Search
Филтрирай по...

Кава кава – тайнственото растение, което прогонва страховете!

 

Депресия

 

Кава кава (Piper methysticum) е растение, използвано още преди стотици години от жителите на островите на Тихия океан. Те приготвяли от него церемониални напитки, предлагани предимно на специалните гости и официални лица по време на тържества. В далечното минало корените на кава кава се дъвчели или се предлагали счукани и залети с вода. Приемано по този начин, растението действало подобно на алкохола, но в далеч по-слаба степен.

 

Днес кава кава е известна със своите успокояващи страховете свойства, както и със способността си да подобрява настроението и чувството за доволство. Редица съвременни проучвания припознават кава кава като едно от най-ефикасните лечебни растения срещу страхова невроза (тревожност), безсъние и произтичащите от тези състояния симптоми.

 

 

Неспокоен ум

 

Живеем във време, в което тревожността придобива размерите на епидемия. Според много специалисти, причината за този глобален проблем се корени в съвременните обществени стереотипи, предполагащи високи нива на стрес, провокирани от високите очаквания.

 

„Хората все повече се отдалечават от простичките неща, носещи удоволствие и целият им живот преминава в препускане към поредната цел. Да успяваш, да постигаш – този наш стремеж отдавна няма нищо общо с личното удовлетворение, ние постигаме определени неща не за да задоволим себе си, а за да изпълним нечии чужди очаквания и да изглеждаме по определен начин в очите на другите. Това невротично поведение е съвсем несъзнателно разбира се, ние сме като навити пружини, навити от собствените си страхове и неврози, че ако не постигнем определен статут и „не успеем” да приемем образа на т. нар. успешен човек, ние бихме се изложили пред останалите. Престижна професия, надмощие, богатство, успехи – замислете се само, ако разпитате хората около себе си какво би ги направило щастливи, повечето от тях биха дали именно тези отговори. Патологичното тук е, че те го искат не заради себе си, а в името на това да имат статут”, смята д-р Рей Бред, специалист по клинична и консултативна психология и член на Американската психологическа асоциация (АПА). АПА е най-голямата психологическа асоциация в света, която обединява психолози, учени, клинични психитерапевти и др.

 

Подобен модел е изключително погрешен, категоричен е д-р Бред, но за съжаление се налага все повече. Всеки може да попадне в този капан неусетно, смята ученият и апелира към вглеждане дълбоко в себе си и осъзнаване на собствените си нужди, без оглед на това какво биха си помислили останалите. Всичко останало води до дисхармония в начина на живот и личните ни, в крайна сметка несбъднати желания и стремежи.

 

 

Кава кава – естествен релаксант. Резултатите от много от съвременните клинични проучвания сочат, че екстрактът от кава кава успешно намалява симтомите на тревожност и хроничен стрес. Много експерименти направени до момента показват, че стандартизираният екстракт от кава кава започва да дава резултати още в края на първата седмица от терапията.

 

А според изследване от 2015 г., ефектът от приема на кава кава е много сходен с ефекта на медикамента диазепам (валиум), тъй като билката предизвиква сходни с ефекта на диазепам промени в мозъчните вълни.

 

Друго важно откритие за кава кава, е фактът, че екстрактът от билката освен настроението, подобрява и когнитивните функции. Това е от ключово значение, защото повечето лекарства, използвани за лечение на тревожност, като валиум, алпразолам или ксанакс, наистина повдигат настртоението, но имат много негативен ефект върху познавателните способности, а в много случаи и върху поведението.

 

Безсъние (инсомния). Кава кава има доказано положителен ефект върху качеството на съня и скъсяване на времето, необходимо за заспиване. Растението има ефект дори при хронично безсъние, при което страдащият не може да заспи през цялата нощ. В повечето случаи хроничното безсъние не е диагноза, а сипмтом на други по-сериозни здравословни нарушения като депресия и тревожност.

 

Какво представлява кава кава? Кава е висок храст, виреещ из островите на Тихия Океан. Листата му са големи и наподобяват формата на сърце. Цветовете му са издължени и красиви. Но само коренът на растението се използва с лечебни цели.

 

Във Фиджи (островна държава в Меланезия, Океания), растението е познато като “yaquona.” На Хавайските острови го наричат “awa”, а сред аборигенските племена е познато като “grog.”

 

Главните активни съставки в корена на кава кава са т. нар. калвактони. Тези растителни химикали са подробно изследвани в много лаборатовни опити и проучвания върху животни. Установено е, че калвактоните намаляват конвулсиите (медицинско състояние, при което мускулите се съкращават и отпускат многократно и в резултат се стига до трудно треперене, което в някои случаи не е възможнод а се контролира), насърчават съня и приятно отпускат мускулите. Калвактоните имат доста успокояващ ефект върху нервната система и влияят положително на паметта, концентрацията и времето, необходимо за реакция. Никак не са за подценяване и техните болкоуспокояващи свойства.

 

Противопоказания. В случаите на чернодробни заболявания, като цироза или хепатит, приемът на кава кава не се препоръчва!

 

Забележки. Повечето специалисти съветват кава кава да не се приема за период, по-дълъг от 4 седмици. По време на приема на кава, не бива да се консумира алкохол. Подобно на алкохола, кава може да има упойващи ефекти и по време на приема шофирането, както и работата с машини следва да се избягват.

 

Взаимодействия. Кава може да взаимодейства със следните медикаменти:

-Антиконвулсанти. Увеличава въздействието на лекарства, като фенитоин (Dilantin), които се използват за лечение на гърчове.

 

-Алкохол. Да не се използва кава и алкохол, тъй като рискът от увреждане на черния дроб е значителен.

-Средства срещу безпокойство. Увеличава въздействието на медикаменти потискащи централната нервна система, като например бензодиазепините, използвани за нарушения на съня или тревожност (особено алпразолам или ксанакс) и барбитуратите (като пентобарбитал), които се използват за нарушения на съня и припадъци.

Бензодиазепините включват:

Алпразолам (Xanax)

Диазепам (Valium)

Лоразепам (Ativan)

Триазолам (Halcion)

Хлордиазепоксид (Librium)

 

Диуретици. Тези лекарства помагат на тялото да се отърве от излишните течности. Кава може да направи ефектите им доста по-силни, в резултат от което рискът от дехидратация се увеличава значително.

Продуктът Кава кава на канадската марка Natural Factors е източник на стандартизиран екстракт от кава кава. Стандартизираният до 30% кавалактони екстракт насърчава производството на невротрансмитерите, участващи в регулиране на настроението и усещането за релаксация, включително серотонин, допамин и норадреналин. Стандартизираният екстракт гарантира безопасен ефект и минимум странични ефекти!

Ефективността на Kavapure® Кава Кава екстрактът е потвърден от клинични проучвания!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top