Search
Филтрирай по...

Трифала

Трифала е санкскритска дума и в превод означава „три плода“. Прочетете статията, за да разберете как Трифала подпомага здравето!

 

Трифала
Трифала е една от най-високо ценените билки в аюрведичната медицина.

Трифала е една от най-високо ценените билки в аюрведичната медицина. В Индия стара поговорка гласи: „Нямаш майка? Не се притеснявай, стига да имаш трифала“. Това се основава на вярването, че този естествен продукт се грижи за вътрешните органи така, както майката бди над детето си.

Трифала (triphala) е санкскритска дума и в превод означава „три плода“. Комбинацията от равни количества сушени плодове на амла (Emblica officinalis), харитаки (Terminalia chebula) и бибхитаки (Terminalia belerica) притежава способността да елиминира от тялото натрупаните токсини, като същевременно подпомага храносмилането, подхранва и регенерира тъканите. Тази полибилкова форма пречиства черния дроб и кръвта, а синергичното й действие се дължи на богатството от витамин С, антрахинони, които стимулират перисталтиката и полифеноли, известни като мощни антиоксиданти.

Всеки от трите плода на трифала има своите ползи за здравето, а обединявайки силите и допълвайки се, те представляват силен инструмент за поддържане на много телесни системи. Така например плодовете на амла, богати на витамин С, имат антиоксидантни ефекти върху тялото. Те облекчават възпалението, нормализират кръвната захар, функциите на черния дроб и подсилват имунната система. Бибхитаки може да намали натрупването на мазнини и течности и да подпомогне работата на дихателната система. За финал –  харитаки детоксикира тялото и регулира теглото.

В исторически план много аюрведични текстове отдават почит на трифала и я смятат за панацея. Това се основава на фундаменталното схващане, че „здравето и болестите започват в червата“. Според ученията на великия аюрведичен лекар Чарак Самхита, формулата на трифала е традиционно лекарство от над 1000 години. Той пише: „трифала с мед и гхи (избистрено масло) има потенциала да накара човек да живее сто години“ – без старост и болести. Друг аюрведичен лекар – Сушурта Самхита, препоръчва „трите плода“ за лечение на язви и рани.

Като формула трифала носи уникални ползи за здравето. Разберете кои са те!

Естествено слабително

В продължение на векове практикуващите традиционна медицина използват трифала като естествено лекарство при храносмилателни разстройства. Билката притежава слабително действие, което я прави естествен алтернативен лек при запек. Това е потвърдено в 14-дневно клинично проучване, в рамките на което пациенти, страдащи от констипация, са приемали лаксатив със съдържание на трифала. Според резултатите, публикувани в Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, пациентите са били със значително подобрени симптоми на запек и съпътстващите го ефекти на умора, главоболие, често повтарящи се депресивни състояния и апатия, раздразнителност, лош дъх, зле изглеждаща кожа, следствие на натрупаните токсини в тялото. Друго клинично проучване, публикувано в иранския Journal of Pharmacology and Therapeutics, също подкрепя твърдението, че трифала е ефективен лек за „запек и други стомашни проблеми“. Изследователите са давали билката на пациенти 45 дни, за да оценят ефектите на състава й за регулация на апетита и при повишена киселинност на стомаха. Като цяло се наблюдават значителни подобрения в симптомите на пациента в тези области.

Противовъзпалително действие

Трифала има мощни противовъзпалителни ефекти, тъй като съдържа антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Известно е, че тези нестабилни атоми и мулекули увреждат клетките, предизвиквайки възпаление и хронични заболявания. Изследване, публикувано във Pharmaceutical Biology, съобщава за ефективно намаляване на  артритното възпаление и увреждане при плъхове, на които са давани контролирани количества от трифала. Друго проучване се фокусира върху действието на „трите плода“ при синдром на раздразнените черва. Резултатите отчитат значително намаляване на възпалението на червото и възстановяване на нормалната му тъкан. Трифала показва и ясно изразени противовъзпалителни ефекти върху органите при много гериатрични здравословни проблеми.

При проблеми със зъбите и венците

Няколко проучвания подкрепят твърдението, че трифала може да се бори с натрупването на плака и гингивита. Резултатите са обобщени в статия в Journal of Periodontology, а според тях  водата за уста с трифала, използвана вместо стандартна, ефективно намалява натрупването на плаки и лекува гингивита. В друго проучване, публикувано в International Journal of Ayurveda Research, изследователите са дали на три групи деца (общо 1431 деца) вода за уста с трифала, стандартна вода за уста и дестилирана вода, с която да се изплакват ежедневно. След девет месеца изследователите установили, че водата за уста с трифала е дала най-добри резултати в три аспекта: намаляване на зъбната плака, възпаление на венците и ограничаване на бактериалния растеж. В авторитетния Journal of Periodontal & Implant Science се проследява състоянието на пациенти с тежка пародонтоза и индийската билка също дава обнадеждаващи резултати.

