×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Повечето от нас все някога през живота си са се сблъсквали с онова състояние, когато нищо не ти се прави, никъде не ти се ходи, раздразнителен си и мислиш само за неприятни неща. Особено, ако тези неща са сериозни, непоправими и са факт в живота ти, е много лесно да паднеш в капана на депресията. Но не на онова усещане за ден- два или седмица, а на трайното такова, което не минава с месеци, понякога и години. Депресията е състояние на психичното здраве, което засяга повече от 17 милиона възрастни само в Съединените щати. Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО), над 260 милиона души на Земята в момента страдат от клинична депресия.  В действителност се смята обаче, че броят на тези хора е много по-голям, тъй като мнозинството от тях не търси лечение.

Днес ще ви запознаем със сериозността на това заболяване, неговите разновидности, както и добавките, които ще ви бъдат от полза, ако се борите с това състояние.

При лечението обикновено се започва с промяна начина на живот- на хранене и движение. Ако обаче това не ви помогне, се прибягва до медикаменти и психотерапия. Някои изследвания показват, че специфични витамини, минерали, билки и други съединения могат значително да намалят симптомите на депресия. Днес ще си „поговорим“ за тях с ясното предупреждение, че преди да започнете приема им, е задължително да се консултирате със здравен специалист, за да сте сигурни, че това е правилната добавка за вашия организъм и нужди.

Съществуват 5 класификации на депресивни разстройства, които се характеризират с тъга, раздразнителност, чувство на празнота и промени в тялото и мозъка, които засягат сериозно ежедневните ни дейности и те са:

  • голямо депресивно разстройство (MDD- major depressive disorder)
  • разрушително разстройство на дисрегулацията на настроението
  • персистиращо депресивно разстройство
  • предменструално дисфорично разстройство
  • депресивно разстройство поради друго медицинско състояние

В тази статия ще ви информираме повече за 10-те най-добри добавки, които могат да бъдат от полза за хората с депресия, а именно:

  • родиола
  • шафран
  • омега-3
  • N-ацетил-L-цистеин (NAC)
  • витамин D
  • витамини от група B
  • цинк
  • САМe- незаменимата аминокиселина метионин
  • магнезий
  • креатин

Изброените в този списък добавки имат изследвания, силно подкрепящи употребата им при депресия

Екстракт от родиола

Вече сме писали за тази билка, която, когато се приема под формата на добавка, е свързана с различни потенциални ползи за здравето, включително намалени депресивни симптоми и подобрена реакция на стрес. Родиолата намалява свръхактивността на хипоталамо-хипофизно-адренокортикалната ос и засяга невротрансмитерните рецептори и молекулярните мрежи. Проучвания, фокусирани върху възрастни с депресия, са установили, че приемането на родиола ежедневно в продължение на 6 или 12 седмици, води до значимо намаляване на симптомите на депресия.

Вижте всички продукти с Родиола/Златен корен тук


Шафран

Шафранът е ярко оцветена, много скъпа подправка, която е пълна с антиоксидантни съединения, включително каротеноидите кроцин и кроцетин. Сред останалите му съединения, които действат като антиоксиданти са шафраналът и каемпферолът. Интересното е, че шафранът е доста обещаващ като естествен лек за депресия. Проучванията показват, че тази подправка повишава нивата на повдигащия настроението невротрансмитер серотонин в мозъка. Въпреки че изследователите не знаят как точно работи този процес, възможно е шафранът да инхибира обратното захващане на серотонина, като по този начин го задържа в мозъка по-дълго. Установено е, че добавките с шафран имат сходна ефективност с антидепресантите за намаляване на симптомите на депресия.

Вижте всички продукти с Шафран Тук


Омега-3

Тези есенциални мазнини могат да помогнат за намаляване на симптомите на депресия при някои хора. Eдин преглед от 2020 г. на десет проучвания, включващи 910 души с MDD, установява, че добавките с омега-3 са по-добри от лечението с плацебо за намаляване симптомите на депресия и че добавките с по-висока доза омега-3 са по-ефективни от добавките с по-ниска доза. Друг преглед от 2020 г. установи, че добавките с по-високо съотношение на ейкозапентаенова киселина (EPA) към докозахексаенова киселина (DHA) са особено ефективни. EPA и DHA са два вида омега-3 мастни киселини, като и двете са концентрирани в морските дарове. И макар, че тези констатации са обещаващи, са необходими повече изследвания, за да се изследват ефектите на омега-3 добавките върху симптомите на депресия. Още изследванията показват, че добавките с по-голямо количество EPA са най-ефективни за хора с депресия. Следователно, изборът на добавка с омега-3, която доставя поне 1000 мг EPA, може да е най-добрият.

Вижте всички продукти с Омега 3 Тук


N-ацетил-L-цистеин

NAC е предшественик на аминокиселините L-цистеин и глутатион. Глутатионът се счита за един от най-важните антиоксиданти в тялото и е от решаващо значение за намаляване на възпалението и защита на клетките от оксидативно увреждане. Доказано е, че приемането на NAC предлага няколко ползи за здравето, включително повишаване нивата на глутатион в тялото. Изследвания показват, че хората с депресия са по-склонни да имат по-високи нива на възпалителни цитокини като С-реактивен протеин, интерлевкин-6 и тумор некрозис фактор-алфа. Приемането на NAC може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на симптомите на депресия. NAC може да подобри невротрансмитерната дисрегулация при хора с психиатрични разстройства. Нарушаването на регулацията на невротрансмитерите като допамин и глутамат може да бъде свързано с разстройства на настроението и шизофрения, наред с други състояния. Преглед от 2016 година на пет проучвания показва, че лечението с NAC значително намалява депресивните симптоми и подобрява функционирането при хора с депресия в сравнение с плацебо лечението. Плюс това добавките NAC са безопасни и се понасят добре.


