×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

“Бирата се прави от хмел, а хмелът е растение, значи бирата е салата”
Без съмнение този шеговит израз би срещнал одобрението на мнозина, но разбира се бирата изобщо не е зеленчук, а приложението на хмела в съвременното природо и билколечение е много разнообразно и ценно.

Славата на хмела датира от около ХI век, когато е било открито, че ако хмел се добави към бирата, тя трае по-дълго. Първите плантации за отглеждане на хмел (за бира) датират от ХIV век в Англия и исторически кралят на Англия, Джордж III (1738-1820) е бил лекуван за нервно напрежение с хмел(използвал е възглавница напълнена с цветове от хмел). Развитието на народната медицина и науката на по-късен етап са довели до многобройни изумителни открития за полезните съставки на това растение и хмелът се е наложил като ценен компонент в медицината, природолечението и козметиката.

Хмелът (Humulus lupulus, обикновен хмел) е увивно тревисто растение от семейство Конопови (Cannabaceae), което се развива добре в районите с влажен и умерен климат на северното полукълбо. В България се отглежда в районните на Самоков, Ихтиман, Трън и Велинград. Стъблото на хмела достига до 10 м дължина и цветовете му са мъжки или женски на различни стъбла. За комерсиални и медицински цели се отглеждат женските растения, чиито цветове имат конусовидна форма, наподобяващи малки шишарки. Женските шишарки достигат 5 см дължина и съдържат маслено - смолисти жлези. Тези жлези са пълни с жълта смолиста субстанция - луполин. Луполинът е уникално масло, което никое друго растение не произвежда, със специфичните му горчиви киселини и етерични масла, придаващи горчивия вкус и аромата на хмела. Хмелът се използва най-често във формата на капсули, екстракт или тинктура.


Основна химическа композиция

  • Алфа горчиви киселини
  • Бета горчиви киселини
  • Количеството на горчивите киселини варира при различните видове хмел и те са тези които придават характерния горчив вкус и аромата на бирата
  • Етерични масла - мирцен, хумулен, кариофилен
  • Тези масла имат силно противовъзпалително и антисептично действие.
  • Флавоноиди - ксантохумол, 8-пренилнарингенин
  • Ксантохумолът притежава антивъзпалително, противотуморно и антисъсирващо действие. 8-пренилнарингенинът е мощен фитоестроген (аналог на естествения женски хормон естроген)
  • Витамини - С, Е, В6
  • Това са потентни антиоксиданти, които подсилват имунната функция на тялото и забавят процесите на стареене.


Приложение на хмела в медицината и природолечението

  • Релаксира и отпуска мускулите
    Релаксира мускулните спазми и намалява болките по тялото. Използван е в много болкоуспокояващи лекарства. Намалява болката и дискомфорта по време на менструация и при главоболие.
  • Притежава антибактериален и противовъзпалителен ефект
    Подпомага заздравяването на рани и се използва при лечението на акне и други бактериални инфекции на кожата. Високото съдържание на танини подпомага намаляване на белезите от акне.

  • Подобрява храносмилателната система
    Подобрява апетита, благоприятно повлиява колита и синдрома на раздразненото черво, подобрява процеса на храносмилане.
  • Намалява кашлицата и конгестията на дихателните пътища
    Прилагането на ароматерапия с хмел намалява възпалението и раздразнението на дихателните пътища и така повлиява благоприятно оттока и кашлицата.
  • Подпомага лечението на болести на пикочно-половата система
    Хмелът има диуретични свойства и се използва при лечението на цистити, задържане на вода и бъбречни камъни.
  • Менопауза
    Хмелът е натурален естроген (фитоестроген) и повлиява благоприятно менопаузата (предизвикана от недостиг на естроген). Намалява умората, сухотата на влагалището, горещите вълни и нощното изпотяване. Използва се успешно на мястото на синтетични хормони в хормонално - заместителната терапия. Подобрява съня в периода на менопаузата.
  • Релаксира кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението
    Употребява се при нарушено кръвообращение и варикозни язви на краката.

  • Подпомага лечението на метаболитния синдром и затлъстяването
    Подпомага контрола на кръвната захар и понижаването на холестерола.


Хмелът намира и приложение в козметиката, и е важна съставка на много козметични продукти за кожата и косата

  • Грижа за чувствителна и мазна кожа

Чувствителната, мазна и податлива на акне тип кожа се повлиява много благоприятно от хмела поради неговите противовъзпалителни и детоксични действия.

Хмелът намалява нивото на еластазата, ензим който разрушава колагена и води до проявите на бръчки и стареене на кожата. Подобрява и регулира влажността на кожата.

  • Грижа при косопад, чуплива и слаба коса

Хмелът подсилва косата и леката киселинност ѝ придава блясък.


**Хмелът, както и всяка друга билка има противопоказания, които се отнасят и за лекарствата произведени на негова основа. Хмелът е противопоказан при бременност и кърмене, тумори на матката - кисти, фиброми, злокачествени образувания и тумори на гърдата ,индивидуална непоносимост към хмел. Винаги се консултирайте с лекар преди употребата на хмел при деца и при едно или повече от горе изброените състояния.


Прочетете още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Камелия  Каменова

Обща медицина, Магистър Обществено здраве. Практикува холистична и превантивна медицина. Интереси в областите на природо-лечение, психология и медитация.

Продуктът беше успешно добавен в любими.