Адаптогени

Терминът „адаптогени “ се използва за билки и билкови продукти, чието предназначение е да нормализират телесните функции и да укрепват системите в човешкия организъм, попаднали в стресова среда. Проучванията доказват тяхното положително влияние най-вече върху кожата, мозъка, сърцето и репродуктивната система. Те не могат да заместят лекарствата, но помагат на организма да се адаптира към стреса.

Тъй като стресът повлиява в голяма степен както умственото, така и физическото здраве, за наличието му може да се говори във всяко положение, в което тялото е доведено до ситуация излизаща извън „нормалните“ параметри, независимо дали тя касае физическата или мозъчната му дейност. Активните спортисти например почти ежедневно подлагат организма си на физически стрес. До физически и ментален стрес може да доведе дори наглед невинно заболяване, за каквито често се считат настинката и грипа. В тези случаи болестотворните бактерии взаимодействат с тъканите в устната кухина, причинявайки им стрес.

Адаптогените като най-доброто средство срещу изтощение на надбъбречните жлези.

Има много причини за хормоналната умора. В много случаи тя се дължи на постоянна свръхнатовареност, но понякога зад нея се крият по-сериозни състояния и дори заболявания. В последно време все повече поддръжници набира тезата, че в много случаи постоянното чувство на отпадналост е пряко свързано с функцията на надбъбречните жлези. В резултат от продължителния стрес  те започват постоянно да произвеждат големи количества от хормона кортизол. Постоянните му високи нива в организма постигат т.нар. „ефект на доминото“, довеждайки до редица нарушения на хормоналния баланс, което става причина и за чувството на постоянна умора. Докато лекарствата ликвидират само временно изолирани симптоми,адаптогенните билки  могат да отстранят коренните причини за това състояние и цялостно да възстановят нормалните функции на надбъбречните жлези.

Изтощението на надбъбречните жлези е провокирано от продължителен стрес, който нарушава способността на надбъбречните жлези да произвеждат хормони, а именно – кортизол. Метаболизмът, както и имунният отговор са повлияни зле от кортизола – хормонът, който отговаря за използването на кръвната захар от организма за енергия и антивъзпалителният отговор. В състоянието на продължителен стрес, тялото не е в състояние да използва правилно кортизола.

Изтощението на надбъбречните жлези все още не е съвсем разпознаваемо като състояние от медицинската общност и употребата на адаптогени за облекчаване на симптомите му се базира основно на индивидуалните свойства на всяка една от конкретните билки.

Адаптогенните билки работят на следния принцип – те подпомагат хомеостазата или с други думи възстановяват равновесието между физиологичните процеси в организма. Това помага на тялото да се адаптира към много и най-различни условия, включително стресова среда и др. Адаптогенните билки подобряват неспецифичната устойчивост на тялото срещу стреса, без обаче да нанасят вреди. Ето кои от тях да използвате срещу изтощение на надбъбречните жлези, настъпило в резултат от продължителен стрес!

Списъкът със стресови фактори наистина е дълъг, и специалистите го изследват задълбочено за да могат все по-успешно да прилагат върху тях силата на адаптогени като ашваганда, женшен, тулси, астрагалус и др. Въпреки че доста от билките са сравнително добре проучени, продължават усилията за разгадаването на механизмите им на действие, тъй като всеки един нов успех може да отвори още възможности за прилагането им.

 Тулси. Растение, известно още като свещен босилек, е билково растение от семейство Ментови, познато в индийската народна медицина от хиляди години. Известно е с антимикробните си свойства и се употребява най-вече външно при кожни проблеми като акне и някои възпаления. Съвсем ново изследване, публикувано през 2016 г., изследва антимикробните свойства на етеричните масла, извлечени от тулси. Учените са единодушни за наличието на три масла (камфор, евкалиптол и евгенол), които потискат растежа на патогенни микроорганизми като Стафилококусауреус и Ешерихия коли. Така те доказват, че маслото от тази билка наистина може да се прилага при кожни проблеми, причинени от наличието на тези две бактерии. За борбата с акнето е установено, че най-добре въздейства разтвор с 3 % концентрация на масло от свещен босилек.

Проучванията доказват и доброто антимикробно действие на свещен босилек (тулси) в устната кухина, най-вече срещу бактерия, известна като основен причинител на периодонтит. Освен противовъзпалителните и имуностимулиращи ефекти на тулси, различни изследвания се опитват да докажат приноса на тази билка в превенцията на развитие на ракови клетки, както и в контролирането на кръвната захар, като за момента тези проучвания се провеждат най-вече върху животни. Резултати от лабораторни изследвания, публикувани през 2015 г. пък твърдят че екстракт от тулси може да действа като инхибитор на миелопероксидаза(MPO)  - оксидативен ензим, свързван с развитието на атеросклероза (втвърдяване на артериите).

