Search
Филтрирай по...

Златен корен – интересни факти за №1 билка срещу безпокойство и стрес!

Родиола Златен корен

 

 

Билката златен корен произхожда от арктическите района на Европа и Азия и от хилядолетия се използва в народната медицина като тонизиращо средство за ума и тялото, помага при умора и изтощение. Действа като адаптоген и ноотропик – подобрява паметта, увеличава продуктивността и защитава мозъка от негативните ефекти на стреса.

Днес екстрактите от златен корен са най-предпочитаните естествени средства за възстановяване на енергията, подобряване на настроението и намаляване на тревожността!

Ползи на златния корен.

  • Намалява умората. Намалява умората, предизвикана от продължителен стрес. Увеличава издръжливостта при интензивни физически упражнения и съкращава времето, необходимо за възстановяване. Облекчава много от симптомите на физическо изтощение – мускулни болки, безсилие, сънливост, главоболие. Справя се и с много от когнитивните симптоми при хронична умора, включително раздразнителност, блокирана способност за преценка и вземане на решения, слаб капацитет за умствена работа.
  • Помага за преодоляването на стреса. Невероятен адаптоген, който балансира системите в организма. Клинични изследвания доказват, че намалява много от симптомите при емоционален стрес, включително ниски нива на енергия, депресия, променливи настроения, проблеми със съня и др. При двойно-сляпо, плацèбо-контролирано пилотно изследване на студенти преди изпити, приемът на екстракт от златен корен довел до подобряване на общото състояние и физическото здраве, намаляване на умствената умора, подобрени невро-моторни показатели. Студентите, които приемали добавката, имали 8.4% по-високи резултати на изпитите в сравнение с плацèбо групата.
  • Подобрява когнитивните функции. Насърчава способността за фокус и запаметяване, както и мотивацията, и капацитета за умствена работа. Едно от най-интересните изследвания включвало група от лекари, даващи нощни смени. Това двойно-сляпо, плацебо-контролирано изследване, което продължило 6 седмици, показало, че участниците, които приемали екстракт от златен корен имали по-добри показатели по отношение на асоциативното мислене, краткосрочната памет, концентрацията, скорост на обработка на информация.
  • Ефикасно средство при депресия. Доказано е, че приемът на златен корен два пъти дневно, води до значително облекчение на депресивните състояния, безсънието, емоционалната нестабилност и други симптоми у пациенти с лека до умерена депресия.
  • Осигурява добра неврозащита и превенциа на невродегенеративните болести. Билката ссъдържа няколко ензима с мощно антиоксидантно действие. Тези ензими не само предпазват невроните от окислителния стрес и увеличават живота на клетките, но и са мощни средства за лечение на невродегенеративните болести, включително болест на Паркинсон, която е свързана с окислителен стрес и увреждане на невроните. Изследвания върху животни показват, че златният корен може да спре окислителното увреждане на митохондриите в клетките  – на това се дължи ефектът му като средство за лечение на болестта на Паркинсон.

Все още се изследват точните механизми на действие на златния корен. Основният му ефект е да модулира множество сигнални пътеки и молекулярни мрежи в мозъка, което се реализира благодарение на фитохимичните компоненти в състава му, които инхибират моноаминоксидазата. Това забавя разграждането на серотонина и допамина – невротрансмитерите, свързани със стабилизиране на настроението, удоволствието и мотивацията.

Предполага се, че златният корен увеличава достъпността на епинефрина и норепинефрина – невротрансмитерите, свързани със настроението и енергията. Златният корен взаимодейства с оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези и потиска синтеза и освобождаването на свързания със стреса хормон – кортизол. Действието на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези е свързано и с производството и отделянето на бета-ендорфини и опиатни пептиди с антидепресивен ефект.

Стандартизираният екстракт от златен корен е безопасен, не води до пристрастяване и се приема добре от възрастни хора в умерени дози  (50-680 mg дневно) за кратък период от време (до 10 седмици).

Вижте всички продукти със Златен корен/Родиола

Прочетете още за Златен корен/Родиола:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top