Search
Филтрирай по...

Надбъбречната умора се лекува и без лекарства!

Надбъбречна умора

 

Надбъбречните жлези са чифтен орган, който както подсказва и наименованието им, е разположен над бъбреците. Те отделят ключови хормони, включително адреналин, норадренали, кортизол и др., отговорни за много важни процеси в организма. Днес нарушенията във функциите на надбъбречните жлези са често срещани, като в много от случаите те се откриват едва когато вече е късно.

Основен симптом при изтощение на надбъбречните жлези е умората. Тя е както физическа, така и емоционална, и не изчезва дори след продължителна почивка и сън. Безпокойство и чувството на напрежение, както и проблемите с фокуса и паметта също са предупредителни знаци за надбъбречна умора или надбъбречна недостатъчност.

При някои хора надбъбречната умора води до затлъстяване и наднормено тегло. Така че ако спазвате добър хранителен режим и редовно спортувате, но въпреки това не можете да се справите с излишните килограми, е препоръчително да направите необходимите изследвания.

Най-работещите (и най-лесните) техники за оздравяване на надбъбречните жлези – 100% гаранция за успех!

Стъпка №1: Промяна в диетата. Тук много важно е да изключите някои храни и напитки от режима си. Първото от тях е кофеинът. Редовната консумация на големи количества кофеин докарва надбъбречните жлези до пълно изтощение, при което организмът започва интензивно да реагира на всеки тип стрес от ежедневния живот.

Друго, което трябва да избягвате е захарта. Храните, предизвикващи резки промени в нивата на кръвната захар също действат като стимуланти и увреждат надбъбречните жлези.

А кои са хранителните вещества, най-важни за укрепването на надбъбречните жлези?

-Това задължително са храните, добър източник на витамин В12 и магнезий, както и онези, които увеличават енергията и стабилизират нивата на кръвната захар.

-Включете повече здравословни мазнини в менюто си, особено – кокосово масло и зехтин –те насърчават естественото възстановяване на надбъбречните жлези и регулират производството на надбъбречни хормони.

-Основната част от обяда и вечерята ви трябва да бъдат зеленчуците – те съдържат ценни хранителни вещества с антиоксидантно, тонизиращо и укрепващо организма действие.

-За повечето хора би било истинско предизвикателство да включат в менюто си ястия с водорасли. Но ако те се превърнат в основен елемент от хранителния ви режим, не след дълго ще забележите удивителна разлика в състоянието си и начина, по който се чувствате. Някои водорасли са много богати на йод и други минерали, които регулират повишената секреция на хормони от страна на надбъбречните жлези.

-Поне два пъти седмично консумирайте мазна риба – тя е с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, по-известни като омега-3, които имат силно противовъзпалително и хормонорегулиращо действие.

Стъпка №2: Подходящи хранителни добавки. Натуралните продукти за поддържане на надбъбречните жлези също са важна част от възстановителния план! Онези от тях с най-голямо значение са адаптогенните билки, като ашваганда, свещен босилек, женско биле и женшен. Общото им наименование – „адаптогени“ идва от там, че те помагат на тялото бързо да се адаптира към стреса и намаляват неговите негативни въздействия върху мозъка и нервната система.

-Екстракт от ашваганда. Ашвагандата е може би най-полезната билка за надбъбречните жлези, както и щитовидната жлеза. Един от най-ценните ефекти на екстракта от ашваганда е, че регулира синтеза на кортизол – хормонът на стреса, което има голямо значение за състоянието на надбъбречните жлези.

-В-комплекс. В-витамините и особено – В12, имат съществено значение за надбъбречната функция. Недостигът на метилкобаламин (витамин В12) уврежда адреналния кортекс, така че включването му в диетата ще изиграе огромна роля за преодоляване на надбъбречната умора.

-Необходимо е да си набавяте още и магнезий, витамин D и селен. Тези вещества участват в регулацията на много процеси в организма, включително хормоналния синтез. Заради мощната си антиоксидантна активност и силно укрепващия надбъбречните жлези ефект, селенът тук е силно препоръчителен.

В заключение. Помнете, че реакцията на надбъбречните жлези при стрес е основният фактор, на който се дължи надбъбречната умора. Тук качеството и продължителността на съня през нощта са онова, на което да наблегнете.  Необходимото време за сън при надбъбречна умора е поне 8, а в перфектния случай – 10 часа сън през нощта. Колкото повече сън получавате, толкова по-лесно ще преодолявате стреса. Колкото ефективно и без последствия преодолявате стреса, толкова по-бързо ще се възстанови нормалната функция на надбъбречните жлези!

 

2 thoughts on “Надбъбречната умора се лекува и без лекарства!”

 1. Рибено масло полезно ли е за надбъбречната жлеза

  1. Борис Гинчев, магистър-фармацевт

   Здравейте, Таня!
   Има данни, че рибеното масло и съдържащите се в него омега-3 мастни киселини (докозахексаенова – DHA и ейкозапентаенова – EPA) могат да противодействат на хроничния стрес и функционалната умора на надбъбречната жлеза – установено е, че дози от 6-7 грама рибено масло дневно за три седмици подобряват значително стресовия отговор у лица, подложени на хронично нервно напрежение – понижават се нивата на кортизола, адреналина и норадреналина и нивата на неестерифицираните мастни киселини (високите нива на които са биомаркер за влошен липиден метаболизъм поради оксидативен стрес). Изследователите заключават, че рибеното масло е добър тоник за справяне с изтощчнието на надбъбречната жлеза. Наред с това е установено при болни с болестта на Алцхаймер, че редовният прием на рибено масло води до намаляване увреждането на мозъчната област хипокампус от кортизола, който е хормон на надбъбречната жлеза. Този и други ефекти на рибеното масло по отношение на невроналното стареене се проявяват и у здрави лица.
   Понижаването на кортизола под действието на DHA и EPA е доказано в японски клинични проучвания, които посочват, че това понижение отговаря на намаления брой прояви на гняв, враждебност и агресия у тестваните пациенти. Съществена част от умението на източноазиатците да сдържат своите емоции е свързана с редовния прием на риба и морски продукти в диетата им. Хроничното покачване на норадреналина (също хормон на надбъбречните жлези) у студентите повишава кортизоловите нива и агресията, докато приемът на рибено масло или DHA понижава враждебното отношение и несправянето с учебните задачи.
   Редовният прием на рибено масло понижава както натрупването на кортизола в мастната тъкан, така и дела на мастната тъкан в организма, и може да спомогне за понижаване на телесното тегло. Един от добре изяснените механизми, по които рибеното масло облекчава работата на жлезата и понижава кортизоловите нива, е понижаването на производството на интерлевкин-6 (IL-6) – провъзпалителен цитокин, който активира хуморалната ос хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза и довежда до изтощаването на последната при хроничен стрес.
   Поздрави,
   Борис Гинчев,
   магистър-фармацевт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top