
Градинският чай е вечнозелено многогодишно растение, което се среща по Средиземноморието и по източния бряг на Атлантическия океан. Римляните са използвали растението за лечение на болезнени мускули и уморени крака.
Градинският чай съдържа естроген, фенолни киселини, флавоноиди, сапонини, танини, туйон, етерично масло, силициев двуокис. Той има антибактериално, антисептично, антиспазмолитично, антивирусно, астрингентно, хемостатично действие, понижава потоотделянето, действа като афродизиак.
С лечебна цел се използват надземните части на растението (най-често листата). То помага при лечението на различни болести и състояния:
- бактериални и вирусни заболявания - ретровируси (херпес, ХИВ, други), стафилококови инфекции;
- нервна система - подсилва паметта, делириум придружен с треска, при депресия, смущения на гръбначния стълб, облекчава умственото изтощение, при главоболие, нервно напрежение, парализа, подсилва концентрацията, световъртеж;
- сърдечно-съдова система - за превенция на инфаркти;
- женски състояния - аменорея (нередовна менструация), намалява отделянето на кърма при отбиване, дисменорея (болезнена менструация), кръвоизливи от стомаха или белите дробове, бяло течение, нощно изпотяване или горещи вълни по време на менопаузата, регулира месечния цикъл, намалява изпотяването, тонизира след раждане;
- храносмилателна система - диария, коремни болки, ентерит, гастрит, увеличава апетита, при подуване и газове, стимулира храносмилането, при слаб стомах;
- чернодробни проблеми - чернодробни оплаквания, жлъчни проблеми;
- дихателна система - настинки, грип, подпомага отделянето на слуз от белите дробове.
Под формата на гаргара градинският чай се използва при ларингит, възпалено гърло, тонзилит, кървящи венци, възпаление на зъбната пулпа. Пресните листа може да се дъвчат при възпалено гърло и рани в устата. Външно билката влиза в състава на лосиони и води за премахване на пърхота, при ухапване от насекоми, сърбежи, възпаления, спиране на кървенето при порязване, пъпки.
Освен използването му с лечебна цел градинският чай намира приложение в кулинарията (за подправяне на месо), както и в козметиката.
Билката трябва да се избягва по време на бременност, тъй като може да причини маточни контракции. Продължителният прием или прекомерните дози могат да доведат до натравяне.
Коментари (6)
Нов коментар