Женшен. Популярна билка, позната с адаптогенните си свойства. Бива няколко вида. Списъкът с нейните ползи е дълъг – има изразено седативно въздействие, намалява стреса, влияе много добре на работната памет, подобрява когнитивните функции при пациенти с алцхаймерова болест, укрепва сексуалното здраве, контролира нивата на кръвната захар, потиска развитието на раковите клетки.

В последните години, няколко групи специалисти провеждат задълбочени изследвания за ползите от женшен в областта както на когнитивното, така и на сексуалното здраве. Установено е, че екстрактът от американски женшен подобрява когнитивните функции при опитни мишки, повлиявайки по сложен начин редица процеси в организма им. Друг експеримент показва чувствително подобрение на паметта при опитни плъхове. Тези резултати дават сериозни надежди на науката в борбата срещу болестта на Алцхаймер.

Две нови изследвания върху животни потвърждават отново доброто въздействие на билката за мъжкото сексуално здраве. Едното от тях показвам че дългосрочният прием на екстракт от корейски червен женшен повлиява добре забавянето на свързаната с напредването на възрастта т.нар. тестикуларнахипофункция (намалено отделяне на хормони от тестисите), модулирайки механизми за оксидативна защита.

Активната съставка Rg3, изолирана от азиатски женшен пък намалява еректилнатадисфункция при плъхове с диабет. Друг експеримент препоръчва екстракта от женшен като ефективна терапия при възпалителни заболявания на червата.

Златен корен. Използва се от хиляди години против умора, а в последно време е известен и като добър помощник при депресивни състояния. Доказано е, че тази билка се грижи за нормалните нива на серотонин в кръвта, както и за възстановяване на увредените неврони. Въздейства върху серотонина, норепинефрина и допамина в церебралния кортекс, мозъчния ствол и хипоталамуса. Подобрява способността за концентрация и паметта, облекчава проблемите със съня, подобрява апетита, намалява състоянията на тревожност и раздразнителност, високо кръвно налягане, главоболие и др.

Етерични масла от Родиола розеа се прилагат с добри резултати при исхемични и невродегенеративни заболявания, тъй като имат свойството да предпазват невроните от дегенерация – състояние, често свързвано с болестта на Алцхаймер, както и с други състояния, характерни за третата възраст.

Астрагал. Друга билка, добре известна с адаптогенните си свойства. Използва се като противовъзпалително и имуностимулиращо средство. Растението дължи своите качества на три съставки: сапонини (противовъзпалителни, имунорегулаторни, противотуморни и антиоксидантни свойства), флавоноиди (противотуморни и антиоксидантни свойства, доказан добър ефект върху сърдечносъдовата система) и  полизахариди (противовъзпалителни, антитуморни, противодиабетични свойства, забавят процесите на стареене).

Интересни са резултатите от изследванията на тази билка, що се отнася до борбата с диабета. Докато първите две  съставки въздействат както на диабет от тип 1, така и на този от тип 2, специалистите установяват, че полизахаридите  са активни само при случаи на захарна болест от първи тип. Освен това, сапонините и флавоноидите подпомагат цялостната дейност на сърдечносъдовата система, както и по-бързото зарастване на различни рани.

Сибирски женшен. Помага на тялото да се адаптира към различни неблагоприятни условия. Подобрява концентрацията, паметта и цялостната работоспособност, както и способността на организма да функционира в условия на огромно напрежение.

Екстрактът от растението също така намалява съотношението тестостерон-кортизол, чрез въздействието си върху кортизола. В зависимост от степента на преживения стрес, сибирският жен-шен е в състояние да намалява или понижава отговора на организма срещу стреса.

Ашваганда. Намалява неблагоприятните последствия на стреса върху надбъбречните жлези и балансира нивата на кръвната захар и производството на кортизол. Облекчава много от симптомите при изтощени надбъбречни жлези, включително депресия, тревожност, язва, сексуална дисфунцкия, отслабен имунитет.

Ашвагандата наподобява действието на сибирския жен-шен, с тази разлика, че не повишава кръвното налягане и не води до задръжка на течности, проблеми със съня и др.

Шизандра. Позната е още като китайски лимонник и наподобява боровинков плод. Има уникален химичен състав.

Регулира нивата на кортизол и на захар в кръвта, предпазва надбъбречните жлези и възпрепятства негативното въздействие на физическия и психологическия стрес, което може да потисне действието на имунната система. В комбинация със златен корен, шизандра е изключително полезна за хора с проблеми с надбъбречните жлези.

Перуански женшен (мака). Корен от растение, подобно на ряпа се използва от стотици години за издържливост, както и като естествен афродизиак и за двата пола.

Известна е и със свойството си на естествен антидепресант и имунен регулатор – възстановява хормоналния баланс и равновесието на ендокринната система.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.