да обърнете бебето по корем. По този начин остатъчния излишен секрет ще изтече извън носа му. Ако то е неспокойно и се движи много, то може да сложите възглавница под главата му, за да е по-стабилна. След като приключите, добре е да дезинфекцирате накрайника на спрея с 70% спиртен разтвор.

Ако не разполагате със специален спрей, винаги може да използвате най-обикновена спринцовка и стандартно шише физиологичен разтвор. Използвайте достатъчно малка спринцовка, за да ви е по-удобно да промиете носа му. Начина на изчистване на ноздрите не се различава от този със спрей. Извършването на промивка с физиологичен разтвор е безопасен начин за почистване и средство за облекчение при настинки и вирусни заболявания. Те помагат за отпушването на запушения нос и възвръщат проходимостта на носните проходи.

  • Как се слага назален аспиратор за почистване на нос
Назалният аспиратор е удобен за използване и може да спести много главоболия на родителите. На пазара може да намерите разнообразия от модели, като почти всички работят на принципа на изсмукване на излишните секрети от носните проходи на бебето. Сред най-простите модели са тези с гумена круша и пластмасов накрайник. При стискане на гумената круша, въздухът в нея излиза навън. След това накрайника се поставя нежно в ноздрата на детето. Щом отпуснете пръстите си бавно от гумената част, аспираторът засмуква секретите и го почиства.

Друг тип аспиратор е този, който работи на базата на вакуум с прикрепяне към прахосмукачка. Устройството изпомпва секретите и така извършвате лесно почистване.

Трети тип назален аспиратор е електрическият аспиратор. Модерните модели се зареждат чрез USB кабел, имат различна скорост и мощност на действие. Те разполагат с удобни за употреба смукателни дюзи, които не е нужно да се поставят дълбоко в ноздрата. Електрическите назални аспиратори са по-скъпи от другите видове, но предлагат удобство и лекота на използване, правейки почистването на носа лесно.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.