Лектинът, известен също като „антинутриент“, е вид протеин, който се свързва с определени въглехидрати. Казано по друг начин- лектините са група от въглехидрато-свързващи протеини, които се намират в повечето растителни храни, но особено голяма концентрация имат в зърнените култури, бобовите и картофовите растения, както и в доматите и червените чушки
Съществуват много видове лектини. Някои са напълно безопасни, докато други могат да представляват риск за здравето. Разликата зависи от количеството налични лектини и какъв тип въглехидрати се свързват с тях
Не всеки лектин е опасен по един и същи начин. Всъщност много видове преминават през храносмилателната ви система непроменени. И докато лектините, открити в растенията, се считат за годни за консумация и обикновено са безвредни, понякога те все пак могат да повлияят на вашето здраве. Тези протеини, за съжаление не се влияят от храносмилателни ензими, но те лесно се разграждат от топлина. Варенето на източници на лектини само за 5 до 10 минути изглежда намалява способността на лектините да се свързват изцяло.
Трябва ли да избягваме лектините?
Лектините понякога са опасни поради това как се свързват с въглехидрати като захарта. Трябва да избягвате някои видове лектини поради риск от:
Недохранване
Някои видове лектини могат да попречат на тялото ви да абсорбира други вещества, които имат хранителна стойност. Това в крайна сметка може да доведе до проблеми като недохранване, но само в случаи, в които сте на такъв тип диета.
Oтравяне
Някои източници на лектини се считат за отровни. Рициновите зърна, например, съдържат мощна лектинова отрова, наречена рицин .
Увреждане на храносмилателната система
Някои видове лектини са в състояние да се свържат със стените на храносмилателната система, което може да доведе до сериозни проблеми. Яденето на конкретен лектин, наречен фитохемаглутинин (срещащ се в боба), може да доведе до силна коремна болка , повръщане и диария.
Потенциален риск от автоимунен отговор
Някои привърженици на диети без лектин твърдят, че тези специфични протеини могат да причинят симптоми на автоимунни разстройства. Все още обаче се правят проучвания, за да се потвърди или отхвърли тази идея. Понастоящем няма научен консенсус, подкрепящ идеята, че лектините са свързани с каквито и да е здравословни състояния, извън острото лектиново отравяне.
Храни, съдържащи лектини
Лектините могат да бъдат намерени в доста храни. Много източници на лектини са и добри източници на важни хранителни вещества. В този случай е добре да знаете кои храни могат да бъдат опасни сурови.
Сурови срещу варени: Кое е по-доброто решение?
Тези шест храни са едни от най-лошите източници на лектини, когато се консумират сурови.
Суров боб
Червеният боб е чудесен източник на растителни протеини и е храна с нисък гликемичен индекс. Важно е обаче да го сварите добре, преди да го ядете. Яденето на не достатъчно сготвен боб, ви излага на невероятно високо ниво на фитохемаглутинин- веществото, което споменахме по-горе. Добре свареният боб е напълно лишен от него.
Фъстъци
Фъстъците, подобно на фасула, съдържат лектини. Фъстъчените лектини могат да бъдат открити в кръвта, след ядене на фъстъци в големи количества. Доказано е, че лектините от фъстъци се абсорбират от тялото.
Пълнозърнести храни
Суровата пшеница и други пълнозърнести храни са с високо съдържание на тези вещества. Суровият пшеничен зародиш, който често се продава като източник на фибри, може да съдържа до 300 мкг пшенични лектини на грам.
Сурови соеви зърна
Соевите зърна са друго бобово растение, което е пълно с лектини. Въпреки това, за разлика от някои други бобови култури, соевите зърна често се консумират препечени или печени. Този вид суха топлина не изглежда толкова ефективен при разграждането на лектините, колкото кипването им. Бъдете внимателни, когато ядете сурови или препечени соеви зърна- не прекалявайте с количествата.
Сурови картофи
Картофите съдържат високи нива на лектини. Суровите картофи, особено обелките им, изглежда съдържат потенциално вредни лектини, които могат да повлияят на вашето здраве. Препоръчително е добре да сварявате картофите.
Всички горепосочени храни имат ползи за здравето, но съдържат и лектини. В повечето случаи готвенето на тези храни с „мокра“ топлина, като задушаване, варене, готвене в сос или смесване в тесто и печене, разгражда лектините до незначителни нива.
Важно
Глутенът също е вид лектин. Затова за хора с цьолиакия или глутенова чувствителност, глутенът създава възпалителни процеси. За повечето хора обаче, този страх е напълно необоснован, Повечето специалисти по растително хранене са единодушни, че премахването на богатите на лектини храни от диетата е абсолютно ненужно.
И още нещо, което не бива да пропускаме- лектините действат като антиоксиданти в нашия организъм. Те притежават и способността да забавят храносмилането и усвояването на глюкозата, което пък спомага за намаляване на високите нива на инсулина. Ето поради тези причини можем съвсем отговорно да кажем, че балансираната им консумация е полезна.
Коментари (0)
Нов коментар