Масло от синапено семе – За храносмилане и загряване, 20 ml
- Мая Долапчиева
- Здраве и красота , Полезни съвети , Полезно
- 0 коментари
- Тагове: болки в стомаха

Случвало ли ви се е да изпитате болки в стомаха веднага след хранене (постпрандиална болка)? Независимо дали са силни и остри или имате просто усещане за тежест, тези стомашни неразположения се срещат твърде често като цяло. Скорошно онлайн проучване, проведено в 26 страни, установява, че един на десет души изпитва болка в стомаха, след нахранване. Анкетираните съобщават за подуване на корема, чувство за бързо засищане, болки, запек и диария. Това проучване осветлява връзката между храна и диета, стомашно-чревно здраве, психично здраве и хронични стомашно-чревни състояния, като синдром на раздразнените черва или улцерозен колит.
Дали някои храни не влияят добре на храносмилателната ни система или пък има други причини за подуването и болките в корема? Ако имате присвиване, болка и тежест в стомаха след ядене, продължавайте да четете.
„Средният” стомах може да побере само около една или две чаши храна. Проблемите често започват, когато хората се опитват да надхвърлят този капацитет. Стомахът трябва да се разтегне, за да направи място за допълнителна храна, което може да причини дискомфорт или болка.
Причини за болки в стомаха след хранене
Преяждане – при него е почти сигурно, че ще се сблъскате с подуване и дори болка след хранене, ако наистина сте прекалили.
Хранене на крак (твърде бързо) или прекалено говорене по време на хранене – често в тези случаи поглъщате допълнително въздух, който е причина за подуване на корема.
Хранителна алергия или непоносимост. В честите алергени се включват яйца, ядки, фъстъци, мляко, соя, пшеница, миди и др. Ако симптомите са незначителни, тази алергия може да остане недиагностицирана с години.
Сред медицинските състояния, които се проявяват с тези симптоми са:
Синдромът на раздразнените черва (IBS) е често срещано заболяване, което засяга дебелото черво. IBS може да причини подуване и присвиване на корема, диария, запек, газове. Това състояние е хронично и изисква овладяване на симптомите, често чрез подбор на правилната диета.
Гастритът също е сред често срещаните причини за болки в стомаха след храна. Може да бъде причинен от инфекция, прекомерна употреба на лекарства за болка, наранявания, определени храни и засилена употреба на алкохол. Гастритът е в състояние да предизвика остри стомашни болки след хранене, гадене, повръщане и слабост.
Цьолиакията е хронично имунно заболяване, което се характеризира с невъзможност да се яде глутен. Яденето на храни с глутен уврежда тънките черва и имунната система на хората с цьолиакия. Симптомите включват болки в стомаха, диария, загуба на тегло, подуване на корема и промени в настроението. Това заболяване често е генетично и може да се диагностицира с кръвен тест.
Възпалителното заболяване на червата (IBD) се отнася до състояния като болестта на Крон и улцерозен колит, които са резултат от възпаление на чревния тракт. Смята се, че се дължат на необичаен имунен отговор и че могат да доведат до симптоми като присвиване, загуба на апетит, коремна болка, постоянна диария, умора и кръв в изпражненията.
Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) обикновено се проявява с болки в стомаха след хранене. Симптомите могат също да включват киселини, гадене, усещане за парене в гърлото или болка при преглъщане.
Лошо храносмилане (диспепсия) – това е комплекс от симптоми, включващи усещане за подуване, болка в горната част на корема, оригване и газове, които продължават повече от един месец.
Камъни в жлъчката – те са малки, твърди, подобни на кристали отлагания, които се образуват в жлъчния мехур или жлъчните пътища. Те могат да се появят, когато има твърде много холестерол в жлъчката, ненормално функциониране на жлъчния мехур и др. Понякога причиняват болка след хранене, особено ако храната е в голямо количество или с високо съдържание на мазнини.
Панкреатитът (възпаление на панкреаса) може да причини болка след хранене. Болката често започва в горната част на корема и се разпространява към гърба. Може също да имате гадене и повръщане - два издайнически симптома на панкреатит, които могат да го отделят от други причини за стомашна болка след хранене.
Пептична язва - тези язви могат да причинят болка, която се проявява навсякъде между гръдната кост и пъпа, независимо дали стомахът е празен или пълен. Болка от язва, която се появява конкретно след хранене, обикновено означава стомашна язва.
