×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Пробиотици за перфектно жензко здраве
Специализираните пробиотици - идеални естествени средства за поддържане на интимното женско здраве

Киселото мляко е сред най-популярните храни не само по нашите географски ширини и това не е случайно – ползите му за здравето ни са безспорни. Всеизвестно е, че предците ни често са го слагали на трапезата си и благодарение на ценните му съставки са се радвали на здрав стомах, силно сърце и отлична хигиена на половата система.

С днешна дата киселото мляко се ползва със завиден пазарен успех, а многобройните реклами всячески се опитват да ни убедят в качествата на тази достъпна супер храна. Къде се крие тайната? Отговорът е: Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus). Това е вид полезна бактерия, която естествено се съдържа в тялото, основно в червата, устната кухина и женските полови органи, балансира вътрешната бактериална популация, произвежда лактаза, която разгражда захарите в млечните продукти, както и витамин К, важен за здравината на костите и съсирването на кръвта.

Киселото мляко е само един от многото възможни начини да осигурим на организма си така важните за него пробиотици, а тук ще разгледаме някои от многобройните им ползи.

Многобройни изследвания сочат, че ежедневният прием на пробиотици може да способства за предотвратяване на гъбични и други бактериални инфекции, особено при понижен имунитет.

Именно тези живи бактерии помагат на организма да усвоява хранителни вещества и поддържат правилния баланс на полезните бактерии. Те служат за превенция и лечение на няколко медицински състояния като диария, непоносимост към лактоза, астма, вагинални инфекции, синдром на раздразнените черва, „лош“ холестерол и затова заслужават особено внимание. Важно е да знаем, че бактериите нямат универсално действие, а отделните щамове имат различни ползи за здравето. Освен чрез киселото мляко, можем да си ги набавим от ферментиралата туршия, соевите продукти, сиренето или под формата на хранителни добавки.

Пробиотици и женско здраве

Нашето тяло е дом на около три милиона микроорганизми, включително гъбички, бактерии и вируси. При нормални обстоятелства те са безвредни и съществуват в колонии, формирайки естествена микробиота.

При различни обстоятелства, обаче, често се стига до развитието на инфекции с дрожди, които могат да бъдат лекувани както с обичайните лекарствени средства, така и с допълнителен прием на пробиотици.

Вагиналната микробиота, например, естествено съдържа Lactobacillus, който помага да се предотврати разпространението на бактерията Candida извън нормата (има много различни щамове на Candida, но Candida albicans е най-честата причина за вагинални инфекции с дрожди).

Когато инфекцията е налице, много жени прибягват именно до помощта на Lactobacillus. Както вече споменахме, този пробиотик, който в естествено състояние се съдържа в киселото мляко, е използван за лечение на гъбични инфекции от векове.

Последните проучвания показват, че то може да се окаже далеч по-ефективно, отколкото учените първоначално са смятали. Доказва го и мащабно проучване от 2012 г., проведено сред 129 бременни жени с гъбични инфекции. Установено било, че комбинацията от кисело мляко и мед (притежава антимикробни свойства) води до резултати, подобни на тези от традиционните противогъбични лекарства.

Друго проучване от 2015 г. стига до заключението, че комбинирането на противогъбично лекарство като флуконазол (Diflucan) с пробиотични вагинални супозитории прави противогъбичното средство по-ефективно. Комбинацията също така намалява шансовете за повторна поява на инфекцията.

Това предполага, че пробиотиците могат да бъдат много полезни за жени, които получават повтарящи се гъбични инфекции поне четири пъти годишно.

Как да използваме пробиотиците

Пробиотиците се предлагат в различни варианти, които може да се прилагат по съответния  начин - под формата на капсули или супозитории, които поставяте във влагалището си.

Когато избирате капсула или супозитория, потърсете такава, която включва списък на съдържащите се в нея бактерии. Някои жени използват директно и кисело мляко, което се поставя във влагалището с апликатор.

Ако се доверите на този вариант, използвайте максимално натурален продукт, на чийто етикет са упоменати живи култури и Lactobacillus, без добавена захар и ароматизатори, тъй като дрождите се хранят със захари.

