×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Надбъбречна умора  



Надбъбречните жлези са чифтен орган, който както подсказва и наименованието им, е разположен над бъбреците. Те отделят ключови хормони, включително адреналин, норадренали, кортизол и др., отговорни за много важни процеси в организма. Днес нарушенията във функциите на надбъбречните жлези са често срещани, като в много от случаите те се откриват едва когато вече е късно.

Основен симптом при изтощение на надбъбречните жлези е умората. Тя е както физическа, така и емоционална, и не изчезва дори след продължителна почивка и сън. Безпокойство и чувството на напрежение, както и проблемите с фокуса и паметта също са предупредителни знаци за надбъбречна умора или надбъбречна недостатъчност.

При някои хора надбъбречната умора води до затлъстяване и наднормено тегло. Така че ако спазвате добър хранителен режим и редовно спортувате, но въпреки това не можете да се справите с излишните килограми, е препоръчително да направите необходимите изследвания.

Най-работещите (и най-лесните) техники за оздравяване на надбъбречните жлези – 100% гаранция за успех!

Стъпка №1: Промяна в диетата. Тук много важно е да изключите някои храни и напитки от режима си. Първото от тях е кофеинът. Редовната консумация на големи количества кофеин докарва надбъбречните жлези до пълно изтощение, при което организмът започва интензивно да реагира на всеки тип стрес от ежедневния живот.

Друго, което трябва да избягвате е захарта. Храните, предизвикващи резки промени в нивата на кръвната захар също действат като стимуланти и увреждат надбъбречните жлези.

А кои са хранителните вещества, най-важни за укрепването на надбъбречните жлези?

-Това задължително са храните, добър източник на витамин В12 и магнезий, както и онези, които увеличават енергията и стабилизират нивата на кръвната захар.

-Включете повече здравословни мазнини в менюто си, особено – кокосово масло и зехтин –те насърчават естественото възстановяване на надбъбречните жлези и регулират производството на надбъбречни хормони.

-Основната част от обяда и вечерята ви трябва да бъдат зеленчуците – те съдържат ценни хранителни вещества с антиоксидантно, тонизиращо и укрепващо организма действие.

-За повечето хора би било истинско предизвикателство да включат в менюто си ястия с водорасли. Но ако те се превърнат в основен елемент от хранителния ви режим, не след дълго ще забележите удивителна разлика в състоянието си и начина, по който се чувствате. Някои водорасли са много богати на йод и други минерали, които регулират повишената секреция на хормони от страна на надбъбречните жлези.

-Поне два пъти седмично консумирайте мазна риба – тя е с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, по-известни като омега-3, които имат силно противовъзпалително и хормонорегулиращо действие.

Стъпка №2: Подходящи хранителни добавки. Натуралните продукти за поддържане на надбъбречните жлези също са важна част от възстановителния план! Онези от тях с най-голямо значение са адаптогенните билки, като ашваганда, свещен босилек, женско биле и женшен. Общото им наименование – „адаптогени“ идва от там, че те помагат на тялото бързо да се адаптира към стреса и намаляват неговите негативни въздействия върху мозъка и нервната система.

-Екстракт от ашваганда. Ашвагандата е може би най-полезната билка за надбъбречните жлези, както и щитовидната жлеза. Един от най-ценните ефекти на екстракта от ашваганда е, че регулира синтеза на кортизол – хормонът на стреса, което има голямо значение за състоянието на надбъбречните жлези.



-В-комплекс. В-витамините и особено – В12, имат съществено значение за надбъбречната функция. Недостигът на метилкобаламин (витамин В12) уврежда адреналния кортекс, така че включването му в диетата ще изиграе огромна роля за преодоляване на надбъбречната умора.



-Необходимо е да си набавяте още и магнезий, витамин D и селен. Тези вещества участват в регулацията на много процеси в организма, включително хормоналния синтез. Заради мощната си антиоксидантна активност и силно укрепващия надбъбречните жлези ефект, селенът тук е силно препоръчителен.

В заключение. Помнете, че реакцията на надбъбречните жлези при стрес е основният фактор, на който се дължи надбъбречната умора. Тук качеството и продължителността на съня през нощта са онова, на което да наблегнете.  Необходимото време за сън при надбъбречна умора е поне 8, а в перфектния случай – 10 часа сън през нощта. Колкото повече сън получавате, толкова по-лесно ще преодолявате стреса. Колкото ефективно и без последствия преодолявате стреса, толкова по-бързо ще се възстанови нормалната функция на надбъбречните жлези!