Инфекция на стомашно-чревния тракт - може да причини коремни спазми и/или болка веднага след хранене. Това важи както за вирусен, така и за бактериален гастроентерит .Чести причини за бактериален гастроентерит включват E.coli, салмонела и кампилобактер. Вирусният гастроентерит или стомашният грип може да бъде причинен от няколко различни вируса, включително: норовирус, ротавирус, аденовирус и астровирус.
Апендицит
Рак на стомаха или хранопровода
Преди да се диагностицирате с хранителна алергия или хронично заболяване, помислете какво беше последното ви ядене. Голяма ли беше порцията? Дали пък не беше вечер и то твърде късна вечер? Яли ли сте кисели, пикантни или пържени храни? Може би сте хапнали нещо с високо съдържание на изкуствена захар? Тези видове храни, особено в по-големи порции, са трудни за смилане и могат да доведат до негативни симптоми за всеки.
След като ви изброихме възможните причини за подуване и болки в стомаха след хранене, държим да ви кажем, че стомашни болки могат да се появят в почти всеки момент от процеса на храносмилане. Докато част от това обикновено е нормално, незабавно трябва да посетите лекар, ако имате:
Твърде силна болка в стомаха
Неволна загуба на тегло
Проблеми с преглъщането
Лечение на болки в стомаха след хранене
Леките случаи на „страдащ” корем или т.нар. стомашна болка след хранене, обикновено се лекуват у дома, без излишни притеснения. Лекарите обикновено препоръчват да се подложите на лека диета, като ядете често, но малки количества храна. Спортни напитки, супи, бульони и сокове (без цитруси) са силно препоръчителни. По-сериозните случаи се лекуват с набор от терапии – лекарства, интравенозна лекарствена инфузия, хирургична намеса.
Когато става въпрос за здрави черва, бактериите играят огромна роля. Балансираните нива на здрави бактерии създават нормална чревна флора и покриват цялата храносмилателна система, синтезирайки витамин К и насърчавайки притока на кръв и чревните нервни функции. Знаете, че вашата диета и начин на живот могат да окажат пряко влияние върху здравето на червата ви.
На първо време не забравяйте следващите няколко съвета, ако искате да избегнете подуване и болки в стомаха след нахранване.
Яжте бавно. Докато ядете и стомахът ви се разтяга, хормоните сигнализират на мозъка ви, че сте сити. Ако ядете твърде бързо, ще сте преяли, докато тялото ви получи сигнал за ситост.
Не яжте късно вечер.
Раздвижете се. Ако сте преяли, направете лека разходка, за да стимулирате процеса в тялото си, който избутва храната надолу по стомашно-чревния тракт.
Без сън веднага след хранене. Ако легнете с натъпкан стомах, храната може по-лесно да си проправи път нагоре по храносмилателния тракт, отколкото надолу. Лежането може да влоши стомашните киселини, причинени от преяждане.
Как да подобрим храносмилането си?
Ефективните начини за подобряване на здравето на червата включват някои промени в диетата и начина на живот.
Избягвайте:
Пикантни и кисели храни. Пикантните и киселите храни, като домати и цитрусови плодове, могат да раздразнят стомашната лигавица и да изострят киселинния рефлукс. Ограничаването на приема на тези храни може да помогне за предотвратяване на стомашни болки.
Мазни и пържени храни. Храните с високо съдържание на мазнини забавят храносмилането и могат да накарат стомаха да произвежда повече киселина, което може да доведе до дискомфорт. Изберете постни протеини, пълнозърнести храни и зеленчуци вместо пържени или мазни храни.
Животински продукти - червеното месо, млечните продукти с високо съдържание на мазнини и пържените храни намаляват растежа на здравите бактерии и засилват растежа на лошите такива.
Газирани напитки. Газираните напитки могат да причинят подуване и да увеличат налягането в стомаха, което води до болка. Водата и билковите чайове са по-добър избор за поддържане на хидратация.
Внимавайте за задействащи храни! Проследявайте всички храни, които консумирате. Честите виновници за болка, киселини и дискомфорт включват шоколад, кофеин, лук, чесън и мента, всички от които могат да отпуснат долния езофагеален сфинктер и да допринесат за киселинен рефлукс.
Консумирайте:
Храни, богати на фибри и пробиотици. Фибрите са хранително вещество на растителна основа, което намалява риска от метаболитни заболявания, чрез стимулиране растежа и разнообразието от добри бактерии в червата. Сладките картофи, спанакът, цвеклото, морковите и копърът са пълни с естествени фибри, подобряващи червата. Имайте предвид обаче, че фибрите могат да произвеждат газове.
