×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Мащерка
Мащерка - ароматна билка с мощни лечебни свойства

 

Известна още от древността, мащерката е една от ключовите билки за лечение на обичайните зимни болести, особено ушно-носно-гърлените. Други пък я ценят заради благотворните й ефекти за насърчаване на доброто храносмилане. Използвана прясна, като сух екстракт за приготвянето на чайове, или под формата на етерично масло, тази билка се оказва с неочаквано широк спектър на приложение, а освен с терапевтичните си свойства, тя може да се похвали с деликатен и приятен аромат, който е истинска радост за кулинарите.

Родината на мащерката е Средиземноморието, а естественият й хабитат са сухи, каменисти и добре дренирани почви. Горещината не я плаши – издържа на висока температура. Явно в малките зелени листенца се крие огромна сила, на която предците ни са се осланяли като средство за защита: египтяните са я ползвали в ритуалите си за мумифициране, заради консервиращите й способности, но и заради вярата, че ще пази покойника в отвъдното; гърците са горили мащерка срещу зли духове, римляните са я давали на войниците си като знак за храброст, а по време на големите епидемии през Средновековието са я кътали в дрехите си, за да гони болестите.

От лек за заболявания и любима подправка, до средство за прогонване на плъхове – мащерката има над 350 различни разновидности, като най-популярният е Обикновената (градинска) мащерка (Thymus vulgaris) – самата тя включва 7 различни хемотипа. По-малко известна, по-рядко срещана, но и по-мощна в определени регистри е Thymus satureoides, която най-често се предлага под формата на етерично масло.

Супер ефикасност за уши-нос и гърло

Мащерката е признато средство при лечение на простудни заболявания, като е особено ценена от УНГ специалистите. Още през 1978 г. Германия включва растението в списъка на т.нар. „Комисия Е“, създадена, за да дава оценка на билковите лекарства: билката е обявена за ефективна при лечение на симптоми на бронхит, магарешка кашлица и възпаление на дихателните пътища. Световната здравна организация от своя страна също споменава мащерката за лечение на ларингит и тонзалит (плюс диспепсия и някои стомашно-чревни проблеми). Това се дължи на нейните антисептични свойства, които я правят много добро саниращо средство за УНГ-сферата и бронхите, в това число ларингит, ринит, синузит, бронхит, кашлица... До мащерката често прибягват астматиците, тъй като помага за изчистване на дихателните пътища и успокояване на пристъпите на кашлица. В тези случаи можете да вземете сироп от мащерка или да си направите билков чай. Много е ефективно и маслото от растението, заради съдържанието на тимол, тъй като има спазмолитични свойства. Този компонент – ароматна органична молекула от типа на фенолите, по природа е вещество със слаба токсичност. Може да окаже загряващо и раздразващо въздействие върху лигавиците, но същевременно е истински убиец на патогенните организми в човешкото тяло.

За здрав имунитет

Латинското наименование на мащерката – Thymus, съвпада с едноименната жлеза в човешкото тяло, централен орган на имунната система. Тимусът е разположен точно в средата на гърдите и достига максималната си активност през пубертета, преди да регресира в зряла възраст. Мащерката обаче е от видовете, които успешно успяват да се адаптират към враждебната среда, без да губят от силата си. И именно точно този енергичен, смел характер, мащерката предава на всеки, който я консумира. Богата на флавоноиди и етерични масла, мащерката енергизира цялото тяло - от храносмилателната система до мускулите, включително имунната система.

Последни изследвания дори показват, че етеричните й масла предотвратяват и коригират аберациите на генетичния материал, индуцирани от мутагени от различен произход. Следователно можем с основание да считаме, че някои молекули, съдържащи се в мащерката, като карвакрол и тимол, предпазват от развитие на рак и до известна степен - срещу клетъчно стареене.

За добро храносмилане

Без да е панацея, мащерката има и много специфични приложения, някои от които са доста странни, включително срещу хълцане и за лечение на ухапвания от змии. Растението обаче има признати два основни спектъра на действие: за подобряване на храносмилането и като естествен антисептик и антибиотик. Що се касае до храносмилането, билката бързо „въвежда ред“ в стомашно-чревните смущения, благодарение на съдържанието на флавоноиди и танини. Действайки спазмолитично, чаят от мащерка бързо успокоява и балансира чревната нервна система и ефективно лекува бавно храносмилане, подуване на корема, оригване и газове. Настойката от мащерка стимулира мързеливия жлъчен мехур и помага за прочистване на черния дроб. Тя притежава противогъбични и антимикробни свойства, които също съдействат за контрола на лошите елементи на чревната флора, включително бактерията Helicobacter pylori, която често е причинител на стомашни язви.

За дезинфекция

Много клинични проучвания се фокусират върху ефективността на мащерката като средство за дезинфекция, заради антисептичните й свойства. Дълго време тя е използвана за почистване на рани и за дезинфекция на операционни зали в болниците, а с днешна дата се радва на голям успех като част от препаратите за устна хигиена редом с ментата.

Етеричното масло от мащерка може да замени безбройните домакински продукти на химическа основа. То действа ефективно върху стафилококи, стрептококи, ешерихия коли, листерия. За по-добър ефект се подсилва с масло от чаено дърво и лимон.

Любима подправка в кухнята

Подправките в кухнята са особено ценени, особено заради техните антиоксидантни свойства. Известно е, че антиоксидантите са онези съединения, които неутрализират свободните радикали, нестабилните и много реактивни молекули, които науката държи отговорни за повечето заболявания. Такъв е и случаят с мащерката. Оценките показват, че някои билки като мащерка и розмарин имат антиоксидантна сила, по-голяма от повечето плодове и зеленчуци.

Ако не живеете в средиземноморския район, тогава се възползвайте от изсушена ароматна мащерка, която е прекрасно допълнение към картофи, пържени зеленчуци, но и маринати за месо, които също притежават бактерицидни сили. Мащерката, разбира се, е един от стълбовете на известния провансалски „букет гарни“(снопче от билки и аромати), неизменна част от ритуала за приготвяне на хубава яхния и много други ястия на тих огън, в които се комбинира добре с чесън, маслини или се съчетава със сосове на винена основа..

Как да използваме мащерката

За вътрешна употреба: Срещу грип залейте с 1 литър вряла вода 20 г сух цвят от мащерка и оставете билката да се запари за 10 минути. Приемайте по 3 чаши на ден от течността. Срещу настинки и синузит си направете чай със стръкчета (клонка с листата) от растението.

За външна употреба: За да почистите рана, пригответе отвара и нанесете с тампон върху лезията: 20 г мащерка се заливат с 1 литър вряла вода за 15 минути. Срещу ревматизъм загрейте малко прясна мащерка в метален съд и поставете между две кърпи върху болезненото място.

Като обобщение: Мащерката е позната от векове и ценена заради качествата й – както като лечебна билка, така и като незаменима подправка в кухнята. Етеричното масло притежава противогъбични, противовъзпалителни и антибактериални свойства. Източник е на няколко съединения (карвакрол, тимол, линалол, цинеол, камфор, борнеол), които са особено важни за здравето. Мащерката намалява или премахва бактериите, пренасяни чрез храната, грижи се за сърцето, стомашно-чревния тракт, уши-нос-гърло сферата и бронхите, грижи се за имунитета. Независимо дали се приема под формата на етерично масло, инфузия или сироп, мащерката заслужено има славата на билка с много ползи и приложения.

Научете още по темата:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.