Search
Филтрирай по...

Подути лимфни възли

Подути-лимфни-възлиЛимфните възли са важна част от имунната система и помагат за борбата с инфекциите. Те са малки, меки, кръгли или овални образувания, които са разпространени по цялото тяло и са свързани като кръвоносните съдове. Всеки лимфен възел е покрит с капсула от съединителна тъкан. Лимфните възли съдържат различни видове имунни клетки, предимно лимфоцити (които улавят и се борят с вирусите и други микроби) и макрофаги (които разрушават и отстраняват хванатите микроби).

Съществуват много причини за подуване на лимфните възли. Обикновено това се случва, когато те са активирани в резултат от инфекция, възпаление или рак.

Инфекциите са най-честата причина за подуване на лимфните възли. Възможно е причинителят да е вирусна инфекция в резултат от заболяване като мононуклеоза, дребна шарка, варицела, СПИН, херпес, обикновена настинка и др. Наличието на болестотворни бактерии също може да е причинител на това състояние – стрептококи, стафилококи, сифилис, туберкулоза, хламидия и други болести, които се предават по полов път. Токсоплазмозата и лайшманията също водят до подуване на лимфните възли, както и гъбичките кокцидиомикоза и хистоплазмоза.

Възпалителните процеси и болести, които водят до подуване на лимфните възли са свързани с ревматоидния артрит, лупуса, както и с чувствителността към определени лекарства. Друг причинител са раковите заболявания на кръвта и лимфата (лимфомите и левкемията), както и метастази на рака в лимфните възли.

Важно е да отбележим, че подутите лимфни възли не винаги са сигнал за болест. Понякога е възможно причината за подуването им да не се установи след преглед и всичко да е наред.

В някои случаи симптоми напълно липсват, а при други – лимфните възли може да са много подути и болезнени. Придружаващите симптоми също подсказват за болест – треска, нощно изпотяване, понижено тегло, зъбобол, възпалено гърло и др.

Диагностицирането на подутите лимфни възли зависи от тяхното разположение. При повърхностно разположените лимфни възли палпацията е достатъчна, докато при по-дълбоко разположените се налага компютърна томография на различни части от тялото. При съмнения за рак се налага биопсия на лимфния възел.

Не съществува някакво специфично лечение за подутите лимфни възли. Важно е да се открие причината за това им състояние и тя да бъде лекувана. В редки случаи са възможни усложнения. Ако подуването им е свързано с инфекция, тя трябва незабавно да се лекува. Уголемяването им може да затисне важни кръвоносни съдове, което налага спешното им отстраняване.

Прочетете още:

Revita Ви препоръчва следните естествени продукти в подкрепа нормалното състояние на лимфните възли:

Ябълковият оцет неутрализира прекомерната киселинност и има алкализиращо действие. Това облекчава възпелителния процес в подутите лимфни възли.

Екстрактът от корен на репей пречиства кръвта и раздвижва лимфния поток.

Спирулината има силни антиоксидантни и антимикробни ефекти. Стимулира метаболизма и храносмилането.

 

 

380 thoughts on “Подути лимфни възли”

 1. Мартин 41год

  Здравейте ! От доста време може би над 4 ри год имам дискомфорт под челюста до сливицата се напипва едно топченце изследванията ми всичко в норма с изкл на лимфоцити lym% 48 или 46% на работа дето ми правят всяка год профилактични дават ми норма до 40% и все съм над нормата ходил съм при 2 разл УНГ и при личната с изследванията казват всичко е наред напипват лимф възел но до там.Преди да се появи имах зъб с грънолом които не извадих на време сега е изваден даже и мъдреца от тази страна е изваден но лимф възел си е там и лимфоцитите ми с а отново 46% Съвет ? Да се притеснявам ли?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Както са Ви обяснили, не би трябвало да се притеснявате. При продължителна хронична инфекция, лимфните възли, които реагират и ограничават възпалението, се увеличават в резултат на защитната имунна клетъчна активност във възела, а в последствие може да се развие съединителна тъкан и лимфният възел да остане трайно увеличен. Ако топченцето, което опипвате, е неболезнено, подвижно спрямо околната тъкан и не нараства, а специалистите Ви казват, че е ок, не се тревожете. Увеличените лимфоцити са с гранична стойност и останалите резултати от кръвната картина са в норма. Може да се направи ДКК – левкограма, като диференциалното броене /ДКК/ се извърши мануално (микроскопско диференциално броене) – от лекар специалист, за да се избегне апаратната грешка от автоматичното броене, която понякога се получава.
   Профилактично за укрепване на имунната система /която включва и лимфните възли, както знаете/, е добре да направите общо пречистване на тялото с детокс диета, хранителни добавки, леки физически упражнения и повече почивка и релакс. Подходящи добавки са лечебни гъби – Активен хемицелулозен компонент, Екстракт от бял трън, HepatoPro, Алое вера, Хлорела, Спирулина и т.н. продукти, които стимулират детоксикиращата функция на тялото и пречистват лимфната течност и кръвта.
   д-р Петрова

 2. Здравейте,
  Имам леко увеличен лимфен възел от ляво на шията по средата ,неболезнен и без промяна цвета на кожата около него . Ходих няколко пъти на лекар ми обясниха , че няма нищо притеснително и няма инфекция, щом няма болка или зачервяване и не са необходими задължителни изследвания,щом няма болка и зачервяване , но продължавам да се притеснявам.Смятам, че го имам от много години просто не му бях обръщал внимание.Обясниха ми, че е леко по -изпъкнал заради тъканта около него.Вие как мислите?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   В тази област са лимфните възли, които реагират при инфекции в носа, околоносните синуси, ушите, венците и зъбите, сливиците, фаринкса, ларинкса, трахеята, меките тъкани, щитовидната жлеза и т.н.. Понякога, след чести или хронични инфекции, поради разрастване на съединителна тъкан, лимфните възли остават уголемени, без това да е патология. Ако нямате оплаквания и лимфният възел не се уголемява, няма повод за тревога. Но след като сте толкова притеснена, е добре да се направи ПКК /пълна кръвна картина/, ДКК /левкограма/, СУЕ /скорост на утаяване на еритроцитите/ и С – реактивен протеин / маркери за възпаление в организма/. С резултатите може да се направи консултация с хематолог, ако е необходимо. Може да направите и профилактичен преглед при ендокринолог с УЗ на щитовидната жлеза и хормонални изследвания, ако лекарят прецени, че е необходимо.
   Когато след всички консултации резултатът е ОК, може да направите пречистване на организма със спазване на детокс диета и приемане на подходящи хранителни добавки – Тисилин клийнс програма, Тисилин дейли, продукти с Бял трън, Корен от репей, Масло от Риган и т.н. С годините в организма се натрупват остатъчни продукти от метаболизма и токсични вещества от храната и е необходимо периодично – 2 – 4 пъти в годината да се приложат мерки за детоксикация. Освен диетата и добавките, е необходимо да се увеличи количеството на водата, която приемате, особено сега, в горещото време, като част от водата да бъде с повишена алкалност – Alkazone / Алказон Алкализиращи минерални капки.
   д-р Петрова

 3. Мариела

  Здравейте.
  Преди 3 месеца вече почти 4,ми се подуха лимфните възли двустранно подчелюста,първо съм ходила на преглед с ехограф,от което се уставиха два л.м. 2 см и два под тях с малко по-малки размери,жената каза че са реактивни най-вероятно от възпалителен процес в гърлото.Пусках ПКК с ДКК нямаше отклонения.ЛЛ се съмняваше за стоматологичен проблем и ме изпрати на лицево челюстен,там не се откри проблем освен 4 мъдреца които са за вадене до доктора каза че л.м. нямат общо с това,погледна изследванията и каза че не е нищо страшно, и ми изписа антибиотик.Не са повлияха от него,не ме болят,може би само в началото когато се появиха/,подвижни са но толкова,не спадат.Преди седмица пусках отново изследвания,ЛЛ каза че няма нищо притеснително както и на първите.Понеже понякога имам дискомфорт в дясната сливица,реших да отида и на УНГ,погледна ги каза че не вижда нищо притеснително,имам леко зачервено гърло вдясно и едностранен тонзилит,изписа ми Клиндамицин и пробиотик.Не знам дали си внушавам ,но може ни чувствам една идея по-малки но все пак са там.Понеже съм хипохондричка попринцип,преди да се подуят лимфните възли,много се притеснявах за нещо което си бях внушила,не можех да спя от стрес,по цял ден бях притеснена,не можех да ям дори,това продължи около месец и тогава ги напипах.Много ме беше страх да не е нещо лошо,после се поуспокоих,но понякога пак ги мисля.Чувствам се добре ,нищо не ме боли,не съм отслабнала,нямам сърбеж и т.н. Та въпроса ми е дали имам повод за притеснение за страшно и може ли да резултат от този продължителен стрес които имах преди тях или по скоро от стреса е отслабнала имунната система и те са резултата?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Установеният при УНГ преглед възпалителен процес може да обясни увеличените лимфни възли. След като кръвната картина е в норма и от прегледа ЛЛ казва ок, че няма за какво да се тревожите, доверете му се. Стресът отслабва имунитета, а при слаб имунитет по-лесно се появяват възпаления и инфекции, т.нар. порочен кръг, от който се излиза със здравословен начин на живот – лечебно хранене за укрепване на имунната система и подходящи хранителни добавки, подходящи физически усилия и упражнения, спорт, достатъчно почивки през деня и здрав сън през нощта, релаксиращи и умствени упражнения за прочистване на ума от хипохондричните мисли. За Ваше успокоение, може да направите консултация с хематолог на свободен прием и допълнителни изследвания, ако се прецени.
   Подходящо е Масло от Риган – приема се сутрин на гладно – локално, при преглъщането ще подпомогне стопирането на възпалителния процес, тъй като е силен природен антибиотик, вътрешно ще укрепи имунната система. Може да правите и гаргара.
   д-р Петрова

 4. Здравейте, имам леко подути лимфни възли от двете страни на слабините (на сгъвката) и поддържам температура 37.2. Това е вече един месец. Ходих на гинеколог и ми изписаха флажил за 5 дена (2*1 таблетка), вагинални таблетки арилин. След като нямаше подобрение ми изисаха амоксигард (2*1 таблетка). Все още няма подобрение. Много съм притеснена.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   1. Ако сте много притеснена и имате оплаквания като обща слабост, лесно се изморявате, нямате апетит и т.н. , може директно да се консултирате с хематолог на свободна практика, за да се направи общ преглед на всички лимфни възли и да се назначат подходящите изследвания.
   2. Понякога лечението на възпалителните процеси в половите органи изисква повече време. Но без микробиологично изследване за определяне чувствителността на причинителя към антибиотици, лечението не винаги е точно. Добре е да потърсите второ мнение при друг гинеколог, който да направи УЗ, намазка и да назначи лабораторни изследвания, по негова преценка – ПКК /пълна кръвна картина/, ДКК /левкограма/, СУЕ, микробиологично изследване на вагинален секрет и/или друго по преценка на лекаря.
   3. Личният Ви лекар да направи прегледа, да назначи изследванията и ако е необходимо, според резултатите, да назначи консултация с хематолог.

 5. Светулка

  Здравейте! Моят проблем е следния. От 3 дни изпитвам постоянна болка вдясно под челюста към шията. Не мога да определя в сливицата ли е .. болката засяга и леко ухото. Най-силна е при въртене главата на ляво.не токова при преглъщане. Със сигурност не е болка от схващане на врата, като натисна мястото боли адски. Питам се какво може да е . Ще ходя при УНГ след 2 дни.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Болката може да е свързана /теоретично/ със слюнчените жлези, лимфните възли, щитовидната жлеза, мускулите и нервите в тази област. Възможна е инфекция с реакция от страна на лимфни възли, възпаление на щитовидната жлеза, невралгия на н. тригеминус /троичен нерв/ и т.н.
   д-р Петрова

 6. Здравейте,ето го и моят проблем,преди два дни точно под челюстта напипах болезнено топче подут лимфен възел според мен ,след това напипах и един над челюстта пред ухото за няма и ден получих подуване над тази част пред ухото все едно съм ударил някъде слепоочието си от дясната страна е само проблема , също така имам огромна пъпка ,според мен гнойна над
  слепоочието,може ли от нея да са всичките тези проблеми,през нощта когато се получи спях на климатик и бе хладно в моята стая ?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Възможно е. Необходима е бърза консултация с хирург и, вероятно, антибиотично лечение. При температура се прави изследване за паротит / заушка/.

 7. Виолета

  Здравейте! Имам подут лимфен възел под челюстта вече от 1 месец. В деня, в който го забелязах, отидох при личния си лекар, той ми каза, че се е подул поради инфекция от акнето ми. Изписа ми Доксициклин, изпих го и след 2 седмици отидох отново, тъй като се бях притеснила, че все още го напипвам. Изписа ми друг антибиотик (Амоксигард), преди седмица изпих и него, но все още усещам подутия лимфен възел. Не ме боли, твърд е, не се мести – все неща, за които четох в Интернет, че не са добре. Моля, дайте ми съвет, има ли повод да се притеснявам и нормално ли е да е подут от толкова време? Благодаря Ви предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   За да се уточни причината е необходимо да се направи изследване на кръвта – ПКК /пълна кръвна картина/, ДКК /левкограма/, СУЕ, С-реактивен протеин /позитивира се при възпалителен процес в тялото/. В зависимост от резултатите, ако е необходимо, ще се назначи консултация с хематолог, стоматолог или друг специалист, по преценка на лекаря.

  2. Деница

   Здравейте д-р Петрова , аз имам следния проблем , открих си 2 уголемени лимфни възела на шията – единия малко над ключицата , а другия на 2-3 см. по- нагоре . Р-ра им е около 7-8 мм. , не са болезнени , но не се променят вече от месец и половина . Пусках си ПКК преди няколко месеца , няма отклонение , пуснах си и бета 2 микроглобулин предния месец , в норма е . Въпросът ми е има ли повод за притеснение , с ковид съм и не мога да отида на преглед сега , до преди ковид нямах температура или каквито и да е други симптоми ?

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   За съжаление, без преглед не може да се направи заключение. При прегледа лекарят палпира /опипва/ лимфните възли и добива представа за тяхната големина, консистенция, подвижност спрямо околните тъкани и т.н. Анамнеза, фамилна анамнеза, общ клиничен преглед…Всичко това води лекаря до предположения и заключения, които няма как да се направят онлайн. Каквато и да е причината, тялото компенсира, след като резултатите от изследванията са добри. Може да изчакате за прегледа и да го направите при първа възможност.
   д-р Петрова

  4. Биляна

   Здравейте,открих леко болезнен подут лимфен възел в областта на шията.Не е голям засега.
   Да уточня,че се поду след втора доза ваксина Файзер.
   Имам ли повод за сериозни притеснения?

 8. Кирил Киров

  Благодаря ви,че се отзовахте на моето запитване и за съветите,които ми дадохте.Бъдете здрава.

 9. Кирил Киров

  Здравейте.Получих инфекция след ухапване от котка, от което ми се подуха лимфните възли под мишницата.След посещение при лекар започнах лечение с антибиотици в продължение на 12 дни, при което ухапаното място на ръката спадна.Вече месец след лечението лимфите под мишницата продължават да са подути съпроводено понякога с болка към гърба или към дясната част на гърдите,изтръпване на ръката,болки в мускулите.Старая се да приемам повече витамини за подобряване на имунната система.Ще се радвам,ако може да ми дадете някакъв съвет за да се справя с този проблем.Благодаря предварително.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   За да се възстанови организма след тежко инфекциозно заболяване и лечение с медикаменти, които малко или много натоварват тялото /черния дроб, бъбреците и т.н./ с токсични метаболити, е необходимо да се проведе детоксикация и укрепване на защитните сили. За целта се изисква 1. Лечебно хранене за детоксикация. Препоръчва се по 1 чаша топла изворна вода 30 мин. преди ядене – стимулира метаболизма и изхвърлянето на токсините. Може да се консултирайте с диетолог за индивидуална диета. 2. Хранителни добавки, възстановяващи имунната система, лимфните пътища и възли. Подходящи са природните антибиотици – продукти от Чесън, Алое вера, Масло от Риган или Масло от Черен кимион, и продуктите от Бял трън за детокс на черния дроб. Напр. Алое вера и Бял трън, 3. Леки до умерени ежедневни физически упражнения, ходене на чист въздух, йога, чи гун, пилатес и т.н. 4. Релаксиращи упражнения, 5. Достатъчно сън и почивка.

 10. Здравейте! Ноември забелязах, че имам подут личфен възел от дясно на врата. Не боли, но се напипва. Ходих на лекар, прегледаха ме с ултразвук и ми направиха кръвни тестове, не де комстатира нищо. Получих направление за уши, нос, гърло през декември. Прегледът беше ок и всичко в норма. Докторът ме увери, че няма за какво да се притеднявам и лимфните възли отнемат време за да спаднат. Вече сме краят на януари и лимфният възел все още мога да го напипам. Можете ли да ми дадете съвет, наистина започвам да изпитвам притеснения, възела го напипах през ноември, но не съм сигурна от колко време е така.
  Благодаря предварително, всякакъв съвет би ми бил от полза.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Понякога е нужно много повече време за нормализиране големината на лимфните възли след прекарана инфекция в устата или гърлото. Може би все още има неоткрито огнище на възпалителен процес. Добре е да направите консултация със стоматолог. Ако сте много притеснена, може да направите консултация при хематолог и изследвания по негова преценка.

 11. Здравейте! Септември 2020 ми махнаха сливиците след упорита лека ангина. Освен сливиците, малко под тях към корема на езика също са ме чистили. След операцията два месеца бях щастлива, защото се бях отървала от няколко месечната лека температура 37.4(максимум) да подчертая,че не съм я усещала, само по термометрите. След тези два месеца до сега през две, три седмици отново я вдигам така за по седмица или малко повече, като топчетата на лимфните възли, там където са ме рязали, все още си стоят същите-поне 10са, като имам по два, три долу отстрани на корена на езика(там чистиха). Обикновено ги усещам по-стегнати , когато се появява температурата. Моето УНГ ми каза, че най-вероятно ще отнеме няколко месеца, за да ми се успокоя, а вече е половин година. За съжаление още не съм успяла да си направя изследвания по кръвта,заради този ковид. Преди три седмици в предният такъв период с темп. усетих бодеж някъде от едната страна на тези топчета, но не мога да го видя, мисля, че е по-надолу отколкото ме оперираха.Оправи се за два дена и сега едвам се усеща. Никъде другаде нямам подути лимфни и съм нямала преди това.(всички са видими отвътре по местата на операцията и под нея, като дори белезите ми вече са изгладени и не си личат.Много ще съм благодарна, ако ме посъветвате какво да да изследвам на първо време и дали няма някаква опасност.Благодаря!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Ако операцията е била успешна, би трябвало за половин година да се възстановите. Разбира се, възможно е и рецидивиране на инфекцията със засягане на нови тъкани и лимфни възли. Това би означавало силно намалена защитна функция на организма и освен локалното, от общо лечение на имунната система. Необходимо е да потърсите второ мнение при по-квалифициран УНГ специалист в специализирана УНГ болница. https://www.google.com/search?client=opera&q=в+специализирана+УНГ+болница&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8
   Необходими изследвания – ПКК /пълна кръвна картина/ с ДКК /левкограма – мануално/ и СУЕ /утаяване на еритроцитите/; С-реактивен протеин /показател за възпалителен процес/, микробиология на гърлен секрет. АСТ /антистрептолизинов титър/, показател за прекарана стрептококова инфекция и риск от засягане на други органи – сърце, стави, бъбреци.

  2. Много благодаря, успях да си направя изследванията и всичко ми е в нормата и е добре, освен левкоцитите 12G/L при референтни 3.5-10.5
   В ДКК от тях само лимфоцитите и неутрофилите са леко по-високи- Лимф- 4.46G/L от 0.90-5.30 и Неут. 6.32G/L от 1.30/7.40
   ASO ми е 1.05mU/ml с референтни до 200.00
   Суе- 5mm/h
   Желязото също е добре.
   Правилно ли разбирам, че това е добре за ASO?
   Ще се опитам да се свържа с УНГ , но си мисля при успешна операция, която ми беше по-тежка, защото имах гной малко и под сливиците, да не би сега там тъканта на лимфите да се успокоява много бавно, защото горе на мястото на сливиците всичко е здраво и никъде другаде нямам проблеми?
   Благодаря!

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   В резултатите от лабораторните изследвания няма данни за активен възпалителен процес и риск от усложнения в други органи. Най-вероятно сте в период на възстановяване след прекараната инфекция и оперативното лечение. Понякога възстановителният процес е доста дълъг, особено когато възпалителният процес е бил силно изразен. Имунната система е отслабена и се изисква време за възстановяване. Може да приемате някои хранителни добавки в помощ на имунната защита, напр. Масло от Риган – вътрешно и локално за гаргара. Има силен противовъзпалителен ефект, известен като природен антибиотик, стимулира защитните сили на тялото и локално в гърлото.

  4. Анна Г.

   Здравейте, ето и моят проблем. На 30.06.2020г станах майка за втори път на едно прекрасно момченце. Септември месец се разболях доста тежко от нещо вирусно, имах много висока температура 39.9, след тази температура 2 седмици ме боля цялото тяло и едва вървях(може и Ковид да е било) тогава изпих доста антибиотик, 2 кутии Сефпотек и 1 кутия Зинат, след приключването им едно известно време имах температура 37.1 и 2, след което нещата може да се каже, че поотшумяха. Октомври месец обаче, един ден, както бебчо спеше, бях легнала до него и се случи нещо странно, изведнъж ме обля гореща вълна, изпотих се в областта на деколтето, ръцете, краката и по лицето. След тази случка реших да посетя ендокринолог, пуснах си ПКК и Тсх и фт4, нещата тогава бяха в норма, беше ми завишена само пикочната киселина, показах изследванията и ми каза лесно възбудима нервна система. Нещата тогава обаче не приключиха, вълните продължиха, след седмица, две започна и главоболие, което не се повлияваше от болкоуспокоителни, тогава реших да отида за второ мнение на ендокринолог, тя ми пусна инсулинова резистентност, калий, калций, натрий (калия беше лееко завишен), тя заключи за тези симптоми срив на вегетативна нервна система, с разликата, че тогава СУЕ и Црп ми бяха завишени(до колкото си спомням имах лека хрема тогава, ако това има някакво значение). Нещата продължиха така с главоболие и топли вълни с потене, пуснах пак кръвни на които пак левкоцитите бяха завишени, както и суе. За главоболието отидох на невролог, на Доплер установи стеснение на кръвоносните съдове и заключи, че от там е главоболието. След време обаче освен всичко, започна нещо като задух, имах нужда от дълбоко поемане на въздух, за да се на дишам така да се каже и тогава записах час за Пулмолог. На прегледа дишането беше чисто, направихме снимка, нямаше отклонение, но изследванията отново левкоцити 13,суе и црп завишени, имало инфекция,казах и че леко ме наболяват 2 стави на ръцете и тя ми даде направление за ревматолог и тогава попаднах на др Терзийска. Др Терзийска забеляза на прегледа лек екзофталм на лявото око и ми каза, че това заедно с другите симптоми можело да се дължи на аденом на хипофизата и трябвало да направим ЯМР на главен мозък. В понеделник ме прие, пуснаха ми кръвни изследвания левкоцити 14.7,суе 39,црп 23,пикочна киселина 417,Sg 80 %, ly 11.3%, хемоглобин 148,тромбоцити 363,другите показатели и урината са в норма, в урината има 2,3 левкоцита само. Направиха ми скенер на бял дроб, в норма, скенер на глава – КТ за пансинуит, калцификат окципитално в дясно. След седмица направих и ЯМР на глава, там нищо не излезна, пише в заключението киста на максиларен синус(за която се консултирах с УНГ и няма проблем), шийна лимфаденопатия и нищо повече, всичко друго е наред. Бяха ми пуснали и един туморен маркер Са15, 3 който е завишен на 33,13,което според лекарите там се завишавал фалшиво от инфекцията.,ужасяваме този маркер и сама реших също да си запиша час за хематолог, защото започнах за чета и да си мисля за лимфоми, Ходжкин и съм наистина ужасена, ще се радвам да разбера какво е вашето мнение по моя казус. Поздрави!

  5. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Според мен се ориентирате правилно, необходима е консултация с хематолог, след което, евентуално, с ревматолог.
   д-р Петрова

 12. Марина Димитрова

  Здравейте,
  преди 5 дни ми направиха остеотомия на 38 зъб – извадиха мъдреца с операция и махнаха гранулом (д-ра каза че е станал почти киста).
  2 дни преди операцията забелязах увеличени шийни лимфни възли.
  Аз пия антибиотик Амоксиклав още 4 дни преди операцията и все още го приемам, по лекарско предписание.
  Днес е 5ти ден след операцията. Раната спред мен зараства добре, бузата вече не е толкова отекла, челюстта и раната не болят много, не пия нищо за болката. В началото ме болеше при преглъщане, но мина за 3 дни.
  Обаче ме притесняват лимфните възли на шията. Кога ще започната да спадат? Нали пия антибиотик, защо не спадат вече? Усещам ги като уплътнени, при въртене на главата ми дърпат, много леко болят при натиск.
  Нямам други заболявания, на 41 г. съм.
  Моля Ви да ми кажете мнението си. Според моя зъболекар (вече 2 пъти го питах) ще спадната щом извадим зъба, гранулома и малко по малко ще спаднат. Но аз се притеснявам, че все още не виждам начало на спадане

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Нормализирането на лимфните възли след сериозна инфекция е продължителен процес, понякога месец и повече. Може да приемате Спирулина или корен от Репей за детоксикация, активиране на имунната система и нормализиране на лимфните възли. Надявам се, че заедно с антибиотика приемате подходящият пробиотик /напр. Пробиотик 5 млрд. активни пробиотици /5 щама/и витамини В / Hi Potency В Complex/ Витамин В комплекс/ като профилактика на дисбактериозата в червата.

  2. Марина Димитрова

   Благодаря Ви д-р Петрова!
   Пробиотик пих и все още пия. Ще си купя и В комплекс. Отделно взимам екстракт от ехинацея с бъзак (Екстракт от тройна ехинацея с бъзак на Хербабалкан) за имунната система – вече 5 дни по 50 капки на ден – мисля да я приемам 7 дни, за да не се “пренатегне” имунната с-ма, знам ли и аз. Витамин Ц (500 mg/ден) и витамин Д3+K2 (Carlson Labs) (1000 IU + 22 mcg)/ден също приемам от известно време – пак с цел балансиране на имунната с-ма – като правя почивка от тях (вит С, Д3, К2) – 10 дни прием/10 дни почивка.
   Мислите ли, че е добре да заменя ехинацеята със спирулина и корен от репей? Да направя ли почивка след ехинацеята и чак тогава да взема спирулитна и корен от репей?
   Искам да Ви попитам също дали е възможно заради зъбната инфекция да съм свалила 2 кг? Стоматологът каза, че гранулома се е развивал поне 3 години. Утре ще ходя и при ендокринолог, защото от 49кг в началото на август сега съм 47.8кг и се плаша от вида на тялото, дрехите са ми големи. Например едни дънки още август месец ми бяха свободни. Тогава имах и други перипетии (майка ми беше в болница за операция на дебелото черво – сега е добре, но аз много го изживях физически и емоционално, и психически). А при личния лекар съм чак в четвъртък (той е отпуска дотогава). Какво ще ме посъветвате?
   Много Ви благодаря!

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Това, което приемате е добре, не е нужно да се претоварвате с много добавки, редувайте ги, приключете с тези и, ако е необходимо, може да продължите с Репей или Спирулина, без почивка. Стресовите ситуации неминуемо засягат щитовидната жлеза. Възможно е пренапрежението, стреса и инфекцията да се отразят на теглото, но е възможен и ендокринен проблем. Необходима е консултация с ендокринолог.

 13. Здравейте, доктор Петрова!
  Радвам се, че и аз имам възможността да обсъдя с Вас моят проблем. Имам подут лимфен възел на шията, който понякога се увеличава и предизвиква болка в ухото, друг път не го усещам. Имам хипотеоризизъм с възли до 5 мм, но ТСХ и ФТ4 са редовни, ходих при стоматолог с направена снимка на челюстта в тази област – няма кисти, ходих 2 пъти на различни специалисти УНГ и двамата потвърдиха хроничен фарингит, без камъни или тумори в слюнчената жлеза. Бял дроб – чист. Черен дроб -добър. Липаза в норми. В чудо се видях, защото за 12 месеца отстлабнах с 10 кг,. Имам апетит и се чувствам добре, но загубих много мускулна маса и започнах да се страхувам, че скоро няма да мога да пазя баланс 56 кг при ръст 170 см. Моля посъветвайте ме, какви още изследвания още да направим. ПКК и ДКК отлични. Всичко е наред, ама всъщност не е. Благодаря!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Освен хиперфункция на щитовидната жлеза, което явно не е при вас, причина за слабеене може да бъде друго ендокринно заболяване, заболяване на храносмилателните органи, автоимунно заболяване, неврологично заболяване, заболяване на мускулите. Добре е да се направи повторно изследване на ТСХ и Т4, като допълнително се изследва Т3, антителата ТАТ и МАТ, С – реактивен протеин, за евентуален възпалителен процес и гликиран хемоглобин за повишена кръвна захар в изминалите 3 месеца. Антителата ще дадат информация за имунната нагласа на организма. Автоимунно заболяване на щитовидната жлеза обикновено е свързано с друго автоимунно заболяване в организма и това може да е в помощ при диагностиката. При патологични отклонения се консултирайте с личния лекар, за да определи нужните консултации или отново ни пишете, като припомните историята на заболяването. Ако имате някакви усещания за проблем с храносмилането, направете консултация с гастроентеролог. Наблюдавайте се и ако понякога усещате мускулна слабост, намален мускулен тонус, изтръпване и болезненост, направете консултация с невролог, който според данните от прегледа може да назначи електромиография, изследване на креатинкиназа и др. по негова преценка.

 14. Гюлтен Ахмед

  Здравейте, от месеци усещам топче в дясна ингвинална сгъвка, твърдо като бобено зърно,не ме боли при натиск, но пречи на крака ми, при сядане когато го притискам усещам пулсиране и тъпа болка, на скенер пише ме имам лимфен възел с размер 8/4мм,а на ехограф пише двойна лимфаденопатия, изписаха ми антибиотик без изследвания, към хематолог ли да се обърна или гинеколог? Джипи не обръща внимание, а аз се притеснявам

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Ако сте отпаднала, без апетит, изморявате се лесно, главозамайване, болка вляво под ребрата, често боледувате, раните зарастват бавно, при удар лесно се появяват синини и трудно изчезват , точковидни подкожни кръвоизливи и/ или се чувствате като цяло неразположена – хематолог. При проблем с цикъла, болки в корема и/или кръста, вагинален сърбеж, течение и т.н. – гинеколог. Ако нямате специфични оплаквания, които да ви насочат към какъв специалист да се обърнете, направете и двете консултации.

   д-р Аелита Петрова

 15. Здравейте,
  Имам нещо като хронична суха кашлица, която е от години, доста дразнеща. Понякога се влошава, друг път почти изчезва. Ходих на пулмолог, алерголог – всичко е наред. Кръвната картина показва само ниски левкоцити 3.2, леко завишени еритроцити -5.11 и моноцити -13.8. Моноцитите са ми така от години.
  Имала съм мононуклеоза преди няколко години. Сега се появиха отново много малки възелчета на врата, които са леко уголемени. Нямам температура.
  Дали не е някаква хронична инфекция. Бихте ли ме насочили?
  Благодаря ви за мнението!

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Лимфоаденопатията и промените в кръвната картина е необходимо да консултирате с хематолог. Вероятно ще се наложи повторение на изследването, може би и допълнителни изследвания по негова преценка.
   Поздрави,
   Д-р Аелита Петрова

 16. Здравейте,
  Имам заглъхване на дясното ухо, лека болка в сливицата затруднено преглъщане, храчки и болка във врата и дясното рамо. Ходих къде ли не. Кръвната картина ми е в норма. Имам голям възел на щитовидната жлеза, правих ЯМР и се установи кифоза и спондилоза. Лекарите обаче казват, че проблема със заглъхването и гърлото не е от врата и възела. Това продължава вече 9 месеца и съм силно притеснена. От време на време имам температура 37,1.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Основните ви оплаквания са свързани с ушите и гърлото – необходима е консултация със специалист по УНГ. Ако е правена, потърсете второ мнение в специализирана УНГ клиника. Вероятно ще се наложи и микробиологично изследване на секрет от ухото и гърлото, тъй като повишаването на температурата сигнализира за хроничен възпалителен процес, и други изследвания, по преценка на лекаря.

   Ако сте от провинцията и нямате възможност да пътувате често до областен център, където са съответните специалисти, но имате възможност за изследвания, направете го – микробиологично, вкл. за гъбички, от ухото и гърлото. И щитовидни хормони – ТСХ, ФТ3, ФТ4, и антитела ТАТ, МАТ/.

   Болките във врата и рамото може да се обяснят със спондилозата и кифозата. Ако от микробиологията и повторната кръвна картина се установи, че няма възпалителен УНГ процес, причина за повишената температура може да се потърси в щитовидната жлеза. А може и с това да се започне – ендокринологична консултация с изследване за функцията на щитовидната жлеза и установяване характера на възела. Ако е правено, потърсете второ мнение.

   С други думи, ако сте правила УНГ и ендокринологична консултации, повторете ги, потърсете второ мнение при по-добри специалисти, каквито са в университетските клиники.

   д-р Аелита Петрова

 17. Станислава Стоянова

  Здравейте, от около три месеца имам оголемени лимфни възли от двете страни на шията. Пускала съм няколко пъти ПКК, ДКК СУЕ, ЦРП всичко в норма. Ходила съм и на хематолог. Той каза, че е от някаква стара инфекция, изписа ми антибиотик. Каза, че възлите се повлиавали добре от лечението. Но аз и така не се успокоих. Отидох на УНГ, който ми назначи КТ на глава и шия, защото се съмнявал за хроничен синузит. Резултатът е хр. синузит и несегнетифактни лимфни възли с размер 12 на 7, и 10 на 8.
  Лекарят ми назначи лечение за синузита и каза да не ги мисля тези възли, но мен много ме е страх да не е някой лимфон.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Всички консултации и изследвания показват, че проблемът с лимфните възли се дължи на хронична инфекция и нямате основание да се страхувате от сериозна болест. За ваше успокоение може да потърсите второ мнение при хематолог в специализирана университетска клиника.
   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Здравейте, в началото на годината изкарах започнаха проблеми с силно усещане за секрети в гърлото ми, личната и след това УНГ потвърдиха хроничен фарингит, пих два вида антибиотик и се оправих,но след приема на първия получих възпален лимфен възел отдясно на врата,УНГ нищо не каза за него, само го пипна,но той беше почти спаднал. Пусках ПКк и ДКК два месеца, след като възела остана възпален(в нормално положение на врата не се вижда,но като го изпъна си личи къде е подуто). Изследванията ми бяха добри,но след още месец без да се оправи записах час при хематолог,но следващата седмица. Има ли място за притеснение,наистина начетох се на какви ли не неща в интернет. Благодаря предварително.

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Не мисля, че имате повод за тревога. При хроничен възпалителен процес в лимфните възли се образува съединителна тъкан, поради което лимфният възел може да не възстанови първоначалния размер, остава по-голям. При хронични възпалителни процеси на гърлото са подходящи за вътрешен прием и гаргари т.н. природни антибиотици – Алое вера, Масло от Риган и др. имат силен противовъзпалителен ефект и укрепват имунната система.

   д-р Аелита Петрова

 18. Здравейте, моя син е на 19 г. и има лимфен възел зад ухото колкото грахово зърно поне от 9 мес. (Може и повече). По същото време открихме и на врата , но от другата страна много по-малко 3мм. Пускали сме му ПКК ( в норма) с изключение на малко ниски тромбоцити ( 126 за тях консултация с хематолог сме правили, каза нищо тревожно, с оглед проследяване на изследвания близо година преди това, тромбоцитите са ниски от година и половина поне). Лимфния възел на врата е гледан на Ехо, нищо тревожно, предполага се , че е от предишно заболяване. Според личната лекарка за топчето зад ухото, може да остане и цял живот. Според вас има ли място за притеснение, топчето е подвижно, не е болезнено. Благодаря Ви!

 19. Здравейте, направих ангина и се лекувах с натибиотик аугуметин. 5 дена след като се чувствах вече добре изведнъж ми се поду от ляво лимфния възел и адски болки при преглъщане. Боли ме точно там, до сливицата, но не е сливицата, едвам преглъщам. Какво да направя, защото УНГ ме отпрати с думите, че не било лимфите в нейната област ?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Подходяща е консултация с личния лекар, където ще ви назначат изследване на кръвната картина и при необходимост, консултация с хематолог.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 20. Криси

  Здравейте!

  От около година-година и половина имам лека подутина от дясно на слабините. Правих пълна кръвна картина 2 пъти през около 4 месеца и всичко беше в норма. Самата подутина не ме боли, мести се и не увеличава размера си. Възможно ли е да е по-изпъкнало сухожилие, а не лимфен възел, тъй като тренирам редовно и тренировките ми са свързани с разтягане на мускулите, шпагати и т.н.?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Вероятно е лимфен възел. Добре е да направите консултация с гинеколог.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 21. Марго

  Здравейте, от 2 седмици имам 4 подути лимфни възела на главата с размер на бобово зърно. Два са зад ушите и два отзад в основата на врата. Не ме болят и да твърди като камъчета. Не съм се разболявала от миналата година… даже настинка не съм карала. Ходих при личния си лекар, но тя ми обясни, че нищо ми няма и да си ходя. От известно време се чувствам и изключително отпаднала и уморена постоянно. Дайте ми съвет какво да правя моля… Почвам да се притеснявам…

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Необходима е консултация с хематолог и изследвания.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 22. Лиляна Великова

  Здравейте!Синът ми е с Ходжкин.Минахме 8 химиотерапии и пет скенера показа, че всичко е изчезнало с изключение на единични супраклавикуларни лимфни възли и лекуващия доктор иска нова биопсия на един от тях.Каква е причината да се иска нова биопсия, какви съмнения може да имат и какво ще търсят, казаха ми само да не се притеснявам, моля за отговор……

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Резултатът от втората биопсия ще покаже ефективността на лечението и необходимостта от последваща терапия. Лимфните клетки в кръвта може да са различни от тези в лимфния възел и да не дадат правилна оценка на състоянието.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Дил123456

   Здравейте. Демекври месец ходих на ехография на щитовидна жлеза, при което всичко излезе в норма, но ми бе посочено, че в дясно имам уголемен лимфен възел 2см.От тогава непрекъснато си го палпирам, понякога се “скрива”, друг път отново е достъпен за палпация.Правих си изследвания ПКК, от която всичко е в норма, дори смея да твръдя, че няколко пъти си правих в различен интервал от време.Единственото, което не е в норма е желязо, което си пуснах по повод на Хемоглобин 118, но вече хемоглобина е в долна норма на границата, тоест 120, а желязото преди да започна Малтофер беше малко под 5, при норма 15-27. Пия сега Малтофер и скоро мисля да направя отново ПКК.Но въпросът ми като цяло е за уголемения възел.Ходих при хематолог(точно в деня преди да отида на лекар, лимфния възел се смали), палпира го, направи ми перкусия на черен дроб и слезка.Каза ми, че е реактивен, но въпреки това ме притеснява защото си присъства на шията ми отдясната страна, видимо не се забелязва, единствено при палпация и непрекъснато си го палпирам съответно. От какво може да е и имам ли повод за притеснение.Благодаря 🙂

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Ако общото ви състояние е добро, имате апетит и сила да си вършите работата, настроение да се усмихвате на хората, които обичате, вероятно няма повод за тревога, особено след като изследванията са в норма, а консултантите казват ок. Но ако сте много притеснена, най-добре е да направите всичко възможно, за да разсеете съмненията. Ако лимфният възел е увеличен повече от месец и е неболезнен, е добре да потърсите второ мнение при друг по-квалифициран хематолог. Ако лимфният възел е болезнен и се уголемява, е необходимо да се потърси мястото на инфекция, която причинява тази реакция – зъб, гърло, щитовидна жлеза, ухо и т.н., и да се направят изследвания за хроничен възпалителен процес – С реактивен протеин, мануална левкограма, СУЕ.

 23. Борисова

  Здравейте, преди година и половина след настинка и силно възпаление в гърлото ми се подуха лимфните възли зад ухото, на лявата челюст, в ниската част на връта само от лявата страна и под лявата мишница. Правих си няколко пъти ПКК със СУЕ, всичко е в норма. В момента все още са леко подути, може би колкото житено зърно или малко по- големи, при настинка реагират и стават колкото малка костилка от маслина, след което пак се свиват до колкото житено зърно. На допир са твърди, не ме болят. Нямам никакви оплаквания, има ли от какво да се притеснявам, при положение, че лимфните възли не се прибират толкова дълго време? Благодаря!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   При описаното нямате повод за притеснения. Добре е да правите редовно профилактични прегледи.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 24. Карина Василева

  Здравейте, искам да попитам има ли причина да се притеснявам. Преди месец може би или два не помня с точност напипах отдясно на врата си леко отзад, не до ключицата а може би на 2-3 см над нея топче лимфен възел, беше поддуто, меко и се местеше. Не ме болеше нито нищо, след време явно изчезна не съм го напипвала от тогава. Обикновенно при по-хладно време малко да ме духне вятър и ме заболява гърлото и настивам, но за седмица се оправям. Сега тези дни спях на климатик на малко по-студено, но не съм имала проблем освен че може би леко ми се запуши носа. Вчера обаче – може малко смешно да прозвучи.. с приятеля ми се закачахме и ме ухапа на шега по врата на същото място където преди бях напипала топчето. Ухапването беше доста силно и чак по късно вечерта забелязах че това топче пак се е появило и пак е меко и се мести, но този път ме болеше мястото. Болката вечерта беше по осезаема, а на сутринта взе да поотшумява и сякаш да изчезва, но топчето е там. Има ли причина да се притеснявам? Възможно ли да е от настинката и от ухапването чак толкова да се изрази лимфния възел ? По никакъв друг начин не се чувствам зле, нямам никакви други симптоми освен леко запушен нос. Моля за мнение, за да знам как да действам.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Възможно е. Възможен е и проблем с млечната или щитовидната жлеза в начален стадий без други симптоми.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 25. Силвия

  Здравейте,
  от няколко години (може би 2,3) имам повтарящо се болезнено подуване и скриване и под мишницата на различни места. Ходих 2 пъти на мамолог, втория път след раждането и освен една малка кистичка и мастопатия, доктора ме увери, че всичко е наред и няма нищо обезпокойтелно. Моля ви за съвет за действие, какъв доктор да потърся и какви изследвания мога да направя? Благодаря ви предварително.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Може да направите консултация с хирург-мамолог, той ще назначи изследвания – рентген, УЗ и др., по негова преценка.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 26. Илияна Димитрова

  Здравейте, преди около година преболедувах тежък грип със силно възпаление в областта на гърлото, в следствие на което ми се подуха лимфните възли от двете страни под брадичкта, на лявата челюст, под лявата мишница, като там е по – голямо образование колкото малък орех, зад лявото ухо и в ниската част на врата. Не ме болят, на допир са малки около житено зърно, твърди. Правих си няколко пъти кръвни изследвания ПКК и ДКК със СУЕ, но всичко е в норма, единствено лимфоцитите ми бяха много леко завишени. Има ли причина да се притеснявам, че лимфните възли вече в продължение на една година не се прибират.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   При нормални кръвни изследвания и без оплаквания, не би трябвало да се тревожите. След силно възпаление, лимфната тъкан се възстановява много бавно. Понякога лимфните възли остават леко уголемени, без това да е патология.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Здравейте и при мен е същата ситуация.. и аз се притеснявам доста.. И при мвн има един зад ухото и няколко на врата малки са ама аз все ги мисля. Макар и личната да ми казва че нямам повод за притеснение.. И хематолог също.. Все си мисля, че може да е от гнойните тапи на сливиците ми.. и се надявам да е така

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ако лабораторните изследвания са в норма и консултантите казват, че клинично нямате повод за тревога, най-вероятно причината е в хроничната инфекция на гърлото. Добре е да правите контролни прегледи при промяна в състоянието или 1-2 пъти годишно.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 27. Лазаров

  Здравейте,
  става въпрос за сина ми(13год).След прекарана вирусна инфекция му се поду лимфен възел на врата,пускахме ПКК и ДКК със СУЕ всичко е в норма.
  Възела е около 7-8 мм,според личната лекарка нямало проблем но притеснителното е че два месеца и половина не спада.Когато беше по малък често боледуваше и му се подуваха лимфни възли които не спадаха с месеци,но тогава го отдавахме на честото боледуване а сега не боледува често.
  Моля за съвет,да търсим ли консултация с хематолог или да изчакаме още време?
  Благодаря

 28. Кристина Стоева

  Здравейте,

  От няколко дни в областта на слабините напипвам малко топче – меко и подвижно, което при натискане не ме боли. Преди време в тази област имах гнойно пъпка и ми си поду лимфен възел. Възможно ли е сега да е същият лимфен възелр въпреки че нямам оплаквания? А може ли да става въпрос за по- изпъкнало сухожилие, тъй като редовно се занимавам със спорт?

  Благодаря предварително

  1. Ревита

   Здравейте,

   Д-р Петрова е в отпуска. Ще получите отговор на въпроса до десет работни дни.

   Благодарим Ви за разбирането.

   Хубав ден,

   Соня Атанасова
   Ревита ООД

 29. Р.Иванова

  Здрвейте, вчера бях на профилактично мамографско излседване резултата от което е :
  Симетричен паренхим без ТУ ядра у групирани микрокалцификати . Значителна липоматоза. Кожа и подкожия – инатктни. Лимфни нодули в дясна аксила. Според разчитащата резултатите лекарка- няма причина за притеснения, но аз съм притеснена от тези лимфни възли . Трябва ли да правя допълнителни изследвания за доуточняване на причината за тях?
  Благодаря предваритено за мнението!

  1. Ревита

   Здравейте,

   Добре е да направите пълна кръвна картина с утайка на еритроцитите и мануално диференциално броене на левкоцитите. И да повторите изследването при друг специалист мамолог, вкл. преглед от лекаря.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 30. Здравейте,
  Преди около седмица имах схванат врат и зачервено гърло в следствие на лягане с мокра коса. Зачервеното гърло и схванитят врат преминаха, но ми се поду лимфния възел на шията
  От дясно! Направих пълни кръвни изследвания,
  Всичко беше в норма, освен CRp- 24,5 като стойност. Лимфния възел според мен спадна малко, но днев с вече вдигнах Температура-37,6.
  Притеснена съм , защото знам, че CRP е показател за възпаление, но не знам какво, а това което
  Прочетох в интернет ме стресира.
  Моля дайте ми съвет как да процедирам от тук
  Нататък.
  Благодаря

 31. Росица

  Здравейте,
  Преди 2 дни ме ужили пчела по главата. След като нямаше последвал задух или подуване на езика, реших, че не съм алергична и няма повод за тревога. На следващата сутрин се събудих с болка във врата. Напипах уголемен лимфен възел, но не му обърнах внимание. След няколко часа се появи болка в главата(тъпа) ниско зад двете уши. Инстинктивно докоснах едното и усетих огромно подуване на лимфния възел зад едното и след това зад другото ухо. Не зная дали има значение, но преди около седмица бях изкарала настинка (без усложнения) с постоянна температура от 37, което продължи 4 дни. Отидох до спешния кабинет, защото беше неделя, но не ми обърнаха никакво внимание и ме препратиха на частен преглед. След второ посещение на частен неотложен кабинет, ми беше бит урбазон и ми казаха, че всичко ще е нормално, но лимфните възли не спадат и са все така силно болезнени. Не зная дали има значение, но преди 20 год съм изкарала тежка мононуклеоза. Бих искала съвет, първо кръвни изследвания ли да направя или директно да се консултирам с хематолог. Ако е редно, първо да се направят кръвните изследвания, какви са необходимите показатели? Благодаря предварително.

 32. Никол

  Здравейте,
  от няколко години имам подут и болезнен лимфен възел под дясната мишница. Ходих при личната ми лекарка, но тя каза, че не напипва нищо. Правила съм си ПКК два пъти и всичко е в нормата. Ходила съм и на ехограф на млечни жлези като помолих да погледнат под мишницата и няма проблем. Лекарката обаче ми каза, че имам много развит мускул под мишницата (това е от предишната ми работа). Незнам какво да правя. Иматв ли някакъв съвет за мен? Благодаря Ви предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Вероятно няма проблем, както Ви е казал личният лекар, но тъй като ехографията е отчасти субективно изследване, може да потърсите консултация с хирург-мамолог, а той ще прецени дали е необходимо повторно УЗ и други изследвания.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 33. Здравейте, преди около седмица ми се поду лимфен възел на врата от лявата страна, като боледувах от грип и имах много силна инфекция на гърлото, подути сливици и хрема. В момента все още са ми подути сливиците и имам хрема, а лимфния възел на врата започна да спада, но ми се подуха лимфни възли в слабините и под лявата мишница, общо взето се подуха възлите само от лявата страна. Три пъти ходих на преглед, като единия път при УНГ, но казаха, че било нормално, но аз силно се притеснявам.

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Може да направите пълна кръвна картина с утайка на еритроцитите и диференциално броене на левкоцитите, и консултация с хематолог.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 34. Плами

  Здравейте,ето я и моята история!Преди два месеца ми се подуха лимфните възли на шията..като симптомите от началото на инфекцията се изразяваха в подуването и болки във врата и температура 37 и болка под ушите.Отидох на лекар и тя ми каза ,че ми е възпалено ухото..Предписа ми Аугментин ,който аз не пих понеже нямах възможността да си го закупя.Вкъщи имах Оспен обаче съм се предозирала и направих алергична реакция..Отидох за втори път при личната разказах и какво ми се е случило понеже ми се поду лимфен възел и под мишницата и под прегъвката на коляното но това беше видимо само 1-2 дни след което спаднаха (без този на шията които и до сега е надут),появи се и зачервено гърло и носа ми течеше(нямах кашлица) започнаха болки по цялото тяло далак,черен дроб и тя се осъмни в мононуклеоза и ме прати на хематолог.Личната ми направи кръвни изследваниа бяха ми повишени LYM% 20-40 – 43 и МID-до 10 а моите рез. бяха-16.При хематолога ми направи кръвни изследвания от пръста и гледа под микроскоп и каза ,че няма заболявания на кръвта.Каза ,че вероятно е по сериозна настинка и ми е спаднал имунитета.Пих клацид ср 7 дни по 1 таблетка и разни имуностимуланти.На втория ден от лечението с антибиотика ми мина гърлото и хремата.Обаче след като приключи лечението (не мога да кажа ,че е от антибиотика понеже преди да започна да го пия ми се пояеи този обрив веднъж) но след като приключих лечението започна да се появява много често изразява се в това ,че ме сърби лицето (бузите) а преди няколко дни и на ухото отзад ми излезе един циреи които като стиснах излезе гной ушите не са ми минали напълно понякога и те ме сърбят и също така езика от време на време,лимфния възел си седи подут(поне вече не е така болезнен като в началото) но места където трябва да има лимфни възли на прегъвките на колената и най горе където е крака ме боли понякога (няма видимо подуване) коленете често ме наболяват.Като цяло вече втори месец има все нещо и незнам какво да правя сега остана обрива по лицето лека болка в ушите и в другите прегъвки на тялото(няма еидими подутини).От какво може да е лимфния еъзел и обрива и защо тези уши не минават и какви са тея болки по прегъвките на тялото Благодаря ви предварително за отговор и Извинете за дългото писмо..

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Добре е да се направи консултация при ревматолог, за изключване на автоимунно заболяване, тъй като оплакванията ви са признак на проблем с имунната защита. Ето защо е добре да се потърси и второ мнение при добър специалист по хематология.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 35. Ивайло

  Здравейте,
  на 33г съм, ако има значение. Появи ми се под едната мишница възел с големина на орехче, много болезнен и боли и по протежение на ръката. Първо 5 дни след един фитнес беше само възела, седмица по-късно се появи се и температура (дневна 37-8, а след 16-17 часа около 39 градуса), общо вече са минали около 14 дни. Личния ме прати за кръвна картина и при хирург (но там не съм ходил), изследването показа ц-реакт. протеин около 50 при нормално около 5. Лекарят ми каза, че не е попадал на такова нещо друг път и не знае какво е.
  Какво бихте ми препоръчали?
  Благодаря!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Необходима е консултация с хематолог за отхвърляне на хематологично или автоимунно заболяване.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Гергана

   открихте ли какво е аз също съм на 33 години и адна година ходя по лекъра защото имам постоянно оплаквания и ми откриха лимфли възли под двете мишници и ме пратиха при инфекциозонист и тои ме испрати на иследване за токсоплазмоза и показа че имам токсоплазмоза много врме болки във ушите гърлото странен вкус болки във ставите много

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не разбирам какъв е въпросът Ви. Моля, напишете го по-ясно.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 36. Силвия

  Здравейте,
  Синът ми е на 5 години и често боледува от зачервено гърло и инфекции на горните дихателни пътища. Преди две -три седмици напипах увеличен лимфен възел от ляво под челюстта, размерът беше колкото голямо грахово зърно. Отидохме при личния лекар, тя препоръча да изчакаме и след една седмица направихме кръвни изследвания, от които беше видно, че няма отклонение в нормите с изключение на “леко повишени лимфоцити”, което било нормално за подутия лимфен възел. Лекарката задържа изследванията, но след седмица усещам, че лимфния възел от ляво е още по-подут (колкото малко бобче) и леко подут от дясно. има ли основание да се притеснявам и да търся второ мнение? Благодаря за отговора.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Трябва да потърсите второ мнение при хематолог.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Антония

   Здравейте!Имам поставена диагноза Хроничен назофарингит и Запушване на Евстахиевата тръба.Реших на своя глава да си направя-Изследване на гърлен и носен секрет и излезна С.ауреус.Лекърката ми изписа Аугментин 1000SR.Започнах да го пия 2по1,но на втория ден ми се появи световъртеж ,много зле се чувствам,не знам дали да спра антибиотика.Не мога да се обадя на лекарката,какво ще ме посъветвате.Винаги имам сериозни последици от антибиотици.Няма ли друг вариант да се справя с тази бактерия.

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   След като не се чувствате добре от антибиотика, спрете го.

   Народната медицина препоръчва, невен, прополис, алое и др. Наблюдава се ефект при прилагане на чай/запарка/ и отвара/локално/ от невен. Запарка: 2 с.л. цвят от невен се заливат с 400-500 мл /2 чаши/вряла вода и се оставят да киснат около 15 мин., прецежда се, изпива се на 3 пъти през деня преди хранене.
   Отвара: две супени лъжици от билката се варят три минути в 600 мл вода. Киснат един час и се прецеждат; отварата се използва за гаргара и за промивки и компреси. Прилага се и клеева тинктура – приготвят се капки за нос – 5 капки тинкура се разтварят в 10 мл физиологичен разтвор. От получената течност се накапват два-три пъти дневно по 3-4 капки във всяка ноздра. При склонност към алергични реакции самолечението може да е опасно. Алтернативното лечение би трябвало да се наблюдава от лекар.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 37. Димитър

  Забравих да спомена че ходих и на зъболекър, който каза че на горен десен мъдрец имам доста голяма дупка (предполагам кариес), но нямам болка във въпросния зъб.

  Благодаря предварително!

