Search
Филтрирай по...

Златен корен – златната билка срещу депресия, тревожност и умора!

Тревожност

Билката златен корен (Rhodiola rosea) е  известна с изключителното си въздействие върху нервната система при различни видове стрес. Доказано е, че редовният прием на златен корен подобрява настроението и нивата на енергия, и намалява безпокойството.

Златен корен или както се нарича още – розов корен, вейка на Аарон, родиола и др., е много богат източник на адаптогени, които балансират емоционалните състояния на ума така, както никоя друга билка. Адаптогените са растителни съединения с две специфични характеристики:

 • Имат широкоспектърно действие и влияят не върху отделна система или орган, а върху всички органи и системи в тялото.
 • Поддържат основните физиологични показатели на организма в стабилно състояние.

Родиола повишава нивата на енергия в организма, подобрява когнитивните способности, включително паметта и концентрацията, и намалява физическата умора, както и чувствителността към стреса.

Как точно действа златният корен?

Според съвременните изследвания, екстрактите от златен корен са най-ефикасни при често повтарящи се тревожни състояния, и спад в настроението. Родиола също така увеличава синтеза на серотонин –  хормонът на щастието и на допамин – невротрансмитер, влияещ върху центровете на удоволствието. Допаминовият синтез е определящ за настроението и това да се чувстваме мотивирани, и също така, спомага за оптималното функциониране на централната и периферната нервна система. Понижената допаминова активност е една от водещите причини за развитие на депресия, слаба концентрация и липса на мотивация. Трябва да се има предвид обаче, че и повишеният синтез на допамин също крие рискове, защото предразполага към редица психологични и неврологични заболявания. Счита се, че повечето пациенти, диагностицирани с болестта на Паркинсон, имат нарушения във функционирането на невроните, произвеждащи допамин.

Друго доказано действие на родиола е, че намалява синтеза на кортизол – „стресовият хормон”. Кортизолът се произвежда от надбъбречните жлези в отговор на различни стресови ситуации. И докато синтезът му в малки количества е необходимо условие, то прекомерните количества кортизол предизвикват срив на имунната система, както и невъзможност за правилното метаболизиране на въглехидратите, мазнините и протеините. Освен безпокойство и нервност, високите нива на кортизол предизвикват  затлъстяване и умора.

Имайте предвид, че препоръчителната дневна доза е различна при различните производители. Най-правилно обаче, е да съобразявате милиграмите с конкретното състояние:

За подобряване на паметта и концентрацията започва се с доза от 100 mg, която постепенно увеличавате до 300 mg. Осезаемо подобрение настъпва след около 6 седмици.

За облекчаване на тревожност, безпокойство – започва се с доза от 100 mg, която постепенно увеличавате, докато не стигнете до 400 mg. Подобрение на състоянието се наблюдава след около 12 седмици.

За облекчаване на често повтарящи се депресивни и меланхолични състояния – започва се от 340 и се стига до 680 mg на ден, като се счита че същинското подобрение настъпва след около 12-седмичен прием.

За увеличаване на енергийните нива и намаляване на мускулната умора, особено при спортисти и атлети: В тези случаи също са препоръчителни по-високите дози – започва се от 200 mg и се стига до 600 mg дневно.

Ние Ви препоръчваме един от най-търсените ни продукти, съдържащ висококачествен екстракт от златен корен, който има ефективно действие при стрес, тревожност и депресивни състояния:

4 thoughts on “Златен корен – златната билка срещу депресия, тревожност и умора!”

 1. Здравейте! А по принцип приема на капсулите как следва да бъде? До колко часа най-късно трябва да се приеме последната капсула,имайки предвид, че има ободряващо действие?

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Различни клинични проучвания са правени с различни дозови режими, като няма универсален, около който който експертите да се обединяват. Като тонизиращо средство срещу умора обикновено се взимат 450-600 мг наведнъж, сутринта – при здрав стомах, може и на гладно, за по-бърз ефект. За общо балансиране на нервите и успокоение приемът може да се раздели на два или три пъти по една капсула (ако е стандартизираният екстракт на Nature’s Way с лилавата капачка – само 2 х 1). Ако се приема три пъти по една капсула от 150 мг (примерно този на Natural Factors), последната може да се вземе към 16-17 часа – ако си лягате късно по принцип, може и до 18 ч. В ръководствата по фитотерапия пише само „ да не се взима преди лягане поради известния му стимулиращ ефект“ – да приемем 17 ч за разумна граница. Разбира се, ако Ви предстои нощна смяна или парти (но пък тогава не трябва да се смесва с алкохол, че в съчетание приспиват :)) и трябва да сте във форма, може да приемате златния корен и значително по-късно.
   Поздрави,
   Борис Гинчев,
   Магистър-фармацевт

 2. Комитова

  Защо родила е противопоказно при хипертония когато оказва благоприятно въздействие при страх депресия тревожност неща от които се покачва кръвното налягане.

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Златният корен не е противопоказан при артериална хипертония, напротив – възможно е да понижи кръвното налягане, подобно на валерианата или хмела. Предупрежденията при хипертония са свързани повече с евентуалния прием на лекарства срещу високото кръвно налягане – едновременният прием на родиола с тях може да предизвика засилване на ефекта им и достигане на хипотония. Това е по-малко вероятно при хипертоници в напреднала степен на заболяването, но все пак е възможно – далеч не всички взаимодействия с антихипертензивни лекарства са изучавани детайлно, за да се изясни рискът с точност, а освен това има индивидуални генетични различия в метаболизма им у всеки пациент. Поради това, може да се приема златен корен при хипертония, но трябва да се подходи внимателно, с малка начална доза от него (примерно по 1 капсула следобед или вечер за няколко дни), и при редовно проверяване стойностите на кръвното налягане. При добра поносимост и ако налягането не се повлиява прекалено много, може постепенно да се достигне обичайната доза на златния корен – три капсули дневно (по-добре 3 х 1, отколкото трите наведнъж). Дозите на лекарствата, ако се приемат такива, не трябва да се променят, освен с изричното одобрение на лекаря.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top