×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Ресвератрол

Ресвератролът има своето запазено място в материалите, посветени на дълголетието и е част от прочутия „френски парадокс“. Не случайно го наричат „тренировка в чаша“, заради ползите му за отслабване и засилване на термогенезата, козметичната индустрия го толерира като мощен антиейдж компонент, а според много учени капацитетът му на антираков агент е обещаващ… Медицината открива все нови и нови доказателства, че ресвератролът има многобройни ползи за здравето – той е новият чудодеен елемент на здравословния и бюти небосклон, силен антиоксидант, фитоестроеген и противовъзпалителен агент.

Добрата новина е, че тъй като ресвератролът е хранително вещество, той може да бъде набавен от пълноценната диета. В най-големи количества се съдържа в червеното вино, червеният и лилав гроздов сок, червеното грозде, какаото и черният шоколад, а също така в боровинките, малините, черниците, сливите, нара, фъстъците, соята и шам фъстъка. Все вкусни и хубави храни, нали?

Единственият проблем е, че количеството ресвератрол в тях е твърде малко, за да има кой знае какъв ефект. И за да не прекаляваме с виното, например, експертите единодушно препоръчват да се приема като хранителна добавка: в определени случаи може да прибегнете до по-концентрирана доза ресвератрол, отколкото можете да си набавите от храната. Например, проучвания върху диабета са използвали 100 mg или повече ресвератрол, които се равняват на 100 чаши червено вино! В последните години като един от най-добрите източници на ресвератрол за хранителни добавки се използва японската фалопия, която е богата на транс-ресвератрол - по-активна форма на съединението. Фалопията плюс това се отглежда лесно без пестициди (все пак е плевел).


Какво трябва да знаем за ресвератрола

Ресвератролът е вид растително съединение, известно като полифенол. Той действа като антиоксидант в тялото, като го предпазва от уреждането на свободните радикали и потенциално намалява риска от свързани с възрастта заболявания. Интересното е, че ресвератролът се синтезира от растенията като защитно съединение. Известен е технически като фитоалексин и се произвежда в отговор на „атаки“ като UV радиация, гъбични патогени и физическо увреждане. Вероятно поради това той има и защитни ефекти в човешкото тяло.

Досега ресвератролът е открит в около 70 различни растителни вида, включително някои храни, които обикновено ядем. Гроздето има особено висока концентрация и изследователите предполагат, че това може да се дължи на факта, че лозите често са атакувани от гъбични патогени, които могат да стимулират производството на ресвератрол. Именно с консумацията на червено вино ресератролът прави истински фурор: изследователите за първи път откриват потенциалните ползи за здравето от ресвератрола като изследват т.нар. „френски парадокс“. Той се отнася до отличното сърдечно здраве на французите въпреки диета с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол в храната. Една от теориите е, че това се дължи на червеното вино, което неизменно има своето запазено място на масата на французите.


Топ ползи за здравето от ресвератрол


За сърцето

Нека започнем с това, което поставя ресвератрола в светлината на прожекторите на първо място: здравето на сърцето.

Проучванията показват, че този антиоксидант има няколко значителни положителни ефекта върху сърцето, като най-същественият се свързва с подобряване нивата на холестерола. Това означава повишаване на общия холестерол и HDL (добър) холестерол и потенциално понижаване на нивата на LDL (лош) холестерол. Други изследвания също показват, че ресвератролът има „анти-атеросклеротичен“ ефект, което означава, че може да помогне за предпазване от атеросклероза. Атеросклерозата е натрупване на плака в артериите, което в крайна сметка може да причини запушването, разкъсването им или да предизвика кръвен съсирек. Това натоварва значително сърцето и може да доведе до сериозни рецидиви. Други  проучвания показват, че ресвератролът може да понижи кръвното налягане и да има потенциални ползи за страдащите от хипертония (още един рисков фактор за сърдечни заболявания). Разбира се, антиоксидантите като цяло помагат за защита на здравето на сърцето чрез борба с оксидативния стрес. Консумирането на повече от тях – и особено ресвератрол – е чудесно за сърцето с напредване на възрастта.


Защита на мозъка

Здравето на мозъка е ключова част от концепцията за добро остаряване, а ресвератролът може да бъде едно от парчетата от пъзела за поддържане на когнитивната функция в отлично състояние. Той показа неврозащитни свойства, отчасти поради антиоксидантната си активност, и може да помогне за забавяне на когнитивния спад, свързан с възрастта. Други изследвания също са открили, че ресвератролът може да предложи защита срещу болестта на Алцхаймер. Най-вече е доказано, че инхибира бета-амилоидите, които са протеинови фрагменти, свързани с развитието на Алцхаймер.


