
Босилекът е едногодишно тревисто растение с голо четириръбесто стъбло. Най-често има бели цветове. Плодовете му са сухи и след като узреят се разпадат на четири малки семенца.
Босилекът произлиза от Индия. Знае се, че там се култивира от повече от 5 000 години. От столетия намира приложение в лечението на астма, стрес и диабет. Всички части на растението се използват с лечебна цел.
Активната съставка на босилека е ароматно етерично масло. То придава характерните за босилека свойства: антиспазматично, газогонно, противовъзпалително. Босилекът е силно ароматна и обостряща апетита билка. Босилекът, подобно на ригана, съдържа бета-кариофилен, който потиска възпалението на дебелото черво, както и артритните възпалителни процеси. В състава му влизат и гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли.
Като лечебно средство босилекът се използва при следните болестни състояния:
· нервна система – избистря ума, при главоболие (втрива се в слепоочията), слаби нервни смущения;
· женски болести – пречистване на утробата, помага за изгонване на плацентата след раждане на дете;
· стомашно-чревни състояния – запек, ентерит, катар, стомашни крампи, повръщане;
· дихателна система – настинка, силна кашлица;
· други – помага за изхвърляне на отровата от организма (при ухапване от отровно животно).
Босилекът намира широко приложение не само като лечебно средство, но и като подправка – за приготвяне на салати, печени и говежди меса. Той е незаменима съставка в много ястия от италианската кухня. От него се приготвя прочутия италиански сос Песто.
Не са известни никакви странични ефекти от употребата на босилек. Приеман в големи дози, обаче, е токсичен. Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци.
Ревита Ви препоръчва:
Свещен босилек, 450 mg
Коментари (0)
Нов коментар