 38. Димитър

  Здравейте, от около месец имам подути лимфени възли зад ухото и отзад на врата там където свършва косата, като втория е доста по-малък от този зад ухото. Забелязах ги, защото този зад ухото ме наболяваше 2-3 дни след което болката отшумя, но до ден днешен си седи все така подут. Доста съм притеснен вече съм ходил 2 пъти на различни УНГ специалиста, според които с ухото ми проблем няма, 2 пъти съм правил ПКК с диференциално броене всичко в норма както и ЛДХ отново в норма. Ходих също и на ехограф където пише дясна шийна област – субмандибуларно л.възел с хипоехогенна ехоструктура 11/5мм, което изобщо не знам дали става въпрос за този зад ухото защото доколкото знам субмандибуларно означава подчелюстно. Лява шийна област в областта на гл. паротис л.въезел 13/5мм, този не го знам къде е не съм го забелязал, а този който ми е отзад на тила не са го гледали. Ходих и на хематолог, но той дори не го палпира, когато му казах че е зад ухото той каза че няма проблеми погледна снимките от ехографа каза ми да си пусна ЛДХ и това беше.., а аз не спирам да го мисля тоя възел какви ли не мисли ми минават през главата. Също да добавя на 25 години съм на 17 годишна възраст са ми извадени сливиците след прекарани 6 гнойни ангини за 1 година.. възможно ли е да си ги имам от тогава и при някоя настинка да се обострят не знам.. в моя град няма добри специалисти което още повече ме отчайва. Хипохондрик съм и преди да усетя възела бях подложен на голям стрес мислех че имам някаква бучка отзад на главата, която постоянно пипах и натисках оказа се че е това си е нормална структура, но в последствие от прекаленото пипане и натискане мястото беше болезнено и общо взето по същото време ме заболя и лимфния възел. Възможно ли е да съм наранил някакви структури отзад на главата и за това да са ми се подули л.възли? Но пък вече месец след това да си седят същите въпреки че нямам болка.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   След като кръвната картина е нормална и мнението на хематолога е б.о., нямате повод за притеснение. Теоретично е възможно след продължително травмиране на тъканите в един и същи участък, да се получи лимфен застой в травмираните лимфни съдове и уголемяване на съответен лимфен възел . А може би това, което мислите за лимфен възел, да е липом.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 39. Здравейте, от около 2 седмици имам лека подутина под мишницата. При пипане е мека и не ме боли. Имам доказана мастопатия от мамографско изследване през март. Миналия ден бях на гинеколог, които ми прегледа гърдите с ехограф и каза, че няма индикация за друго освен мастопатията. Каза, че този лимфен възел може да е от развален зъб. Дали е възможно това, че така съм се притеснила. На мен често ми излизат и пъпки под тази подмишница.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   След като сте останала неудовлетворена и притеснена след прегледа, е добре да потърсите второ мнение при специалист-мамолог. Регионалните лимфни възли, които защитават тялото при инфекция на зъбите, се намират по лицето, около ушите, под долната челюст и по шията.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 40. Появи ми се бучка в ингвиналната област, която при натиск с пръст и в легнало положение изчезваше. Хирурга каза, че е херния. След операцията веднага ми се възпалиха няколко лимфни много твърди като хрущял възли по цялото протежение на разреза подути с големина 20 – 25 млм и видяно на ехограф. Хирурга отначало ме успокояваше, че било нормално при операция да реагират лимфните възли и ми изписа антибиотик Левофлоксацин чак на 15-я ден, след като видя, че не изчезват. Пия антибиотика втори ден и се притеснявам много дали ще помогне или положение ще се влоши. Хирурга някак си бяга от отговорност, един така неразговорчив, гледа да ме разкара и не знам кво да правя. При допир възлите не са много болезнени, а е болезнено само място на операцията. Не съм имал никога проблеми с възлите, нещо е станало при операцията, какво ли може да е то и какво да правя оттук нататък?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Добре е да направите консултация с хематолог.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център
   д-р Аелита Петрова

 41. Найден

  Здравейте! От известно време имам едно леко подуто място на гърба, което предполагам е лимфен възел – намира се от лявата страна на гръбначния стълб, там, където са гръдните прешлени. Има ли причина да се притеснявам?

  1. Гергана

   Здравейте ! На 31 години съм и два дни поддържах 37 градуса температура. Като настръхна и ми стане студено сложа термометъра и 37 градуса измерва ,след 20 минути проверявам отново няма, 36, 5 …Странно ! По-тази причина направих кръвни изследвания и урина. Всичко е наред освен завишените лимфоцити, на които реф. стойности са 20-40, а аз имам 40. 4 от микроскопското броене, 0.52 при норма 0.20-0.40. Завишен Уробилиноген..Напипвам си лимфни възли под челюстта, заради които преди доста време бях Ви писала често..Те са си със същата форма и големина, не намирам разлика в тях. Другото, отекли са ми и двата крака по- малко, около кокалчетата, малко по-нагоре ..Болките с ставите са рядкост. Моля Ви за съвет .

 42. Здравейте, на 21г. съм и от години имам подути лимфни възли- (отзад на врата, под мишниците, около генеталите) неболезнени,напипват се като твърди образувания, с големина може би като на грахово зърно или по малки. Правя си често ПКК+ ДКК , но всичко си е в нормите. Левкоцитите ми са в норма, хемоглобина, еритроцитите, тромбоцитите. Единственото ,което понякога ми е на границата или мноого леко завишено е MPV. CRP също е по- малко от 5 всеки път. Правила съм си ана-скининг- отрицателен, ехинококоза, токсоплазмоза също отрицателни. За няколко месеца направих и няколко анафилактични шока от различни антибиотици.
  Можете ли да ми кажете евентуална причина? Трябва ли да се притеснявам? По- принцип съм в добро здраве, тренирам професионално и нямам оплаквания.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Възможно е повишената активност на лимфната ви система да е ваша индивидуална особеност, което не е болестно състояние. Не би трябвало да се тревожите. Здравословният начин на живот и умереност, релаксация и добронамереност към нещата от живота, ще ви помогнат да запазите доброто си здраве. Ако преминете границата и претоварите защитните си системи, има опасност от заболяване. То, вероятно, ще се прояви там, където е „слабото ви място“, най-често генетично предопределено. Може да разберете кои са болестите във вашата фамилия, да си спомните вашите заболявания и оплаквания и да се ориентирате за заболяванията към които сте предразположена. Съответно, да вземете мерки за профилактика.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Гергана,

   Няма съмнение, че се развива някакъв патологичен процес, но е толкова нетипичен, че диагнозата ще се постави трудно и в хода на системни наблюдения. Добре е да се консултирате при един и същи, но добър специалист в областта на вътрешните болести, хематологията или ревматологията. От написаното оставам с впечатление, че сама сте си назначила рамантадина и изследванията. Лекар виждал ли ги е? Как обяснява увеличения уробилиноген? Вероятно всички симптоми и отклоненията в лабораторните показатели се дължат на едно заболяване, което протича хронично, с периодично изостряне. Не си спомням, правихте ли консултация с ревматолог и имунологични изследвания ?

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 43. Албена

  Здравейте преди 2 месеца ми излезе херпес на горната устна, който се уголеми около монета(1 стотинка),надуха ми се лимфните възли от страната на херпеса.Ходих при личния лекар и той ми изписа цикловир(изпих около 80 таблетки в продължение на 10 дни).Виждам подобрение в херпеса(който започна да хваща коричка и постепенно да се затваря,но все още ме боли),но от страна от лимфните възли никаква.В този период имах много изнервени и трудни месеци и явно имуната ми система е паднала доста.Така обясни и на джипито.След това ме изпрати на хематолог,той ми пусна кръвна картина и нищо обезпокоително не видя.Допитвам се до вас защото не знам какво да направя занапред.
  Благодаря Ви предварително.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Добре е да направите детоксикация на тялото – за седмица, две или повече да изключите всички храни с животински произход, да пиете прясно приготвени плодови или зеленчукови сокове за закуска – от ябълки, моркови,цвекло, зеле – самостоятелно или в комбинация, напр. моркови и ябълки. Редувайте с чай от мента, лайка, мащерка, корен от глухарче или друг с детоксикиращ ефект /има и готови/. До 11-12 часа /или до когато издържите без да се напрягате/ само това. Обяд, втора закуска и вечеря – салати, зеленчукови ястия, пълнозърнести тестени – домашно приготвени, сладкиши без захар и брашно, пресни плодове и зеленчуци. Изключвате всички консервирани храни и напитки. Хранителни добавки – Алое Детокс формула или обикновен сок от Алое Вера, ако го понасяте добре – прочетете информацията; Млечен бодил; Тисилин или друга с детоксикиращ ефект.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 44. Здравейте, преди около 2 години под мишницата на синът ми, който сега е на 23 години се беше появила подутинка – наподобяваща пъпка. Той леко я стиснал и оттам изтекла гной. Слаба беше болката, аз го изпратих при личния лекар . Лекарят го беше прегледал и казал, че не е нищо сериозно. След няколко месеца отново се появява пак под същата миш

 45. Елена

  Здравейте на 25 години съм тази сутрин съвсем случайно под лявото ухо напипах лека подутина като бобово зрънце е размера не ме боли но се притесних. До сега не съм имала увеличени лимфни възли,искам да ви попитам дали причината може да е свързана с пъпка на лицето от два три дни на носа ми в долната част на самата лява ноздра имам подутина червена мисля че е пъпка или цирей не знам точно но ме боли много имах а няма бяло връхче все още и подобна на брадичката но тя мина, а тази не може все още и продължава да боли и да е подуто дали може това да е причината и към какъв лекар е необходимо да се обърна

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Възможно е подутината да е лимфен възел, реагирал на възпалението. Добре е да се консултирате с хирург.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   Консултиращ лекар в Български Рейки център

 46. Здравейте!Имам Уголемен лимфен възел на шията,ходих на ендокринолог установиха ми възли на щитовидната жлеза,но каза че за сега няма нищо обезпокоително и че причината за този увеличен лимфен възел не е от жлезата.Преди 2 седмици почнах да усещам тежест в лявото подбедрие и подутина под него.Ходих на ехограф на коремните органи и там не откриха нищо обезпокоително.Правих си изследване на кръвта Щаб-1% /Сегмент-59%/лимфоцити-37%/моноцит-3%…лявата ми ръка е подута и имам схващане във врата и дискомфорт в главата,като леко прилошаване…Кажете ми къде да отида и какво да изследвам…Възможно ли е всичкото това да се дължи на стрес?

  1. Ревита

   Здравейте,

   Стресът може да е причина за общото Ви неразположение, би могъл и да отключи заболяване на нервната система или вътрешните органи. Добре е да ви види специалист по вътрешни болести. Той ще провери за други уголемени лимфни възли и ще изкаже предположение за отока на ръката. При необходимост, може да направите консултация и със стоматолог.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 47. Радослав

  Здравейте Д-р Петрова,

  Жена ми от 3-4 месеца има бучки в линфите около шията и слабините. По няколко са, малки и са групирани заедно. Няма болка или друг симптом. Има проблем с кожата – атопичен дерматит, който не знаем от какво се е получил. Направихме изследвания, нормална кръвна картина и ехограф и докторите не видяха нищо притеснително. Бяхме на хематолог, който ни каза, че за момента няма смисъл да правим биопсия или пълни изследвания с маркери. Неговият съвет е да изчакаме 3 месеца за да видим дали ще се появят други симптоми или ще нарастнат бучките. Ние сме притеснени и не знаем какво да правим, да чакаме или да правим пълни изследвания? Моля за съвет!
  Благодаря Ви предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   След като направените изследвания са в границите на нормата, обичайният подход е да се изчака и да се наблюдава. Атопичният дерматит е признак на нарушения в имунната система, а повишената и реактивност може да е причина да приема обичайните дразнители от външната и вътрешната среда като патологични и да се опитва да защити тялото от тях, като ги блокира в лимфните възли. Добре е да се консултирате със специалист за изключване на автоимунно заболяване и по негова преценка да се направят съответните тестове – Антинуклеарни тестове за антитела, Тестове за откриване на автоантитела, СВС, С-реактивен протеин (CRP), Стойности на седимента на еритроцитите (ESR).

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 48. Симона

  Имам твърда подутина поделата, която се напипва и се вижда при завъртане на главата, но не ме боли ПКК в нормите личният лекар каза че е от гнойна пъпка на лицето, нея вече я няма а подутината си стои, лицево-челюстен лекар каза ме няма нищо обезпокоително, моля за съвет Д-Р Петрова, може ли още да не се е прибрал от пъпката, и понеже го пипам ном стоп, а и от диета свалих за месец 6 кг дали има нещо общо, много благодаря предварително

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Когато са увеличени в резултат на инфекция в съседни органи, лимфните възли се възстановват бавно, доста след като инфекцията е преминала. След като ПКК е нормална и хирургът не вижда нищо притеснително, нямате повод за тревога.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Здравейте,
   направих си кръвни изследвания поради общо неразположение, които показаха ниски лимфоцити-12, завишени левкоцити-11,8, CRP-2. Останалите показатели са в норма, СУЕ- 18. Имам подути лимфни възли и болка в лявата сливица при преглъщане. Гърлото не ме боли, само болката в сливицата, която продължава, въпреки, че приемам Амоксиклав.
   Притесняват ме тези симптоми на фона на недобрата кръвна картина, да не се окаже лимфом?

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Посочените резултати не са характерни за лимфом. По-скоро недолекуван тонзилит. Ако не е правена антибиограма, възможно е амоксиклав да не е най-подходящия антибиотик, поради което лечението протича по-бавно. Утайката и левкоцитите са леко увеличени, но това са по-скоро гранични стойности и се обясняват с наличната инфекция на тонзилата. Лимфоцитите са ниски, но ако другите бели кръвни клетки са в норма при почти нормален общ брой, това е по-скоро грешка. За да се успокоите, повторете изследването след седмица-две, с мануално броене на левкоцитите .

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 49. Здравейте аз съм студент на 21 г. На 12.01.2015г си напипах уголемен ингвинален лимфен възел отляво. Големината е колкото грахово зърно. Не усещам никаква болка при натиск или дискомфорт. Нямам други оплаквания като температура потене и сърбежи. Не приемам лекарства и не съм боледувал. Консултирах се личен лекар , херург и хематолог които с две думи нищо не направиха. Хематолога само и единствено прегледа кръвните изследвания и каза че няма нищо обезпокоително….. дори не напипа лимфния възел. Херургът пък ми изписа някакъв антибиотик Клиндамицин 600. Кръвните изследвания и урината с в норма. Ще бъда благодарен да ме посъветвате какви да бъдат следващите ми стъпки и да изкажете вашето мнение.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Възможно е да няма проблем, който може да се диагностицира на този етап, поради несъвършенството и ограничеността на диагностичните методи. И все пак, ако има увеличен лимфен възел, има и причина. Ако имунната ви система е достатъчно силна, тялото ще разреши проблема и често става така, поради което хематологът ви е казал, че няма нищо обезпокоително – инфекциите, както и изразените хематологични заболявания/причина за уголемен лимфен възел/ дават отражение върху кръвната картина. Но ако сте много притеснен, за ваше успокоение може да се направят няколко допълнителни изследвания – ултразвук на коремни органи, изследване на урина, ДНК тест за Хламидия на уретрален секрет или урина, микробиологично изследване на уретрален секрет или урина с антибиограма.Насочвам се към хламидия, тъй като тя може да причини безсимптомни инфекции. Ако има отклонение в резултатите, добре е да се консултират с уролог.Ако всички изследвания са нормални, а лимфният възел продължава да е уголемен, изследванията може да се повторят след няколко месеца.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 50. Д. М. (Shaider)

  здравейте, пише ви притеснено момче на 18 години, което е от една година и половина с проблеми с лимфните възли. Около август-септември 2013 год. ми се поду лимфен възел под челюстта. Направихме консултации с джипито, УНГ, понеже имам проблеми с гърлото от време на време, както и с ушите , не разбраха от какво се получават. През 2014 година направих анафилаксия от Цефтриаксон (венозно) в болнични условия, след овладяването ѝ започна постепенно покачване на еозинофилите в кръвната ми картина и левкограмата, като за периода юли-декември 2014 станаха до 1,1 (10,65%) май бяха. От септември 2013 година досега лимфните възли от един достигнаха плашещата бройка от 28 (ДВАДЕСЕТ И ОСЕМ) подути. На хематолог (д-р Рибовв МБАЛ Бургас)ходих на 01.10.2014 с резултати от ПКК еозинофили 0,8 (тогава) и 5 подути лимфни възела, при което той ми каза да се изследвам за токсоплазноза (igG и IgM) които бяха отрицателни, на което той много се зарадва и каза ,че нищо ми няма. Оттогава досега съм ходил на онколог, който каза, че били от възпаление скрито, УНГ няколко пъти заради гърло, и уши, който нищо не знаеше по въпроса, просто констатира, че са надути. Имам сенна хрема и връщам киселини от стомаха, имам и два мъдреца, дето растат накриво , но досега не са ми се подували лимфните възли и не съм качвал еозинофили. моля ви пишете ми на какво може да се дължи! Благодаря предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Както знаете, повишените еозинофилни клетки говорят за алергичен процес. Вероятно организмът ви има склонност към алергия и заболяването се е „отключило” при лечението с Цефтриаксон. Добре е да се консултирате с алерголог и да се направят съответните тестове, за да се предприеме адекватно лечение.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 51. Здравейте ! Преди време писах за моите лимфни възли, под челюстта. Ето сега отново, в ляво съм с такъв лимфен възел ,в ляво точно под челюстта .Колкото малка слива е, и не ме боли .Дразни ми, усещам го и даже брадичката ми, под нея е е отекло..Някак си изтръпнало седи .. На лекар още не съм ходила, не съм правила и кръвна картина, а може би трябва ? Сливиците ми, както винаги са зачервени ,не болезнени ,но с налепи, те са си все там дори и да ги лекувам.. Ще посетя зъболекар отново ,имам много зъбен камък за чистене .. Да добавя ,имам една постоянна кашлица с храчки( извинете ме )гноен секрет от носоглъдката мисля е премесен с кръв.. Това е сутрин ! Ще Ви помоля за съвет ! Бъдете здрава !

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Добре е УНГ да консултира и за синуит.Клиничен имунолог може да установи до каква степен е занижен имунитетът ви и какви медикаменти или хранителни добавки са подходящи.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 52. Габриела

  Здравейте , от около 2 дни имам болезнени лимфни възли от дясната страна на врата ми. Видимо не е подуто , а на пипане леко се усеща. Имам и странно главоболие , пак само от дясната половина на главата , рязка , като ставам или се мърдам , изненадваща , непостоянна. Освен това имах и запушен нос , само дясната ноздра. Температура нямам и като цяло не се чувствам много зле. Единственото , което ме притеснява , че е само от едната половина на главата. Дали е вирус , инфекция или нещо сериозно ? БлагодАря предварително !

