Кудзу

 

 

Билковото лечение на алкохолизма има своите корени още в далечното минало. Много са растенията, известни с противодействието си срещу алкохолния глад, но само няколко от тях проявяват достатъчно силен ефект: кудзу, млечен бодил, лют червен пипер и жълт кантарион. Екстрактите от тях имат доказан клиничен ефект срещу симптомите и последствията при злоупотреба с алкохол. Много примери от практиката също показват ефикасността на тези естествени средства срещу алкохолната зависимост.

Екстрактите от кудзу и жълт кантарион потискат желанието, екстрактът от лют червен пипер облекчава симптомите на алкохолен гастрит, белият трън (млечен бодил) подпомага регенерацията на черния дроб и способността му да елиминира отровите от организма.

Няма никакво съмнение, че горе посочените билки имат огромен потенциал в лечението на алкохолизма, но трябва да се има предвид, че нито една от тях не може всеобхватно да влияе на проблема. Всяка има своето място в разрешаването му, но само при положение, че се използва в рамките на цялостна програма, включваща поведенческа и психологическа терапия, интензивна физическа активност, а когато се налага – и лекарства.

 

Кудзу

Това може би е билката с най-голям потенциалн срещу алкохолна зависимост. Д-р Скот Лукас, един от най-запалените изследователи на кудзу, прави многобройни изследвания върху действието на това растение. Резултатите от неговите експерименти категорично доказват, че продължителният прием на кудзу води до намаляване желанието, а съответно - и на количествата приет алкохол. Според д-р Лукас кудзу въздейства като забавя разграждането на алкохола в кръвта, благодарение на което чувството за опиянение се усилва и така организмът е в състояние да поеме много по-малко, отколкото обикновено.

Китайската фармакопея посочва, че ефективната доза кудзу е около 9-15 gr., взети минимум час преди пиене, и 10 gr. три пъти дневно при пълно въздържание.

 

Бял трън (млечен бодил)

Белият трън често се използва за лечение на чернодробна дисфункция. Неговите семена съдържат силимарин – най-активният компонент в растението, който помага на черния дроб да обработва и извежда токсините. Ето защо екстрактът от млечен бодил се препоръчва и като допълващо режима средство при спазване на диети за отслабване и цялостна детоксикация. Тъй като алкохолът също е токсин, билката е ефикасна и при алкохолна интоксикация. Според някои изследвания силимаринът в семената на белия трън облекчава симптомите и при алкохолен хепатит и алкохолна цироза.

 

Жълт кантарион

Жълтият кантарион е една от топ билките, използвани в профилактиката и лечението на депресия и тревожни разстройства. Екстрактите от жълт кантарион са задължителна част от конвенционалната терапия на тези състояния, като тази му употреба е широко застъпена в Германия.

Алкохолизмът и депресията често вървят ръка за ръка, като много често не е ясно кога депресията предизвиква желание за алкохол и кога – обратното... При всички случаи системният прием на големи количества алкохолни напитки предизвиква и усилва депресивните състояния. Тъй като увеличава нивата на хормоните, от които зависи чувството на щастие, жълтият кантарион има пряко въздействие и върху алкохолния глад, като го потиска. Основното биологично-активно вещество в състава на жълтия кантарион, на което се дължи благоприятното си въздействие върху емоционалното състояние, е хиперфоринът.

 

Кудзу и алкохолизъм

Основните биологично активни компоненти в кудзу са изофлавоните даидзеин (има силно противовъзпалителен и антимикробен ефект) и диадзин (има противораково действие). Тези съединения влияят на същите невротрансмитери, включително серотонин, ГАБА и глутамат, върху които и алкохолът въздейства. Те са ефективни още в лечението на мигрена, различни алергии и др.Изследвания върху действието на кудзу при животни:

 

-1991 – тестване на влиянието на кудзу върху пияни плъхове показва, че моторните движения на животните станали по-координирани след приема на екстракта.

-1992 – плъховете трябвало да приемат значително количество алкохол всеки ден в продължение на 1 час. След едноседмичен „запой”, изследователите включили в алкохолния режим и кудзу, около 15 мин. преди приема на алкохол. В резултат животните значително намалили количеството на поетия алкохол.

-1995 – специалисти от Харвардския университет избират хамстери за експеримента си, заради естествената склонност на тези животни да предпочитат алкохола пред водата. Било им позволено да приемат колкото искат алкохол. Онези от хамстерите обаче, които били третирани с даидзеин (активната съставка в кудзу), намалили консумацията на алкохол с цели 70%!

 

 

Изследвания върху действието на кудзу при хора:

Първото документирано доказателство за ефекта на кудзу да намалява желанието за пиене у хора, е на д-р Скот Лукас, професор по психиатрия в Медицинското училище на Харвард.

