Search
Филтрирай по...

Селен

Селенът (Se) е микроминерал, малки количества от който са от съществено значение за нормалните функции на организма. В човешкото тяло той е силно концентриран в бъбреците, черния дроб, далака, панкреаса, а при мъжете – в тестисите и частите от семенните канали в съседство с простатата. Мъжете се нуждаят и от по-голямо количество селен, тъй като значителна част от него се изхвърля заедно със спермата. Този минерал участва в производството на т.нар. селенопротеини, които са необходими за обмяната на хормоните на щитовидната жлеза, в репродуктивните функции, в развитието и функционирането на мускулите, в имунните процеси и др.

Продължителният дефицит на селен води до увреждания основно в сърцето и ставите. Той може да причини сърдечни аритмии и загуба на сърдечна тъкан – състояние, известно като болест на Кешан. Недостигът на селен деформира свързващата тъкан на ставите, което на свой ред значително намалява издръжливостта и подвижността им.

Съвременната медицина препоръчва балансирани на селен диети и хранителни добавки за профилактика на акне, астма, рак на дебелото черво, множествена склероза, болест на Паркинсон, псориазис, ревматоиден артрит и др. Особено важен е за жените в менопауза, защото облекчава пристъпите на топли и студени вълни, както и някои други неразположения, произтичащи от това състояние. При мъжете влияе положително върху потентността и се прилага за профилактика на безплодие. Селенът се цени особено поради козметичното си свойство да поддържа еластичността на тъканите и да забавя стареенето им, като прави кожата гладка и стегната. Той противодейства на образуването на пърхот и помага при лечението му. Добър естествен източник на селен са пълнозърнестите храни, ядките и морските храни. Минералът се съдържа и в телешкия черен дроб, агнешкото месо, яйцата, както и в гъбите шийтаке.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top