- Мая Долапчиева
- Здраве и красота , Здравословно хранене , Полезни съвети , Полезно
- 0 коментари
- Тагове: здраве през пролетта, червени храни
И ето, че най-цветният сезон настъпи, а с него се появиха и пресните и цветни плодове и зеленчуци, които са същинска благодат за организмите ни. Сред тях особено се откроява червеният цвят, за който ще „поговорим“ днес. Изследвания показват, че редовната консумация на сокове от червени плодове, като ягоди, череши, малини, боровинки и къпини, може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и е важен ключ към предотвратяване на когнитивни увреждания. Но не до тук приключват ползите им, затова четете надолу
Подарете си повече енергия
Известни с богатството си на витамини и минерали, червените плодове представляват отличен източник на естествена енергия за тялото. Тези малки бомбички на жизненост са особено ценени заради техните антиоксидантни, противовъзпалителни, сърдечно-съдови и неврологични защитни свойства.
Не забравяйте за антиоксидантните свойства
На вашето внимание- полифенолите- това са елементи, които осигуряват много положителни ефекти върху нашето здраве- антиоксиданти, противовъзпалителни, сърдечно-съдови и неврологични. Тези вещества се борят с така наречените свободни радикали, които са отговорни за преждевременното стареене на нашите клетки.
Особено по-тъмните червени плодове, са особено богати на антиоксиданти.
Червените плодове и сърдечно-съдовото здраве
И продължаваме с полифенолите- тези биоактивни съединения, които значително насърчават нашето здраве. В тази група полифеноли откриваме по-конкретно ресвератролът, който е особено важен антиоксидант за нашата сърдечно-съдова система.
Проучвания показват, че червените плодове се открояват със:
Способността си да намаляват нивата на LDL холестерола- това е голямо откритие, като се има предвид, че LDL холестеролът често се свързва с появата на сърдечно-съдови заболявания.
Доказано е, че консумацията на червени плодове има положителен ефект върху нивата на кръвната захар (регулират ги) и инсулиновата резистентност, а това е решаващ фактор за хора с метаболитни нарушения като диабет.
Червените плодове също съдържат антоцианини- растителни пигменти, които са отговорни не само за червеникавия цвят, а и действат като мощни антиоксиданти. Тези пигменти също имат хипогликемичен, хипотриглицеридемичен и хипохолестеролемичен ефект. Това предполага, че горските плодове могат да играят важна роля в предотвратяването на сърдечни заболявания, чрез поддържане на добро съдово здраве. Антоцианините също така насърчават развитието на добри чревни бактерии, като същевременно ограничават по-малко полезните такива.
За да обобщим, ще кажем, че червените плодове са най-добрите хранителни източници на биоактивни съединения, а именно витамини и минерали с антиоксидантни свойства. Ще добавим и факта, че тъй като червените плодове обикновено не се подлагат на обработка, за да бъдат консумирани, техните антиоксидантни свойства не се намаляват. Проучвания показват, че само около 100 грама малини, къпини или боровинки дневно, може да осигури повече от 50% от препоръчителната хранителна добавка за манган, витамин C и витамин B9 (фолиева киселина). Витамин С е най-количествено изразен в червените плодове и е едно от основните антиоксидантни съединения, присъстващи в тях. Къпините и черешите пък са плодовете с най-висока концентрация на минерали. И още нещо много важно- липидната фракция на червените плодове е богата на ненаситени мастни киселини, особено на полиненаситени мазнини. Малини, ягоди, къпини и боровинки са изключително добър източник на полиненаситени мазнини със значително количество линолова и линоленова мастна киселина.
И едно подсещане- говорим за плодове, но това ни най-малко означава, че трябва да пренебрегнем зеленчуците. Червените зеленчуци, като домати, червени чушки, червен лук, червено зеле и цвекло, ни очакват в търсене на пролетно здраве. Фитонутриентите, които им придават червения цвят, предлагат огромни ползи за организмите ни- те спомагат за укрепване на имунитета ни, съдържат фибри, витамини и минерали, могат да предотвратят рак, затлъстяване, хронични заболявания. Не забравяйте и за добре известния ликопен, който също е силен антиоксидант, влизащ в състава на червените зеленчуци.
С две думи- избирайте в червено, за да сте здрави, енергични и прескочили онова състояние, което всички мразим по това време на годината- пролетната умора.
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар