×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Изборът ни на храна е твърде изобилен и хранителната информация на етикета често може да бъде объркваща. Хората търсят все по-прости начини за приемане на здравословна храна, която да не повлияе на теглото или кръвната им захар в негативен план. Точно тук се намесва Nutri-Score- система за етикетиране на хранителната стойност, предназначена да помогне на потребителите да направят информиран избор, когато пазаруват храна. Но как всъщност работи? И как можете да го използвате, за да подобрите ежедневната си диета? Ще разберете сега



Какво представлява Nutri-Score?

Nutri-Score е система за етикетиране на хранителната стойност, създадена във Франция през 2017 г., която към днешна дата е приета от няколко други европейски страни като Белгия, Германия, Испания и Холандия.

Nutri-Score класира храните според цялостното им хранително качество, като дава на всяка оценка, въз основа на хранителния и състав. Този резултат след това се представя в скала от пет нива, вариращи от тъмнозелено (A) до тъмночервено (E). Именно тази скала от цветове и букви позволява на потребителите бързо да идентифицират най-здравословните храни в сравнение с тези, които се препоръчват по-малко. Nutri-Score е разработен с цел да опрости разбирането на хранителната информация от потребителите, като по този начин им помага да вземат правилни решения при закупуване на храна.

Как работи Nutri-Score?

Ефективността на Nutri-Score е потвърдена от множество научни изследвания.

Най-общо казано Nutri-Score работи, като предоставя опростена оценка за качеството на хранителните продукти. За да направи това, той взема предвид няколко ключови елемента от хранителния състав на храната или по-точно:

  • Хранителни вещества и храни за насърчаване като фибри, протеини, плодове, бобови растения, ядки, рапица, ядки, зехтин и др. Тези елементи се считат за полезни за здравето и следователно се оценяват при изчисляването на Nutri-Score.
  • Хранителни вещества, които трябва да се ограничат, включително калории, наситени мастни киселини, захари и сол. Тези елементи са свързани с повишен риск от здравословни проблеми, когато се консумират в излишък и следователно се вземат предвид при изчисляването на Nutri-Score, за да се посочи общото хранително качество на храната.

От тези два основни критерия всяка храна получава обща оценка, която след това се преобразува в буква и цвят, съответстващи на скалата Nutri-Score. Тази оценка се изчислява за 100 грама или 100 милилитра продукт, което позволява по-правилно сравнение между различните храни, независимо от тяхното тегло или обем.

Как да тълкуваме Nutri-Score?

Както вече споменахме, тълкуването на Nutri-Score се извършва чрез разглеждане на буквата и цвета, определени за всяка храна по скала от пет нива, вариращи от тъмно зелено (A) до тъмно червено (E). Ето как да си обясните тези класификации:

Nutri-Score A (тъмнозелено): Счита се, че храните с оценка A имат най-добро хранително качество. Те са богати на полезни за здравето хранителни вещества и обикновено съдържат по-ниски нива на калории, захари, наситени мазнини и сол. Следователно те трябва да бъдат предпочитани при балансирана диета.

Nutri-Score B (светлозелено): Храните, оценени с B, също са с добро хранително качество, макар и малко по-неблагоприятни от тези с оценка A. Те може да съдържат малко по-високи нива на определени хранителни вещества, които трябва да бъдат ограничени, но все още са здравословен избор като цяло.

Nutri-Score C (жълто): Храните с оценка C се считат за средни по отношение на хранително качество. Те могат да съдържат умерени количества полезни хранителни вещества, но също така и по-високи нива на хранителни вещества, които трябва да бъдат ограничени. Препоръчително е да бъдат включени в умерени количества в балансирана диета.

Nutri-Score D (оранжев): Храните, оценени с D, са по-неблагоприятни от хранителна гледна точка. Те обикновено имат по-високи нива на калории, захари, наситени мазнини или сол и следователно трябва да бъдат ограничени в диетата.

Nutri-Score E (тъмночервено): Храните с оценка E имат най-ниско хранително качество. Те са с високо съдържание на хранителни вещества, които трябва да бъдат ограничени и могат да допринесат за здравословни проблеми, ако се консумират в излишък. Необходимо е да се избягват, доколкото е възможно.

Важно е обаче да се отбележи, че това не винаги е най-добрият инструмент за сравняване на различни продукти. Например, за кисели млека, които могат да бъдат оценени с A, B или C, Nutri-Score C представлява най-ниската възможна оценка. От друга страна, за масла, които могат да бъдат оценени с C, D или E, Nutri-Score C е най-добрият възможен резултат.