Като средство за отслабване

Трифала активно подпомага процеса на отслабване. В „Алтернативни терапии в здравеопазването и медицината“ е поместено изследване, при което за период от 9 седмици изследователи са подложили две групи плъхове на високомаслена диета. Едната група  допълнително е приемала трифала. В заключение било установено, че гризачите, които са приемали добавката, имали значително намаляване на теглото и телесните мазнини в сравнение с плъховете, хранени със същата диета, но без да получават билката.

Проучване при хора, публикувано в DARU Journal of Pharmaceutical Sciences, установило, че ежедневни 10-грамови дози трифала предизвикват загуба на тегло при пациенти със затлъстяване. Резултатите били на лице след 12 седмици. Тестваните субекти показали по-значително намаляване на теглото и обиколката на талията и ханша, в сравнение с пациенти, приемали плацебо. Най-ново проучване, проведено върху 120 души в рамките на 4 месеца, също потвърждава, че индийската билка намалява теглото, телесните мазнини и мерките на тялото.

Редуктор на холестерола

Изследване, публикувано в Journal of the Pharmaceutical Society of Japan, съобщава, че трифала може да намали нивата на холестерола и артериалната плака. В заключението на проучването учените обобщават, че след прием на трифала субектите с висок холестерол показват значително намаляване на общия холестерол, LDL (лош) холестерол, VLDL (също лош) холестерол и свободните мастни киселини.

Тайландският университет Thammasat провел проучване върху 20 здрави доброволци – десет мъже и десет жени, за да изследва въздействието на „трите плода“ върху холестерола и кръвната захар. Всеки ден, в продължение на 4 седмици, те приемали перорално по 5 капсули от 500 mg трифала. Установено било, че добавката подобрила значително показателите на „добрия“ липопротеинов холестерол с висока плътност (HDL-C) на участниците. Това се случило  до 35-ия ден, а нивата на кръвната им захар се регулирали между 14-ия и 35-ия ден.

Инхибитор на рака

Изследване, публикувано в BioMed Research International, съобщава, че екстрактът от трифала потиска разпространението и индуцира апоптоза в стволови клетки на човешки рак на дебелото черво. Multidisciplinary Digital Publishing Institute докладва за обширни проучвания, обосноваващи валидността на трифала като превантивна и терапевтична добавка срещу рак на гърдата, панкреаса, дебелото черво, яйчниците, шийката на матката и други видове рак, включително меланом. Природният продукт демонстрира радиозащитни, антинеопластични и хемопротективни свойства като контролиращо влияние. Такива доклади подкрепят използването на трифала като допълнителна терапия към традиционните противоракови лечения.

Като обобщение. Трифала е една от на-ценените аюрведични хранителни добавки, позната от дълбока древност. Състои се от 3 изключително благоприятни за човешкото тяло билки: амла, бибитаки и харитаки. Синергичното им действие превръща трифала в ефективно работеща формула за поддържане на чревния имунитет, чистота на храносмилателния тракт и способства за цялостния имунитет на човека. С днешна дата славата на този естествен природен лек е заслужена, а причина за това са  безспорните ползи, които той осигурява на здравето ни под формата на хранителна добавка. 

Прочетете материали за други аюрведични билки:

Свързани продукти

Още по темата

Global healing - хранителни добавки
Грижа против стареене

Global Healing – глобално изцеление от нулата

Global Healing е американска компания за производство на висок клас натурални продукти за здраве. Неин основател е д-р Едуард Груп, чието образование включва както традиционна специалност – хиропрактика, така и алтернативна – натуропатия. Той също така

Прочетете повече »
Магнезий
Полезни съвети

Магнезий: кога се пие и каква форма да изберем

  Магнезият е един от най-разпространените химични елементи в земната маса и има определяща биологична роля за живите организми. Съдържа се в почти всяка клетка и активно участва в синтеза на аденозин трифосфат – основната

Прочетете повече »
Здраве за мозъка
Здраве и красота

Super Lion’s Mane – най-добрият продукт за здравето на мозъка в класацията на Taste For Life

  Продуктът Super Lion’s Mane на американската компания Mushroom Wisdom, е носител на наградата Back-to-School Essentials на издание Taste For Life за 2021 година. Наградата Back-to-School Essentials се присъжда на най-качествените хранителни добавки, подходящи за

Прочетете повече »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top