Search
Филтрирай по...

Черен кимион – обещаващ природен лек срещу Ковид-19

Черен кимион
Черен кимион – как помага срещу Коронавирус

 

Според учени от Технологичния университет на Сидни, лечебното растение черен кимион (Nigella sativa) показва висока ефективност в предотвратяването на коронавирусната инфекция и нейните усложнения.

В проучването на австралийските специалисти, наскоро публикувано в MedicalXpress се посочва, че тимохинонът – главната фармакологична съставка в семената на черния кимион, може да се свърже с шиповидния протеин на SARS-CoV-2 и да намали риска от белодробна инфекция.  

В допълнение, тимохинон притежава способността да предотврати т. нар. цитокинова буря, която засяга тежко болните пациенти, заразени с новия коронавирус и по този начин ги предпазва от прекомерно мощния имунен отговор, влошаващ хода на инфекцията и често причиняващ смърт.

Активността на тимохинон се дължи предимно на способността му да потиска производството на провъзпалителни химикали като интерлевкини, се посочва още в изследването, озаглавено “The role of thymoquinone, a major constituent of Nigella sativa, in the treatment of inflammatory and infectious diseases”.

 

За черния кимион

Едногодишно лечебно и декоративно растение от сем. Лютикови (Ranunculaceae). Има синьо-бели цветове и красиви плодни кутийки, изпълнени с малки черни семенца.

Произлиза от Близкия Изток – Израел, Египет, Арабския полуостров. Среща се естествено в Индия, Иран и Ирак, а в последните столетия – също в Северна Африка и Южна Европа. Култивира се на много места по света, включително и в България.

У нас е известно с наименованието челебитка.

Употребяемата част на растението са семената (Semen Nigellae) и полученото при студеното им пресоване масло.  

Химичен състав

Главните фармакологични агенти на маслото от черен кимион са монотерпеноидният дикетон тимохинон и близкият до него по структура терпеноид нигелон.

Други компоненти:

  • тлъсто масло – съдържа ненаситени и омега-3 мастни киселини, наситени мастни киселини и фитостероли;
  • етеричното масло – съдържа хинони (тимохинон, дитимохинон, тимохидрохинон) и други летливи терпеноиди – нигелон, карвакрол, цитронелол, алфа- и бета-пинен, 4-терпинеол и др.;
  • смола, сапонини, флавоноиди и танини – характерни са за семената и се откриват в минимални количества в маслото.

Фармакологични ефекти

Маслото от черен кимион проявява антиоксидантно, противовъзпалително, противоалергично, хепатопротективно, антидиабетично, противотуморно, потискащо апетита и стимулиращо кожната обмяна действие.

За какво се използва

В традиционната и в официалната медицина маслото от черен кимион се прилага с успех основно срещу простуда, висока температура, бронхит, ХОББ, стомашно-чревни заболявания, екзема, диспепсия, ревматизъм, вътрешни кръвоизливи, аменорея, захарен диабет, астма, артериална хипертония, хиперхолестеролемия, затлъстяване, главоболие.

Локално приложение

Наред с вътрешния прием, маслото от черен кимион може да се прилага локално при екзема, дерматити и кожен сърбеж от алергичен или инфекциозен произход. Има добър ефект срещу гъби и дерматофити. Може да се прилага както концентрирано (при кожни инфекции), така и смесено с базово масло при неинфекциозни състояния или просто с цел подхранване и хидратация на кожата.

Стимулиращото действие на маслото върху растежа на косата и регенерацията на кожата се дължи на стабилизиращите и подхранващите свойства на омега-3 киселините и на тимохинона, съдържащи се в него.

Маслото от черен кимион подпомага продукцията на пигмента меланин, поради което е отлично анти-ейджинг средство за здрава коса, която не губи цвета и блясъка си.

Ефективност на тимохинона, съдържащ се в маслото от черен кимион срещу вирусни и бактериални инфекции

Тимохинон и близкият до него по структура нигелон потискат спазмите на трахеята, предизвикани от хистамина и левкотриените, с което оказват профилактичен антиастматичен ефект, подобно на синтетичните левкотриенови антагонисти.

По въздействие на мощния синергичен ефект на тимохинон и нигелон се ускоряват темповете, с които белодробните власинки очистват дихателните пътища от замърсявания и секрети, които са потенциална среда за развитието на респираторни инфекции. Този ефект е особено ценен за астматиците и за страдащите от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), които са особено изложени на риск от пневмонии.

Тимохинонът има доказано изразено антимикробно действие срещу множество щамове на грам-положителни и отрицателни бактерии (Bacillus, Listeria, Escherichia, Micrococcus, Staphylococcus, Pseudomonas, Salmonella и др.), вируси, шистозоми, паразити и гъби.

Особено ценно е свойството на тимохинон да потиска метицилин-резистентните щамове на Staphylococcus aureus (MRSA), които трудно се поддават на антибиотично лечение.

Добро е профилактичното му действие срещу чревни паразити, особено в страните и районите с недостатъчен достъп до чиста питейна вода.

Прочетете още:

Свързани продукти

Още по темата

Магнезий
Полезни съвети

Магнезий: кога се пие и каква форма да изберем

  Магнезият е един от най-разпространените химични елементи в земната маса и има определяща биологична роля за живите организми. Съдържа се в почти всяка клетка и активно участва в синтеза на аденозин трифосфат – основната

Прочетете повече »
Здраве за мозъка
Здраве и красота

Super Lion’s Mane – най-добрият продукт за здравето на мозъка в класацията на Taste For Life

  Продуктът Super Lion’s Mane на американската компания Mushroom Wisdom, е носител на наградата Back-to-School Essentials на издание Taste For Life за 2021 година. Наградата Back-to-School Essentials се присъжда на най-качествените хранителни добавки, подходящи за

Прочетете повече »
Защита срещу вирусите с билки
Здраве и красота

Защита срещу вирусите с едни от най-мощните имуностимулиращи билки

На прага на поредната вълна сме – точно сега е времето да подготвим имунната си система за предизвикателствата, които тепърва предстоят. За целта, нека се доверим на Анти-вирал – висококачествен натурален препарат, осигуряващ екстракти от

Прочетете повече »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top