Витамин D

Този витамин е критично хранително вещество, което играе много важна роля в тялото ни. При не малко хора обаче нивата на витамин D са доста ниски, което може да отключи депресия. Изследвания показват, че хората с депресия са по-склонни да имат нисък или дефицитен витамин D. Витамин D може да намали риска от депресия чрез няколко механизма, включително чрез намаляване на възпалението, регулиране на настроението и защита срещу неврокогнитивна дисфункция. Няколко проучвания при хора с депресия показват, че приемането на добавки с витамин D може да доведе до значителни подобрения в симптомите на депресия, качеството на живот и тежестта на заболяването. Трябва да се има предвид обаче, че са необходими повече изследвания, преди витамин D да може да бъде препоръчан като универсално лечение на депресия. Освен това, не е ясно дали добавките с витамин D са полезни само за хора с дефицит на витамин D.

Вижте всички продукти Витамин D Тук


Витамини от групата B- В-комплекс

Тук можем да посочим витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин B6, фолат, витамин B12, биотин, пантотенова киселина, холин, инозитол и пара-аминобензоена киселина. Витамините от група В играят важна роля в мозъчната функция и регулирането на настроението. Витамините от група B, включително фолат, В6 и B12, са необходими за производството и регулирането на невротрансмитери като серотонин, гама-аминомаслената киселина (GABA) и допамин. По-стари изследвания показват, че дефицитът на витамин B12 и фолат може да увеличи риска от депресия и че добавянето на тези хранителни вещества може да помогне за намаляване на симптомите на депресия. Установено е също така, че инжекциите с B12 са полезни при хора с MDD, когато се използват заедно с антидепресанти. Предполага се, че превантивният прием на добавки с витамин B12 може да забави появата на депресия и да подобри ефектите на антидепресантите. Доказано е и, че витамин B6 подобрява симптомите на депресия, когато се използва в комбинация с други хранителни вещества, включително триптофан и форма на витамин B3, наречена никотинамид. Тъй като няколко витамина от група В могат да бъдат от полза за хората с депресия, добавка от В-комплекс, която съдържа всичките осем витамина от група В, може да бъде най-добрият избор.

Вижте всички продукти Витамин В Комплекс Тук


Цинк

Цинкът е минерал, който е от решаващо значение за здравето на мозъка и регулирането на невротрансмитерните пътища. Всеизвестен е със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Дефицитът на цинк е тясно свързан с повишен риск от депресия и тежестта на симптомите на депресия. Анализ от 2020 г. установява, че добавките с цинк значително понижават симптомите при хора с депресия. Няколко проучвания от 2021 г. съобщават, че добавките с цинк могат да бъдат полезни за намаляване на депресивните симптоми при хора с клинична депресия.

Всички всички продукти Цинк Тук



САМe

Тази незаменима аминокиселина метионин (S-аденозилметионин) е съединение, съдържащо сяра, което е обещаващо при лечението на депресия. Намира се естествено в тялото и играе важна роля в мозъчната функция. Преглед от 2020 г. на осем проучвания установява, че САМe, когато се използва самостоятелно или с антидепресанти, подобрява симптомите на депресия при хора с MDD. Проучванията са използвали дози от 200–3200 мг, а продължителността на лечението е била от 2 до 12 седмици. Въпреки че това не звучи никак зле, имайте предвид, че са необходими повече изследвания, преди да могат да се направят сериозни заключения.

Магнезий

Магнезият е важен минерал, който може да е от полза за хората с депресия. Дефицитът на магнезий е често срещан сред хората с депресия и изследванията показват, че добавянето му може да намали симптомите и. Проучване при 126 души с лека до умерена депресия установи, че приемането на 248 мг магнезий на ден в продължение на 6 седмици, значително подобрява депресивните симптоми в сравнение с плацебо. Добре е да изберете магнезиев глицинат, който е силно усвоима форма на магнезий.

Вижте всички продукти Магнезий Тук



Креатин

Креатинът е органична киселина, която играе важна роля в поддържането на мозъчната енергия, наред с други функции. Смята се, че променените енергийни нива на мозъка участват в развитието на депресия. Някои проучвания предполагат, че добавянето на 2-10 грама креатин на ден може да намали симптомите при хора с MDD. Проучване от 2020 г., което включва данни за над 20 хиляди възрастни установява, че депресията е с 42% по-висока сред възрастните с най-нисък прием на креатин. Този защитен ефект на тази киселина изглежда е най-силен при жените, хората на възраст 20-39 години и тези, които не приемат антидепресанти или лекарства против тревожност.



Коя да изберем?

Ако имате депресия и искате да пробвате лечение с една или повече добавки, необходимо и много важно е да се допитате до медицински специалист за съвет.

Въпреки, че не малка част от изаброените по-горе добавки могат да бъдат полезни за намаляване симптомите на депресия при някои хора, те не са подходящи или безопасни за всички.

След като сте обсъдили възможностите с медицинско, важно е да изберете висококачествени продукти от доверени компании, каквито се предлагат в нашия сайт.

Помнете, че някои добавки могат да взаимодействат с лекарства, включително антидепресанти и то не по положителен начин. Не забравяйте и да прочетете внимателно етикетите на добавките, особено ако имате диетични предпочитания или нужди, като например хранителни алергии.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.