Search
Филтрирай по...

Келп: животворен източник на здраве и енергия!

Гуша

Вече знаете колко важно е ежедневно да приемате своята „доза” плодове и зеленчуци. Но кога за последно хапвахте… морски зеленчук? Келпът, вид водорасло, е истинско морско богатство, изобилстващо от хранителни вещества. Този вид морско водорасло е основна част от азиатската кухня и естествен източник на всевъзможни витамини, минерали и антиоксиданти.

Какво е келп? 

Келп представлява вид голямо кафяво водорасло, което расте в плитки, богати на хранителни вещества солени води, в близост до крайбрежията. Келпът произвежда съединение, известно като натриев алгинат. Натриевият алгинат се използва като сгъстител в много храни, включително сладолед и салатен дресинг. Келпът може да се приема под различни форми – сурова, обработена, на прах, както и като хранителна добавка.

Хранителен състав. Тъй като „поглъща” хранителните вещества от заобикалящата морска среда, водораслото е богато на витамини, минерали, микроелементи, ензими и др. Според диетолога Ванеса Стасио Коста, заради значителното съдържание на минерали, келпът често се разглежда като суперхрана. Изключително богат е на йод – микроелемент с изключително значение за оптималната функция на щитовидната жлеза и обмяната на веществата.

Според данни на Националния институт по здравеопазване, келпът е един от най-добрите източници на природен йод, който играе важна роля в производството на щитовидни хормони. Недостигът на йод забавя метаболизма и води до увеличаване на щитовидната жлеза – състояние, което повечето хора познават като гуша.

Но внимание! Прекомерният прием на йод може да предизвика здравословни проблеми. Умереното количество йод ще повиши нивата на енергия и ще подобри функционирането на мозъка.

Келп съдържа забележителни количества желязо, манган, калций, магнезий, мед, цинк, рибофлавин, ниацин, тиамин, както и витамините А, В12, В6 и С. Ползите от тези хранителни вещества са значителни. В-витамините са от съществено значение за клетъчния метаболизъм и зареждане на тялото с енергия. Според изследвания, проведени от специалисти от UCSF Medical Center, в келпа има повече калций, отколкото в много зеленчуци. Калцият е важен за здравето на костите и оптималната мускулна функция.

Келп проявява мощна сила срещу много заболявания. Хроничното възпаление и стресът са основни рискови фактори в развитието на много хронични заболявания, а тук келпът има огромни ползи. Келп е с високо съдържание на антиоксиданти, включително каротеноиди, флавоноиди и алкалоиди, които мощно противодействат срещу болестотворните свободни радикали.

Антиоксидантните витамини като витамин С, както и минералите манган и цинк помагат в борбата с оксидативния стрес и предлагат множество ползи за сърдечно-съдовата система.

В последно време се правят много проучвания върху способността на келп да противодейства при остеоартрит, рак на дебелото черво, както и на състоянието, известно като естрогенно доминиране, за което вече е ясно, че може да предизвика рак на гърдата, безплодие и др.

Едно от най-мощните съединения в състава на кафявото водорасло, известно като фукоидан пък, значително намалява риска от рак на белия дроб (особено при пушачи) и рак на простатата. Фукоиданът се съдържа в клетъчната обвивка на келпа. Представлява сулфиран полизахарид със сложен строеж, който притежава редица лечебни свойства:

  • Подпомага имунната система и противодейства на вируси и инфекции
  • Проявява унищожително въздействие по отношение на раковите клетки и детоксикира организма
  • Допринася за нормалното функциониране на черния дроб
  • Подпомага функциите на стомашно-чревния тракт и е полезен за пикочо-половата система
  • Има холестеролопонижаващо действие и нормализира нивата на кръвното налягане

Келп и редукция на теглото.

 През последните години, учените разглеждат потенциалната способност на келпа да унищожава излишните мазнини. Това вероятно се дължи на специфични фибри в състава на келпа, известни като алгинат, за които проучванията сочат, че възпрепятстват усвояването на мазнините в червата. Изследване, публикувано в едно от изданията на Food Chemistry установява, че алгинатът в състава на келпа възпира усвояването на мазнините в червата до 75%!

Келп и диабет. 

Келпът може да има огромен потенциал не само по отношение на затлъстяването, но и в случаите на диабет. Според изследване, публикувано в списание Diabetes, Obesity and Metabolism, съединение, открито в хлоропластите на кафявото водорасло, наречено фукоксантин, насърчава загубата на тегло при пациенти със затлъстяване.

Данните сочат още, че келпът насърчава гликемичния баланс и намалява нивата на кръвната захар, което е от особена полза за хората с диабет тип 2. Освен че забавя абсорбцията на мазнини в червата, келпът е и с ниско съдържание на мазнини и калории.

Revita.bg Ви препоръчва пресния, свеж екстракт от келп на канадската компания Natural Factors. Свежият екстракт в продукта е извлечен от ръчно събирани водорасли от крайбрежните води на Британска Колумбия, принадлежащи към рода Lamiarinales/Laminaria setchellii/ Macrocystis integrifolia/, източник на калиев йодид). Екстрактът от келп е преминал през строги тестове, удостоверяващи, че в него няма тежки метали и други замърсители!

Вижте продукта тук:

Fresh Келп 50 ML е източник на течен, концентриран екстракт от келп, запазил естествения спектър от витамини, минерали и йод, съдържащи се в кафявите водорасли. Тъй като е в течна форма, Fresh Келп е лесен за усвояване и стига за прием от 5 месеца!

  • Подпомага нормалната ендокринна функция, драстично увеличава енергийните нива и засилва умствената острота при нарушено производство на щитовидните хормони, насърчава детоксикацията на тялото
  • Гарантирана чистота и ефикасност
  • Продукт с висока потентност
  • Произведен в съответствие с изискванията на Добрите производствени практики (GMP), един от най-високите стандарти за качество в света.

Natural Factors е един от най-големите производители на хранителни добавки в Северна Америка. Компанията има дълга история и традиции в създаването на натурални формули за здраве, включително витамини, минерали, билкови екстракти, суперхрани, есенциални мастни киселини, специализирани добавки и др. , под формата на таблетки, капсули, сиропи, тинктури, пудри.Хранителни добавки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top