Диетите, които анализирали учените, включвали еднакво количество калории, но различни продукти. Например:
– диета с ниско съдържание на мазнини (20% калории от тях), но богата на пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци;
– нисковъглехидратна (10% калории от въглехидрати), преобладаваща на риба, пилешко, говеждо, яйца, кашкавал, плодове, но изключваща хляб, макарони, картофи;
– диета с нисък гликемичен индекс, състояща от зеленчуци, плодове, боб, полезни мазнини (зехтин, орехи), овесени трици, кафяв ориз. Тези продукти се усвояват бавно и помагат да се запази съдържанието на захар в кръвта и хормоните стабилно след хранене.
Причините за успеха на нисковъглехидратната диета вероятно са в това, че не предизвиква рязък скок на захарта в кръвта и човек остава сит по-дълго време, коментира Дейвид Людвиг.