×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

На база общия брой километри, които изминаваме през целия си живот, е установено, че те се равняват на тези да обиколиш Земята около 2,5 пъти с краката си. Затова е от съществено значение как ще се грижим за тях. Все пак те са главните виновници за опората и мобилността на цялото ни тяло. Понякога краката ни са в неизгодна позиция, но някак не им отдаваме нужното внимание. На първо време е необходимо да им осигурим достатъчно движение и на второ- подходящи, удобни обувки, с които не бива да правим компромис никога. Но нека разгледаме по-подробно някои особености на краката ни и проблеми, които могат да възникнат



Вероятно не знаете, но еволюцията не е предвидила използването на обувки, когато стъпалото е било оформено. Дори да носите удобни обувки, мускулите и връзките не са толкова добре тренирани, колкото ако ходите боси. Болките в краката засягат между 20 до над 40% от възрастното население и са много по-чести сред по-възрастните жени. Те могат да нарушат баланса, да увеличат риска от падане и да повлияят на общата мобилност и независимост.

Най-чести причини за тези болки могат да бъдат

  • Плоско и кухо (когато е много повдигнато) стъпало- възниква от деформация на свода на стъпалото
  • Hallux valgus- хронично заболяване, при което костите на палеца започват да изпъкват в страни от нормалната ос на пръста
  • Плантарен фасциит- представлява болезнен свод и се отнася до възпаление и/или парещо усещане в свода на стъпалото
  • Метатарзалгия- болки в стъпалото, непосредствено преди пръстите- в т.нар. възглавнички

Стъпалото има 26 кости, 107 връзки и 20 мускула, които ни позволяват да балансираме изправени, да поддържаме теглото си и да се движим, докато ходим или бягаме. Кракът лежи на земята и е това, което ни свързва с нея. Краката всъщност изпълняват ролята на слуги, правещи това, което главата избира и решава. Точно затова трябва да знаем как да „глезим“ понякога тези слуги, за да ни служат вярно до края на живота.

Съвети за здрави крака

Практикувайте заземяване

Обувките ни изолират от усещанията. Ходенето бос разширява нашето съзнание, свързва ни отново с енергията на земята. Това ни кара да осъзнаем какво е под краката ни и дори в по-широк план ни дава осъзнаване за света и факта, че чрез земята всички ние сме свързани. Затова у дома, в градината си, в гората, когато имате възможност, ходете боси. Не забравяйте за този „ритуал“. Ходенето боси има невероятни преимущества- чрез него ще освободите нежелани електрони поради стрес и умора, ще разредите кръвта си и ще омекотите тъканите си.

Носете минималистични обувки

Минималистичните обувки са точно това- “минимални”и се наричат още „боси“ обувки. Те са с много малка или никаква височина в областта на петата, с гъвкави подметки и с по-широка предна част за пръстите, за да се движат без проблем. Чрез тях поддържате здраво ходилото си. При обувки, които са твърде тесни, пръстите се изкривяват с времето. Тези с висок ток, също се отразяват твърде неблагоприятно на крака. Минималистичната обувка пречи възможно най-малко на естествените движения на крака. Както вече казахме, характеризира се със своята лекота и надлъжна гъвкавост. Важно условие при обувките ви по принцип е дебелината на подметката при петата да бъде на същото ниво, като предната част на крака.

Останете активни и правете ежедневни упражнения

Добре известно е, че заседналият начин на живот ускорява негативните ефекти от стареенето. С течение на времето се сблъскваме все по-челно с липсата на гъвкавост, с повишена твърдост на структурите на ходилото, с деформация на пръстите или стъпалото, със загуба на костна плътност, промяна в цялостната стойка. За да забавим и дори предотвратим всичко това, на помощ идва движението. Спортът или дейността, която изберете, не е задължително да е с висока интензивност. Градинарството, разходките, плуването, практикуването на йога са начини да се движите, без да увеличавате риска от нараняване.

Ако краката ви са студени през нощта, спете с чорапи

Обърнете внимание на ноктите си- препоръчително е да ги пилите, вместо да ги режете, поради възможността да възникнат враствания. Следете за всякакви промени, например в цвета им и текстурата, в евентуалното формиране на груби участъци.

Внимавайте с нивото на кръвната си захар и го поддържайте стабилно, изграждайки си здравословен хранителен режим. Така краката ви ще се чувстват добре, както и цялото ви тяло.

15-минутна рутина за силни, еластични крака

Самомасаж с тенис топка

Това упражнение се прави в изправено положение и на бос крак. Ще ви помогне да освободите напрежението, ще стимулира кръвообращението и от енергийна гледна точка ще хармонизира всички части на тялото. За целта- поставяте топка за тенис на земята пред вас и стъпвате леко върху нея. Завъртете я бавно под крака си, като първо оформяте кръгове, за да определите точките на напрежение. След това масажирате целия си свод отпред назад и отляво надясно, като натискате повече или по-малко с тежестта на тялото си. Завършвате упражнението с пръстите на краката си, като хващате топката с тях. След това повтаряте същото с другия крак.

Можете да изпробвате и тай фут масаж на ходилата, който напоследък е една от предпочитаните терапии за отмора на краката.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.