×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Пигеум е една от най-полезните билки за мъжкото здраве. Научете кои са свойствата й и как действа на пикочо-половата система!

 

Пигеум
Билката пигеум осигурява редица ползи за мъжкото здраве

 

Едва през 60-те години на XX век Европа научава за безспорните ползи, които екстрактът от пигеум (Pygeum africanum) осигурява на цялостното ни здраве. Оттогава този естествен продукт се радва на огромен интерес, особено при проблеми с простатата и различни смущения в уринарния тракт.

Екстрактът от пигеум се извлича от кората на вечнозелено африканско дърво, широко разпространено в Кения и Мадагаскар, известно още като Африканска слива или Африканска череша. Той притежава мощни противовъзпалителни свойства, доказани в редица клинични изследвания. Не бива да подминаваме и славата на пигеум като афродизиак, основаваща се на потенцията на екстракта да повишава мъжкото либидо.

Пигеум има много предимства, проверени чрез медицински тестове, които си заслужава да изброим. Ето защо за екстракта от кората на това африканско дърво вече се говори не само като за народен лек, а като научен феномен. Фармакологичните предимства на билката се базират на богатото й съдържание на ферулова киселина, която в момента се радва на особена  популярност и е обявена за естествен враг на стареенето. Този антиоксидант на растителна основа успешно се бори със свободните радикали, като същевременно повишава ефективността на други антиоксиданти като витамин А, С и Е. Други компоненти на екстракта от Pygeum включват тритерпени като урсолова киселина и олеанолова киселина, фитостероли и други естествени вещества.

Екстрактът от Pygeum Africanum може да помогне за подобряване на различни здравословни състояния. Ето и най-важните от тях:

При доброкачествена хиперплазия на простатата (уголемена простата)

Доброкачествената хиперплазия на простатата, известна още като уголемена простата, е широко разпространено заболяване. Това състояние засяга предимно мъже над 50-годишна възраст и се характеризира с нарастване размерите на простатата, следствие на което тя започва да притиска долните пикочни пътища. Точната причина за това не е ясна, но се смята, че с възрастта клетките на жлезата започват да се размножават, което води до уголемяването й. Следствие на това се появяват симптоми като често уриниране, особено през нощта, възпаление и инконтиненция (невъзможност за контролиране на уринирането).

Проучване, публикувано в Cochrane Database of Systematic Reviews през 2002 г., потвърждава, че екстрактът от P. africanum подобрява симптомите при уголемена простата. Това се дължи на няколко биоактивни съединения с противовъзпалителна активност. Например тритерпените, които са липидни съединения и имат ясно изразени антибактериални функции. Друг компонент са фитостеролите, които инхибират андрогенния синтезис чрез блокиране производството на простагландини. По този начин екстрактът работи чудесно за предотвратяване на по-нататъшно уголемяване на простатата.

Срещу рак на простатата

Ракът на простатата е един от най-често срещаните видове рак при мъжете. В много случаи  симптомите му наподобяват тези при уголемена простата и са свързани с проблеми в уринирането. Такива пациенти могат да имат кръв в спермата, а някои съобщават за еректилна дисфункция. Според проучване, чиито резултати са публикувани в списание Endocrine, екстрактът от Pygeum инхибира растежа на раковите клетки на простатата и помага за нормализиране на епитела на простатната тъкан. Той увеличава антиестрогенната активност, за която е известно, че влошава рака. В същото време намалява фибробластната активност и може да спре прогресията на рака.

Според скорошни изследвания екстрактът от Pygeum намалява ефекта от действието на свободните радикали и разграждащите ензими в пикочния мехур. Нещо повече, той може да инхибира растежа на тумора, като предотврати транслокацията на андрогенния рецептор в ядрото на раковата клетка и така да инхибира експресията й.

Проблеми със сексуалното здраве

Пониженото либидо е често срещана последица при мъже, които имат проблеми с простатата. Оказва се, че екстрактът от Pygeum Africanum може да повлияе положително в това отношение. От векове този ефект е бил добре познат на коренните жители на Черния континент, а с днешна дата в много африкански племена мъжете продължават да си приготвят чай от кората на целебното дърво - за повишаване на либидото и усилване на сексуалната мощ.

При възпаление на пикочните канали

P. africanum може да помогне за облекчаване на възпалението на пикочните канали, твърди изследване, публикувано в Michigan Medicine. Благодарение на противовъзпалителните си свойства екстрактът може да ограничи разпространението на вируси и бактерии в уринарния тракт.

Когато става въпрос за хронично възпаление, както при хроничен простатит, симптомите могат да бъдат различни, но обикновено има наличие на болка и дискомфорт. Болката и други симптоми при възпаление могат да бъдат облекчени чрез добавки като Pygeum, които  блокират синтеза на простагландини и пътя на арахидоновата киселина. По този начин тялото намалява възпалителните сигнали и продължава да се бори с бактериите, без да ни вреди.

При проблеми с бъбреците

Бъбреците имат няколко жизненоважни функции в поддържането на човешкото здраве. Една от задачите им е да филтрират отпадните вещества от кръвта и да ги изхвърлят от тялото чрез урината. Те, също така, помагат в контролирането на нивата на вода и различни основни минерали в тялото.

Бъбречните заболявания могат да бъдат от различни видове в зависимост от първопричината им. Често такава се оказват пикочните инфекции, които достигат до бъбреците. Друг случай е появата на камъни в пикочния мехур, което води до задържане на течности в тези органи. В такива случаи екстрактът от кората на Pygeum Africanum  може да бъде много полезен, тъй като осигурява симптоматично облекчение при инфекции на пикочните пътища.

При малария

От векове лечителите в Африка използват този екстракт за лечение на малария, въпреки че са необходими допълнителни проучвания, за да се определи ефикасността на Pygeum Africanum  в това отношение.

Някои клинични изследвания показват, че екстрактът може да се използва за лечение на малария и може да облекчи симптоми като повишена температура и втрисане. Също така той  може да подобри чревните проблеми, свързани с маларията, а действието му не е само противовъзпалително. Pygeum Africanum е и мощен антиоксидант. Като такъв намалява ефекта на свободните радикали и разграждащите ензими. При малария свободните радикали атакуват червените кръвни клетки и ги унищожават. Ето защо ефектът на Pygeum може да бъде от голямо значение при това заболяване.

Дозировка и странични ефекти. Екстрактът от Pygeum е билкова добавка, която се предлага под формата на капсули, таблети и прах. Средната доза е 100-200 милиграма на ден, която се препоръчва при пациенти с уголемена простата и инфекции на пикочните пътища.

Проучванията показват, че използването на добавка като Pygeum не води до странични ефекти при правилно приложение. Ако се стигне до предозиране, може да се появят следните симптоми: стомашни нарушения, свързани с подуване на корема, гадене, диария. Продуктът не се препоръчва при бременни и кърмачки.

Като обобщение.  Екстрактът от пигеум има доказани ползи, потвърдени в клиничната практика. Медицинската употреба на този естествен продукт се обуславя от неговите противовъзпалителни, антиестрогенни, антифибробластични и антиоксидативни свойства. Pygeum е особено ефективен при лечение на уголемена простата, инфекции на пикочните канали, малария, бъбречни проблеми. Той инхибира растежа на раковите клетки в простатата. Използва се и за повишаване на либидото и сексуалната активност.  

Вижте всички продукти за мъжко здраве:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.