Search
Филтрирай по...

Причина за затлъстяването не е само в количеството калории

Учени от Националния институт по здравето на САЩ са стигнали до извода, че нисковъглехидратната диета е най-ефективна, съобщава USA Today. В изследването на института са взели участие 21 доброволци на възраст от 18 до 40 години. Всички страдали от затлъстяване. Те били разделени на групи в зависимост от диетата, на която били подложени в продължение на 3 седмици. Оказало се, че тези, които били на нисковъглехидратна диета, са губели по 300 калории дневно, в сравнение с другите участници. „Този резултат е съпоставим с едночасови физически упражнения, но без да си помръднете пръста”, коментира Дейвид Людвиг, шеф на Центъра за противодействие на затлъстяването New Balance Foundation.

Диетите, които анализирали учените, включвали еднакво количество калории, но различни продукти. Например:

– диета с ниско съдържание на мазнини (20% калории от тях), но богата на пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци;

– нисковъглехидратна  (10% калории от въглехидрати), преобладаваща на риба, пилешко, говеждо, яйца, кашкавал, плодове, но изключваща хляб, макарони, картофи;

– диета с нисък гликемичен индекс, състояща от зеленчуци, плодове, боб, полезни мазнини (зехтин, орехи), овесени трици, кафяв ориз. Тези продукти се усвояват бавно и помагат да се запази съдържанието на захар в кръвта и хормоните стабилно след хранене.

Причините за успеха на нисковъглехидратната диета вероятно са в това, че не предизвиква рязък скок на захарта в кръвта и човек остава сит по-дълго време, коментира  Дейвид Людвиг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top