Search
Филтрирай по...

Златен корен – златната билка срещу депресия, тревожност и умора!

Тревожност

Билката златен корен (Rhodiola rosea) е  известна с изключителното си въздействие върху нервната система при различни видове стрес. Доказано е, че редовният прием на златен корен подобрява настроението и нивата на енергия, и намалява безпокойството.

Златен корен или както се нарича още – розов корен, вейка на Аарон, родиола и др., е много богат източник на адаптогени, които балансират емоционалните състояния на ума така, както никоя друга билка. Адаптогените са растителни съединения с две специфични характеристики:

  • Имат широкоспектърно действие и влияят не върху отделна система или орган, а върху всички органи и системи в тялото.
  • Поддържат основните физиологични показатели на организма в стабилно състояние.

Родиола повишава нивата на енергия в организма, подобрява когнитивните способности, включително паметта и концентрацията, и намалява физическата умора, както и чувствителността към стреса.

Как точно действа златният корен?

Според съвременните изследвания, екстрактите от златен корен са най-ефикасни при често повтарящи се тревожни състояния, и спад в настроението. Родиола също така увеличава синтеза на серотонин –  хормонът на щастието и на допамин – невротрансмитер, влияещ върху центровете на удоволствието. Допаминовият синтез е определящ за настроението и това да се чувстваме мотивирани, и също така, спомага за оптималното функциониране на централната и периферната нервна система. Понижената допаминова активност е една от водещите причини за развитие на депресия, слаба концентрация и липса на мотивация. Трябва да се има предвид обаче, че и повишеният синтез на допамин също крие рискове, защото предразполага към редица психологични и неврологични заболявания. Счита се, че повечето пациенти, диагностицирани с болестта на Паркинсон, имат нарушения във функционирането на невроните, произвеждащи допамин.

Друго доказано действие на родиола е, че намалява синтеза на кортизол – „стресовият хормон”. Кортизолът се произвежда от надбъбречните жлези в отговор на различни стресови ситуации. И докато синтезът му в малки количества е необходимо условие, то прекомерните количества кортизол предизвикват срив на имунната система, както и невъзможност за правилното метаболизиране на въглехидратите, мазнините и протеините. Освен безпокойство и нервност, високите нива на кортизол предизвикват  затлъстяване и умора.

Имайте предвид, че препоръчителната дневна доза е различна при различните производители. Най-правилно обаче, е да съобразявате милиграмите с конкретното състояние:

За подобряване на паметта и концентрацията започва се с доза от 100 mg, която постепенно увеличавате до 300 mg. Осезаемо подобрение настъпва след около 6 седмици.

За облекчаване на тревожност, безпокойство – започва се с доза от 100 mg, която постепенно увеличавате, докато не стигнете до 400 mg. Подобрение на състоянието се наблюдава след около 12 седмици.

За облекчаване на често повтарящи се депресивни и меланхолични състояния – започва се от 340 и се стига до 680 mg на ден, като се счита че същинското подобрение настъпва след около 12-седмичен прием.

За увеличаване на енергийните нива и намаляване на мускулната умора, особено при спортисти и атлети: В тези случаи също са препоръчителни по-високите дози – започва се от 200 mg и се стига до 600 mg дневно.

Ние Ви препоръчваме един от най-търсените ни продукти, съдържащ висококачествен екстракт от златен корен, който има ефективно действие при стрес, тревожност и депресивни състояния:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top