Как да се справим с инфекцията у дома

Вагиналните инфекции са изключително неприятно състояние, съпроводено с дразнене, сърбеж, парене и болки при уриниране. Виновник за това е именно гъбичката Candida albicans, която е намерила почва за свръхразвитие в подходяща среда.

Ако налице са някои от изброените симптоми, необходимо е веднага да се обърнем към гинеколог, който да ни предпише съответното лечение. Паралелно с това можем да изпробваме и домашни средства за лечение. Медицината няма доказателства, че са ефективни, макар и да ни осигурят краткотрайно облекчение. 

  • Кисело мляко с жива закваска. Киселото мляко може да се счита за пробиотик, тъй като съдържа живи бактерии, като например Lactobacillus acidophilus. Българското кисело мляко пък е широко известноo по цял свят с бактерията Lactobacillus Bulgaricus, която му придава уникални терапевтични качества. Именно тези бактерии са от съществено значение за създаването на здравословна среда във влагалището. Това е потвърдено и в проучване от 2017 г., според което яденето на кисело мляко помага за увеличаване на микробиома на червата и може да намали дрождите в тялото. Ако не харесвате кисело мляко, можете да приемате пробиотиците му под формата на таблетки по време на хранене.
  • Борна киселина. Борната киселина е мощен антисептик, който според някои жени е полезен за лечение на гъбични инфекции, които са устойчиви на други лекарства. Вагиналните супозитории с борна киселина също могат да се използват с лекарства за лечение на вагинални инфекции. Важно е да знаете, че борната киселина е токсична в големи количества.
  • Етерично масло от риган. Маслото от риган от векове е използвано за лечение на гъбични инфекции. То съдържа тимол и карвакрол, които са мощни противогъбични средства. Проучване от 2017 г. установи, че етеричното масло от риган е ефективно за спиране на растежа на Candida albicans. Маслото от риган е естествен разредител на кръвта, така че не го използвайте (дифузно или локално), ако приемате разредители на кръвта за друго здравословно състояние. Запомнете: Етеричните масла не трябва да се приемат през устата. Те са предназначени да се вдишват като част от ароматерапията.
  • Пробиотични супозитории и добавки. Пробиотиците помагат за възстановяване на баланса между бактериите и дрождите в тялото за сравнително кратко време. Ако започнете режим на перорални пробиотици, които съдържат щамове на бактериите Lactobacillus acidophilus, можете бързо да върнете във форма храносмилателния тракт и вагиналната флора. Пероралните добавки отнемат около 10 дни, за да постигнат пълен ефект, а някои жени използват пробиотици под формата на вагинални супозитории.
  • Кокосово масло. Кокосовото масло е мастно масло, получено от месото на кокосовия орех. То има много ползи за здравето, включително противогъбични свойства. Проучванията показват, че кокосовото масло е ефективно срещу Candida albicans, което прави това домашно лекарство едно от малкото със сериозни доказателства, че действително действа. За лечение на вагинална гъбична инфекция с помощта на кокосово масло не забравяйте да купите чисто, органично кокосово масло. Можете да нанесете маслото директно върху засегнатата област.
  • Масло от чаено дърво. Маслото от чаено дърво е етерично масло, което се използва за убиване на гъбички, бактерии и вируси. ResearchTrusted Source изтъква, че вагиналната супозитория, съдържаща масло от чаено дърво, може да помогне за лечение на вагинални инфекции.

Съветът на Revita.bg: Имунната ни система всекидневно е изложена на атаки от вредни бактерии и токсини, затова пробиотичните бактерии са особено важни за вашето здраве. Пробиотиците повишават нивата на В витамините, особено В12, като подобряват усвояването на хранителните вещества, помагат при инфекции на дихателните пътища, оказват влияние на психичното здраве, борят се с наднорменото тегло, благоприятстват когнитивните функции, полезни са за женското здраве. Когато те не са достатъчни, необходимо е да си ги набавим отвън, като консумираме съответните храни. Доказано положително въздействие имат и хранителните добавки с пробиотици, за да се подобри здравословното състояние и да се увеличат полезните бактерии в червата - превенция срещу неблагоприятни бактерии, вируси и дрожди. 

Вижте още полезни продукти за женско здраве:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.