
Редовният прием на
селен намалява с до 24% рискът от развитие на
диабет. В това са убедени американски учени от Харварския университет (Бостън, САЩ). В изследването са взели участие 7000 доброволци на различна възраст и в отлично здраве. „Изследвахме ефектът на селена като силен антиоксидант и как влияе върху пациентите, които не са предразположени към диабет. Без съмнение смятам, че минералът е едно от най-добрите средства за превенция на захарната болест”, казва главният изследовател д-р Дариуш Мозафрейн. Антиоксидантите (сред които са витамините А, С и Е) са доказали своето положително въздействие върху здравето на човек. Много от тях помагат за намаляване риска от редица хронични заболявания, включително и диабет. В изследването, продължило 5 години, доброволците били разделени на две групи. Хората от първата вземали селен като допълнение към храната си, а тези от втората плацебо. Оказало се, че в края на тестовете едва 10% от участниците от първата група се разболели от диабет тип 2. За сравнение над 25% от тези от втората проявили симптомите на захарната болест. „Не мога да кажа, че само селенът щe ви предпази от диабет. Важно е да спортувате, да се храните здравословно, да избягвате стреса. Има редица фактори, които влияят върху кръвната захар. Все пак обаче селенът намалява риска от опасната болест и този факт не бива да се подминава”, допълва експертът.
Коментари (0)
Нов коментар