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Възможно е хронично възпаление на синусите вдясно. Добре е да се направи консултация с УНГ специалист и рентгенова снимка на синусите.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 53. в изследванията на сина ми 6г и половина показа -0.01 клетки на юнг -миелоцит много съм притеснена има подути лим.възли

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не се тревожете, консултирайте се с детски хематолог в специализирана хематологична клиника– най-вероятно той ще ви назначи нови изследвания.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки центъ

 54. Светлана

  Здравейте
  Много ще съм ви благодарна за компетнното ви мнение.
  Ето и моя проблем-март месец т.г. ми се подуха лимфни възли зад лявото ухо и лявата подмишница.Направиха ми скенер с кантрастно вещество,който показа само два малки възела в корема 9мм и 11мм.Изписаха ми лекарства и уж мина всичко.Обаче юни месец се подуха ингвинални.Взеха ми кръв и урина и всичко с тези изследвания беше в норма.Хематолога пак ми изписа антибиотик и на следващия преглед каза,че всичко е наред.Да но те не се скриха поне не напълно.Не ме болят,на пипане са меки и се местят,да се големи около сантиметър и половина,нямам никакви оплаквания освен че доста ми капе косата и се появи едно мъничко плешиво петно.За косата пия Приорин.Скоро нямам възможност да отида на лекар защото имам малко дете,съпругът ми пътува и няма как да отида отида на преглед в друг град,защото в нашето градче няма специалисти.Много ще съм ви благодарна ако ми кажете на какво примерно може да се дължи това състояние и трябва ли да се притеснявам.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Възможна е гъбична инфекция, която засяга кожата на скалпа, като причинява алопеция, засягат се и лимфни възли. Необходимо е микробиологично изследване на кръвта и кожата на главата, консултация с дерматолог. Лечимо е.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 55. Албена

  Здравейте! Аз също се нуждая от насоки. Преди година-две усещах схващане по дължина на гръбначния стълб, което ограничаваше движенията ми. От около 6 месеца на сам, свиването на сухожилията по продължението на лимфата на врата се усилва с всеки изминат ден, както и това на гърба ми. Нямам отоци или уголемяване. Без висока температура, с идеални изследвания. Единственото “отклонение” е, че утайката на кръвта ми е 11 /което си е допустимо, мисля/. Предполагам, че става дума за лимфна система, но с какво да я “успокоя”?

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Утайката на кръвта е в норма, другите изследвания са с добри резултати, температурата е нормална, няма подути, нито болезнени лимфни възли…това по-скоро ни насочва да мислим за причини, произхождащи от гръбначния стълб – остеохондроза/дископатия/, дразнене на нервни коренчета, напрежение/свиване/ на мускулите и съответно напрежение в сухожилията. Добре е да се консултирате с невролог и отново да ни пишете, ако имате нужда от нашата помощ.
   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 56. Савина Ламбева

  Здравейте, аз съм жена на 24 години.
  Преди няколко месеца (мисля че беше август) прекарах най-вероятно лек грип – симптомите се развиха бързо в рамките на 30 мин до час – температура до 37, 5 – 37,7, рязко и болезнено се надуха няколко лимфни възела от двете страни на шията, изведнъж почуствах галвоболие, болки в ушите, леко ми причерня(малко като в мъгла се чувствах). Отидох на личен лекар – вирусна инфекция, пих антибиотик. Температуата мина за 3-4 дена, но лимфните възли не, може леко да са спаднали, но не съм сигурна. Не са преставали да са болезнени. После имах сватба и пак имах температура тогава, но я отдавам на вълненията. Понеже възлите и болките около ушите не спадаха отидох на УНГ. Не отрки при прегледа проблем, но имам хроничен проблем с мандибуларната става – не пасва добре при отварян и затваряне на устата, при настинка се възпалява и боли ( не мога да си отварям почти устата понякога). Пих лимфомиозот – без ефект. ПКК – в норма, СУЕ – 2 ( почти винаги ми е мн ниско), RDW – в норма. Изследване за рецидив на мононуклеоза в норма (прекарала съм мононуклеоза преди 5 години). Урина – в норма.
  След това гинеколожката ми предписа широкоспектърен антибиотик по друга причина – и като че седмица или 2 след това вече не ги напипвах.
  Преди няколко дни всички в офиса бяха болни, и аз от една седица имам вечер температура 37,2-37,4. Нямам предписани антибиотици. Лимфните възли са отново болезнени и надути. Мисля че напипвам около 3 все в зоната на шията. Посъветвайте ме, моля ви, да продължавам ли да пия антибиотици, да посещавам ли други специалисти заради тези лимфни възли, чувала съм че при хронифициране на инфекция може да се задържат дълго, или според вас няма връзка с тях. Почти съм сигурна че не са били надути преди август месец когато ме заболяха и гу усетих как се надуха. И преди е реагирал така организма ми при вирусни заболявани ( като карах варицела 2013 г. се подуха пак така много болезнено но зад ушите и почти нямах температура – 37,5).
  Благодаря ви предварително за изчитането на дългия ми коментар.
  Да сте живи и здрави 🙂

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Вероятно вашата имунна система реагира по-бурно на дразнителите – вируси, бактерии и др., но трябва да сте „нащрек” – направете консултация с хематолог, специалист по автоимунни болести, клиничен имунолог и поне веднъж в годината правете профилактични изследвания и консултации. Променете начина си на живот и хранене към здравословен, за да се предпазите от евентуално по-сериозно заболяване.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 57. Здравейте,
  От много време имам уголемен лимфен възел на врата. Доста е голям, твърд и мисля подвижен. Не ме боли, и не ми пречи по принцип. Обаче преди два дена, ми се появи нещо като пъпка над носа, близо до окото. Опитах да я стисна и на следващия ден тя се уголеми значително !! После дори окото ми се поду, клепача…на другия ден спадна. Но въпросната пъпка стои. Явно е цирей. И понеже в една статия четох, че лимфния възел и цирея може да са свързани се притесних. Смятам да отида при личната лекарка, но съм сигурна, че ще ме претупа. Не съм боледувала скоро, не ме боли зъб, нито гърло.
  Преди повече от година имах странна температура от 37 градуса близо цял месец и болки в гръдния кош, но така и не се установи диагноза.
  Също така, като малка имах доста проблеми с уголемените лимфни възли, трудно ми ги излекуваха, бях на инжекции. Нормално ли е периодично да се уголемяват, без наличието на вирусна инфекция и трябва ли да се безпокоя ?
  Предварително благодаря !

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Не би трябвало да се безпокоите преди заключението на специалист. Добре е да направите консултация с хематолог, носете предишни резултати и заключния.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 58. на 24 г съм и от дясната страна на врата ми се е подул лимфен възел поне от около два месеца . Не ме боли и ям доста както и активно спортувам . Работя в среда с много прах а и носът ми е често запушен . Ходих до доктор но само ме погледна замалко и ми предписа Оспамокс но нещо не ми помага още е подут . На какво може да се дължи ? . Ще се радвам да ми пишете

  1. Светла

   Искай да ти направят пълна кръвна картина с разбивка. Направи си също така и ехография, за всеки случай. Просто не се оставяй така!

  2. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ако подутината е неболезнена, добре е да се консултирате при хирург, може би не е лимфен възел, трябва да се палпира от лекар. Ако е лимфен възел и е неболезнен, трябва да се консултирате с хематолог.

   д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

 59. Марио

  Здравейте ! Имам подутина под дясното ухо,на пипане е странно,нито твърда нито мека е подутината! Трябва ли да се притеснявам или е нещо незначително дали има нещо общо подуването на паротидната жлеза с рак? Благодаря предварително,моля за съдействие…

  1. Ревита

   Здравейте,

   Подуването на паротидната жлеза най-често се дължи на затруднено оттичане на секрета поради запушване от сгъстена слюнка или камъчета, или при възпаление /тогава е болезнена/.В началната фаза на рак на слюнчената /паротидна/ жлеза също може да има неболезнена подутина в задната част на бузата. Консултирайте се със стоматолог, евентуално лицево-челюстен хирург.

   д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

 60. Теодор

  Здравейте, преди един месец лимфните възли на лявата ми ръка се подуха(образува се топче в областта лакътя). Бях и една седмица с 39 градуса температура. В последствие се откри, че са се инфектирали в следствие на раничка от дървена треска на средния пръста на същата ръка. Отстраниха треската, но болката и подутите лимфни възли останаха. Най-вече се засилва вечер в областта на подмишницата. Какво ще ме посъветвате – трябва ли да се отстранят хирургически?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Лимфните възли имат определена функция, а именно да спират разпространяването на инфекцията и отстраняването им в случая не е удачно. Имайте търпение, при правилно лечение/отношение към проблема, болката и подутината постепенно ще изчезнат. При притеснение се консултирайте с личен лекар/хирург.

   д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Теодор

   Здравейте отново. След ходене по мъките в редица болници, никой не успя да ми постави точна диагноза (чак сега видях отговора Ви и за това не съм идвал при Вас). Майката на приятелката ми се рови няколко дни в интернет и предположи, че може да е инфекциозното заболяване ТУЛАРЕМИЯ. Не ми оставаше нищо друго освен да се изследвам и за нея. Резултатите излизат за 4 дни, уви през това време се събра гной в лимфния възел под мишницата, започна да ме боли много и вдигнах пак температура. Приеха ме по спешност в Пирогов и ме оперираха, за да махнат гнойта. Днес резултата от ТУЛАРЕМИЯТА излезе и е ПОЛОЖИТЕЛЕН. Диагнозата е поставена и сега започвам да търся как да се лекувам от това инфекциозно заболяване….(явно няма много случай в България, защото никой не е напълно сигурен какво трябва да е лечението)….

  3. Ревита

   Здравейте,

   Действително туларемията е рядко проявено заболяване и поздравления за майката на приятелката ви! Най-добре е да се лекувате в Инфекциозна болница, София.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 61. Петрова

  Здравейте, моят проблем е следния често страдам от проблеми с гърлото и сливиците преди 2 г. имах абцес и се наложи да ми цепят сливицата след няколко месеца отново се повтори същото мина известно време няколко месеца и пак се появяват болки в сливиците като се усетя започвам да се лекувам с какво ли не , няма лекарство което да не съм пила лекаря вече като ме види и знае за какво съм там вече си мисля че нищо не ми действа това е станало хронично и незная вече с какво да се лекувам , от 2 дни усещам че пак иска да ме боли гърло и веднага започнах с хапчета и спрей вече имам и увеличен лимфен възел в ляво на врата , дайте ми съвет какво да предприема защото вече незнам как да се справя с това гърло, иначе общото ми състояние е добро не съм отпаднала, нямам температура имам си апетит все още не ме е съборило, а и другото което е пия по 1 капсула витамин Ц на ден .

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Добре е, че приемате вит. С всеки ден, може да проучите и добавките за укрепване на имунитета. Сега може да направите микробиологично изследване на гърлен секрет и да се консултирате с УНГ специалист, за да разберете с каква инфекция “си имате работа”.

   д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

 62. Здравейте, направих си ПКК с мануално броене на левкоцитите, ето резултатите:
  левкоцити – 8 G/L реф. ст-ни 3,5- 10,5
  LYM% 53,5 % реф. ст-ни 20-40
  MID% 15.3 0.1-24%
  GRAN% 31.2% 44-76%
  manualno broene:
  Sg – 51 40-70
  Eo – 3 0.0-6.0
  Mo – 7 3.0- 13.0
  Ly – 38 20.00-40.00
  St- 1 2.00-6.00

  Направени са по повод лимфен възел под брадичката , който ту се подува , ту спада повече от година, напипвам си и по малко топче от скоро от дясно под брадичката, жена на 28 години съм и тъй като правим опити за бебче , ме претиснява този възел и кръвната картина,
  Благодаря предварително

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Кръвната картина е добра, направете консултация със стоматолог.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 63. свиленка

  Здравейте! На 02 юни ви писах и благодаря, че ми отговорихте.Зная, че има вече и психологичен момент, но не това е първопричината.Години наред не се откри причината за пос тоянния лимфаденит и макар, че не съм лекар знам, че това ще има последствия.Нормално е когато страдаш физически да има и проблем с психиката.От две години имам и дълбок венозен тромбофлебит.От година и 6 м.имам и болки ниско в корема.Тъй като за да оцелеем с дъщеря ми се наложи да работя и живея в Италия няколко пъти при гинекологичен преглед все ми казват, че проблема е с червата.Аз както писах преди наистина имам такъв.От колонскопията както преди години в Б-я показа възпалени лимфни възли.Болките ниско в корема са силни и с парене.Траят по цяла седмица после затишие до следващия път.В Б-я казаха да се махне всичко отдолу.Тук казват, че нищо не се вижда както и нашите лекари казаха, но ако болките продължават трябва да се оперирам.Датата за операция е 27юни но понеже от май месец все по-зле се чувствам и лимфите на шията и в гърдите болят и горят, световъртежа е постоянен и едвам стоя на крака гинеколога каза първо да се видят нещата схематолог.Отидох и понеже съм чужденка дори не искаше да ме изслуша.Втория път му казах, че така или иначе скоро ще падна.Сега чакам за скенер да ми се обадят и видях без дори да ми обясни, че има съмнения за лимфома.Мойте съмнения са същите още повече , че имам болки и в далака а от много месеци усещах, от ляво , че нещо подпира, но от 2 мес.имам и силни болки.Не си знам правата.Ако се потвърди оставам без работа и трябва да си тръгна,но в Б-я без работа и болна ми остава само един изход, но нямам смелост да го направя.Какво ще правя незнам.Съдбата е жестока.

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   За съжаление не знам как да ви помогна, тъй като решението на проблема се ограничава и от финансовото ви положение, и местоживеенето ви.Може би в някой от сайтовете и форумите за взаимопомощ ще намерите информация за правата си в чужбина.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 64. Ивайло

  Здравейте . Случаят е следния . Сигурно е минало повече от година , можеби година и половина , откакто случайно за първи път напипах топче отзад на врата , вляво на около 2-3 см от края на косата . Изправиха ми се косите след като прочетох в интернет какво може да е . Отидох на личната , тя ми каза : ” духнал те е вятъра ” ( което много ме ядоса) . Тъй като града ми е малък и има само един хематолог , който по онова време беше в отпуск , отидох на един познат лекар на баща ми , който е онколог . Човека ме опипа , пусна ми кръв и каза че всичко е наред , имал съм някаква инфекция , и ми изписа някакви хапчета . А .. и първото което погледна е гърлото ми , и каза че имам хроничен тонзилит . Възела спадна или поне така ми се е сторило . ( Та аз все още не съм сигурен възел ли е на 100 % ) След това пак се появи и отидох на УНГ , който също ми пусна кръв , каза че всичко е наред , и подигравателно ми се присмя като казах какви са страховете ми , споменавайки че вече щях да пътувам към София ако е видял нещо съмнително . От тогава не съм ходил по лекари ( около година ) , но периодично това топче се появява и изчезва , появява се пак и пак намалява ( поне такива са усещанията ми ) . Мина месец в който го нямаше и онзи ден пак го усетих , лекичко се уголемява и очаквам да стои там поне седмица преди да изчезне или намалее пак (надявам се ) . Всеки път се напрягам психически

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Вероятно е лимфен възел, който реагира на възпаленията в гърлото, като последица от хроничния тонзилит. След като кръвната картина е нормална, лимфният възел “си върши работата” като бариера за инфекцията, при което се уголемява. Това е естествен патофизиологичен процес. Патофизиологията е наука, която обяснява физиологичните процеси по време на болест или болестно отклонение, в случая хронична инфекция в гърлото с периодични обостряния. Вашите усилия трябва да се насочат към лечение на хроничния тонзилит. Ако продължавате да имате съмнения и притеснения, направете консултация с УНГ и хематолог в университетска клиника в София.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Ивайло

   Ами то какво лечение на хроничен тонзилит … аз знам само за едно … махане на сливиците .. ама ме е страх доста .

  3. Светла

   Здравейте,
   на 01.06. тази година се събудих с подутина долу вляво на шията.Отидох на лекар и ми направиха снимка на бял дроб и сърце, което не показа нищо.Направиха ми и ехографско изследване, което ме изправи на нокти – увеличени лимфни възли на шията и в корема.Веднага влязох в Нацоналната онкоболница в София с предполагаема диагноза нехочников лимфом.Направиха ми пълна кръвна картина от която се виждат отклонения в само следните показатели:
   СУЕ/ESR – 26mm/h – за уточнение съм на 50г.
   лимфоцити(ABS) – 0.90G/L
   неутрофили(%) – 73.2%
   лимфоцити(%) – 13.9%
   общ билирубин BilT – 28.82mol/L
   LDH/ЛДХ – 346U/L
   туморен антиген CA15-3 Vidas 246.85U/ml
   туморен антиген CA19-9 Vidas 47.85 U/ml
   туморен антиген CA 125 >600.0 U/ml
   Направен ми е също така и скенер, който показа:
   Пакети от увеличените л. възли вляво супраклавикуларно.
   Белодробен паренхим – интактен.
   Коремни паренхимни органи – б.о
   Надбъбреци – умерена хиперплазия на дясната надбъбречна жлеза
   Увеличени ретроперитонеални л.възли.
   Силно уголемена матка с нодуларна структура, с хетероденска плътност след контрастиране на модулите.Кистозна формация, изхождаща от десния яйчник и достигаща със сателетни кисти областта на горния полюс на матката.
   Двата уретера се контрастират добре, изместени от уголемената матка.
   Суспектни данни за инфилтрация на задната стена на пикучния мехур вдясно.
   Взеха ми и костен мозък, заключението при който е:Нормоцелуларен костен мозък с лекостепенно изразени реактивни промени.Не се намира субстракт на неходчников лимфон или карценомна метастаза.
   След това ми направиха биопсия на лимфен възел, който показа: Карциномна метастаза в лимфния възел и да направя доуточняване в специализирана онкопатологична лаборатория. (като патолога е изказал съмнение за бял дроб или слунчеста жлеза).
   Така съм притиснена и объркана, че нямам думи. Възможно ли е при скенера и изследването на костния мозък да не се виждат метастази, а да се видят само при биопсията? При тези отклонения в кръвната ми картина възможно ли е да имам метастази? Аз самата се чувствам жизнена и с апетит. Да, отслабнах с ~7-8 кг., но го отдавам на престоя и стреса в болницата.Може ли да е от това само?
   Моля Ви да ми помогнете със съвет или да ме насочите към специалисти, който да разтълкуват правилно моите резултати от изследванията. Ако е необходимо да се направят нови изследвания, моля кажете!
   Благодаря Ви!

 65. Здравейте! Преди 20-на дни бях с вирусна херп ангина така каза личният лекар. На петия ден от разболяването ми се поду лимфен възел доста болезнен в супраклавикуларно -не знам дали го написах правилно в дясно с размери от ехограф-1.67/1.00-Заключението от ехо-лимфаденит,същото каза и хирург и УНГ.Пих 7 дни -Аугментин но гърлото мина но възела си е тук и си стои.Бях днес пак на УНГ-каза,че мисли че имам гъбички и взе съкрет в понеделник ,ще разбера какво има още в гърлото..Ходих на хематолог след седмица да ме види пак на ехо и да реши за биопсия.И тои каза че е възпалителен.Кръвни и ДКК са нормални само утайката е 28 при норма 25 и моноцити в ДКК са 0.12 при норма 0-11.Притеснявам се за възела доста е болезнен когато си движа главата. Моля за вашият коментар.
  Поздрави,
  Диана

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Най-вероятната причина за увеличения и болезнен лимфен възел, при тези данни от ехографските и лабораторни изследвания, е възпалителният процес в гърлото. Възможно е лимфният възел да остане подут след преминаване на инфекцията. Добре е, в този случай, да направите контролно изследване след 2-3 месеца.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 66. свиленка

  Здравейте.Моят кошмар изглежда е най страшният.Историята и адът са от много години и няма да успея да напиша всичко.Като бях на 24год.започна с диария болки в шията с подути лимфни възли и темп.до 37.5. Болниците бяха моят втори дом.Хиляди изследвания но така и не се установи диагноза.Лимфоцитите винаги са увеличени.Диарията не спря от нищо.В един момент освен че имам генерализилан лимфаденит получих невероятни и непоносими болки в гръдния кош. С ренгенова снимка се видя че са възпалени дори гръдните лимфни възли.Никаква сила дори да говоря се уморявах и не можех да стана от леглото.Световъртеж болки все едно че идваше края.Не можех да ям.Бронхоскопии, костен мозък и биопсии показваха само лимно възпаление.Не исках да умра.След много време се посъвзех.Пиех какво ли не и се лекувах сама.Диарията не овладях с нищо.Минаха десет год. От последния кошмар, но сега пак започнаха непоносимите болки в гърдите и световъртежа.Преди две години получих и тежък тромбофлебит.Всичко било от лифаденита.Моля Бог пак да ме пощади.Непрекъснато плача.Дъщеря ми има само мен.

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Възможно е проблемите със здравето да са засегнали психическото ви равновесие. Възможно е да сте от хората с повишена сетивност, които преживяват болката твърде силно и силата на усещането не съответства на проблема. Възможно е състоянието ви да се дължи на недиагностицирана инфекция, която се проявява отново след латентен период. Добре е да посетите личния си лекар и да направите необходимите профилактични прегледи и изследвания, вкл. при психолог.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 67. Здравейте и аз да с
  е оплача..значи от 4год.имам проблеми с лимфните възли.от този период се подуват и не спадат.Започнаха от слабините.Гинеколожката ме прегледа и каза че не е гинекологичен проблем.Личния лекар ми дадеАБ.,но нищо не се промени,и сега имам на почти всички обичайни места подути но неболящи лимфни възли.лич.лекар знае проблема но освен АБ.и няколко кръвни картини които ми направи друго не е предприемал.Та въпроса ми е ,нормално ли е този проблем да се игнорира и има ли нужда да се притеснявам?за повече информация имам мастопатия,херпес и скоро пих АБ против стрептококи.Благодаря предварително.

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Както знаете,подутите лимфни възли не винаги са признак на болест. Понякога, в резултат на дълго продължаваща хронична инфекция, те не се възстановяват напълно и остават леко уголемени. Ако кръвната картина е в норма и не се отбелязва промяна в големината, формата, консистенцията и т.н. на лимфните възли, ако се чувствате добре, имате апетит, жизнена сте, нямате оплаквания от други органи /стави, кожа, лигавици/, най-вероятно всичко е наред.Все пак, ако сте притеснена, може да се консултирате с вирусолог в НЦЗП. http://www.ncipd.org/?page=2, да следите състоянието си и редовно да правите профилактични прегледи и изследвания при личния лекар, стоматолог, УНГ, пулмолог, гинеколог, гастроентеролог, нефролог и т.н според оплакванията, но дори и да няма такива, добре е да се правят всички профилактики, които здравната каса предвижда.
   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 68. Здравейте, искам да ви помоля да ми помогнете в разчитането на кръвната картина! Жена съм на 28 години, изследванията са направени по повод планиране на бременност , притесняват ме повишените лимфоцити, имам един подут възел под челюстта ,който от време на време се възпалява и получавам лека болка в ухото и изтичане на секрет, нямам др . оплаквания, но този лимфен възел е от около година. Пуснах си и хормонални изследвания
  ПКК 13 показателя/Full blood count
  WBC/левкоцити 9.1 G/L 3.5-10.5
  LYM% 43.1 % 20-40
  *MID% 18.1 % 0.1-24.0%
  GRAN%/гранулоцити-% 38.8 % 44-76%
  RBC/еритроцити 4.44 T/L М 4.2-6.2 Ж(F) 3.7-5.4
  HGB/хемоглобин 146 g/L M 130-180 Ж(F) 115-160
  HCT/хематокрит 0.41 L/L М 0.37-0.55 Ж(F) 0.35-0.44
  MCV/ср. обем на еритроцитите 91.5 fl 82-98
  MCH/ср. Hgb. конц. в ер. 32.9 pg 26.5-32.0
  MCHC/ср. Hgb. съдърж. в еритр. 360 g/L 295-360
  RDW/девиация на ер. разпред. 13.8 % 11.5-14.5
  PLT/тромбоцити 348 G/L 130-440
  MPV/ср. обем на тромбоцитите 8.9 fL 7.5-11.5
  хормонални изследвания:

  Хормони
  Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
  fT4 1.21 ng/dl 0.89-1.76
  TSH 1.766 uIU/ml 0.55-4.78 /за мониториране на терапия 0,2-5,50/
  fT3 3.34 pg/ml 2,3-4,2
  Естрадиол 68.56 pg/ml жени-фол.фаза 19.5- 144.2,овул.фаза 63.9 – 356.7, лут.фаза 55.8 – 214.2; менопауза до 32.2,мъже до 39.8
  Пролактин 42.79 ng/ml 2,80 – 29,20
  Тестостерон 0.54 ng/ml Мъже 2.41-8.27 Жени 0.14-0.76
  FSH 7.26 mU/ml жени фол.фаза 2.5-10.2, oвул. фаза 3.4-33.4; лут.фаза 1.5-9.1; менопауза 23.0-116.3; мъже 1.4-18.1
  LH 9.64 mIU/ml жени фол.фаза 1,9-12,5; овул.фаза 8,7-76,3; лут.фаза 0,5-16,9, менопауза 15,9-54,0,мъже 1.5-9,3

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Лимфоцитите са леко повишени, но общите левкоцити са в норма. Може би има някакво преразпределение на левкоцитарните клетки и повишаване на лимфоцити поради хронична инфекция, но може и да е грешка на апаратното броене. След като планирате бременност, добре е да ви види хематолог и кръвната картина да се повтори, като клетките се броят „мануално“ от лекар. Относно хормоните – в норма са, с изключение на пролактина, който е леко завишен, най-вероятно защото е стресов хормон и всяко вълнение и притеснение, се отразява на резултата. Затова се прави сутрин рано – 7.30-8.00 часа, след като поседите или полежите 10-15 мин със затворени очи.
   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 69. Привет, д-р Петрова,
  На 05.03 тази година писах във форума със оплакване за много голям лимфен възел. След съвета Ви отидох при личния си лекар, който ми назначи ПКК и ме видя на ехограф. Резултатите според него бяха нормални (въпреки, че повечето неща не бяха извън нормата). Лимфоцитите ми са двойно повече в резултатите, но левкоцитите като цяло ми излизат в нормата. Днес почти 3 месеца по-късно лимфният все още си стои. Леко се е преместил, но все още е много голям. Пих имуностимулатори, вадиха ми мъдрец през месец март и предстои да ми вадят и останалите 3. Вече не се притеснявам толкова, но факт е, че не знам дали да се доверя на личния си лекар, който ми каза, че си внушавам разни работи. Той си беше казал, че отивам с поредния си страх от нещи и малко ме претупа. Каза ми, че всичко в резултатите ми е нормално, но повечето неща са ми извън нормата и това ме озадачи.

  Това е новата информация при мен. Иначе исках да Ви благодаря от името (сигурна съм) на всички в този форум, ч

  1. Здравей , нещата при нас са сходни и аз съм с огромен лимфен възел , и според докторите няма нищо страшно. На моменти съм спокойна , на моменти пак го мисля . Пожелавам ти много здраве и да него мислиш толкова , след като и на теб са ти каза ли че не е нещо страшно 🙂

  2. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   При това положение е по-добре да се консултирате с хематолог, като му представите предишните резултати.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 70. Доктор Петрова,

  Моля за мнение. Преди десетина дена имах настинка- много силно схващане в лявата част на врата и рамото, както и доста зачервено гърло. Други оплаквания не съм имала. Впоследствие гърлото ми мина, схващането намаля значително, но не изчезна напълно (в началото дори ме болеше главата в задната част от него).
  Проблемът е, че докато си пипах схванатия врат намерих една подутина. Тя е в задната част на врата отляво (където е и схващането) почти на върха на този продълговат муслул/жила , който минава от окосмената част на главата по страничната част на шията, не знам как е точното име. Не се вижда с просто око, прилича на някакво топче, по-малко от орех, и се напипва само ако си сгъна шията надясно или напред (. В изправено положение не се напипва. Ходих при личния лекар да попитам дали това е лимфен възел или нещо от схващането, но той ми рече схващанията минават бавно и ме отпрати. Аз обаче се притеснявам каква е тази подутина, която пак казвам не се вижда, но като си наведа шията. я напипвам и със сигурност нямам от другата страна такова нещо. Големината и местоположението не се променя, независимо, че схващането значително е намаляло (не е изчезнало напълно). Не ме боли като го пипам. Моля ви, дайте ми някаква насока- това лимфен възел ли е, нещо друго ли е, например от схващането, на какъв лекар въобще трябва да отида да го видят (ако въобще е за лекар, а не си напипвам нещо нормално).

  1. Моят случай е абсолютно идентичен. Моля д-р Петрова да даде малко яснота по въпроса, защото явно има и други с това притеснение.

   Сърдечно благодаря!

  2. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Възможно е тази подутина да се дължи на спазъм в някои мускулни влакна като последица от настинката и схващането, но е възможно и да е лимфен възел. За да се изключи нещо сериозно, ще бъде добре да направите консултация с хематолог и съответните хематологични изследвания.Такива подутини се получават и при т.н. лимфоми – неравномерно натрупване на мастна тъкан. Може да се консултирате с хирург.
   Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 71. Здравейте,
  преди 8 месеца на приятелят ми му излязоха подутини в сгъвките при слабините. Докторите се съмняваха за херния, тъй като подутините са болезнени. Сега решиха да му направят изследване на спермата. Преди това беше направил алергична реакция след бръснене и имаше инфекция. Възможно ли е от това да са подутините или има вероятност да са от полова болест? Предварително благодаря!

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Подути и болезнени лимфни възли в областта на ингвиналните гънки обикновено са показател за инфекция на долните крайници, в гениталиите, венерически болести. В зависимост от оплакванията, лекарят се насочва към някаква предварителна диагноза и назначава изследвания. Във вашия случай той е отхвърлил хернията и назначил изследване на сперма, което означава, че има съмнение за инфекция на половите органи или инфекция предавана по полов път. Микробиологичното изследване и ако се наложи допълнителни изследвания ще уточнят диагнозата.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 72. Здравейте, от лятото, вече повече от половин година, имам лимфен възел колкото ориз на врата. Посетих хематолог още през октомври, който каза, че ПКК и броенето са ми добре, и е най-вероятно от една много голяма подкожна пъпка на лицето, която ми беше излязла тогава. Възелчето си остана, декември аз пак посетих хематолог и си направих изследвания – нищо не откри, каза че можело така да си остане от стара инфекция. Вече минаха толкова много месеци, а това възелче си е там, все така мъничко, не се вижда, само се напипва. Въпросът ми е трябва ли пак да си правя изследвания и какви? Нямам други оплаквания.

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Най-вероятно, заключенията на хематолога са верни.Не са необходими други изследвания. Правете профилактично ПКК/пълна кръвна картина/ 1 път в годината, както го предвижда здравната каса.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 73. zraveyte na vsi4ki na 19 godini sim imah golyam vizel pod bradi4kata okolo 2 sm.i na 6iyata 5-6 topceta hodih na lekar mi predpisa antibiotic pod bradi4kata spadna I to mnogo bavno 3-meseca sega e okolo polovin sintimetra no na 6iyata top4etata si stoyat predi be6e mnogo naduto az byah pomislil 4e mee ohapalo ne6toi be6e 4erveno kato uhapano ,otoka iz4ezna no 4-5 top4eta ovalni si stoyat .hodih pak na lekar napraviha mi pkk I izleze super I pak predpisa antibiotic 14 dneven kurs ,I nyama efekt .I 2-3 meseca imah herpes v ustata da nee ot tova ,mnogo mee strah,blagodarya vi predvaritelno.

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Добре е да направите консултация с хематолог, за да се изключи нещо сериозно. Вероятно имате отслабена имунна защита. Добре е да се ориентирате към природните методи за лечение, антибиотиците допълнително отслабват защитните сили.Проверете и зъбите – някои хронични инфекции в зъбите протичат само с увеличени лимфни възли.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 74. Здравейте на 16год. и имам от 3-ри месеца подути лимфни възли на шията. Появиха се след една настинка едновременно три един до косата един долу до сънната артерия и съответно от другата страна долу отново. В началото първият (до косата) беше доста по-голям и сега почти не се напипва но все още си е там. Другите два първоначално не бяха така изразени топченца а по-скоро като общ оток колкото орех от едната страна и от другата съвсем малко. Сега са ясни прескачащи топченца едното е големина на леща другото колкото бобено зърно и последното пак леща. Личната още първия път като се подуха ми пусна ПКК и ДКК и всичко беше в норма освен ДКК два показателя. Сега след 3 месеца миналата седмица отново ми пусна ПКК ДКК и този път СУЕ също и резултатите бяха дори по-добре (СУЕ-то ми е 2мм). Сега вчера настинах и много ме боли гърлото имах и температура към 37.7 но тя спадна и забелязах, че единия лимфните възли малко са се подули… Има ли нужда от още изследвания според вас и защо не искат да спадат ?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Вероятно имате проблем с имунната защита. Добре е да се консултирате с хематолог и ако има нужда той ще назначи допълнителни изследвания. За консултацията са нужни предишните резултати.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 75. zdraveyte otnovo na 1 godini sim imam topce pod bradi4kata to bese okolo sm lekarkata mi ispisa antibiotici 2-ve opakovki amoksigard ispih gi 14 dni i pod bradikata leko dpasna no ot dyasnata strana na siyata ima kim –malki tapceta nyama efekt hodih na lekar napra vi mi pkk, i izleze super pak mi predpisa amodsigart i kolastra za imunnata sistema po -ve opakovki pod bradikata namalya no na siyata si stoyat ,kakvo da pravya ,molya za vaseto mneniye, blagodarya.predvaritelno.

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Ако кръвната картина е нормална, възможно е подутите лимфни възли да са признак на хронична локална инфекция, напр. от зъбите или гърлото. Направете консултация със стоматолог и уши-нос-гърло специалист.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 76. здравейте! Много ми е притеснено… Преди около месец и седмица се разболях, дълго боледувах, до преди 2-3 дни гърлото ми ту се оправяше, ту ме заболяваше пак. Но от няколко дни нямам никакви оплаквания освен, че имам подут лимфен възел на врата само от дясната страна, под челюстта, но е подут доста. Всеки път като се разболея ми се подуват лимфните и то точно или отляво или отдясно на врата, всеки път на едно и също място, понякога по 2 ми се подуват едновременно. Но винаги спадат, а сега уж оздравях, не пия лекарства от седмица-2, но лимфния ми си стои подут. Отделно ме боли главата, не знам дали е понеже точно ми и дойде, но се усеща болка на различни места, обикновено сякаш някакво сухожилие свързващо врата и главата ми се напряга (боли ме при определени движения). Лимфния възел има лека болка и то отвреме на време, не постоянно. Сега забелязах и много миниатюрно подуто топченце отстрани на триъгълника, отляво. Реших, че е заради срастнал се косъм, понеже на около 2-3 милиметра от него имах такъв, извадих косъма, но топченцето не изчезва. Омекнало е и е спаднало, като си разпъна кожата на мястото, топче вече не се усеща, като преместя кожата, където е топченцето, то се мести заедно с нея, сякаш е топче върху кожата, не е под нея. Този лимфен възел на врата ме притеснява, понеже е доста голям

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Добре е да направите пълна кръвна картина с диференциално броене на левкоцитите и ако е необходимо /според резултата/ – консултация с хематолог. Нямате причина да се тревожите, това е рутинна практика. Най-вероятно дългото боледуване е намалило защитните ви сили и организмът /лимфните възли/ реагират по този начин на всяка инфекция.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 77. zdraveite mili priqteli.mnogo se radvam,che imam vuzmojnostta da vi pisha.vse oshte sam jiva.veche 5 mesec sam na himioterapiq.pravih dva puti i 5de skener zasega sam mnogo dobre.nqmam rakovi kletki v tqloto.hodih i na pregled v turciq.tam profesora mi dade golemi nadejdi.vtornik napravih zapitvane do turskata bolnica kolko 6te mi struva himioterapiqta tam.doktorite v bulgariq kazvat samo 6 terapii ,a turskite lekari 12 terapii.mnogo sam oburkana,no mai 6te se doverq na turskite lekari.molq nqkoi,koito e zapoznat da mi kaje vuzmojno li e da se pravqt 12 himioterapii .blagodarq za otgovora

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Много се радваме за Вас и за доброто развитие на заболяването.
   За съжаление не мога да отговоря на въпроса Ви.Обърнете се към онколог в някой от сайтовете за онлайн помощ.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 78. zdraveyte imsm sin na 19 godini poyavi mu se edno top4e pod bradi4kata kolkoto lesnik i na vrata ot dyasnata strana ima malki kolkoto le6ta predpisaha mu antibiotik i ne6to za imunnata sistema ispi gi 14 dena i limfata pod bradi4kata leko spadna i na 6itata leko spadnaha v momenta pod bradi4kata e okolo 1 sm.tova normalno li e-blagodarya vi predvaritelno

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Възстановяването на лимфните възли е бавен процес. Изчакайте още 2-3 седмици и направете контрална кръвна картина с мануално броене на левкоцитите.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 79. Здравейте . Историята е следната : Преди около 9 10 месеца случайно напипах топче на шията отзад , вляво на врата . Написах в гуугъл – “увеличен лимфен възел” и бях ужасен на какви неща попаднах . Незнам дали е добре да го казвам , но имах поставена диагноза “тревожно разстройство” от психиятър , към което мога да добавя и хипохондрия . Отидох при личната – “духнал те е вятър”. Ядосан отидох при един онколог ( познат на баща ми ) , той реши да ми погледне гърлото и каза ” имаш хроничен тонзилит” ; пусна ми кръвни изледвания и каза ,че всичко е наред и имам някаква лека инфекция . Лимфния възел спадна. След известно време го напипах отново – отидох при УНГ, той ми се изсмя като казах от какво се притеснявам , пусна ми кръвни , каза че имам хроничен фаригит , взе ми натривка от гърлото(чиста) и каза че въпреки че съм здрав гърлото ми не изглежда съвсем здраво . Изписа ми някакви медикаменти . Лимфния възел отново спадна . От тогава периодично го няма , появява се, няма , появява се ( поне от моето напипване така ми се струва ) Един път отидох на зъболекар ,защото малко ми се поду венеца , и имам ретинирали мъдреци . Попитах стоматолога , и той ми каза ,че едва ли чак там може от мъдреците да ми се подуе лимфен възел . Ето сега пак е там …и аз припатквам . Като чета симтомите ,започвам да си въобразявам че ме сърби тялото . Горят ми ходилата, ходих и за това при личната а тя ми излезе с теорията как на някои хора им замръзвали , а на други им горели . Има ли причина да продължавам да се притеснявам . Само на хематолог не съм ходил , защото в моя град има само един и чувам ,че като човек бил странен и … така и не отидох .

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   След като кръвната картина е в норма, общото ви състояние – апетит, физическа активност, желание за секс и т.н. са ок, не би трябвало да се тревожите. Правете ПКК 2 пъти в годината или при нужда и консултирайте резултатите при най-добрия специалист по вътрешни болести, след като нямате доверие на хематолога.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Благодаря за отговора 🙂
   Възможно ли е от тези хронични сливици периодично да се подува все един и същ лимфен възел ? И хронични сливици задължително ли означават- премахване ,чрез операция ? Последната ми ангина беше лятото , а преди това от 2-3 години не бях боледивал да не повярвам . Иначе като ученик за 1 месец 2 пъти бях на инжекции заради ангина и общо взето често боледувах от това . Сигурно за това са станали хронични . Благодаря още 1 път , ще направя ПКК пак , последната беше от лятото също .

  3. М ..ето днес ме заболя гърлото . Има ли вероятност да е нещо като предизвесител . Ама чак пък една седмица по – рано .

  4. Айдее и темп имам 37,5 . Вече съм в паника . Дали е от гърлото , което вече ме боли или от лимфния възел … 😡 . Май има и гной на сливицата която ме боли . Уффф 🙁

  5. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Както сам казахте, вероятно има хроничен възпалителен процес в сливиците. Инфекцията често се изостря, което е и причина за увеличения лимфен възел. Вземете мерки за укрепване на общия и локален имунитет, но на първо място – вземете се в ръце, с този страх от болести, здрав няма да се видите. Знам, че отстрани е лесно да се каже, но все трябва да се почне от някъде – фитнес, чи гун или спорт някакъв…

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 80. Маргарита

  Здравейте!Сина ми е на 14 години и от доста време има подут лимфен възел зад ухото,точно зад ушната мида.Голям е колкото бобено зърно.Твърд,неподвижен,неболезнен.Моля Ви,кажете ми от какво може да е , защото си мисля,както всяка майка, най-лошото….пълна кръвна картина ще правим след 4 дни,но дотогава….

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Маргарита,

   За съжаление, по-отношение на лимфните възли /всъщност и при всички останали случаи/ може да се даде обективно мнение само при преглед и изследвания, аз мога само да предполагам. Най-добре е да изчакате резултатите и прегледа при хематолог.Ако е лимфен възел,възможно е да има някаква хронична ушна инфекция или чести фарингити, ангини, които при хронифицирането си водят до трайно увеличаване на лимфен възел в региона на инфекцията. От значение са и общото състояние и оплакванията на детето – храни ли се добре, какво е теглото му, физическата активност, весел, омърлушен и т.н.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 81. yanka dimitrova

  zdraveii,predstoini operaciq na limfnite vazli na wiqta pod yxoto.trqbva da my se napravi biopsiq a ne znaem kolko stryva tova i do kolko vreme wte izlqzat rezoltatite..

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Цената е от около 50 до около 90 лв в зависимост от метода , по който ще се прави биопсията. Но проверете дали изследването не се поема от здравната каса. Резултатът е готов за около седмица, в зависимост от натоварването на лабораторията.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 82. Alexandra Nikolova

  Prez July 2011 biax diagnosticirana sas:
  Diffuse large B cell lymphoma’ stage 4. i Low grade bone marrow lymphoma
  Lekuvana sam sas:
  • 6 cikala na CHOP + R
  • 6 cikala lambar puncture – Methotrexate(Kato prevantivno lechenie zashtoto imax tumor v nosntata kuxina)
  Za sega sam v remisia I bez niakavo lechenie.
  Imam slednite vaprosi:
  • Imam postoianna tupa bolka, parene i tejest pod mishnicte i v slabinite.
  Tova normalno li e? Tova losh priznak li e na skoroshno vrashtane na bolesta?
  Praveni sa mi Ultrasound, CT scan(Poslednia e ot May, 2013), MRI i ne pokazvat izmenenia.
  Ima li po-dobro izsledvane ot napravenite?
  • Moia LDH vinagi e bil nisak. Ako e taka moje li da se ima v predvid pri prognozirane na remisia?
  • Moite Absolute Lymphocytes sa mnogo niski. Tozi pokazatel vajen li e pri prognoziraneto na remisia?
  Kakvo moga da napravia za da gi uvelicha?
  • Dobre li e da si pravia kraven test za inflammation(Erythrocyte sedimentation rate (ESR) i
  C-reactive protein (CRP). Te dobri pokazateli li sa za vloshavane na sastoinieto mi?
  • Imam zapushvane na ‘Evstanieevata traba’.
  Neznam dali ot tova e ot limfomata no imam tupa i postiana bolka v uxoto i namalen slux.
  • Na 28 Noemvri mi predstoi operacia na Adenom na Parortidnata jleza.
  Kakvo e vashteto mnenie za tazi operacia? Moje li tazi operacia da vloshi sastoinieto mi
  Mislite li che e opasna imaiki predvid vsichki ot izbroenite po-gore oplakvania?
  Tova obrazovanie go otkrix prez April, 2013(pochti 1/2 godina) i vse otlagam

  Mnog vi molia da otgovorite ako moje po-barso. Triabva da vzema reshenie za operaciita.

  Balgodaria vi monogo Sasha

 83. ивелина

  Здравейте,преди десет дена ме оперираха гинекологично миома на матката.след като ме отворил хирурга видял силно уголемени лимфни възли в малкия таз.направиха ми скенер на малкия таз и се потвърди.в момента имам болки ниско долу в корема и кръста,на обезболяващи съм.чакаме хистологията за да видим какво ще се окаже.въпроса ми е:как се лекуват болезнени лимфни възли в малкия таз?това означава ли ,че е раково заболяване?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ако болките са започнали след операцията, то може да са следствие от нея, а не от лимфните възли. Уголемени лимфни възли в малкия таз може да са признак на възпаление в малкия таз, заболяване на кръвта или раково заболяване, което ще покаже резултатът от хистологията. Лечението е в зависимост от заболяването – антибиотици, операция или друго, според поставената диагноза.Пожелавам ви най-благоприятния изход.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Целият екип на Ревита ви стиска палци! Искрено се надяваме, че при вас всичко ще бъде налед! Пишете, ако може да помогнем с нещо.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Както знаете, меланома е злокачествено заболяване на кожата. Според степента на проникване в кожата, меланома се класифицира по скалата на Кларк или по тази на Бреслоу.
   Класификация по Кларк – в зависимост от нивото на засягане на отделните слоевете на кожата:
   1-во ниво – растеж в пределите на епидермиса, повърхностния слой на кожата;
   2-ро ниво – туморът прониква в папиларния слой на дермата/кожата/;
   3-то ниво – инвазия в пределите на папиларния или ретикуларния слой;
   4-то ниво – туморът инвазира ретикуларния слой;
   5-то ниво – туморът засяга и подкожната мастна тъкан.

   Основните клинични стадии в еволюцията на злокачествен меланом на кожата са:
   първи стадий – налице е единствено първично засягане на кожата;
   втори стадии – наличие на метастази в регионални лимфни възли (разпространение на раковите клетки и в лимфните възли);
   трети стадии – метастазиране на меланома във вътрешни органи.
   В зависимост от мястото на тумора, може да прочетете повече тук:
   • C43.0 Злокачествен меланом на устната
   • C43.1 Злокачествен меланом на клепача, включително ъгъла на клепачната цепка
   • C43.2 Злокачествен меланом на ухото и външния слухов канал
   • C43.3 Злокачествен меланом на други и неуточнени части на лицето
   • C43.4 Злокачествен меланом на окосмената част на главата и шията
   • C43.5 Злокачествен меланом на тялото
   • C43.6 Злокачествен меланом на горен крайник, включително областта на раменния пояс
   • C43.7 Злокачествен меланом на долен крайник, включително тазобедрената област

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 84. mersi za otgovora.az ve4e imam limfen zastoi.dnes mi praviha isledvaniq na kravta.do kraq na sedmicata 6te znam kude i kak 6te bude terapiqta.kazaha mi da napravq pak qdrenomagniten rezonans.6te nosim material za novo izsledvane vav varna-tova nerazbrah puk za6to.kravta v germaniq 6tqli da pra6tat.v 4etvurtak 6te mi mahat pak konci.doktora kaza poetapno.utre 01.10.2013g. pak sam po doktori.pove4e podrobnosti kum kraq na sedmicata.mnogo e losho da si bolen.molete se za men mili hora.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, mimito,
   Може да разчитате на нашата подкрепа.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 85. operaciqta mi q praviha v sv.anna v sofiq.o6te sam tam.rezultatite ne sa doshli o6te.sega imam limfen zastoi-taka kaza doktora,za6toto mi se podduva liceto.praviha mi desekciq na limfnite vuzli na vrata.obqsmete mi po-podrobno kakvo predstavlqva tova.pitam doktora toi kazva-ne e tvoq rabota.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Предполагам, че операцията е т.н. „Радикална лимфна дисекция”. Съжалявам, че трябва да го кажа, но тази манипулация е етап от лечението на злокачествени заболявания, като целта е да се отстранят всички или повечето лимфни възли, към които се оттича лимфата от болното място /тумора/ и да се предотврати разсейването. В повечето случаи процедурата осигурява по-добра прогноза. Прави или по време на премахването на самия тумор/както е било при вас, доколкото разбирам/ или отделно. Като усложнение може да се получи лимфен застой поради затруднено придвижване на лимфата на местата с отстранени л.възли. Химиотерапията в подобни случаи е следващ етап от лечението и се прави и при най-леките форми на заболяването. Относно мястото на лечение, най-добрите възможности са в СБАЛ по онкология в кв. Дървеница и в Клиниката по медицинска онкология, ИСУЛ
   Искрено Ви съчувствам и Ви желая успешно лечение.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 86. zdraveite mili hora.predi 2 dni mi napraviha operaciqta ,no ima ne6to,koeto me pritesnqva.za6to doktota mi kaza o6te predi da doidat rezultatite,4e trqbva zaduljitelno himioterapiq.zna4i li tova,4e sam mnogo zle.izrqzali sa mi ne6to kolkoto qice golqmo.doktora kazva,4e 100 procenta e rak.sega za men stoi i drugiq vupros.kude da se lekuvam,za6toto vseki den slu6am po novinite,4e lekarstva za onko bolnite nqma ili nestigat.neka nqkoi mi otgovori molq,4e ve4e sam pred poburkvane.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Разкажете ни по-подробно за заболяването си, за операцията, къде е правена, ако може епикриза. Къде живеете?

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 87. Здравейте!
  От няколко месеца перидочно за по ден-два ми се подуват лимфните възли на врата!Преди няколко дни отново получих същия проблем, само че точно под брадичката, като усещам 2 топчета ,болезнени на допир!Още на другия ден,след появата им,отидох и си пуснах кръвни изследвания, като лимфоцитите ми бяха 9 процента НАД нормата,а гранулоцитите 8 процента-ПоД нормата!Останалото беше нормално! Искам да Ви попитам, възможно ли е това увеличение на лимф. и съответно- намалените гранулоцити да са индикатор за вирусно заболяване като хив(при евентуално заразяване преди 1 година),защото знам ,че при вирусните заболявания има чести лимфни възпаления и показателите са точно такива-увеличени лимфоцити и намалени гран ,или са такива просто защото съм си направил изследванията в момента на възпалението !? При хив инфекция доста по-високи ли са или е възможно да са като моите,по няколко процента под и над нормата? И последно, има ли вариант подутиите лим.възли да са от прах,тъй като работя в сферата на строителството,където е доста мръсно,и след бръсненето да се получи подобно нещо?
  БЛАГОДАРЯ предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Добре е да направите нови изследвания и да ми изпратите и двата резултата. При хронични вирусни инфекции, като спин, лимфните възли са генерализирано увеличени, откриват се навсякъде по тялото, а и общото състояние е увредено, когато се стигне до този етап на болестта. Проверете зъбния си статус, но за да сте спокоен, направете изследване и за спин – има пунктове за безплатни изследвания.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 88. Здравейте д-р Петрова,

  Искам да споделя с Вас следния проблем и да ни насочите къде и към кого евентуално да се обърнем. Преди 3 месеца оперираха баща ми от рак на ушнаъа мида. Ходи всеки месец на профилактичен преглед , като последния беше на 20.08 и всичко беше нормално. Но след 2 дни му се поду отзад на врата и има нещо като цицина зачервена на темето. Отидохме при личния лекар , тъй като се опсявам да не е нещо от операцията, но той каза,че не е и че тази червенина дори няма общо с подутия както той каза лимфен възел… Изписа парацетамол за противовъзпалително действие, но него продължава да го боли силно и незнам дали не трябва да вземем и други мерки . Благода Ви предварително за съвета,който ще ми дадете.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Най-добре е да се консултирате с лекаря, който проследява основното заболяване. Той ще знае най-добре каква е причината и какви мерки да се предприемат.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 89. Благодаря ви за отговора д-р Аелита Петрова
  Подейства ми малко успокоително.
  В предния пост забавих да спомена ,че съм ходила на 6 УНГ специалисти според които сливиците са ми за махане и имам хроничен тонзилит, освен хроничния тонзилит страдам и от хроничен фарингт имам и синузит .В сливицата от която страна е лимфния възел често наблюдавам да се събира храна в криптите и сама пада.Само веднъж отидох да я почистят защото беше по упорито и не успя да падне сама.От страната от която е възела имам и понякога стрелкащи болки към ухото.Предполагам всичко това се дължи на някой хроничен процес.
  Забравих да напиша ,че понякога изпитвам болка от дясно където е възела или е на самия възел трудно ми е да преценя , като имам чувство ,че понякога нещо ми е заседнало на гърлото или ,че нещо ме дразни точно там.От дясно също така сливицата ми е сраснала и е повече атрофирала от другата.Последно гнойна ангина карах преди две години като тогава изкарах две за една година.И от тогава се пазя.Газирано почти не пия много са редки случаите в които си позволявам да пия нещо газирано.Сладолед почти не ям.
  Пропуснах да отбележа ,че съм от Плевен.Хематолозите които посетих са от Университетска болница единия от тях е доц.Николай Цветков.Не знам дали ви говори нещо неговото име.
  Благодаря ви и за препоръките за добри хематолози.Смятам в най скоро време да се възползвам и да отида да потърся и мнение извън гр.Плевен.Най – много ме е страх ,че ще ме объркат и ,че няма да хванат дадена болест на време.Аз по началото си страдам от хипохондрия диагнозата ми е поставена от психиатър .Колкото и да не искам да си го признам е точно така.Постоянно си внушавам нещо и винаги мисля за най лошото.Като в същото време се вглеждам в тялото си много.Точно така открих и лимфния възел .Заболя ме гърло и започнах да опипвам целия си врат.От тогава ръката ми не слиза от него и го мисля постоянно.
  Още веднъж Ви благодаря за отговра :).

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Казват, че проблемът и решението са двете страни на една монета. Хипохондричната Ви нагласа може да се окаже “дар Божи” за вас. Способността Ви да се наблюдавате и да усещате по-добре от другите, може да се използва и развива, и да Ви помогне да се погрижите за здравето си – физическо и емоционално. Сега Ви води страхът, но ако се освободите от него, ще може да използвате повишената си чувствителност за нещо, което да Ви доставя радост. Препоръчвам Ви да преминете курс на обучение в Рейки, да упражнявате йога или цигун – това ще внесе ред и яснота в мислите ви и спокойствие в чувствата ви. Успех!

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 90. Здравеите
  Искам да споделя за моя случаи и ще ми е интересно да прочета и вашето мнения сащо така ще ми е от полза да ме насочите кам конкретен доцтор хематологъ.Моята история започва преди 4 години.Изкарах много тейка гноина ангина .Смених 3 антибиотика докато успеят да я излекуват.Д-р тогава ме предупреди че наи вероятно процеса ще се хронифицира и далго време след това мога да усещам дисцомфорт там.Времето мина и аз се чувствах добре и точно година по касно усетих такав дисцомфорт.Не му обарнах голямо внимание защото д-р ме беше предупредил за това.И така отидохме сас сапруга ми на море .Там при капене усетих подутина на нивото на сливицата и си помислих че е лимфен вазел.Усещаше се само когато си изпана много врата.Като се прибрахме от морето посетих и личния лекар които потварди че това е лимфен вазел.Пих антибиотик.Лимфния вазел спадна малко но не се прибра напално.Така 4 месеца подред си го опипвах и дайе по едно време си ваобразявах че го пипам.Приеха ни в болница с детето защото се рабзоля от пневмнония .Покраи детето и аз започанх да кашлям и да се оплаквам от болки в гарлото и тогава доктора които ме прегледа каза че имам увеличен лимфен вазел.Аз му казах че знам за този вазел направи ми кравни излследвания и каза че всичко е о.к.Изписаха ни но аз мислех постоянно за вазела и все при пипане го усещах че е там.отидох на ендокринолог да ме прегледа.Каза ми че имам лимфен вазел ама бил много малак и не бил за мислене.Попитах го колко е голям , но тои не пойела да кайе.Така в продалйение на две години започнах да ходя на преглед при ендокринолога и тои всеки пат казваше че вазела е там.През тези години аз си го усещах постоянно.Раката ми не слизаше от него.И понейе се ядосах че не ми казва размерите на вазела реших да сменя ендокринолога.В последствие забременях .Понейе имам промени на щивидна йлеза и изкарах тейка бременост с карвене ми изписаха еутирокс.И по време на бремеността много се изпотявах и преди това забелязах че през ноща се изпотявам леко мейду гардите, но не много.През годините които ходех при парвия ендокринолог ходих и при 4 хематолога според които нямам повод за притеснение.Наскоро пак ходих на ендокринолог само че при друг и наи накрая разбрах размерите на лимфния вазел 9.5 мм.До сега не знам колко са били.Нямам на идея дали е пораснал или си е бил такав през всичките тези три години.Според ендокринолога нямам повод за притеснение.Бил с нормална форма/ което не знам какво означава/ и до 1 см лимфен вазел бил вазел с нормални размери.На мен не ми се вийдат много нормални.Много сам се паникиосала искам да го махнат и да го излседват но никои не ме насочва за такова изследване и не предлага да го махна.Четох много статии и се уплаших че мойе да страдам от лимфом защото тои се развивал с години и с години човек мойе да не знае от какво е болен.Според хематолозите това не било вазмойно.Не знам да им вярвам ли.Правила сам и ехо на коремни органи и всичко е наред като изклучим песачинките ва бабреците които ги имам от две години.Един от хематолозите които посетих ми каза че не винаги след прекарана инфекция лимфния вазел спада и е вазмойно никога да не се варне кам обичаините си размери и да си остане подут.Това така ли е наистина?Другото което се сещам да напиша е че нямам температуре.Имах по време на бремеността парвите три месеца температуре 37-37.2 ама това пак хематолозите ми казаха че било нормална температуре.След като влязох в третия месец от бремеността тази температуре спадна от тогава само веднай засякох такава температуре и то наското в големите йеги.Не се изпотявам много нощем.Изпотявам се малко пак мейду гардите.В големите йеги се изпотявах на всякаде.Не сам загубила много килограми след райдане.По време на бремеността качих 30 кг.Като 10 отслабнах след райдането и 10 отслабнах за тези 6 месеца.В момента кармя и хормоните ми бошуват с ТСХ под нормата сам.Не пия лекарства за него обаче защото кармя и след 4 месеца ще го проследим как е .Ваз основа на него смятам че сам свалила 10 кг за 6 месеца.А и 10 кг за 6 месеца не мисля че са толкова много.Искам да попитам имам ли повод за притеснение за лимфния вазел при условие че датира от толкова време наистина?Според вас добре ли е да се направи биопсия след като 3 години не спада.Тук искам да отбелейа че аз знам за вазела от 3 години а деиствително от колко е там няма как да кайа.Факт е че 3 години подред го опипвам и винаги си е там.Вазмойно ли е да си е бил нормален лимфен вазел и понейе е вазпален постояно да е прераснал проблема в нещо по сериозно.Много сам притеснена наистина.Извинявам се за обаркания пост , но исках да кайа толкова много неща.Ще се радвам да ми отговорите.
  п.с Извинявам се ако има правописни грешки по използвам кирилизатор защото компутата е развален и пише само на латиница.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Ира,

   Според мен този лимфен възел не е повод за притеснение. При тежка инфекция, специални клетки в лимфния възел улавят и унищожават голям брой бактерии, което води до някои структурни промени във възела и той остава по-голям. Ако няма болезненост, температурата е нормална, кръвната картина е нормална, при палпация от специалист не показва нищо притеснително – няма за какво да се тревожите. За да сте още по-спокойна, правете 2 пъти в годината пълна кръвна картина с мануално диференциално броене/не на апарат/ на левкоцитите и консултация при хематолог в специализирано здравно заведение, напр. хематологията в Александровска болница, във ВМИ, в ИСУЛ – всички са добри. В Александровска болница мога да ви препоръчам доц. д-р Евгений Хаджиев от клиниката по Хематология, тел. 02/9230 599, 537 ;Понеделник от 14.00 – 18.00 в ДКЦ „Александровска”.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 91. Стефка

  Здравейте,
  От два дни синът ми /30-годишен/ се оплаква,че има подуване/предполагам лимфните жлези/под мишницата и го боли.Той се обезкосмява и ползва козметика за под мишниците.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Възможно е при обезкосмяването да са наранени космени фоликули, инфектирани поради запушване на порите от козметиката. Необходима е консултация при личния лекар за почистване и дезинфекция на подмишницата с кислородна вода, риванол и йод-бензин със стерилни
   инструменти и превързочни материали. Ако прецени така, ще направи изследване на кръвта и ще ви насочи към друг специалист – дерматолог или хирург.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 92. zdraveite.dnes hodih na pregled i doktora mi kaza,4e trqbva da mi pravi operaciq,za6toto imam nadut limfen vuzel na vrata.predi po4ti 3 g.mi otkriha rak na kojata.problema mi eot stranata kudeto be6e problemnata benka.ima li veroqtnost da e rak na limfnite vuzli i dali da napravq operaciqta?molqvi otgovorete mi,za6toto sam mnogo oburkana.neznam koe e pravilnoto.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Възможно е уголемяването на лимфния възел да е реакция от предишното ви заболяване, но е възможно и друго заболяване. Най-вероятно операцията е с цел да се изследва структурата на лимфния възел и да се определи точната диагноза.Освен това, с премахването на лимфните възли се забавя или спира разпространяването на раковите клетки.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 93. Здравейте!
  Преди няколко дни напипах увеличени лимфни възли на вратлето на детето си, което е на 8 години. Скоро не е боледувало, но има алергия, която причинява кихане и отделяне на секрети от носа. Възможно ли е лимфните възли да са увеличени от това?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Ако има добавена инфекция към алергичния ринофарингит, това може да доведе до уголемяване на лимфните възли в шийната област, но са възможни и други причини. Добре е да се консултирате с лекар и да се направи кръвна картина, евентуално изследване на секрет от носа или гърлото.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 94. Светослава

  Здравейте,
  преди два дни си напипах една бучка отзад на тила от лявата страна, която е неподвижна, но много болезнена на допир. В същия ден ми излезе и нещо като екзема от лявата страна на главата над ухото, доста болезнена също, с изтичащ секрет. Днес установих, че имам още едно образувания, в долния край на шията към рамото, отново от същата страна. Болезнено е на допир, но подвижно. Лявата половина на главата ме боли ужасно. Предполагам, че това са уголемени лимфни възли, но имат ли според Вас общо с раната на главата ми, която незнайно как се появи? Какъв съвет бихте ми дали в този случай?
  Благодаря предварителною1

  Поздрави

  1. Ревита

   Здравейте,

   Добре е да направите консултация при личния лекар, който ще ви насочи за изследване на кръв, дерматолог или друг специалист.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Zdravey,Svetoslava!Tvoqt post mnogo me zaintriguva,za6toto az imam sy6tite simptomi ve4e 3 godini I lekarite ne zna1y kakvo mi…osven,4e sym alergi4na kym ne6to neizvestno,sled poqvata na tezi petna(to4no takiva,kakvito gi opisva6 ti)se poduvat I limfnite mi vyzli po vrata…ve4e izpadam v panika I molbata mi e ako si si pravila izsledvaniq I ima6 informqciq za slu4va6toto se da q spodeli7 s men…blagodarq

 95. Здравейте д-р Петрова, много съм притеснена и затова Ви пиша, като се надявам да ми отговорите по-бързо. На съпругът ми от 7-8 месеца му се появи подутина в лявата подмишница около три см., безболезнена е и при натиск с пръсти е мека, сякаш има течност там, а след като се стисне се усеща по-твърдо, но не е като бучка. През м. април си прави кръвни изследвания поради тази причина и личната лекарка каза, че стойностите са добри: хемоглобин – 148; еритроцити – 5,421; СУЕ – 9; левкоцити – 5,6; хематокрит – 0,44; тромбоцити – 252; диф. броене на левкоцити – St-0,04;Sg-0,50;Eo-0,02; Mo-0,06;Ly-0,38; MCV – 82,7;MCH – 27,3; MCHC – 331. Днес ходи на хирург и той каза, че това най-вероятно е натрупване на мастна тъкан и му предложи през септември операция. Но аз искам и друго мнение по въпроса. Благодаря предварително.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Както знаете, липомът е доброкачествено образувание, което се получава поради неравномерно натрупване на мастна тъкан. Оперира се когато причинява дискомфорт /физически или емоционален/ или ограничения в ежедневната дейност.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 96. Zdraveite.İmam dyshterq na 2g i 3m .vchera napipah vuzelcheta gore na vrata ot ednata strana,a ot drugata po dolu.Lichnata i kaza che nqma nishto,no az se pritesnqvam.minaliq mesec beshe bolna ot herp angina,a sega e hremava i i izlizat poslednite 3 kutnika pochti na vednuj.Moje li ot tova da sa poduti vuzelchetata?Blagodarq predvaritelno!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Да, възможно е. Ако след 1-2 седмици няма подобрение, поискайте кръвна картина, особено ако не сте правили във връзка с ангината.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Благодаря за отговора!Днес бяхме при личната и казва ,че няма нищо притеснително,надявам се да е права 🙂

 97. Силвия

  Здравейте ! откакто се помня съм имала проблеми с лимфните възли от най малката настинка се подуваха и без антибиотик не минавах.
  Но в последната една година имам подут лимфен възел под челюстта в ляво , пих аугментин , но не се повлия стой си там . Личната ми пусна ПКК , изследванията бяха добри .Но от информацията дето чета ми настръхва косата , какво да предприема какви изследвания

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Може да направите кръвна натривка. Това изследване дава информация за морфологията на кръвните клетки. В рутинната практика се прави автоматично, но когато има причина, е добре да се прави натривка и да се гледа под микроскоп от лекар. Може и да се консултирате с хематолог, а той да назначи необходимите изследвания. Но най-вероятно този лимфен възел многократно е бил бариера и стопирал най-различни инфекции, поради което в него се разраства съединителна тъкан и той не може да възстанови първоначалния си размер.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 98. Радостина Йорданова

  Здравейте,
  имам син на 4 години от доста време има подути лимфни възли 2 на брой в съседство на шията от дясната страна, като единят е малко по увеличен от другият.Личната лекарка го отдава на честото боледуване от вирусни заболявания, настинки.Аз обаче съм силно притеснена при настояване от моя страна пусна изследвания пкк, дкк и суе .Като трябва да се има впредвит, че в момента на изследването не е болен в смисъл настинка или вирус.
  Резултати:
  HGB 106 при стойности 130 – 180
  MCH 20.9 при стойности 26.5 – 32
  MCV 62.5 при стойности 82 – 98
  LYM 47.2 при стойности 20 – 40
  пкк
  LY 0.47 при стойности 0.20 – 0.40
  написала съм Ви само стойностите който не са в норма всички останали показатели а в норма. СУЕ 8 мм. Въпросът ми е притесненията ми основателни ли са, тези показатели трябва ли да ме притесняват и трябва ли да се консултирам със специалист въпреки мнението на личният лекар?
  Предварително Ви благодаря за отговора!

 99. Татяна Гаджева

  Здравейте,моят проблем е следния:
  Имам неприятен сърбеж и зачервяване под дясната мишница и усетих едно топченце,не знам какво е ?
  Възможно ли е да е нещо много опасно???
  Благодаря предварително!

  1. Ревита

   Здравейте,
   Не мисля, че е нещо много опасно, но преди да направите консултация и изследване, не можем да бъдем сигурни, нали?
   Възможно е да е натрупване на мастна тъкан или лимфен възел. Посетете личния лекар.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

 100. мариана

  Здравейте,искам да попитам поду ми се венеца над последния горен кътник ходих на зъболекар и ми каза,че проблема е във венеца,сложи ми дренаж,но днес пак ме наболява по малко от вчера,но е неприятно и тупти,леко ми се поду бузата,зъба е здрав. Но на долната челюст ми се поду лимфен възел. Моля за вашето мнение! Благодаря за вниманието!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Най-вероятно лимфния възел се подува като реакция на възпалителния процес в устата. Добре е да направите още една консултация при стоматолога и евентуално да ви изпише антибиотик или локален дезинфектант – за смучене или жабурене, ако е подходящо при вас – напр. Родожил и смрадлика.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 101. Привет, д-р Аелита Петрова …
  Проблемът при мен е,че от 2дни лимфните възли на врата ми са подути и болезнени на допир…Днес е 3-тия ден и болка не чувствам, но не мога да преценя дали вече са с нормална големина… При нормални обстоятелства не бих си помислила,че има нещо нередно, тъй като ми се е случвало дори само от настинка да се получи така … Въпросът е,че вече 3-та година живея в страх,че съм инфектирана с вируса на ХИВ при поставянето на една обеца.. Искам да кажа, че не съм безотговорна към моето здраве, а напротив, дотук съм си направила 4 теста (единия на 3-тия месец (бърз),след евентуалното заразяване, след това на 11-тия,после някакъв със слюнка, след 1 година пак си правих и последния беше преди 2 месеца… Всичките отрицателни, но аз съм доста параноичен човек, че не знам дали не се е объркало нещо… Споделям това, тъй като изчетох достатъчно материали относно това смъртоносно заболяване, и знам, че при болните от хив доста често се получават лимфни възпаления. Можете ли да ми кажете нещо повече за това при болните от Хив как протичат тези възпаления? Ще съм безкрайно благодарна, тъй като душата ми плаче от това невидение и се превръщам (надявам се да е неоснователно) в пълен хипохондрик… Предполагам,че ще ме попитате дали често ми се подуват лимфните възли- ами не съм забелязала, но ми се случи последната половин година 2-3 пъти за по ден два… доколкото помня …Също искам да отбележа ,че при последната кръвна картина броят на лимфоцитите беше с 3-4 единици над нормата.. т.е проценти,всичко друго-нормално ..

  Благодаря и хубав ден!

  Поздрави : Dreamer

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не виждам причина за притеснение. Ако ХИВ инфекцията е в активен стадий, имунитетът отслабен и поради това се получават чести инфекции, съотв. увеличени болезнени лимфни възли, то теста ще е положителен, а кръвната картина ще има съвсем друг вид. Може да се консултирате и да направите имунологични изследвания в Александровска болница, Клиника по клинична имунология.
   http://alexandrovska.com/bg/node/45
   http://alexandrovska.com/bg/files/klinichna_immunologia_informacia_za_pacienta.pdf

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 102. Добър ден,

  имам съмнения, че не ми поставят адекватна диагноза. В момента съм във Великобритания и и имам проблем с лимфните възли на гърлото и огромни сливици, които не ми дават да ям или да си отварям устата. Имам болки зад ухото лявото. Ходих в поликлиника и в спешното на една болница, и двата доктора, който ме видяха казаха Penicilin V и парацетамол и, че до една седмица трябва да отшуми. Вече съм малко след 3тия ден на този антибиотик, значи никакво подобрение подут съм като футболна топка и направо не знам как ще стадне за толкова малко време, което остава до края на антибиотика. Правя гаргари, пия много течности, след започването на лекуването с антибиотика имам може би много леко подобрение относно това как се чувствам, но видима разлика няма. Като цяло ми казаха, че е някаква инфекция. Никои не ми каза от какво. Налепи по сливиците нз дали имам, но са силно възпалени. Почвам да се чудя какъв доктор да потърся, но проблема е, че съм на място на което няма никакъв друг избор освен две лечебни заведения в които вече съм бил, а системата им тука просто не ме допуска да видя нито доктор уши-нос-гърло нито никого другиго.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Доколкото разбирам, нямате избор. Ще трябва да изчакате тези 7 дни, след което, най-вероятно, ще ви направят изследвания и ще променят антибиотика. Ако имате възможност, направете изследвания – пълна кръвна картина с утайка и диференциално броене, както и микробиология на гърлен секрет, но с какво ще ви помогне това, едва ли е възможно да купувате антибиотици без рецепта. От народната медицина – гаргара с лайка и сода бикарбонат или смрадлика, компреси с извара.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 103. Zdraveite!Az imam vazpalen limfen vazel ot dqsno na vrata ot 6 meseca.Li4nata lekarka mi kaza 4e nqma stra6no no men me boli postoqnno i bolkata mi se raznasq kam uhoto i garloto.Kakvo moga da napravq

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Може да се консултирате със стоматолог и УНГ специалист, за да се установи възпалителното огнище и да се лекува. Може да се направи и Пълна кръвна картина с утайка и диференциално броене, за да се види дали този процес се отразява на цялостното състояние на организма.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 104. Здравейте, д-р Петрова,
  Аз съм момичето, което помести по-надолу кръвната си картина. Бях на преглед при хематолог и тя каза, че лимфните ми възли не я притесняват. Изписа ми желязо и след месец, който изтича скоро, отново на контролен преглед при нея.
  Бях и при гинеколог – няма гинекологични причини. И гинеколога ми каза, че не й изглеждат лоши.
  Но защо продължават да са подути и какво означава това увеличаване? От много време вече не парят, но и не спадат. Даже като че ли малко варират, но аз наистина нямам обяснение какво се случва в организма ми, което не ме кара да се чувствам комфортно.
  Благодаря за отговора. Ако можете, коментирайте и това “развитие”.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   След като няма хематологичен проблем, много е възможно подутите лимфни възли да са част от клиничната картина на автоимунното заболяване, за което споменахте в предишния си въпрос.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 105. Zdraveite veche 2 dena imam poduti limfni vazli pod chelusnata oblast ot dvete strani piq edni hapcheta koito mi izpisa lichnata ,no kolko shte prodalji tova lechenie ,koga shte izcheznat :sssssssss

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Както знаете, увеличението на лимфните възли може да се дължи на вирусно заболяване, бактериална инфекция, хематологично/заболяване на кръвта/ или друго заболяване. Изяснена ли е причината при вас и какви са хапчетата, които пиете?

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 106. Алекс

  Здравейте, преди два дни се появи нещо като оток (бучка , киста, подутина), която я усетих чак вечерта. Преди това не съм усещал да имам проблеми или индикации за възпаление в тази област (става въпрос за гърлената ямка, меката част на шията между гърдите и врата). Възелчето е точно отпред, централно, с големина може би по-малко от орех *не мога да преценя) – имам постоянно усещане, съвсем лека болка при натиск, не ми пречи нито на хранене, нито на дишане, нито на прием на течности. Преди това бях цял ден навън и въздухът беше пълен с летящи цветове. Започнах да усещам възпалението няколко часа по-късно…Преди това съм имал единични случаи, когато се затичам на остра пареща болка в гърдите и долната част на гърлото. Но не се появява всеки път. По принцип нямам проблем с апетита, не съм забелязал проблеми с теглото, макар последните дни да не чувствам толкова да ми се похапва – но въпреки това се храня нормално. От две годни периодичнио ми се появява чувство за умора и слабост, но преминава и се връща. Спортувам 1-2 пъти в седмицата, като псоледната седмица не съм ходил на спорт. Изпитвам в момента слабост, не много, но все пак липса на апетит и постоянно усещане за бучка в тази област, която описах по-горе. Напипва се с пръст, дори се вижда като опъна врата и главата назад. какви могат да бъдат възможните причини? Имам ли основание да мисля най-лошото?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Лимфен възел, ако е лимфен възел, в югуларната ямка, може да се увеличи при локална инфекция /зъби, сливици, околоушни жлези/, туморни образувания, напр. доброкачествен липом и др. болести. Не вярвам, че имате основание да мислите за най-лошото. По-честата причина е изострена хронична инфекция. Но, както разбирате, ще са нужни подробни лабораторни и клинични изследвания. Може да започнете с личния лекар и пълната кръвна картина с утайка на еритроцитите и мануално определена диференциална кръвна картина, и да продължите с консултации при хематолог, пулмолог и т.н. или, за по-бързо решение, директно да се консултирате с хематолог, за да се види дали е лимфен възел. За предпочитане е консултация при специалист в хематологична болница или клиника към университетска болница. Успех.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 107. стелияна

  здравейте аз съм Стелияна и съм на 15г. инан подутина на ануса четях бая може да е хемороид и боли на лекар ли да отида или ще мине ?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Възможно е да са хемороиди, но има и други заболявания в тази област. Необходима е консултация с хирург и своевременно лечение.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център