Важно е също така да се знае, че всяка категория храни има свои собствени критерии за точкуване. Следователно, на дневна база не е необходимо да се стремите да консумирате само продукти с Nutri-Score A или B. Храните, класифицирани като D и E, също могат да бъдат част от балансирана диета, при условие че се консумират от време на време и в малки количества.

Ролята на Nutri-Score за общественото здраве

От въвеждането си Nutri-Score е широко признат като ключов инструмент за обществено здраве, особено в борбата срещу затлъстяването и свързаните с диетата заболявания. Изследванията показват, че използването на Nutri-Score върху опаковките на храни, може да окаже значително влияние върху избора на потребителите. Избирайки продукти с по-висок рейтинг по скалата на Nutri-Score, потребителите са по-окуражени да намалят консумацията си на храни с високо съдържание на калории, захари и наситени мазнини. Следователно тази тенденция насърчава по-балансирана и питателна диета.

В допълнение, Nutri-Score се отличава със своята простота и достъпност. Проучванията потвърдиха, че тази система за етикетиране на хранителните стойности се възприема и разбира добре от потребителите. Освен това, изследванията са установили значителна връзка между Nutri-Score, цялостното качество на диетата и здравето на потребителите.

Как да използвате Nutri-Score, за да подобрите диетата си?

На първо място, препоръчително е да се обърнете към Nutri-Score, когато пазарувате храна. Целта е да се постави това „лого“ върху опаковката, за да се предпочитат храни, класифицирани като A или B, които предлагат най-добро хранително качество. Обратно, най-добре е да се избягват храни, класифицирани като D или E, доколкото е възможно.

Ограниченията на Nutri-Score

Nutri-Score, въпреки че е полезен инструмент, има някои ограничения, които трябва да се имат предвид. Първо, не обхваща всички аспекти на храненето. Например, храни с естествено високо съдържание на мазнини, като авокадо или ядки, може да имат по-неблагоприятна оценка, поради високото си съдържание на калории и мазнини. В тези ситуации е важно да вземете предвид други хранителни фактори и да не разчитате единствено на Nutri-Score.

В допълнение, Nutri-Score не взема предвид други важни елементи като добавки, пестициди или степента на обработка на храната. Тази празнина се дължи на липсата на достатъчно научни данни за интегриране на всички тези измерения в един и същ резултат.

Бъдещето

Подобренията по системата, планирани за тази година, биха могли да подобрят оценката на определени храни, включително мазна риба и масла, богати на добри мазнини. Прогнозите за развитието на Nutri-Score през 2024 г. носят значителни промени, които трябва да започнат през пролетта на 2024 г. във Франция. Една от тях ще се състои в интегрирането на наличието на подсладители в изчислението, за да се попречи на производителите да ги използват като заместители на захарта, за да подобрят оценката на своите продукти. По този начин безалкохолните напитки с ниско съдържание на захар и съдържащи подсладители, вече ще бъдат класифицирани от C до E, вместо да се възползват от клас B. Освен това продуктите от пълнозърнесто брашно, естествено богати на фибри, ще се възползват от подобрени резултати. Корекциите ще засегнат значителен процент от храните- 30 до 40% от тях.

Как стои въпросът в България?

Надяваме се, че институции в България като Национален център по обществено здраве и анализи, Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и др. ще се заемат с този въпрос- да се наложи Nutri-Score и в нашата страна, тъй като е лесен и полезен алгоритъм, даващ ни по-точна представа за това, с което се храним т.е. работи в посока запазване на човешкото здраве.

И дори да не въведем Nutri Score и в нашата страна, е необходимо да се намерят начини за:

- направа на хранителни етикети по-лесни за разбиране, показващи бързо и точно хранителната стойност на всяка храна

- предприемане на действия, свързани с опазване на общественото здраве- най-вече насочени към подобряване състава на продуктите

- налагане на единна официална система за етикетиране- за да няма объркване сред потребителите, създадено от използването на различни и непознати лога, цветове, букви и т.н.

В наши дни все повече хора се хранят нездравословно, което се дължи в голяма степен на липсата на достатъчна, добре поднесена и вярна информация върху етикетите на хранителните продукти. Затова подобни алгоритми, които дават по-пълна информация за храната, която поглъщаме, са добре дошли, когато говорим за грижата за здравето.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.