×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.





Кръвното налягане е силата, която упражнява кръвта върху стените на кръвоносните съдове. То е резултат от изпомпващата дейност на сърцето и се изразява чрез систоличната и диастоличната стойности. Систоличното кръвно налягане (горната стойност) показва налягането на артериите в момента на съкращаване на сърдечния мускул и преминаването на кръвта в тях. Диастоличното кръвно налягане (долната стойност) представя налягането в артериите при релаксиран сърдечен мускул. При здравите индивиди систоличното кръвно налягане е между 90 и 120, а диастоличното - между 60 и 80.

Ниското кръвно налягане е свързано с недостатъчно доставяне на кислород и хранителни вещества до жизненоважни органи като мозъка, сърцето и бъбреците, в резултат на което тези органи не функционират нормално и може да се увредят.

Ниското кръвно налягане не е свързано с определени стойности, а по-скоро с определени симптоми. Кръвно налягане  90/50 може да бъде съвсем нормално за едни индивиди без те да имат признаци за ниско кръвно налягане. Други хора, които по принцип имат високо кръвно налягане могат да усетят като ниско дори такова със стойности 100/60.

Кръвното налягане е ниско, когато се изпомпва по-малко кръв в артериите или когато артериолите са по-големи или подвижни. Механизмите на тялото могат да компенсират ниското кръвно чрез ускоряване на сърдечната дейност, стесняване на вените и артериолите, намаляване образуването на урина от бъбреците.

Хората с ниско кръвно налягане са изложени на понижен риск от инфаркт, бъбречни заболявания и заболявания на сърцето. Спортистите, хората, които извършват редовно физически упражнения, хората с добро телесно тегло и непушачите имат склонност към ниско кръвно налягане. Следователно ниското кръвно налягане е желано, когато не е прекалено ниско, за да увреди органите в организма.

Ниското кръвно налягане може да се усети като замайване и причерняване, дори припадък. Ако кръвното е прекалено ниско, за да се достави кръв до артериите на сърдечния мускул, е възможно да се появи болка в гърдите и дори да настъпи инфаркт. Ниското кръвно налягане води до неправилно функциониране на бъбреците и повишаване нивата на урея и креатинин в кръвта. Възможно е да настъпи и шок, което е животозастрашаващо състояние.

Причините за пониженото кръвно налягане са разнообразни. Такива са дехидратацията в резултат от повръщане и диария, от физически упражнения, обилно изпотяване, треска, топлинен удар. Кръвозагубата (която е резултат от травма, хирургически усложнения, язви, тумори или дивертикулит) също може да причини понижаване на кръвното налягане. Понякога то може да е толкова обилно, че бързо да причини шок и дори смърт. Сериозното възпаление на органи, например остър панкреатит, също води до понижаване на кръвното налягане. Други често срещани причини, особено при по-възрастните хора, са синдромът на болния синусов възел (възниква когато електрическата система на сърцето не може да генерира достатъчно бързи сигнали за поддържане на сърдечната дейност), сърдечния блок, интоксикацията с лекарства.  Подобно действие могат да имат и алкохолът и наркотиците.

Лечението на ниското кръвно налягане е свързано с откриването на причината за неговата поява. Ако това е дехидратация е необходим приемът на течности и минерали (електролити). Кръвозагубата се компенсира чрез интравенозни вливания на течности или кръвопреливане.  Продължителното и интензивното кървене трябва да се лекуват възможно най-бързо. Ако проблемът се дължи на приема на лекарства, лекарят трябва да прецени дали те да бъдат намалени, спрени или променени.

Коментари (2)

    • Gergana Atanasova
    • 2013-07-15 11:39:47
    Iskam da popitam ima li bilki .koito pomagat za niskoto kravno nalqgane
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-07-18 14:53:17
    Здравейте, Гуарана, Зелено кафе, някои женшени, канела, джинджифил, пипер, кардамон, куркума, нар, глог. Но, както при повечето хранителни добавки, се изисква продължителна употреба. За бърз ефект Ви е нужен медикамент. Има и хомеопатични средства. Йога, акупресура и рефлексотерапия също могат да помогнат. Най-ефективен е комплексният подход. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.