Скот Лукас включил в експеримента си 14 мъже, които обичали чашката, но не са алкохолно зависими. Те трябвало да участват в четири 90-минутни сесии, при които да пият бира и да гледат телевизия. След първата сесия всички от контролната група получили плацèбо, а участниците във втората група, освен бирата, приемали и по 500 mg кудзу три пъти дневно.

Резултатите се оказали доста обнадеждаващи: участниците, които вземали и кудзу изпили наполовина по-малко бири от останалите, на които било давано само плацèбо.

Това е първата много голяма крачка напред по отношение на полезните ефекти на кудзу. Допълнително предимство на билката е, че при паралелната си употреба с алкохол, не води до нежелани странични ефекти.

 

В действителност ефектът на кудзу се доближава до механизма на действие на лекарствата срещу алкохолизъм: кудзу позволява на ацеталдехида да се натрупва в кръвта, което води до главоболие, гадене, повръщане, понижаване на кръвното налягане и др. Тези и други ефекти намаляват желанието за прием на алкохол. За разлика от повечето лекарства срещу хроничен алкохолизъм обаче, кудзу не предполага риск от фатални последствия. Никой от участниците в експерименти с кудзу до момента, не се е оплакал от умора, отпадналост, чувство на объркване и мозъчна мъгла, и др., при приема на екстракта.

 

Как действа кудзу:

-намалява влечението към алкохола по естествен начин;

-увеличава концентрацията на алкохол в кръвта, така че нуждата от приема му максимално да бъде редуцирана;

-противодейства на неприятните последствия от приема на алкохол, включително главоболие, световъртеж, позиви за повръщане, дразнене на стомаха и др.

Алкохолна зависимост

Кудзу (корен) 610 mg не съдържа ГМО (Non-GMO Project Verified). Чистият му състав, в който не присъстват фалшификати е гарантиран със сертификат от Tru-ID!

Прием: по 2 капсули 3 пъти дневно, за предпочитане с храна!

Коментари (6)

  • Nadya İvanova Chavdarova
  • 2017-03-13 16:14:09
  Kudzu, mojeli da se ispolzva zaedno s alkohola?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-03-15 17:17:54
  Здравейте, Да, Могат да се комбинират. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
  • Димитрина Колева
  • 2017-07-31 13:48:40
  Достатъчно лечение ли е при алкохолна полиневропатия комбинирано с бял трън
  • д-р Аелита Петрова
  • 2017-08-04 14:36:17
  Здравейте, Алкохолната полиневропатия е сериозно увреждане на периферните нерви, което едва ли ще се повлияе само от хранителни добавки. Необходима е консултация с невролог за определяне степента на уврежданията, след което да се прецени какво лечение е необходимо – медикаменти или хранителни добавки, или и двете. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки центъ
  • Мария Михова
  • 2020-05-14 07:24:59
  А, ефективен ли е при други зависимости-наркотични примерно?
  • Борис Гинчев магистър-фармацевт
  • 2020-05-14 12:31:44
  Здравейте, г-жо Михова! Основната маса от клинични и лабораторни данни за ефекта на кудзу срещу зависимостите касае алкохолизма, като някои от проучванията дават обнадеждаващи резултати и срещу табакизма (никотиновата зависимост). Има лабораторни данни върху плъхове, че специфичен екстракт от кудзу може да облекчи кокаиновата зависимост, но ефектът не е потвърден с проучвания върху хора. Някои от механизмите, по които се развиват различните зависимости, включват „центъра на възнаграждението” в главния мозък и са общи за алкохолизма, психотропните медикаменти, хазартното поведение и дори болезнената привързаност към хора или вещи, поради което кудзу може да има поне частичен ефект и срещу тях. Публикуван е патент на „продукт, съдържащ екстракти от кудзу (Pueraria lobata)”, и който е представен като потенциално превантивен срещу хероинова зависимост, но до търговски продукт още не се е стигнало. По отношение на марихуаната, вероятно кудзу няма да има съществен ефект, понеже при нея практически не се образува физическа зависимост, а психическата рядко е силно изразена. За синтетичните дроги като амфетамини, „водни кончета” и катинони още няма публикувани проучвания с кудзу. В заключение – като се има предвид медицинската и социална тежест на наркотичните зависимости, може да се опита третиране с кудзу – не се очакват сериозни странични реакции, но степента на повлияване може да варира у всеки пациент. Важно е засегнатият да осъзнава проблема си и да е съгласен с терапията, понеже екстрактите от кудзу са горчиви и трудно се маскират в храни и напитки. Поздрави, Борис Гинчев магистър-фармацевт

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist
Продуктът е добавен за сравнение

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.