Коментари (5)

    • Таня
    • 2020-09-01 10:29:21
    Рибено масло полезно ли е за надбъбречната жлеза
    • Борис Гинчев, магистър-фармацевт
    • 2020-09-03 13:00:28
    Здравейте, Таня! Има данни, че рибеното масло и съдържащите се в него омега-3 мастни киселини (докозахексаенова – DHA и ейкозапентаенова - EPA) могат да противодействат на хроничния стрес и функционалната умора на надбъбречната жлеза – установено е, че дози от 6-7 грама рибено масло дневно за три седмици подобряват значително стресовия отговор у лица, подложени на хронично нервно напрежение – понижават се нивата на кортизола, адреналина и норадреналина и нивата на неестерифицираните мастни киселини (високите нива на които са биомаркер за влошен липиден метаболизъм поради оксидативен стрес). Изследователите заключават, че рибеното масло е добър тоник за справяне с изтощчнието на надбъбречната жлеза. Наред с това е установено при болни с болестта на Алцхаймер, че редовният прием на рибено масло води до намаляване увреждането на мозъчната област хипокампус от кортизола, който е хормон на надбъбречната жлеза. Този и други ефекти на рибеното масло по отношение на невроналното стареене се проявяват и у здрави лица. Понижаването на кортизола под действието на DHA и EPA е доказано в японски клинични проучвания, които посочват, че това понижение отговаря на намаления брой прояви на гняв, враждебност и агресия у тестваните пациенти. Съществена част от умението на източноазиатците да сдържат своите емоции е свързана с редовния прием на риба и морски продукти в диетата им. Хроничното покачване на норадреналина (също хормон на надбъбречните жлези) у студентите повишава кортизоловите нива и агресията, докато приемът на рибено масло или DHA понижава враждебното отношение и несправянето с учебните задачи. Редовният прием на рибено масло понижава както натрупването на кортизола в мастната тъкан, така и дела на мастната тъкан в организма, и може да спомогне за понижаване на телесното тегло. Един от добре изяснените механизми, по които рибеното масло облекчава работата на жлезата и понижава кортизоловите нива, е понижаването на производството на интерлевкин-6 (IL-6) – провъзпалителен цитокин, който активира хуморалната ос хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза и довежда до изтощаването на последната при хроничен стрес. Поздрави, Борис Гинчев, магистър-фармацевт
    • Тодор
    • 2021-06-11 09:01:53
    Здравейте искам да попитам жълтия кантарион, за него има ли данни че подпомага надбъбречната умора?
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-06-16 08:54:13
    Здравейте! Има някои обнадеждаващи данни в тази посока, които обаче не са извлечени от големи и добре контролирани проучвания върху хора с този проблем, а са взети от експерименти с плъхове или други лабораторни животни – със значителна вероятност може да се приеме, че аналогични процеси протичат и в човешкия организъм, където метаболизмът на жълтия кантарион протича по почти същия начин . Например екипът на Ani Kumar от Индия установява, че плъхове, на които е даден 50 или 100 мг на кг телесна маса екстракт от жълт кантарион за пет дни и след това са поставени в стресова ситуация чрез имобилизация (с други думи, вързани са да не мърдат за 6 часа), реагират на стреса по-леко от контролата и надбъбречните им жлези реагират по-адекватно с отделянето на кортизол. Третираните с екстракта плъхове са правили по-малко двигателни усилия, проявили са по-малко нетипични и асоциирани с остър стрес объркани движения, болковите усещания при тях са били по-слаби от тези при контролата, биохимичните показатели като редуцираният глутатион, малондиалдехидът, каталазата и др. са били по-благоприятни и т.н. На този линк https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2882899/ е представено цялото проучване. Друго проучване, също върху плъхове, показва, че жълтият кантарион понижава нивата на стресовите хормони от надбъбречната жлеза кортизол и кортикостерон в мозъка, но не и в останалите тъкани - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14659982/ Този резултат прави по-разбираем антидепресантния ефект на жълтия кантарион, но не обяснява дали понижените кортизолови нива в мозъка успяват да доведат до обратна сигнализация към жлезата да „бие отбой“ и да си даде почивка – една от причините за това е краткотрайната продължителност на експеримента, описана като „субхронична“ в резюмето на проучването. От начина на действие на жълтия кантарион върху човешкия организъм може да се предположи, че растението ще бъде полезно при началните стадии на надбъбречното изтощение, когато се появява тревожност, нарушено заспиване и скъсена продължителност на съня, покачване на теглото и „прищявки“ за сладко или мазна калорична храна, съчетани с все още добре контролирана раздразнителност. При тежък „бърнаут“ с нарушения на паметта и концентрацията, трайно потиснато настроение и нетърпимост към най-леки стресови фактори вече ситуацията изисква медицинска помощ и жълтият кантарион едва ли ще допринесе повече. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Нела Христова
    • 2022-06-04 15:51:55
    Колко време е добре да се пие Ашвагандата,за да не се предозира?

    Здравейте!

    Оптималната продължителност на приема на Ашваганда е до 3 месеца при доза от 1000-1500 мг дневно и до 6 месеца – при доза от 500 мг дневно, когато екстрактът е стандартизиран (с точно съдържание на определени активни вещества). Ако обаче е налице чернодробно заболяване, дори и не в напреднал стадий, е добре приемът да се ограничи до 4-6 седмици. В аюрведическата фитотерапия Ашваганда е приемана и повече от 6 месеца, но не са правени клинични изследвания относно безопасността ѝ в толкова дълги курсове; освен това популацията на индийския субконтинент има различен генетичен профил от този на балканските народи и е възможно те да я понасят още по-добре от нас. Не надхвърляйте посочените дози и периоди, или правете едномесечни почивки, ако искате да използвате Ашваганда отново.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.