×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Врагът холестерол!Стеролите са липидни съединения, които се съдържат в продуктите от животински произход. Най-добре изученото от тях е холестеролът. Холестеролът присъства във всички тъкани и клетки на човешкия организъм. В нервните влакна и главния мозък се съдържат около 4% холестерол, в черния дроб – 0.3%, в мускулите – 0.2-0.25%, а в кръвния серум на здрав човек съдържанието на холестерол съставя 3,6-5.7 милимола на литър (mmol/ l).

Холестеролът е важен компонент, участващ в различни биохимични процеси в организма. С негово участие се осъществява производството на витамин D, женски и мъжки полови хормони и стероидни хормони в надбъбречната кора, както и транспортирането на веществата през клетъчните мембрани и поддържането на нивото на влага в клетките. В организма на здрав човек в резултат от обменните процеси количеството на холестерол се поддържа в постоянни нива. Част от това количество постъпва в организма с храната, а друга се образува естествено от мазнините и въглехидратите. Приемът на холестерол в пределите на дневната норма (0.6 гр.) не оказва съществено влияние върху нивото му в кръвта. По-голямата част от холестерола се продуцира в черния дроб, като синтезът му се намира в обратна зависимост от количеството холестерол, което е прието с храната.

При нормален липиден обмен повишената консумация на продукти с високо съдържание на холестерол понижава неговото производство в организма, но увеличава нивото му в кръвта. При нарушен липиден обмен (дори незначително увеличаване на приемания холестерол) се стига до същите последствия.

Освен че се отнася към необходимите вещества, изпълняващи жизненоважни функции в организма, холестеролът е и основен фактор за развитие на атеросклероза. Холестеролът се транспортира в кръвния серум благодарение на молекулни съединения от мазнини и протеини (наречени липопротеини), тъй като неговите молекули са неразтворими във вода. Липопротеините се делят на две групи: липопротеини с ниска (LDL) и липопротеини с висока плътност (HDL). Липопротеините с ниска плътност транспортират холестерола в тъканите и кръвоносните съдове, а липопротеините с висока плътност го извеждат от тях.

При нарушаване на обменните процеси в организма количеството на нископлътностните липопротеини се увеличава, а на високоплъностните се понижава. Холестеролът започва да се натрупва по съдовите стени, формирайки така наречените атеросклеротични плаки. Тези плаки стесняват лумена и понижават еластичността на артериите, в резултат на което не могат да снабдяват тъканите с необходимото количество кръв.

Продуктите с високо съдържание на холестерол са: яйчния жълтък, говеждата мас, животинският мозък и черен дроб, хайверът, маслото, сметаната и др. пълномаслени млечни продукти. При нарушения в липидния обмен употребата на продукти с високо съдържание на холестерол (особено при наличие на атеросклероза и исхемична болест на сърцето) трябва да бъде ограничена. Изключение правят яйцата и млечните продукти, които съдържат лицетин. Благодарение на съдържанието на фосфор и холин, лицетинът действа като биологичен антагонист на холестерола, той подобрява неговата обмяна в организма и възпрепятства възникването на атеросклероза. Здравите хора не трябва да спазват строги безхолестеролни диети. Дори храната с високо съдържание на холестерол, консумирана в умерени количества не може да предизвика отрицателни последствия.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.