×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Женшенът, лечебно растение, признато от векове в Азия, става все по-разпространено на Запад заради многото си ползи за тялото. С богат хранителен профил, включително мощни антиоксидантни и противовъзпалителни съединения, тази многофункционална билка предлага впечатляващ набор от ползи за здравето. От всички видове женшен, червеният (panax ginseng), е един от най-проучваните и с много доказателства за ефектвивността си. Така че нека го разгледаме по-подробно.

Преди това да отбележим- важно е да не бъркате червения корейски женшен с други видове женшен, включително китайски (Panax notoginseng), сибирски (Eleutherococcus senticosus), американски (Panax quinquefolius) или хималайски (Panax pseudoginseng), всеки от които има свои специфични ползи. Panax ginseng е билка, която расте в Корея, Китай и Сибир.

Състав

Женшенът под формата на малко коренче съдържа коктейл от изключителни хранителни вещества. В състава му влизат голям брой гинзенозиди- специфични сапонини с адаптогенно действие върху тялото. Те са в състояние да помогнат на тялото да се адаптира към стреса , който може да срещне, независимо дали е физически, химичен или биологичен. Освен това тази билка е богата на витамини (B1, B2, B12, C, E), незаменими аминокиселини, минерали и микроелементи. Четири гинзенозидни мономера, Rh2, Rg3, Rg2 и Rh1, са анализирани за техните ефекти. Проучване показва, че Ginsenoside Rh2 има значителна противоракова активност и може да подобри функцията на нормалните клетки.Най-новите изследвания показват, че Rh2 може да индуцира диференциацията на раковите клетки и да забави деленето и растежа им. Ginsenoside Rg3 също може да инхибира туморния растеж, разпространението и метастазите. Може значително да подобри и левкопенията (нисък брой левкоцити), причинена от лъчетерапия, химиотерапия и хирургия. Rh1 има значителен терапевтичен ефект и биологична активност при хепатит, хепатотоксичност и рак на черния дроб.

Основни действия

Женшенът- съюзник за повишаване на енергията и жизнеността

В това време от годината, когато есента и застудяването ни правят все по-лежерни и дори отпаднали, женшенът идва на помощ. Той е древна лечебна билка, използвана от хилядолетия именно заради нейните ревитализиращи свойства. Благоприятен за нашето здраве, този естествен тоник има много предимства, особено за балансиране на нашата енергия и жизненост.

За укрепване на имунната система

В допълнение към своите ободряващи свойства, женшенът е известен и като мощен имуностимулатор. Следователно може да осигури ценна подкрепа за укрепване на нашите естествени защитни сили, особено в зимния период и в моменти, когато имунната ни система е най-стресирана. Женшенът значително насърчава производството на интерферони- протеини, произведени от клетките на имунната система в отговор на вирусна инфекция. Следователно това е естествена реакция на организма към наличието на вируси. Освен това проучванията показват, че увеличава броя на имунните клетки в кръвта, включително Т-лимфоцити и NK (естествени убийци) клетки, които играят ключова роля в нашата имунна защита.

Спомагащ мозъчните функции

Една от най-удивителните характеристики на женшена е ефектът му върху мозъчната функция. Проучванията показват, че той може да помогне за подобряване на паметта, способностите за учене, както и умственото представяне. Това явление се дължи на няколко механизма, включително способността на гинзенозидите да увеличават производството на невротрансмитери в мозъка. В допълнение, женшенът също така насърчава кръвообращението в мозъка, което позволява по-добра оксигенация (снабдяване с кислород) на невроните и следователно по-добра мозъчна функция.

Още проучвания

Проучване не показа абсолютен ефект срещу умората, но предоставя обективни доказателства за измерване, свързано с умората и терапевтичния потенциал за индивиди на средна възраст с умерена умора.

Друго проучване показва, че червеният женшен може да бъде ефективен за намаляване на сексуалните оплаквания. Необходими обаче са допълнителни проучвания за оценка на дългосрочните ефекти при по-голяма популация пациенти.

При какви състояния е най-подходящ за прием червеният женшен?

На база действията, които има и за които вече разказахме, тази билка се препоръчва при:

  • Нарушена памет и концентрация
  • Увеличено умствено натоварване
  • Повишен стрес
  • Липса на енергия
  • Хронична умора
  • Понижен имунитет
  • Тежки физически натоварвания
  • Възстановяване след боледуване
  • Тежки симптоми на менопауза
  • Полова слабост
  • Намалено сексуалното желание при жени, съобщаващи за сексуални проблеми

Дозировка

Panax ginseng най-често се използва от възрастни в дози от 200 мг до 3гр през устата дневно, в продължение на до 12 седмици.

Противопоказания

Вероятно е безопасен, когато се приема до 6 месеца. Не е препоръчително да го приемате повече от 4-6 месеца. Може да има някои хормоноподобни ефекти, когато се използва дългосрочно. Най-честата нежелана реакция е проблеми със съня. Съобщаваните нечести нежелани реакции включват тежък обрив, увреждане на черния дроб и алергични реакции.

Не се препоръчва за деца, бременни и жени, които кърмят.

Също така е желателно да се избягват големи дози кофеин в комбинация с женшен. Внимавайте с естрогена и инсулина също, когато взимате тази добавка.

Задължително е да се консултирате с лекар, преди да започнете прием на билката.

Женшенът изглежда мощен съюзник за нашето здраве. Независимо дали повишава жизнеността ни, укрепва имунната ни система или подобрява мозъчните ни функции, това растение е обект на множество научни изследвания, които потвърждават ползите му за тялото. Въпреки това, както при всеки здравословен продукт, важно е да се спазват препоръчителните дози и да се избягва прекомерната консумация, за да се възползвате напълно от неговите свойства.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.