×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Ароматният джоджен е познат в България най-вече като подправка. Не можем да си представим някои ястия, като например - боб или агнешко, без нея. Освен за кулинарията обаче тази билка има редица ползи за здравето. Именно за тях ще си говорим днес



Растението джоджен е вид мента  и идва от  Европа и Азия. Въпреки че не съдържа толкова ментол, колкото класическата лютива мента, джодженът притежава много от нейните лечебни качества. В състава му влизат: витамини А, В6, С, К, тиамин, робофлавин, микроелементи, желязо, манган, магнезий, селен, мед, валин, аланин, серин и триптофан.

Отварата от джоджен се прави по стандартния начин – в чаша вряла вода се сипва 1 лъжица сух джоджен, покрива се съда и се оставя да се запари за 5 мин. След това се прецежда и чаят от джоджен е готов, като може да се подслади на вкус.

Ползите от него са:

  1. Облекчава коремните и менструалните болки, защото е добро спазмолитично средство;
  2. Подобрява работата на храносмилателната система, намалява газовете и стопира образуването на нови;
  3. Предотвратява гадене и повръщане;
  4. Облекчава възпалението на венците и гърлото, помага при зъбобол. Специално за възпалени венци направете следното: част джоджен (без значение свеж или сух) смесете с десет части червено вино.  Оставете на тъмно за осем дни, след това прецедете. Правете си гаргара с получената течност като използвате количество за супена лъжица по два пъти на ден.
  5. Подобрява съня, облекчава безпокойството;
  6. Нормализира кръвното налягане. Още по-бързо билката проявява ефекта си в комбинация с лимонов сок, който се прибавя към отварата непосредствено преди консумацията й.
  7. /span>Помага при настинки и вирусни заболявания. Специално при мъчителна кашлица опитайте лек с джинджифил и джоджен, за да се избавите от нея. Към четири чаши вода добавете три лъжици настърган джинджифилов корен и лъжица изсушени джодженови листа. Варете десет минути. След като отстраните от котлона изчакайте течността да се охлади и я прецедете. Добавете 150 мл качествен мед. Приготвения сироп изсипете в бурканче и съхранявайте в хладилник. Така издържа до 20 дни.
  8. Регулира хормоналния баланс при жените, като намалява излишния тестостерон. Затова се препоръчва при поликистозни яйчници, нарушен менстурален цикъл и други хормонални проблеми.
  9. /span>При разстройство. Изключително ефикасно в този случай е съчетанието му с лайка. По две-три лъжички от двете билки добавете към 140-180 мл вода. Варете няколко минути. След прецеждане консумирайте на няколко приема.

Джодженът е сравнително нетоксична и безопасна билка, така че отварата може да се приема и от бременни жени, но не повече от чаша на ден. В слаба концентрация е подходяща и за малки деца, а някои дори я препоръчват за колики при бебета.

Разбира се, и в приема на джоджен важи максимата „Използвайте отговорно и в ограничени количества”. Под формата на чай билката не препоръчва за хора с ниско кръвно налягане, склонност към стомашни киселини и алергии към ментол. Винаги можете първо да се консултирате с лекар и след това да решите дали да пиете от време на време отвара от джоджен. Както и да пробвате с по-малко количество суха подправка да приготвите отварата, например с ½ лъжица.

Терапевтично влияние за здравето има и маслото от джоджен. Влияе положително при стрес, нервно изтощение и успокоява нервната система. Увеличава силата, издръжливостта, умствената яснота и фокус, паметта и сетивата.

Маслото от джоджен може да се използва:

  1. За инxaлaции. B тepaпиитe c пapи помага пpи ĸoлиĸи, мeтeopизъм, глaвoбoлиe, мигpeнa, нepвни cъcтoяния, acтмa, бpoнxит, cинyзит и xpeмa.

  2. В мacaжни мacлa. Πомага пpи глaвoбoлиe, мигpeнa, cтpec, yмopa, cинyзит, acтмa, бpoнxит, нepвни cъcтoяния и зa oблeĸчaвaнe нa cъpбeж.

  3. В ĸpeмoвe и лocиoни. Πpи тaзи мy yпoтpeбa пoмaгa пpи cъpбeж нa ĸoжaтa, ĸaктo и дeйcтвa cилнo ycпoĸoитeлнo.

  4. В съчeтaниe c дpyги мacлa;

Съчeтaвa се дoбpe c дpyги eтepични мacлa ĸaтo бocилeĸ, eвĸaлипт, лaвaндyлa, poзмapин и жacмин.

Външно компресът от джоджен се използва срещу циреи, кожни обриви или натъртвания.

У нас може да срещнете джоджена и с наименованията пиперлива мента, нане и гьозум.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Валентина  Ненова

Валентина Ненова е с 20-годишен стаж в сферата на ПР-комуникациите и с 2-годишен опит в сферата на журналистиката в печатни медии. Запалена по шахмата, майка на прекрасна дъщеря.

Продуктът беше успешно добавен в любими.