Хмелът помага срещу хремаКонсумацията на големи количества от определена съставка в бирата може да предотврати хрема и дори по-сериозни заболявания, сочат резултатите от ново проучване, цитирани от AFP. Японски учени смятат, че хмелът, който е главен ингредиент на бирата,  и съдържащото в него активно вещество хумолон, надеждно защитават организма от вируси, предизвикващи пневмония и бронхит при млади хора, пише Globalscience. Веществото хумулон се извлича от хмела (растението, което придава на пивото горчив вкус) и се оказва ефективно при борбата с човешкия респираторен синцитиален вирус. Той, освен споменатите негативни ефекти при младежите, предизвиква и настинка при възрастни хора, съобщават учени от Медицинския институт в Сапоро, Япония.

Тъй като съдържанието на хумулон в бирата е твърде ниско, човек трябва да изпие над 10 литра кехлибарена течност, за да се получи желаният антивирусен ефект. Според ученият Юн Фушимото членовете на екипа проучват възможности съставката да се прилага към храна и безалкохолни напитки, но има опасения, че горчивият вкус ще е проблем за децата, като за целта може да се разработят подходящи хранителни добавки.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist
Продуктът е добавен за сравнение

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.