Complexe Fer PurOligo / Желязо комплекс, 500 ml

Думата „анемия” означава „без кръв”. Това е едно от най-често срещаните заболявания на кръвта, характеризиращо се с намален брой червени кръвни телца, с други думи казано – нисък хемоглобин.
Известни са повече от 10 вида анемия, сред които желязодефицитна, хемолитична, пернициозна (мегалобластна) анемии и др.
Обикновено анемията възниква поради недостига на няколко основни хранителни вещества: витамин В12 и фолиева киселина, и особено - желязо. Липсата на желязо пък, може да е резултат от няколко фактора: лошо усвояване на храната, загуба на кръв, ниска консумация на храни, съдържащи желязо.
Кои са симптомите на анемията?
Едни от най-често срещаните при анемията симптоми биват отпадналост, умора, притъмняване, сърцебиене, виене на свят, главоболие, раздразнителност, безсъние, загуба на апетит.
От колко желязо имате нужда?
Жени в репродуктивна възраст: 18 mg дневно Бременни жени: 27 mg дневно Кърмачки: 9 mg дневно Момичета между 14 и 18 години: 15 mg дневно Мъже: 8 mg дневно
Кои храни съдържат желязо? Хранителните източници на желязо са разделени в 2 групи: Животински източници – червено говеждо месо, телешко, пуешко, дреболии, риба. Растителни източници – бобови растения, сурови ядки (особено бадеми), тахан, зеленолистни зеленчуци.
Много месо = „желязно” здраве?! Факт е, че месото е един от най-добрите източници на желязо. Въпреки това обаче, месото съдържа и много холестерол и наситени мазнини. Хората със стомашно-чревни проблеми или хронична анемия, не могат да ядат месо в продължение на дълъг период от време, поради проблемите с усвояването и високия риск от рак на дебелото черво.
Какво трябва да имате предвид при допълнителното лечение с желязо? При диагностицирана анемия с ясна причина, е необходим приемът на хранителни добавки със съдържание на желязо! В тези случаи не може да се разчита само на храненето.
По отношение на добавките със желяо обаче, трябва да бъдете по-внимателни. Препоръчително е преди прием, да се консултирате с лекар, който ще прецени какво точно да бъде лечението с желязо. Дали ще приемате хранителна добавка или пък следствие на неправилни храносмилане и абсорбция, чревни заболявания и др., ще ви препоръча интравенозна капкова инфузия, е строго индивидуално. Не превишавайте както препоръчителните дози, така и периодът в който приемате добавката! Излишъкът от желязо в организма, може да доведе до редица смущения, като диария, запек, дискомфорт в стомаха, сърдечни заболявания и др.
Какво може да попречи на усвояването на желязото?
Колкото и странно да звучи, оксаловата киселина, намираща се в повечето зеленолистни зеленчуци може да забави усвояването на желязото. Фитиновата киселина, съдържаща се в пълнозърнестите храни и соята също може да попречи на доброто усвояване. Прекомерната консумация на кафе, чай, шоколад и др., е една от най-честите причини за лошото усвояване на желязото. Непременно потърсете лекарска помощ, ако забележите че бързо се уморявате и задъхвате дори при най-малкото усилие, че кожата ви е бледа и/или жълтеникава на цвят, че имате проблеми с паметта.
При съмнения за анемия, задължително се извършва кръвно изследване, чиято цел е установяване броя на червените кръвни клетки, концентрацията на хемоглобина, както и съотношението на червените кръвни клетки и общото количество кръв. Би било добре да се направят и допълнителни изследвания за наличието или липсата на определени витамини, минерали и др.
Знаете ли, че... водораслите са страхотно средство за лечение на анемия! Те съдържат в изобилие всички хранителни вещества, от които има нужда анемичния организъм.
Хлорелата например, е много добър източник както на желязо, така и на бета каротин, витамин К, витамин В2, фолиева киселина, йод, манган и др. Това водорасло активира синтеза на червени кръвни клетки и поддържа организма в много добро здравословно състояние.
Коментари (0)
Нов коментар