
Стевията е многогодишно храстовидно растение, което се развива върху влажни почви, най-често край реки, езера и блата. Има крехко стъбло и тесни леко назъбени по края листа, които се използват за чай или директна консумация. В днешно време, стевията се отглежда главно в Парагвай, Бразилия, Япония и Китай. Японците започват нейното култивиране в началото на седемдесетте години, за да я използват масово като заместител на цикламата и захарина, които тогава са забранени от Министерството на здравеопазването поради съмнения, че са канцерогенни съединения.
Изсушените листа на стевията имат 15 пъти по-голяма сладост от тази на тръстиката. Нейният ефект настъпва по-бавно от този на захарта, но затова пък продължава много по-дълго време. Растението предлага една наистина здравословна алтернатива на захарта и изкуствените подсладители.
Стевията съдържа много лечебни качества и от стотици години се използва от народната медицина на различните народи. В Европа е пренесена през 16 век от испанските конквистадори. Местните жители на Парагвай използвали билката не само заради сладкия й вкус, но и за лечение на обикновена простуда, грип и различни инфекции. Народните лечители в Бразилия я използвали при диабет, срещу киселини в стомаха и като средство за укрепване на сърдечно-съдовата система.
Билката съдържа натурални растителни гликозиди (стевиозиди – 96% , от които 30% ребаудиозиди), на които се дължи сладкия й вкус. Изолирани са още три стевиолови гликозида, които показват силен антиканцерогенен ефект. Уникалното качество на стевиозида е, че на практика има неограничен срок на годност, тъй като не влиза в реакции с киселини и основи, не променя химическия си състав от топлината и светлината. Не ферментира и не мухлясва, даже и при по-дълго съхранение. Цялото растение съдържа много фитонутриенти и микроелементи като фосфор, калий, калций,магнезий, цинк, желязо, селен и др. Богато е и флавоноиди, витамин А, витамин С и витамини от групата В.
През 1899, швейцарският ботанист Бертони за първи път описал растението и сладкия вкус, който то притежава. Стевията поддържа панкреаса в добро състояние и редуцира нивата на кръвната захар, което я прави ефективен лек за диабет. Медицинските проучвания доказват, че стевията има благоприятен ефект при лечение на затлъстяване. Тъй като в нея не се съдържат калории, тя е прекрасно средство за намаляване на теглото. Билката може да оказва добър ефект върху нивата на холестерола. Екстрактът от билката се препоръчва от Световната Здравна Организация за лечение на хипертония, като същевременно не влияе на кръвно налягане, което е в нормални граници.
Намалява усещането за глад и нуждата от сладки храни, съкращава възстановителния период след простуда и грип. Не причинява кариес и лекува заболяванията на венците, тъй като има и изразено антибактериално действие. Проведени са изследвания, които доказват, че стевията намалява желанието за тютюн и алкохол. Доказано е, че билката прочиства токсините от организма. Яйцата на кокошки, които приемали много малко количество стевия на прах, прибавяно към храната, увеличили здравината си с 75%. Този факт води до заключението, че в близкото бъдеще стевията може да се използва успешно за лечение и на остеопороза.
Стевията влиза в състава на различни хранителни добавки, напитки, и чайове. Тя продължава да печели все по-голяма популярност по света, тъй като броят на хората, които са оценили ползата и благотворния й ефект върху здравето, нараства непрекъснато.
Ревита Ви препоръчва:
Стевия 40.5 mg,
Коментари (4)
Нов коментар