Вземете пробиотични добавки. Пробиотичните добавки може допълнително да допринесат за растежа на добри чревни бактерии и да възстановят здравето на червата.
И още:
Спортувайте редовно. Редовни упражнения в комбинация със здравословна диета водят до увеличаването на добрите бактерии, които пък помагат за производството на мастна киселина, наречена бутират. Това може да помогне за предотвратяване на заболявания като диабет, затлъстяване и рак.
Спете достатъчно. Липсата на сън може да повлияяе негативно на чревните бактерии и цялостното здраве на червата. Получаването на 7-8 часа качествен сън е от съществено значение за здравата храносмилателна система.
Ограничете стреса. Не забравяйте, че съществува пряка връзка между него и стомашните оплаквания.
Избягвайте антибиотиците, когато не са необходими. Въпреки че е необходимо да се вземат антибиотици за борба с бактериалните инфекции, прекомерната употреба може да увреди чревната микробиота, както и да доведе до антибиотична резистентност.
Лошото храносмилане е често срещано и обикновено не е сериозно, но може да се превърне в наистина неприятен проблем, да ви накара да изгубите удоволствието от храненето. Може да попречи както на храненето, така и на съня и качеството на живот. Може да е симптом на медицинско състояние и обикновено не е сериозно. Но като цяло вашата храносмилателна система е сложна и много неща могат да я повлияят. Затова е препоръчително да се допитате до медицинско лице, ако изпитвате подуване и болки в стомаха след хранене.
Важно е да се отбележи, че опитът на всеки човек със стомашни болки може да се различава и това, което работи за един, може да не работи за друг. От съществено значение е да обърнете внимание на индивидуалните реакции на тялото си и да направите съобразена с тях диета.
Източници:
Диета, хранене и превенция на хронични заболявания: доклад от съвместна експертна консултация на СЗО/ФАО. Серия от технически доклади на СЗО, № 916. Женева: Световна здравна организация; 2003 г.
Мазнини и мастни киселини в храненето на човека: доклад от експертна консултация. FAO Food and Nutrition Paper 91. Рим: Организация по прехрана и земеделие на Обединените нации; 2010 г.
https://www.verywellhealth.com/postprandial-p2-1945064
https://gastrohealthpartners.com/stomach-pain-after-eating-here-are-7-things-it-could-be/
https://www.medicinenet.com/why_does_my_stomach_hurt_after_every_meal/article.htm
https://www.michiganmedicine.org/health-lab/4-ways-stop-digestive-discomfort-after-supersized-meal
Свързани продукти
Оксимел от гроздови семки и кестенов мед – За антиоксидантна защита и тонус, 370 g
Лайка + резене + маточина – При подуване и стомашен дискомфорт при деца, Colis® Bimbi,...
Сироп за деца за подсилване на апетита с пчелен прашец, лайка и витамин B12, 250 ml
Пробиотик за деца и подрастващи, 1 млрд. активни култури - добро храносмилане и...
Постбиотик (веган) - Чревен комфорт и имунна подкрепа, 500 mg х 60 капсули
Билков антиацид - против киселини, 90 дъвчащи таблетки
Билкова имуноукрепваща паста за деца - С прополис, пчелен прашец и мед, рожков,...
Прополис, Омега 3 и Джинджифил в билкова паста за деца, 240 g
Пробиотик за деца (2.5 млрд. активни пробиотици, 4 щама формула), 60 желирани таблетки,...
Пробиотик 7 млрд. активни пробиотици (за деца и възрастни), 125 g прах
Витамин D3 400 IU + пробиотици - Имунитет и храносмилателна система, Капки за деца и...
Чай за деца при газове и храносмилателни проблеми Био, 20 филтърни пакетчета
Лесно смилаеми фибри - при раздразнено дебело черво - Сертифициран LOW-FODMAP продукт,...
Мулти пробиотик за деца Big Friends, 3 млрд. активни пробиотици x 60 g прах
Комплекс от органични фибри (хуск + инулин), 275 g прах
Пробиотик Примадофилус Кидс – за деца (2-12 г.), 3 млрд. активни пробиотици, 30 дъвчащи...
Пробиотик Примадофилус Кидс – за деца (2-12 г.), 3 млрд. активни пробиотици, 30 дъвчащи...
Примадофилус Реутери, 3 млрд. активни пробиотици, 141.75 g прах
Добро храносмилане и стомашен комфорт - Билков сироп - Plantislab Eco Plantis®, 250 ml
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар