×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.


Хепатитът представлява остро или хронично възпаление на черния дроб. Съществуват няколко форми на хепатит, които се различават в зависимост от причината за тяхното възникване.

Острият токсичен хепатит може да бъде предизвикан от лекарствени средства, отровни гъби, промишлени отрови, лъчево изгаряне на кожата, тежки инфекциозни заболявания и токсикоза на бременността. Към развитие на остър хепатит предразполага също алкохолът. Токсичният хепатит е обусловен от въздействието на определени химически съединения (включително алкохол) върху чернодробната тъкан и възниква по-често при хора, страдащи от други хронични чернодробни заболявания.

Вирусният хепатит има сходни клинични характеристики с токсичния, но се различава по своята етиология, епидемиология, патогенеза и възможни изходи. Той може да възникне вследствие на поне пет различни възбудители - вируси A, B, C, D и E, като 90% от случаите на хепатит се развиват под въздействието именно на тези вируси. Вирусите на хепатит F и G са редки и слабо проучени.

Леките форми на хепатит протичат практически незабележимо и се идентифицират с помощта на медицински изследвания. При тежките форми клиничните симптоми се развиват бързо, често в комбинация с признаци на обща интоксикация или токсично поразяване на други органи и системи. Характерни признаци на тежката форма на хепатит са: пожълтяване на кожата и склерите на очите, потъмняване на урината, изсветляване на изпражненията и хеморагични прояви. Освен това може да се наблюдават и увеличаване на черния дроб, болка или чувство за тежест в дясното подбедрие, кръвотечение от носа, силен сърбеж, раздразнителност, безсъние и други нарушения на централната нервна система.

Лечението на хепатит е свързано с хоспитализация в инфекциозно отделение. Болните от токсичен хепатит се хоспитализират в център по отравяне, където им се прилага дезинтоксикационна терапия. Преди провеждане на лечението се извършва комплексно изследване, позволяващо да се установи наличието на маркери за активна репликация на вируса и да се определи количеството на чернодробни ензими в кръвта. Тъй като някои видове хепатит не притежават ярко изразени клинични характеристики, диагнозата може да бъде поставена единствено след провеждане на специфични лабораторни тестове.

Профилактиката на хепатит се състои в спазването на необходимите санитарни мерки и поддържането на добра лична хигиена. За намаляване на заболеваемостта от хепатит помага също така борбата с алкохолизма и изключването на възможностите от производствени и битови интоксикации с хепатотропни замърсители. За профилактиката на хроничен хепатит важно значение има своевременното диагностициране и лечение на заболяването. За профилактика на вирусния следва да се избягва консумацията на некачествена храна и най-вече гъби от неизвестен произход. При честа смяна на интимните партньори е необходимо да се правят регулярни кръвни изследвания.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.