Ползи при диабет

Доста изследвания се фокусират върху антидиабетните качества на ресвератрола, тъй като той може да подобри инсулиновата чувствителност. Това е важно, тъй като резистентността към инсулин води до повишаване на кръвната захар, което в крайна сметка може да се развие в диабет тип 2. Има също доказателства, че този антиоксидант може да забави прогресията на диабетна нефропатия (наричана още диабетно бъбречно заболяване), което е усложнение, което настъпва при диабет тип 1 и 2. Ресвератролът също намалява възпалението и оксидативния стрес, което може да ви изложи на по-висок риск от диабет.


Ефект против стареене

Антиоксидантите могат да се считат за най-мощните съединения с антиейдж ефект, които познаваме. Те предпазват тялото от свободните радикали, които могат да ускорят процеса на стареене и да допринесат за много хронични заболявания.


Може да облекчи болката при артрит

Много антиоксиданти (кверцетин, например) са показали потенциал да помогнат при справяне с болката. Това най-вероятно идва от способността им да намаляват възпалението и да противодействат на оксидативния стрес. Ресвератролът е друг пример за това и досега е показал обещаващи резултати срещу артритната болка, следствие от разрушаването на хрущяла. Други изследвания показват, че може да намали подуването и чувствителността на ставите, както и активността на заболяването при пациенти с ревматоиден артрит. Изследователите, участващи в проучването, дори предполагат, че трябва да се разглежда като терапия, която да се използва заедно с конвенционалното лечение.


Противораков потенциал

Ресвератролът е на фокус в много проучвания, посветени на борбата с рака. Все още се счита за „потенциално“ средство, тъй като досега са завършени само лабораторни изследвания и изследвания върху животни, но резултатите са много обещаващи. Към днешна дата ресвератролът е показал способността си да се бори с множество видове ракови клетки: на гърдата, на дебелото черво, на кожата, на стомаха и на простатата. Има също доказателства, че може да противодейства на болестта на различни етапи, включително при образуването и прогресията на тумора.


Помага срещу затлъстяването

Когато изучават ефектите на ресвератрола върху диабета, изследователите откриват също, че той може да помогне за предотвратяване на затлъстяването. По-конкретно, той действа срещу натрупването на мазнини. Проучване на датски учени, което е публикувано в Cell Metabolism твърди, че мъже с висока степен на затлъстяване, които вземат ресвератрол, имат значителни по-ниски нива на кръвна захар, по-малко мазнини в черния дроб и даже коригират високото си кръвно налягане.


Ползи за кожата

Ресвератролът е отлично средство за поддържане не само на здравето отвътре. Неговите антиоксидантни свойства му придават някои невероятни ползи срещу стареенето на кожата.

На първо място ресвератролът защитава кожата от увреждането на свободните радикали. Всъщност образуването им може да бъде по-ускорено именно върху външните части на тялото, защото те са пряко изложени на UV радиация, замърсяване и т.н. Като работи на клетъчно ниво, ресвератролът има способността да забавя появата на стареене на кожата (бръчки, пачи крак, торбички под очите, пигментни петна и др.). Голяма част от това е свързано с индуциране на ензима на колагеназа, който разгражда колагена. Ресвератролът не само помага за забавяне на този процес и поддържа кожата ви да изглежда по-млада за по-дълго време, но и допълнително стимулира производството на колаген. Освен това има противовъзпалителен ефект, който може да подобри текстурата на дермата, да й придаде блясък и плътност, както и да изсветли тена и да допринесе за свеж младежки вид.


Като обобщение: Ресвератролът е полифенол с мощно антиоксидантно действие, който защитава организма от уреждащото действие на свободните радикали, основна предпоставка за хронични заболявания и стареене. Той оказва мощна подкрепа на мозъка, сърцето и кръвоносните съдове, предпазва клетките от увреждане. С напредване на възрастта, и особено, ако сме изложени на неблагоприятното въздействие на околната среда, повишен стрес и вредни навици, тялото се нужда от допълнителен прием на ресвератрол и други антиоксиданти, предпоставка за отлично здраве, енергия и пълноценна функция на органите и системите в тялото. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.